Fără solemnități (memorialistică)

Publicat în Dilema Veche nr. 945 din 19 – 25 mai 2022
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Asociem, inevitabil, viața diplomatică și instituțională cu ștaiful comportamentului „reprezentativ”, cu formulistica standardizată, cu gesticulația de protocol. Pe scurt, cu o versiune demnă a... plictiselii. În mare, așa este: supremația regulilor și prudența „festivă” își pun, vrînd-nevrînd, amprenta asupra metabolismului „de scenă” al celor aflați „în funcție”. Dar există și momente de suspensie, de destindere amuzată, despre care nu se prea vorbește. Altele sînt lucrurile importante! Restul e „mică istorie”. În ce mă privește, episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia. De pildă, acum.

Proaspăt instalat în fotoliul Culturii (decembrie 1989), a trebuit, la un moment dat, să fac o vizită de rutină „colegului” meu de la Moscova. Era vorba de un actor, Nikolai Gubenko, numit și el, în înnoitoarea guvernare Gorbaciov, în postul de ministru al Culturii (menționez, în treacăt, că omul se născuse în Ucraina...). A fost ultimul posesor al acestei demnități sub stindardul precar al fostei Uniuni Sovietice. (După el, instituția pe care o conducea a fost definitiv desființată.) Ca de obicei, programul întîlnirii era riguros pregătit de experții celor două echipe și avea, ca punct central, un dialog între cele două delegații prezente. Nikolai Gubenko și-a permis, totuși, o cordială abatere... M-a întrebat dacă, înainte de episodul „oficial”, n-aș fi de acord cu o scurtă discuție între patru ochi. Nu puteam refuza. Am rămas, deci, între noi, iar omologul meu m-a luat prin surprindere și m-a înduioșat întrebîndu-mă, abrupt: „Ce căutăm noi, de fapt, în aceste funcții?!”. Și a adăugat: „Ție nu ți-e frică? Nu știu cum e la voi, dar aici lucrurile sînt destul de nebuloase și nu-mi e clar ce rol am de jucat în această nouă situație”. I-am răspuns, firește, că nici eu nu mă simt înconjurat de claritate, preluat într-un proiect riguros, dar că fac abstracție de context, pentru a pune în mișcare ceea ce cred că e necesar pentru o – fie și minimală – reformă instituțională. Pe vremea aceea, nu aveam la îndemînă o replică de care am avut parte mai tîrziu, cînd, numit la Externe, l-am întrebat și eu pe colegul și prietenul meu polonez Bronislaw Geremek de ce am acceptat, în fond, pozițiile „oficiale” care ne fuseseră oferite. Bronek mi-a răspuns prompt: „Pentru că în țările noastre e încă prea devreme să lăsăm politica pe mîna politicienilor”. Spun această poveste pentru că mi se pare semnificativă pentru perioada tulburilor reforme ale startului post-comunist. (Mă gîndesc, de asemenea, că, poate, dacă în guvernul Rusiei am avea azi persoane înzestrate cu interogativitatea de care dădea dovadă, în 1990, Nikolai Gubenko, lucrurile ar merge într-o direcție mai normală, mai înțeleaptă, mai omenească. Fără orgolii imperiale, fără poftă de sînge, fără oarbe, fasciste, fudulii „antifasciste”.)

Un alt episod anecdotic (deși cu subtext echivoc) de care îmi amintesc zîmbind ține de istoria „paralelă” a relațiilor internaționale. Eram în Statele Unite, la o mare adunare a Organizației Națiunilor Unite, dintre cele care au loc regulat pentru a prilejui nu doar dezbateri „actuale”, ci și întîlniri (mai mult sau mai puțin formale) între demnitarii statelor membre. Cu alte cuvinte, ocazia e, obligatoriu, folosită și pentru a prilejui contactul față către față al miniștrilor prezenți, chiar dacă substanța propriu-zisă a dialogului nu e întotdeauna urgentă sau, contextual, necesară politic. Dar a lipsi la una dintre întîlnirile subînțelese poate lăsa loc la interpretări... Pe scurt, ai, n-ai treabă, te supui programului de protocol. Nu e ușor, pentru că, în pauzele ședințelor generale, trebuie să acoperi o agendă „politicoasă”, cuprinzînd zeci de „amabilități” instituționale. Așa se face că, într-o asemenea împrejurare, am avut de „bifat” o vizită în biroul lui Igor Ivanov, ministrul de Externe rus, predecesorul lui Lavrov. Ivanov fusese, vreo zece ani, activ diplomatic în Spania, urma să ajungă, prin 2007, și șef al Consiliului de Securitate (post din care a plecat prin demisie), avea, cu alte cuvinte, însușirile unui „profesionist”. Intru în biroul lui și, știind că trăiește, ca noi toți, aglomerația de neocolit a „contactelor” formale, întreb, informal: „Al cîtelea sînt astăzi?”. „Al 41-lea”, răspunde, amabil și exasperat, Igor Ivanov. „A, dar ăsta e titlul unui celebru film al lui Grigori Ciuhrai!”, zic eu. „Așa e! Dar aveți grijă, ăla din film moare împușcat!” M-a impresionat și cultura cinematografică a preopinentului, dar și micul cinism al execuției anticipate...

Cum vedeți, viața diplomatică are, uneori, hazul ei... Și n-ar strica mai mult umor și în lumea de azi, o lume în care predomină rîsul politic prostesc, bășcălia gazetărească sau grimasa sîngeroasă a unor vedete horror...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Gabriel Cotabita pe scena de la Mamaia
Întâmplarea care l-a făcut pe Gabriel Cotabiță vedetă în România. Cânta prin localurile din Craiova și primise o interdicție misterioasă
Gabriel Cotabiță s-a identificat total cu celebrul Festival de la Mamaia, emblematic pentru muzica românească.
cotabita fiice jpg
Drama lui Gabi Cotabiță. Fetele lui i-au interzis să aibă copii cu Alina, a doua lui soție. Povestea spusă chiar de el
Moartea lui Gabriel Cotabiță este o undă de șoc pentru lumea artistică și pentru toți românii care i-au ascultat piesele mai ales în anii 80-90. Gabi Cotabiță se retrăsese din lumina reflectoarelor de câțiva ani și ducea o viață liniștită alături de soția lui, Alina,
Marina Voica Pagina Artist FB jpg
Marina Voica, după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Nu-mi vine să mai trăiesc. Sunt dărâmată!”
Moartea lui Gabriel Cotabiță i-a tulburat, sâmbătă, pe artiștii care i-au fost cântărețului nu doar colegi, ci și prieteni. Printre marile nume din lumea muzicii românești care îl deplâng se numără și Marina Voica.
alcohol cheers 2 jpg
„Moartea lichidă”. Un chirurg cardiolog împărtășește cele patru alimente și băuturi „absolut toxice” pentru inimă
Un chirurg cardiac a dezvăluit în mediul online care sunt cele patru alimente și băuturi comune care ar putea fi dăunătoare pentru inimă. Este vorba de alimentele fast-food, băuturile răcoritoare, produsele lactate și alcool.
banner dani de la insula iubirii png
Dany Boy de la Insula Iubirii, cel mai sincer interviu! Cum erau sărbătorile din copilărie, cum arată femeia ideală și cum l-a schimbat emisiunea de la Antena 1: „Nu tot ce zboară se mănâncă”
Dany Boy, unul dintre cei mai simpatici concurenți de la Insula Iubirii, din sezonul 8, și-a deschis sufletul și a vorbit despre tot ceea ce a însemnat, pentru el, experiența din Thailanda, dar și despre multe aspecte din viața lui de după participarea la emisiunea de la Antena 1.
Ionel Tudor di Cotabita FB ionel Tudor jpg
Reacții la moartea lui Gabriel Cotabiță. Marcel Ciolacu: „O voce senzațională și unul dintre cei mai îndrăgiți artiști români”
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta 69 de ani, în urma unui accident vascular cerebral. Deși artistul a avut, în ultima perioadă, probleme mari de sănătate, vestea a șocat lumea muzicală și publicul. Pe rețelele sociale curg mesajele de condoleanțe.
Banner Marina Voica
banner cotabiță 1 2 2 2 png
Ce spunea Alina, soția lui Gabriel Cotabiță, în vara acestui an, despre starea de sănătate a artistului: „Nu ne-am putut descurca cu...”
Gabriel Cotabiță era internat la Spitalul Universitar București, iar sâmbătă dimineață, 23 noiembrie 2024, ar fi suferit un accident cerebral, potrivit unor informații venite din partea cunoscuților artistului. În vara acestui an, în luna iunie, Alina Munteanu, soția artistului, spunea care este, de
PNL CIUCA FB png
Ședință de mobilizare la PNL: „Totul a fost pe atacul asupra noastră cu mizerii. E nevoie să lăsăm deoparte aceste fake-news-uri”
Înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale 2024, liderii PNL au lansat un apel la mobilizare. „Să avem dialog cu primarii. Să mai explicăm, dacă e nevoie, importanța vitală a momentului”, a îndemnat președintele partidului, Nicolae Ciucă.