Eufemismul

Publicat în Dilema Veche nr. 943 din 5 – 11 mai 2022
Frica lui Putin jpeg

Cînd propaganda rusă numește războiul pe care îl poartă în Ucraina „operațiune militară specială”, interzicînd totodată, sub sancțiunea închisorii, ca rușii să întrebuințeze alt cuvînt, ea folosește acest eufemism nu – sau nu numai – pentru a atenua o realitate. După uzanța totalitară, care altădată a denumit exterminarea evreilor „soluție finală”, eufemismul a devenit un instrument de falsificare profundă a realității. Așa cum scriam cîndva (Cuvintelnic fără frontiere), acest tip de eufemism „nu este  doar o perdea trasă pudic înaintea realității; scopul său principal este de a permite acomodarea, complicitatea cu oroarea“. El încurajează colaboraționismul, stimulează „ieșirea în întîmpinare și compromisurile intelectuale, anesteziază înțepăturile pe care acele conștiinței le-ar putea produce ici-colo”.

Este însă și altceva, încă mai sinistru, în acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliberînd conștiința de orice reproș pentru un act criminal. Cînd deportarea evreilor se numea „Säuberung” (igienizare), se nega calitatea de om a unor semeni, astfel încît ei să fie asimilați unor insecte dăunătoare ce trebuiau eliminate cu un insecticid. Cînd astăzi invocă „operațiuna militară specială”, oamenii lui Putin nu doar atenuează și denaturează o realitate, ci își dezumanizează și își umilesc simbolic adversarul.

Ucrainenii, pare a spune propaganda, care nu sînt de fapt un popor, care n-au de fapt o țară a lor, nici nu pot, în consecință, purta un război, ca celelalte națiuni autentice. Există implicația că, la modul colectiv cel puțin, adversarul e un sub-popor, dacă nu un sub-om,  sau că voința și libertatea lui de alegere au fost atît de pervertite, încît el nu mai e decît un instrument al unei alte voințe, străine – a celei a Occidentului. Nu întîmplător au apărut documente ideologice velicoruse, care cer nu numai ca ucrainenii să fie „denazificați”, dar și să fie „dezucrainizați”, adică eliberați de o pretinsă falsă conștiință națională. De aici și refuzul rusesc de a vorbi despre „război”. Într-adevăr, a fi în război cu un alt stat presupune, cum-necum, a-i recunoaște nu numai existența fizică, ci și personalitatea morală, de unde decurg și alte drepturi, cum ar fi dreptul la apărare. De asemenea, spre deosebire de război, care presupune acțiune și reacțiune, „operațiunea militară specială” sugerează unilateralitatea: rușii ar fi elementul activ, care operează, iar ucrainenilor li se cere exclusiv supunere și pasivitate: ei sînt cei operați, în așa fel încît să poată fi asimilați fără șovăială de marea comunitate slavo-rusă.

Că, în mintea conducătorului Rusiei, am avut de la început și programatic de a face nu cu un „război”, ci cu o „operațiune specială”, s-a văzut mai ales în primele zile. S-a aflat acum că scopul inițial al rușilor a fost, în primele două-trei zile de luptă, capturarea sau uciderea lui Volodimir Zelenski și a guvernului său. Ar fi existat mai multe încercări – eșuate – din partea unor trupe de comando rusești, ajunse în Kiev. Cu adevărat, această „operațiune militară specială”, dacă ar fi reușit, ar fi trebuit să rezolve simplu lucrurile: curățați de buruiana perturbatoare, sădită de Occident, Ucraina ar fi revenit supusă în matca rusească; nefiind cu adevărat nici un stat, nici o națiune, ea n-ar mai fi avut nici un motiv să reziste îmbrățișării frățești. Trebuie să observăm, de altfel, că, cel puțin în epoca modernă, națiunile aflate în război n-au încercat în general să-i suprime pe conducătorii inamici și mai ales au evitat astfel de tentative la începutul ostilităților. Cînd aceștia au pierit (precum Gaddafi) a fost de obicei de mîna populațiilor răsculate. Dincolo de teama de represalii simetrice, mai există păstrată în recunoașterea stării de război o minimă recunoaștere a valorii adversarului și a conducătorilor lui politici. În mintea rușilor însă, Ucraina nu e un stat, ci mai curînd un fel de organizație teroristă („nazistă”) cu extindere teritorială precum ISIS, care poate fi decapitată printr-o operațiune de comando.

Închei: desigur, nu știm cînd vom avea o pace în Ucraina, dar mi se pare necesar pentru conducerea Rusiei ca, minimal, înainte de a accepta și apoi de a negocia serios pacea, să accepte și să recunoască public „războiul”.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
Ce a povestit familia care a vrut să cumpere una dintre casele oferite pentru 1 euro în Italia: "Eram candidații ideali pentru acest program"
Italia este cunoscută pentru peisajele sale pitorești și orașele sale pline de istorie, dar în ultimii ani a apărut o inițiativă care a atras atenția multor tineri și familii: programul „case de 1 euro”.
shutterstock 390249514(1) jpg
Cum recunoști un AVC: Dr. Simona Novac, Medic primar neurolog, explică semnele care ne arată că trebuie să ne prezentăm de urgență la Camera de Gardă
4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral. Este o statistică cutremurătoare, care ilustrează, însă, realitatea: accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate[ Date ale Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România. Principal
gazprom conducta
OMV a rupt contractul cu Gazprom
OMV a rupt contractul pe termen lung de livrare de gaze, încheiat cu compania rusească Gazprom Export, o subsidiară a grupului Gazprom, din cauza "mai multor încălcări fundamentale ale contractului".
accident intrarre slatina 12 decembrie 2024   foto martor (1) jpeg
Trafic blocat complet pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina. Trei autovehicule, implicate într-un accident
Traficul rutier este complet blocat, joi-dimineață, pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina, dinspre Craiova. Trei autovehicule sunt implicate într-un eveniment rutier.
realitatea plus emisie jpg
CNA a decis întreruperea emisiei televiziunii Realitatea Plus, după abateri repetate. Reacția postului
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a hotărât oprirea emisiei postului de televiziune Realitatea Plus începând de joi, 12 decembrie, ora 19:00. Decizia, motivată prin încălcări
Brexit FOTO Shutterstock
Britanicii plâng după UE. Majoritatea votanților Brexit „ar accepta libera circulație” pentru a avea acces la piața unică
Majoritatea britanicilor care au votat pentru ieșirea din UE ar accepta acum revenirea la libera circulație în schimbul accesului la piața unică, potrivit unui studiu realizat în Europa, care a constatat și o dorință reciprocă în statele membre pentru legături mai strânse cu Regatul Unit.
corvinul jpeg
Ce s-a ales de cel mai faimos restaurant din Hunedoara? Aici au luat cina Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nikita Hrușciov
Cândva acest restaurant era unul dintre cele mai faimoase din Hunedoara, cât și din întreaga țară. Unele dintre cele mai importante personalități istorice au luat cina aici, printre care și Nicolae Ceaușescu. Însă, astăzi, această locație istorică a fost uitată de lume.
bancomat jpeg
O bancă mare dispare din România. Ce se întâmplă cu clienții actuali ai unității bancare
O nouă schimbare în peisajul bancar românesc aduce în prim-plan o fuziune de proporții. OTP Leasing, parte a grupului OTP Bank România, a fost recent achiziționată de Banca Transilvania (BT), cea mai mare bancă din țară.
wizz air avion jpg
Wizz Air lansează două noi curse din România și anunță frecvențe crescute în 2025
Wizz Air, compania maghiară low-cost, continuă să investească în dezvoltarea bazei sale operaționale din Craiova, odată cu alocarea unei a doua aeronave Airbus A320neo în vara anului 2025,