Este Papa userist?

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Nu o dată am fost stupefiat de ura pe care USR-PLUS o deșteaptă în rîndul unor adversari politici sau din societatea civilă. Vorbesc de ură pur și simplu, nu de antipatie sau ostilitate. Ea vine deopotrivă dinspre PSD, dar și de la mulți din PNL – și poate în ultimul caz se mai explică întrucîtva prin rivalitatea politică. Dar cel mai antipatic această ură se observă la unii comentatori din societatea civilă, mai ales aparținînd grupului „conservatorilor”. Acum, sigur că USR nu e sfînt, și atitudinile sale au putut adesea dezamăgi sau consterna pe unii. Eu însumi nu prea mai sînt un fan al acestui partid, dar asta din motive strict politice, despre care nu-i cazul să vorbesc acum. Dar ura este altceva: e o revărsare de pasiune irațională, care ascunde teamă, invidie, admirație, resentiment, toate imposibil de dat pe față, dar care otrăvesc judecata și spusele omului care le resimte. Nu vine din minte, nici măcar din inimă, ci, cum se zice, e „viscerală”, adică iese de mai jos, din măruntaie.

Iată un caz: nu demult s-a înfiorat Facebook-ul și chiar unele publicații fiindcă mai mulți recent aleși locali USR-PLUS (la Brașov, la București, sectorul 1 etc.) n-au dorit să depună jurămîntul pe Biblie, însoțit de formula „Așa să-mi ajute Dumnezeu!”, ci au preferat formula laică a jurămîntului, îngăduită de lege, a jurămîntului pe Constituție. Ce strigăte indignate au scos cu această ocazie „conservatorii” noștri în numele creștinismului, chipurile lezat!

Istoricul Marius Oprea, care are buletin de Brașov, pare de-a dreptul disperat de gest: „Mai pot să fiu cetățean al unui oraș (Brașov), în care diriguitorii săi au ales să dea la o parte Biblia, atunci cînd au jurat?”, se întreba el retoric. Mărturisesc că nu pricep de ce transportul public, căldura, curățenia, în general administrarea orașului depind de recunoașterea Bibliei drept carte sacră. Eu, unul, nu vreau să știu în numele căror zei și al căror cărți adună ei gunoiul din oraș, ci numai dacă îl adună. Nu și Marius Oprea.

Dacă acesta e numai absurd, Robert Turcescu toarnă peste absurditate și grosolănia: „Sînt curios să știu cîți dintre useriștii care au refuzat să jure pe Biblie la învestire au refuzat să se cunune și religios. Sau acolo le-a fost frica de palma mamei soacre mai tare decît de Marx? Dacă Marx ar fi zis că religia e «iarba» popoarelor, pariez că jurau toți cu mîna pe Biblie!”.

În corul (mai lung) al indignaților a intrat și Adrian Papahagi. Domnia-sa încadrează însă gestul proaspeților consilieri USR într-o problemă mai vastă – presupusul anticreștinism userist: „Domnul europarlamentar USR Cristian Ghinea găsește discuția despre creștin-democrație «vomitivă». Consilierii locali USR care depun jurămîntul refuză să atingă Biblia sau să rostească propoziția «Așa să-mi ajute Dumnezeu!».  Pentru USR, dorința de a fixa în Constituție definiția curentă, veche de cînd lumea, a căsătoriei e o formă de «ură». Nu au ratat nici o ocazie acești politicieni să arate cît urăsc creștinismul”, scrie Papahagi. La fel de sever e, pe Facebook, și Alexandru Lăzescu, care se precipită să califice postarea lui Cristian Ghinea drept „o probă jalnică de suficiență și aroganță”, în care crede a recunoaște „virusul stîngist larg răspîndit la Bruxelles”. (Totuși, Lăzescu recunoaște măcar, în aceeași postare, că refuzul de a jura pe Biblie e o opțiune personală ce trebuie respectată.)

Am căutat textul dlui Ghinea (pe Facebook) și ce să vezi? Sensul propoziției cu „vomitivul” era diferit. Europarlamentarul critica afirmația unui fruntaș liberal, cum că PNL privește mai cu încredere înțelegerile cu PMP decît pe cele cu USR, fiindcă primii ar fi, ca și liberalii, creștin-democrați. Ghinea – cu sau fără temei, nu asta interesează acum – e de părere că „bla-bla-ul ăsta cu valorile creștin-democrate e vomitiv”, deoarece temeiul înțelegerilor ar fi în realitate posturile grase oferite de partidul de guvernămînt PMP-ului. Poate că dl Ghinea se înșală și cele două partide chiar discută cu principiile pe genunchi, de la creștin-democrat la creștin-democrat. Dar orice ar fi, nu rezultă deloc că el ar considera democrația creștină, ba chiar creștinismul un „vomitiv”, ci el rezervă acest tratament numai justificărilor fruntașului liberal. E straniu că bunul filolog Adrian Papahagi sau analistul de politică externă Alexandru Lăzescu nu văd cum stau lucrurile și n-am altă explicație pentru orbirea lor decît ura. Nu ura USR-ului pentru creștinism, ci a lor pentru USR, chipurile, partid „progresist”.

Pe de altă parte, să fie oare refuzul de a jura pe Biblie o formă de a urî creștinismul, cum susține dl Papahagi? Sigur, cine nu jură astfel nu este, probabil, creștin și în tot cazul nu crede că Biblia e o carte revelată. Poate că nici nu crede într-un Dumnezeu personal sau nu crede deloc în Dumnezeu. Și ce? Ar fi fost preferabil să jure în mod ipocrit (cum presupun că fac foarte mulți alții)? După părerea mea, refuzul de a jura pe Biblie sau de a pronunța  formula „Așa să-mi ajute Dumnezeu!”, dacă nu crezi într-un Dumnezeu personal al Bibliei, în sacralitatea Bibliei, sau nu crezi deloc în Dumnezeu, poate fi chiar o formă de respect pentru creștinism, pentru „religiile abrahamice” în general și mai ales pentru credincioși: altminteri, cum ar putea fi în regulă, cum ar putea să nu ascundă dispreț față de religie un jurămînt mincinos, ba chiar o „luare a numelui Domnului în deșert”? Ce fel de adevărați creștini, dar chiar și simpli oameni de caracter sînt cei care ar pretinde ca înșelăciunea să prevaleze asupra adevărului și ipocrizia asupra onestității și se mînie cînd nu se întîmplă așa? Și ce fel democrați sînt cei care îi detestă pe cei care au altă credință decît a lor, refuzîndu-le de facto libertatea de conștiință? Nici un raționament sănătos, ci numai ura poate îndemna la asemenea insanități.

Cît despre chestiunea atitudinii negative a USR față de „familia tradițională”, dl Papahagi ne învață că și ea exprimă ură față de creștinism. Dar atunci în ce cheie să interpretăm spusele recente ale Papei Francisc? „Persoanele homosexuale au dreptul de a se afla într-o familie. Ele sînt copii ai lui Dumnezeu și au dreptul la familie.” Oare și Papa urăște creștinismul? E și el userist?

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Una din patru persoane imunizate cu serurile anti-Covid Pfizer sau Moderna a experimentat efecte adverse
Mai mult de un sfert dintre persoanele care s-au imunizat cu vaccinuri ARN mesager împotriva infectării cu virusul SARS CoV2 au suferit un răspuns imun neintenționat, potrivit noilor studii.
image
Un român a jucat de 49 de ori același bilet câștigător la pariuri sportive. Suma enormă la care a ajuns
Un bărbat din județul Prahova a avut marea inspirație de a alege o combinație de 28 de meciuri câștigătoare pe un bilet, dar nu s-a oprit aici. A copiat același bilet de numai puțin de 49 de ori.
image
Țara în care intrarea românilor e ca și interzisă. „Nu mai îmi trebuie nici gratis, e revoltător”
Doi tineri români cu un copil au fost umiliți pe un aeroport fără ca cineva să poată interveni în favoarea lor. Cazul lor nici măcar nu este unic, iar statul român nu reușește să rezolve o problemă cunoscută foarte bine de ani de zile, dar care arată limitele politicii externe a României

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.