Eroul pe care ni l-am dori

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 946 din 26 mai ÔÇô 1 iunie 2022
Frica lui Putin jpeg

Fiecare societate av├«nd modelele sale umane, ├«n care ea se recunoa╚Öte ╚Öi se reg─âse╚Öte, nu este o ├«nt├«mplare, probabil, c─â relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales. Evul Mediu a oferit, ca modele umane predilecte, cavalerul ╚Öi ascetul, primul, ofensiv la maximum, vr├«nd s─â dob├«ndeasc─â totul, cel─âlalt, dispus s─â cedeze, indistinct, totul, ├«n schimbul triumfalei cuceriri a cerului. Mai recent, cavalerul a fost ├«nlocuit, ├«n galeria modelelor, de conchistador, de aventurier, de cowboy, de cel ajuns peste noapte miliardar, de vamp─â, ba chiar, la un alt nivel, desigur, de omul de ╚Ötiin╚Ť─â implacabil ÔÇô toate modele ale ofensivei ÔÇ×fausticeÔÇŁ, cum s-a spus. Urm├«ndu-le, Europa s-a v─âzut de at├«tea ori cuprins─â de o febr─â a cuceririi, a domin─ârii, a ra╚Ťionaliz─ârii ╚Öi, mai cu seam─â, a organiz─ârii f─âr─â stavile, care s─â ├«ncalce toate l─âca╚Öurile particularului ╚Öi toate drepturile persoanei. Febr─â a organiz─ârii, febr─â a crea╚Ťiei, febr─â. Hot─âr├«t, Europa este singura lume care tr─âie╚Öte continuu cu febr─â!

├Än fa╚Ťa acestei situa╚Ťii, europeanul nu a ╚Ötiut s─â aleag─â dec├«t ├«ntre alternativa revoltei ÔÇô nega╚Ťia pur─â, a╚Öadar ÔÇô ╚Öi cea a resemn─ârii non-violente. Am putea spune c─â Europa, atunci c├«nd nu s-a mai suportat pe sine, a dezesperat de sine, alerg├«nd ├«n ne╚Ötire ├«ntre Prometeu ╚Öi Iisus. Uneori a optat radical pentru modelul oferit de unul dintre ace╚Ötia, exil├«ndu-l pe cel─âlalt, alteori i-a al─âturat pe ambii, f─âr─â s─â se fereasc─â de eclectism, alteori, ├«n fine, a c─âutat, confund├«ndu-i ╚Öi amestec├«ndu-i, s─â n─âscoceasc─â imposibilul model al unui Mesia guraliv ╚Öi indecent, ce promite nu cucerirea cerului, ci pe cea a str─âzii.

Poate mai autentic omenesc ╚Öi mai folositor de urmat dec├«t Prometeu sau Iisus, chiar dac─â lipsit de magnifica splendoare a ambilor, dar neposed├«nd nici umanitatea titanic─â a primului, nici pe cea dumnezeiasc─â a celui de-al doilea, r─âm├«ne, dup─â p─ârerea mea, modelul Iov, mai potrivit cu starea noastr─â fundamental─â. Fire╚Öte, niciodat─â un atare model n-ar fi trebuit ignorat, c─âci omul n-a tr─âit niciodat─â, ├«n fond, ├«n alt─â stare dec├«t ├«n cea a defensivei. Odinioar─â ├«ns─â, aceasta putea fi mai greu perceput─â; ea se disimula, se ascundea ├«ntruc├«tva. Iat─â, ├«ns─â, c─â ├«n vremea noastr─â a╚Öa ceva e tot mai cu neputin╚Ť─â ╚Öi, dac─â exist─â totu╚Öi ╚Öi un privilegiu al epocii acesteia, el st─â tocmai ├«n ├«mprejurarea c─â ea ╚Ötie s─â exprime mai bine dec├«t oricare alt─â epoc─â natura acestei grozave f─âpturi care este omul.

Este un privilegiu din care decurge ├«ns─â urgen╚Ťa de a asuma defensiva ╚Öi nu numai de a o ├«ndura ╚Öi deci de a o rata. ╚śi atunci, e timpul de a reflecta mai atent la lec╚Ťia lui Iov ╚Öi la alternativa pe care destinul s─âu o deschide.

Fiindc─â s├«ntem cu adev─ârat noi, oamenii de azi, mai mult dec├«t ├«n oricare alte timpuri, prea str├«mtora╚Ťi de propria noastr─â istorie pentru a mai ├«nf─âptui mari ╚Öi reale cuceriri; campaniile noastre prea devreme ├«mpotmolite, vederea devenit─â prea scurt─â, elanul ce ne-a secat, osteneala tr─âd─âtoare a genunchilor, inimile ├«nfrico╚Öate o dovedesc ├«ndeajuns. ╚śi totu╚Öi, nu ne este ├«ng─âduit s─â capitul─âm, nici s─â consim╚Ťim necondi╚Ťionat, total ╚Öi complet organiz─ârii ╚Öi agen╚Ťilor ei de orice fel, ca s─â nu ne unim cu tina din care ÔÇô zice-se ÔÇô am fi fost rup╚Ťi ╚Öi separa╚Ťi de restul crea╚Ťiei.

Iar dac─â a╚Öa stau lucrurile, atunci c├«nd voim a ├«ntreprinde ceva sau c─âut─âm a ne veghea mai bine pa╚Öii, nu la rebel ╚Öi la r─âzvr─âtit ar trebui s─â privim spre a ├«nv─â╚Ťa ceva, dar nici la cel necondi╚Ťionat bl├«nd ╚Öi resemnat cu r─âul, la omul r─âbd─ârii f─âr─â sf├«r╚Öit pentru aceast─â lume ╚Öi plin de ner─âbdare pentru cealalt─â, nu trebuie s─â lu─âm aminte. Eroul pe care ni l-am dori ÔÇô ├«ntrupat de Iov ├«ntr-o situa╚Ťie extrem─â ╚Öi reg─âsit de epoca noastr─â, ca ├«n nici o alta, ├«n situa╚Ťiile cele mai comune ÔÇô este omul care rezist─â, este rezistentul. La ce? La orice ÔÇô la tehnologii abuzive, la ideologii mutilante, la agresiuni ╚Öi la seduc╚Ťii, la mizerie ╚Öi la opulen╚Ť─â, la suferin╚Ť─â ╚Öi la volupt─â╚Ťi, la fascina╚Ťia adev─ârurilor ╚Öi la desfr├«ul iluziilor, la chem─ârile la ordine ╚Öi la instig─ârile la haos, la supunere ╚Öi la dominare, la timp, la via╚Ť─â, la moarte, la dezgust ╚Öi la fric─â.

Cum l-am putea elogia mai bine pe acest om ÔÇô pe ace╚Öti oameni vrednici de toat─â isprava? Simplu: f─âc├«nd ca ei, fiind ca ei. Iar dac─â nu putem aceasta, dac─â ├«nc─â nu putem, dac─â nu ╚Ötim deocamdat─â a ne al─âtura lor cu adev─ârat ├«n fapt─â, sim╚Ťindu-ne ├«ns─â solidari cu ei ├«n cuget m─âcar, s─â ├«ncerc─âm fie ╚Öi ├«n cuvinte nepricepute, diletante ╚Öi pu╚Ťine, precum ├«n paginile de fa╚Ť─â, s─â le spunem cumva povestea. C─âci a relata despre rezisten╚Ť─â ├«nseamn─â, totu╚Öi, ├«nc─â a rezista.

                                                                                      Septembrie 1987 ÔÇô Septembrie 1989

(fragment din ÔÇ×Starea de defensiv─âÔÇť, eseu ap─ârut ├«n volumul Penumbra de Andrei Cornea, Editura Spandugino, 2022)

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Concluziile surprinz─âtoare ale unui rom├ón care a vrut s─â afle c├ót cost─â via┼úa ├«n paradisul din Bali fa┼ú─â de Cluj sau Bucure┼čti. ÔÇ×M─â cost─â 10 euro pe noapteÔÇŁ
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social, dup─â cum spune chiar el. Patrik a vrut s─â afle c├ót cost─â via┼úa ├«n paradisul din Bali comparativ cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile au fost surprinz─âtoare
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.
image
EXCLUSIV Millie Bobby Brown, actri┼úa din ÔÇ×Stranger ThingsÔÇť: ÔÇ×M-am ├«ndr─âgostit de Unsprezece ┼či am sim┼úit c─â vreau s─â fiu ca eaÔÇť
Actri┼úa Millie Bobby Brown spune c─â o catalogare a serialului drept doar un thriller SF ar fi superficial─â, c─âci ÔÇ×Stranger ThingsÔÇť trateaz─â probleme reale ÔÇô spre exemplu, personajul pe care ├«l interpreteaz─â, Unsprezece, se confrunt─â cu ÔÇ×stresul posttraumatic ┼či traumele din copil─ârieÔÇť.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.