Extrase r─âzle╚Ťe din caiete vechi

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 810 din 29 august ÔÇô 4 septembrie 2019
Presa rom├óneasc─â de ieri ┼či azi jpeg

De fiecare dat─â c├«nd ofer cititorilor fragmente pe care le g─âsesc ├«n arhiva mea privat─â ori de c├«te ori ├«ncerc s─â o pun ├«n ordine, m─â ├«ntreb dac─â nu p─âc─âtuiesc prin absenteism jurnalistic. Nu m─â ocup de ÔÇ×actualitateÔÇť, m─â piept─ân c├«nd ╚Ťara arde, m─â complac ├«n generalit─â╚Ťi anistorice, ├«n subiecte ├«n care e vorba mai mult despre mine ╚Öi despre obsesiile mele dec├«t despre ceea ce se a╚Öteapt─â de la autorul unei rubrici s─âpt─âm├«nale, prinse ├«n v├«rtejul ÔÇ×evenimentelorÔÇť cotidiene. ╚śi totu╚Öi, privind ├«n jur, ├«mi spun c─â e nefolositor ╚Öi ridicol s─â ├«mi tot dau cu p─ârerea despre scena politic─â, s─â m─â epuizez ├«n comentarii fudule sau isterice, s─â m─â las provocat, cu dat─â fix─â, de tragi-comedia derizorie ├«n care se zbate ╚Ť─âri╚Öoara, ├«nc─âput─â pe m├«na unor n─ât─âr─âi. Ce s─â tot spun? S─â m─â leg de emfaza egolatr─â a unora? De sunetul de mahala al ar╚Ť─âgo╚Öilor de partid ╚Öi de stat? De colapsul limbii rom├óne? De vitejia paranoic─â a c├«torva ÔÇ×salvatori de neamÔÇť, care n─âv─âlesc ÔÇ×sacrificialÔÇť pe listele electorale? S─â bomb─ân, ÔÇ×analiticÔÇť, bomb─ânelile ÔÇ×experteÔÇť ale ziarelor, h─âmesite dup─â rating sau manipulate de interese impure? N-a╚Ö face mai bine s─â m─â uit prin sertarele mele, printre h├«rtii vechi, care au, poate, ÔÇ×actualitateaÔÇť netrec─âtoare a unei interoga╚Ťii, a unor taton─âri existen╚Ťiale aflate dincolo de conjuncturi ╚Öi de paloarea zgomotoas─â a unei ÔÇ×vie╚Ťi publiceÔÇť f─âr─â substan╚Ť─â ╚Öi f─âr─â perspective? Nu e mai cinstit s─â m─â fac de r├«s pe cont propriu dec├«t s─â particip, plictisit, la circul cotidian? Fire╚Öte, nu promit s─â mi refuz posibile interven╚Ťii ├«n imediat, dar rog ├«ng─âduin╚Ť─â ╚Öi pentru ÔÇ×evaziunileÔÇť mele, pentru experien╚Ťe de via╚Ť─â, de lectur─â, de singur─âtate, de destin ╚Öi de istorie, mai utile, sper, cititorului de azi (mai ales celui t├«n─âr) dec├«t lacoma b─âl─âceal─â ├«n contingen╚Ťe care, de╚Öi stridente, s├«nt mai ├«ntotdeauna plicticoaseÔÇŽ 

ÔŚĆ ÔÇ×Confunda╚Ťi uneori cultura cu music-hall-ulÔÇť, mi-a spus deun─âzi, dojenitor, un ├«mp─âtimit al arhivelor ╚Öi al edi╚Ťiilor rare, c─âruia ├«i vorbisem, cam obraznic, despre sterilitatea erudi╚Ťiei pure. ÔÇ×Iar dumneavoastr─â confunda╚Ťi cultura cu expertiza contabil─âÔÇť, i-a╚Ö fi r─âspuns dac─â n-ar fi ad─âstat, ├«ntre noi, filtrul v├«rstelor. ├Än fond, o problem─â at├«t de serioas─â trebuie discutat─â mai cump─ânit, f─âr─â excese polemice, f─âr─â ambi╚Ťia vanitoas─â a replicii t─âioase. ├Än aparen╚Ť─â, aveam de ap─ârat un poncif: erudi╚Ťia e bun─â, masiv trebuincioas─â, obligatorie ├«n fond, cu condi╚Ťia s─â fie subordonat─â, aservit─â unui scop, hot─âr├«t prin libera op╚Ťiune a spiritului ╚Öi prin combustia vie a inimii. Cu alte cuvinte, erudi╚Ťia e bun─â dac─â e destul de ├«nalt─â ╚Öi destul de cald─â. Dincolo de aceast─â exigen╚Ť─â, intr─â ├«n joc dou─â posibile portrete: pe de o parte, eruditul acru, care dispre╚Ťuie╚Öte non╚Öalan╚Ťa ÔÇ×eseistic─âÔÇť socotind-o un capriciu facil ╚Öi metafora ca pe o fandoseal─â sentimental─â, iar pe de alta, eseistul ludic, care dispre╚Ťuie╚Öte seriozitatea cercet─ârii ╚Öi scrupulul document─ârii tenace ca pe ni╚Öte afect─âri belfere╚Öti, ba chiar ca pe expresia unui luciferic complex de superioritate. Pe de o parte, inconsisten╚Ťa zv─âp─âiat─â a fluturelui, pe de alta, cenu╚Öiul sumbru al molieiÔÇŽ Corolar pedagogic: degeaba e╚Öti tot mai ÔÇ×├«nv─â╚ŤatÔÇť dac─â asta te ├«mpiedic─â s─â r─âm├«i viu, dubitativ, nemul╚Ťumit de sine, c─âut─âtor de sine. ╚śi bucuros s─â te d─âruie╚Öti celuilalt.

Dar: nu e mai pu╚Ťin adev─ârat c─â un mare pericol al spiritului este cabotinismul. Dac─â dispui de un oarecare antrenament sofistic ╚Öi de o sum─â de cuno╚Ötin╚Ťe bine asimilate, po╚Ťi ajunge s─â cedezi jocului salonard al replicii, tenta╚Ťiei frivole a succesului de sufragerie. Nu mai pledezi pentru o convingere, ci pentru un efect. Nu-╚Ťi mai tr─âie╚Öti g├«ndurile, te preocup─â mai cur├«nd punerea lor ├«n scen─â. Totul este aservit riscantei categorii a ÔÇ×amuzantuluiÔÇť sau ÔÇô ╚Öi mai ambi╚Ťios ÔÇô a ÔÇ×spectaculosuluiÔÇť. Cuv├«ntul devine un ornament, idea╚Ťia ÔÇô simpl─â gesticula╚Ťie. Renun╚Ťi la a fi sincer, autentic, din dorin╚Ťa de a fi ÔÇ×spiritualÔÇť. A argumenta devine mai degrab─â o chestiune deÔÇŽ intona╚Ťie. Nevoia de dialog, inerent─â vie╚Ťii spirituale adev─ârate, e asfixiat─â de patima monologului. Sacrifici fecunditatea disputei loiale pentru a smulge sur├«sul complice, gra╚Ťios, al unei cucoane din public. Nu prive╚Öti ├«n ochii interlocutorului pentru a-i urm─âri demonstra╚Ťia, ci cau╚Ťi, febril, privirile aprobatoare (╚Öi, dac─â se poate, admirativ uimite) ale celor din jur. Nevoia de a comunica cedeaz─â nevoii de ecou public. Pl─âcerii de a cunoa╚Öte i se substituie viciul de a fi cunoscut ╚Öi recunoscut.

ÔŚĆ Un citat din P.P. Carp, semnalat cu adeziune de Nicu Steinhardt ├«n Jurnalul fericirii: ÔÇ×Primul semn al unei st─âri ├«napoiate din punctul de vedere al culturii este netoleran┼úa. C├«nd cineva crede c─â numai el are dreptate, c├«nd cineva crede c─â ├«n afar─â de concep┼úia creierilor s─âi nu mai este nimic alt ├«n via┼úa social─â, acela este un om incult, care n-a avut ├«nc─â putin┼úa de a-┼či da seama c├«t de variate, c├«t de multiple s├«nt manifest─ârile g├«ndirii omene┼čtiÔÇť (1892).

╚śi unul care ├«mi place mie: ÔÇ×Se zice: capitalurile str─âine intr─â ├«n ┼úar─â ┼či apoi ies din ┼úar─â ┼či se duc la str─âini ├«napoi, cu un mare c├«┼čtig. A┼ča este. Dar ploaia care a c─âzut pe p─âm├«nt se ├«ntoarce iar─â┼či la cer; c─âz├«nd ├«ns─â pe p─âm├«nt, ├«l ├«mbog─â┼úe╚Öte, ├«l alimenteaz─â ┼či-l face mai produc─âtor. A┼ča ┼či cu capitalurile str─âine. Ele vin la noi ┼či apoi iar─â┼či se duc; ├«ns─â ├«n trecerea lor pe la noi va ie┼či o ├«nt─ârire at├«t de mare a muncii na┼úionale, ├«nc├«t vom fi recunosc─âtori ┼či acelora care le-au adus ┼či acelora care le-au ├«ntrebuin┼úatÔÇť (1904).

ÔŚĆ Episod tulbur─âtor, povestit de P─ârintele Scrima: Patriarhul Athenagoras, la Ierusalim, pentru o ├«nt├«lnire cu Papa. De departe, ├«i apare ├«n fa╚Ť─â silueta unui ╚Öeic cu barb─â alb─â, ├«nve╚Öm├«ntat ├«n negru. Cei doi nu se cunosc, dar de ├«ndat─â ce se v─âd, se ├«ndreapt─â vertiginos unul spre altul ╚Öi se ├«mbr─â╚Ťi╚Öeaz─â! Asupra ├«ntregului ora╚Ö ÔÇô e de p─ârere P. Scrima ÔÇô a plutit, ├«n acele zile, duhul ├«mp─âc─âriiÔÇŽ

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.