Este Papa userist?

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Nu o dată am fost stupefiat de ura pe care USR-PLUS o deșteaptă în rîndul unor adversari politici sau din societatea civilă. Vorbesc de ură pur și simplu, nu de antipatie sau ostilitate. Ea vine deopotrivă dinspre PSD, dar și de la mulți din PNL – și poate în ultimul caz se mai explică întrucîtva prin rivalitatea politică. Dar cel mai antipatic această ură se observă la unii comentatori din societatea civilă, mai ales aparținînd grupului „conservatorilor”. Acum, sigur că USR nu e sfînt, și atitudinile sale au putut adesea dezamăgi sau consterna pe unii. Eu însumi nu prea mai sînt un fan al acestui partid, dar asta din motive strict politice, despre care nu-i cazul să vorbesc acum. Dar ura este altceva: e o revărsare de pasiune irațională, care ascunde teamă, invidie, admirație, resentiment, toate imposibil de dat pe față, dar care otrăvesc judecata și spusele omului care le resimte. Nu vine din minte, nici măcar din inimă, ci, cum se zice, e „viscerală”, adică iese de mai jos, din măruntaie.

Iată un caz: nu demult s-a înfiorat Facebook-ul și chiar unele publicații fiindcă mai mulți recent aleși locali USR-PLUS (la Brașov, la București, sectorul 1 etc.) n-au dorit să depună jurămîntul pe Biblie, însoțit de formula „Așa să-mi ajute Dumnezeu!”, ci au preferat formula laică a jurămîntului, îngăduită de lege, a jurămîntului pe Constituție. Ce strigăte indignate au scos cu această ocazie „conservatorii” noștri în numele creștinismului, chipurile lezat!

Istoricul Marius Oprea, care are buletin de Brașov, pare de-a dreptul disperat de gest: „Mai pot să fiu cetățean al unui oraș (Brașov), în care diriguitorii săi au ales să dea la o parte Biblia, atunci cînd au jurat?”, se întreba el retoric. Mărturisesc că nu pricep de ce transportul public, căldura, curățenia, în general administrarea orașului depind de recunoașterea Bibliei drept carte sacră. Eu, unul, nu vreau să știu în numele căror zei și al căror cărți adună ei gunoiul din oraș, ci numai dacă îl adună. Nu și Marius Oprea.

Dacă acesta e numai absurd, Robert Turcescu toarnă peste absurditate și grosolănia: „Sînt curios să știu cîți dintre useriștii care au refuzat să jure pe Biblie la învestire au refuzat să se cunune și religios. Sau acolo le-a fost frica de palma mamei soacre mai tare decît de Marx? Dacă Marx ar fi zis că religia e «iarba» popoarelor, pariez că jurau toți cu mîna pe Biblie!”.

În corul (mai lung) al indignaților a intrat și Adrian Papahagi. Domnia-sa încadrează însă gestul proaspeților consilieri USR într-o problemă mai vastă – presupusul anticreștinism userist: „Domnul europarlamentar USR Cristian Ghinea găsește discuția despre creștin-democrație «vomitivă». Consilierii locali USR care depun jurămîntul refuză să atingă Biblia sau să rostească propoziția «Așa să-mi ajute Dumnezeu!».  Pentru USR, dorința de a fixa în Constituție definiția curentă, veche de cînd lumea, a căsătoriei e o formă de «ură». Nu au ratat nici o ocazie acești politicieni să arate cît urăsc creștinismul”, scrie Papahagi. La fel de sever e, pe Facebook, și Alexandru Lăzescu, care se precipită să califice postarea lui Cristian Ghinea drept „o probă jalnică de suficiență și aroganță”, în care crede a recunoaște „virusul stîngist larg răspîndit la Bruxelles”. (Totuși, Lăzescu recunoaște măcar, în aceeași postare, că refuzul de a jura pe Biblie e o opțiune personală ce trebuie respectată.)

Am căutat textul dlui Ghinea (pe Facebook) și ce să vezi? Sensul propoziției cu „vomitivul” era diferit. Europarlamentarul critica afirmația unui fruntaș liberal, cum că PNL privește mai cu încredere înțelegerile cu PMP decît pe cele cu USR, fiindcă primii ar fi, ca și liberalii, creștin-democrați. Ghinea – cu sau fără temei, nu asta interesează acum – e de părere că „bla-bla-ul ăsta cu valorile creștin-democrate e vomitiv”, deoarece temeiul înțelegerilor ar fi în realitate posturile grase oferite de partidul de guvernămînt PMP-ului. Poate că dl Ghinea se înșală și cele două partide chiar discută cu principiile pe genunchi, de la creștin-democrat la creștin-democrat. Dar orice ar fi, nu rezultă deloc că el ar considera democrația creștină, ba chiar creștinismul un „vomitiv”, ci el rezervă acest tratament numai justificărilor fruntașului liberal. E straniu că bunul filolog Adrian Papahagi sau analistul de politică externă Alexandru Lăzescu nu văd cum stau lucrurile și n-am altă explicație pentru orbirea lor decît ura. Nu ura USR-ului pentru creștinism, ci a lor pentru USR, chipurile, partid „progresist”.

Pe de altă parte, să fie oare refuzul de a jura pe Biblie o formă de a urî creștinismul, cum susține dl Papahagi? Sigur, cine nu jură astfel nu este, probabil, creștin și în tot cazul nu crede că Biblia e o carte revelată. Poate că nici nu crede într-un Dumnezeu personal sau nu crede deloc în Dumnezeu. Și ce? Ar fi fost preferabil să jure în mod ipocrit (cum presupun că fac foarte mulți alții)? După părerea mea, refuzul de a jura pe Biblie sau de a pronunța  formula „Așa să-mi ajute Dumnezeu!”, dacă nu crezi într-un Dumnezeu personal al Bibliei, în sacralitatea Bibliei, sau nu crezi deloc în Dumnezeu, poate fi chiar o formă de respect pentru creștinism, pentru „religiile abrahamice” în general și mai ales pentru credincioși: altminteri, cum ar putea fi în regulă, cum ar putea să nu ascundă dispreț față de religie un jurămînt mincinos, ba chiar o „luare a numelui Domnului în deșert”? Ce fel de adevărați creștini, dar chiar și simpli oameni de caracter sînt cei care ar pretinde ca înșelăciunea să prevaleze asupra adevărului și ipocrizia asupra onestității și se mînie cînd nu se întîmplă așa? Și ce fel democrați sînt cei care îi detestă pe cei care au altă credință decît a lor, refuzîndu-le de facto libertatea de conștiință? Nici un raționament sănătos, ci numai ura poate îndemna la asemenea insanități.

Cît despre chestiunea atitudinii negative a USR față de „familia tradițională”, dl Papahagi ne învață că și ea exprimă ură față de creștinism. Dar atunci în ce cheie să interpretăm spusele recente ale Papei Francisc? „Persoanele homosexuale au dreptul de a se afla într-o familie. Ele sînt copii ai lui Dumnezeu și au dreptul la familie.” Oare și Papa urăște creștinismul? E și el userist?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bacalaureat jpg
Școală dimineața, Bacalaureat după-amiaza. Decizia Ministerului Educației aruncă în aer programul elevilor de liceu: „O debandadă”
Ministerul Educației a transmis liceelor care organizează la finalul lunii examenul de Bacalaureat o serie de recomandări prin care să eficientizeze și să simplifice cât mai mult procesul. În realitate însă, mai mult îl încurcă, a declarat pentru „Adevărul” directoarea Colegiului I.L.Caragiale.
image png
Cea mai mare dezamăgire pentru o tânără de 21 de ani: a fost înșelată de iubit cu cea mai bună prietenă. Totul s-a întâmplat de ziua ei de naștere
O tânără de 21 de ani a fost extrem de dezamăgită de ceea ce s-a întâmplat la petrecerea de ziua ei de naștere. Cea mai bună prietenă și iubitul ei au făcut-o să sufere.
Cele mai bune destinații din lume în 2025 potrivit TripAdvisor Colaj TripAdvisor
Top 10 cele mai bune destinații în 2025. O capitală europeană domină clasamentele în ultimul sfert de secol
TripAdvisor, lider mondial în ghidarea călătoriilor, a lansat prima categorie din cadrul mult așteptatelor Premii Travelers' Choice® 2025: „Cele mai bune destinații din lume” - „Best of the Best Destinations”.
plata cu cardul FOTO SHUTTERSTOCK
Dispar bonurile fiscale pe hârtie la plata cu cardul. Ce probleme majore pot întâmpina clienții
O nouă lege care a modificat Codul Fiscal în decembrie 2024 stabilește că bonurile fiscale nu mai sunt imprimate la plata cu cardul, decât la solicitarea expresă a clienților.
raceala jpg
Din ce motive persistă răceala? Ce putem să facem atunci când suntem răciți, să treacă mai repede
Oricare dintre noi trece prin răceli cel puţin o dată în sezonul rece. Simptomele bolii pot dispărea în mai puţin de 2 zile, însă sunt cazuri în care răceala persistă din cauza acţiunilor noastre sau a lipsei de reacţie. Uite principalele cauze pentru care îmbunătăţirea stării de sănătate întârzie s
deficit bugetar financiar fiscal foto shutterstock
Efectul neașteptat după intrarea României în Schengen. Economist: „Am zâmbit când i-am auzit pe unii că e bine”
România va beneficia de pe urma intrării în Schengen, însă există și unele aspecte care ar putea să fie discutabile. La acestea se referă economistul Radu Georgescu.
SUA versus Iran FOTO SHUTTERSTOCK
Cum ar putea aduce Trump sfârșitul regimului iranian
Teheranul a pierdut Siria și Libanul, e în criză economică și suferă de instabilitate internă, pe lângă faptul că Israelul i-a distrus apărarea antiaeriană. Spectator se așteaptă ca Trump să pună „presiune maximă” pentru a stimula o schimbare de regim din interior.
image png
Locul din Europa unde cerul se unește cu Pământul. Peisajul e de vis, trebuie să ajungi măcar o dată în viață
Meteora este un loc care pare să fie desprins dintr-o poveste cu zei și legende antice, un loc în care cerul se unește cu Pământul într-un dans al stâncilor verticale, ce par să sfideze legile fizicii.
zelenski in romania cu odobescu sursa x jpeg
Europa Centrală se înclină către Moscova. Riscuri pentru aprovizionarea Ucrainei cu arme
Furnizarea de arme și echipamente vitale pentru Ucraina riscă să devină o misiune tot mai dificilă pe măsură ce forțele politice pro-ruse câștigă teren în Europa Centrală.