Fake joke

Publicat în Dilema Veche nr. 734 din 15-21 martie 2018
Frica lui Putin jpeg

Cineva îmi trimite un link – socialistul.com, o publicație pe Internet cu subtitlul atrăgător „ziarul românilor social-democrați cinstiți, harnici și curajoși“ – și mă întreabă dacă publicația e una satirică sau e de luat „pe bune“, în sensul că cei care o scriu doresc să fie crezuți. Deschid link-ul și văd titluri de mare atracție, de felul următor: „Ipoteză cutremurătoare. Kövesi este fiica lui Soros. Asemănările sînt izbitoare“, „Qatarul a făcut o ofertă fabuloasă de cumpărare a stației românești din Antarctica“ ori „Românii au testat cu succes prima armă termobarică din lume. România ar putea deveni în cîțiva ani o superputere militară“. Dar cea mai „explozivă“ „știre“ e următoarea: „Testele de la Vatican confirmă. Românii sînt cei mai apropiați genetic de îngeri“. Deschizînd articolul, aflăm înmărmuriți că drept bază de comparație au stat două schelete de îngeri (ni se și arată fotografia unuia, cu aripi). Unul ar fi fost găsit în Siberia, unde bietul înaripat a căzut și a murit, deoarece s-a lovit în zbor de o stîncă, iar celălalt schelet a fost găsit, pare-se, pe Everest. Se mai invocă, spre confirmare, și niște locuri din Biblie, din care ar decurge, după, chipurile, mari teologi, că Grădina Edenului e România. Se conchide că românii se trag din îngeri și că, prin urmare, „românii sînt poporul ales care va salva lumea“.

M-am uitat și la comentariile unora dintre articole – nu puține. Ele se împart în două categorii mari. Unii cititori – destui – iau în serios „știrile“, indignîndu-se nevoie mare că meritele românilor nu sînt recunoscute în lume. De exemplu, la povestea cu îngerii – străbunii românilor, cineva scrie indignat: „De ce se ascund aceste adevăruri despre poporul român, nu cumva cineva are interese ascunse ca să nu ne cunoaștem adevărata origine?“ Iar altcineva îi răspunde melancolic: „Și dacă am ști, cu ce ar schimba situația? Oooo… ce mîndrii (sic!) am fi de asta, dar tot amărîți…“

Un alt grup nu crede în adevărul „știrii“, ba o ia chiar drept deliberat falsă, o fake news; totuși crede că intenția revistei e serioasă, deși posibil malefică. Printre aceștia, unul suspectează vreo intoxicare pesedistă și ia atitudine: „Mi-ai făcut ziua frumoasă! Am rîs pentru o lună! Așa ori fi gîndind toți social-democrații curajoși, cinstiți etc.? Nu-i de mirare că mergem cu spatele în țara asta…“ Altul, tot cu referire la credulii cu simpatii social-democrate, scrie cu destul umor: „Dacă strămoșii se izbeau cu capul de stînci, nu-i de mirare că urmașii dau în gropi“. Dar mai vin și alții mai ambițioși, care vor să distrugă știrea cu argumente teologice profunde: „Îngerii sînt entități care trăiesc într-o altă dimensiune. Sînt lumină, energie și nu pene și oase. Eu nu cred că s-a descoperit așa ceva în realitate“. În aceeași cheie însă, mai mulți suspectează o conspirație: se dorește discreditarea creștinismului ori „mascarea „adevăratului adevăr“ – nu aflăm care anume. O cititoare rămîne totuși prudentă față de autenticitatea îngerilor cu schelet și ADN, dar nu și imună la propagandă: „Nu cred că osemintele găsite sînt ale unui înger… Degeaba trăim pe pămînt «sfînt» dacă ne vindem țara“. În fine, găsesc și o cititoare care-și suspendă judecata, dar nu-și pierde seriozitatea: „Doresc să primesc mai multe materiale pe această temă“, scrie ea onest.

În afara acestor două grupe, am găsit o singură postare de următorul tip: „Simțul umorului e marfă scumpă pentru mulți“. Așadar, par să fie puțini cititorii care să fi decodat asemenea articole și o asemenea revistă în ansamblul ei în cheia unei farse. (Dacă asta a fost intenția, s-ar părea că editorii au o problemă.) Faptul că destui simt nevoia să intre în dialog cu autorii, venind cu „argumente“ teologice, fizice ori de alt tip, e aproape înduioșător, deoarece sugerează că n-a fost suspectată o asemenea intenție. Nu-i de mirare: bombardați cum sîntem, mai cu seamă pe Internet, de informațiile cele mai uimitoare și, în același timp, de multe ori incontrolabile, în condițiile în care autoritatea autorială, redacțională și chiar autoritatea în sine sînt de multe ori în suferință, avem tot mai multe dificultăți nu numai în a distinge adevărul de fals, dar și în a distinge gluma de seriozitate.

Faceți un mic experiment mental: închipuiți-vă că în aceeași bizară publicație ar fi fost inserată și știrea că președinții Coreei de Nord și Statelor Unite urmează să se întîlnească în curînd. Dacă n-ați fi avut alte surse de informație, i-ați fi dat crezare? Cunoscînd că, numai cu cîteva luni înainte, Trump și Kim Jong-un se insultau ca la bodegă și se amenințau reciproc cu anihilarea nucleară a țărilor respective, pesemne că ați fi avut îndoieli. Chiar dacă nu era la fel de incredibilă ca „știrea“ despre scheletele de îngeri, n-ar fi fost totuși mult mai paradoxală pentru unii decît cea cu vinderea stației românești din Antarctica. Logica ne-ar fi dictat poate să spunem că e imposibil în situația actuală, că e o „intoxicare“ a cine știe căror servicii ori că e „un balon de încercare“ etc. Poate că am fi respins-o și mai indignați dacă ar fi fost citate surse din MAE. Unii și-ar fi amintit că dl Meleșcanu are strînse și vechi legături cu fostul regim comunist de la noi, pentru care a lucrat cîndva, și că acesta se inspira din Coreea de Nord. Iată deci cum o știre adevărată, plasată în contextul nepotrivit, ar fi devenit incredibilă și conspiraționistă.

Pe scurt: tot mai adesea nu mai știm ce să credem – dacă ceva e adevărat sau fals, și în ce proporție. Mai rău: nu mai știm nici măcar dacă-i de rîs sau nu. În zilele noastre nu numai știrea devine fake, dar și gluma. Și asta chiar nu-i de glumă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
LIVE TEXT Aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei se discută azi în Consiliul JAI
România intră în linie dreaptă spre accederea completă la spațiul de liberă circulație european. Ridicarea controalelor la frontierele terestre cu România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2025, ajunge joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Au fost publicate rezultatele testărilor PISA pentru adulți: La nivel global o cincime din totalul participanților sunt analfabeți funcțional
La nivel internațional, competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor au stagnat sau chiar au scăzut, arată Studiul privind Competențele Adulților 2023, publicat de OCDE.
site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.