Eleganţa care insultă

Publicat în Dilema Veche nr. 731 din 22-28 februarie 2018
Frica lui Putin jpeg

Vrînd să se „exprime elegant“ – e doar o doamnă – dna premier i-a făcut „autiști“ pe adversarii politici din Parlamentul European, în primul rînd pe Monica Macovei. Și-a atras astfel fulgerele unor ONG-uri pentru apărarea persoanelor cu autism și a fost chemată să dea explicații de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Ăsta i necazul cînd vrei să te exprimi elegant în asemenea circumstanțe. Dacă era mai frustă, îi probozea ea mai pe românește pe ăia care „dezinformează UE în ciuda faptului că știu adevărul“, „care știu realitatea, dar nu vor s-o accepte și să o vadă“. De exemplu, îi făcea „orbi“ și „surzi“, ceea ce era și mai ușor de priceput de omul din popor. Iar dacă tot s-ar fi temut să nu deștepte chiar și așa indignarea unor organizații ale nevăzătorilor sau hipoacuzicilor, dădea orice sfială la o parte și se servea de vocabularul tradițional în astfel de cazuri – mai ales cel zoologic: își trata adversarii politici drept „șerpi“, „vipere“, sau „cameleoni“, fără grijă că CNCD-ul ar putea fi sesizat de ipotetice organizații pentru apărarea tîrîtoarelor sau a reptilelor. Ar fi putut utiliza, alternativ și fără grijă de represalii civice, și denumirea de „cîrtițe“, sugerînd că respectivii nu văd adevărul pesedist. Ori, dacă ar fi vrut să califice mai adecvat faptul că acești inamici nu sînt „buni români“, fiindcă aruncă discreditul asupra țărișoarei-mumă, ar fi putut adopta un vocabular încă și mai radical: ce-ar fi fost să le spună „lipitori“ (pe trupul nației, desigur)? Ori „viermi“, ca să exprime micimea lor sufletească? (Există oare vreo organizație pentru apărarea lipitorilor și a viermilor? Am căutat, dar n-am găsit.) Bineînțeles că uneori și vocabularul vegetal e recomandabil și fără primejdie: de exemplu, dacă i-ar fi calificat drept „ghimpi“ în coasta țării, -CNCD ul ar fi rămas senin. Totuși, cu animalele, mai ales unele domestice, efectul e mai sigur: de ce, doamnă, nu le-ați zis, simplu și nesofisticat, „măgari“, că doar era neînsemnat riscul să vă dea în judecată societățile pentru protecția măgarilor? Ei, da, ați vrut să fiți „elegantă“. Vă rugăm: nu mai riscați!

Problema principală nu-i asta, desigur, iar scuzele ulterioare ale doamnei n-o rezolvă. Ce vedem este că, prin asimilarea adversarilor politici cu o umanitate bolnavă și deficitară psihic, ca și prin excluderea acestor adversari din grupul „bunilor români“, dna prim-ministru ne sugerează cum se văd lucrurile acolo, în acest partid de guvernămînt: adversarii nu sînt oameni în-tregi. Ori sînt deficitari mental, adică imbecili, ori, mai grav, ocolesc dinadins adevărul și deci sînt moralmente stricați. Evident, fiindcă, pesemne, sînt plătiți din afara țării de Soros, ori sînt în solda „statului paralel“, ori a cine știe ce forțe „oculte“. E vechea obsesie a tuturor adversarilor societăților libere: cei care ne contestă nu pot fi normali, deoarece adevărul e unul singur, acela pe care noi îl spunem. Dar dacă adevărul e altul și oamenii aceia care vorbesc la Bruxelles altfel decît dumneavoastră au totuși dreptate?

Dar haideți să presupunem că, pe fond, dna Dăncilă are ea dreptate și că ceilalți, în frunte cu Monica Macovei, sînt în eroare din cine știe ce motiv. Tot n-ar avea dreptul doamna prim-ministru să-i insulte și să le retragă apelativul de „buni români“. Nu sînt ei europarlamentari? N-au fost aleși de cetățeni, ca și doamna Dăncilă? Nu-i reprezintă pe acești cetățeni? Ba da. Nu place PSD-ului că sînt criticați public în forurile europene? Nouă, care i-am ales, ne place și sîntem mulțumiți că PSD-ul e criticat, și e suficient. Oare toți, și sîntem totuși destul de mulți, sîntem „autiști“ și plătiți de „statul paralel“ ca să criticăm statul român, condus de cine e condus acum? Cea mai bună dovadă că sîntem cu toții „buni români“ e că ne plătim impozitele către statul român și nu către „statul paralel“.

Dar să privim lucrurile și mai de sus: printre altele, asta a fost și ideea Uniunii Europene și a Parlamentului European: un nivel instituțional și de decizii politico-economice situat deasupra statelor naționale. Observați că în PE sînt reprezentate grupurile politice și nu grupurile naționale. E o dispută între filozofii politice diferite și nu între naționalisme diferite. Monica Macovei „n-a pîrît“ România în PE, cum pretinde dna premier, ci i-a „pîrît“ pe așa-zișii social-democrați, aflați vremelnic la conducerea acestei țări. Și avea tot dreptul să o facă, fie și dacă se înșela asupra adevărului. De ce? Fiindcă este europarlamentar, cu un mandat popular, la fel cum a fost și dna Dăncilă. Dar de ce spun „așa-zișii social-democrați“? Fiindcă un partid pentru care adversarii politici, aleși democratic, au o umanitate deficientă nu e social-democrat, ci e suspect de impulsuri neo-totalitare.

…Doamna premier și-a cerut scuze față de cei suferinzi de autism. Va plăti, cred, o amendă, la CNCD. Viața-i nedreaptă, vai! Eleganța o va costa. Totuși, a ieșit și ceva bine de aici: iată, autiștii sînt scoși din cauză. Măcar ei redevin „buni români“.

O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul „Flacăra” 2.0
Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
O spectaculoasă prăbușire mută – o întîmplare din deceniul Iohannis
Cu adevărat uimitoare sînt căderile care nu produc niciun zgomot.
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruențe multiple între omul creator și – jucîndu-ne puțin cu noțiunile – creatorul trăitor.
„Cu bule“ jpeg
Teoria chibritului
„A face teoria chibritului” e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la Răsărit jpeg
Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Pensionarii de la terasă
Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor.
O mare invenție – contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Accesul turiştilor, interzis în Thassos. Pe ce plaje nu se mai poate ajunge
Mai multe restricţii sunt în vigoare pentru turiştii care ajung în Grecia, începând cu data de luni, 8 august. Autorităţile au interzis accesul din cauza riscului de incendiu.
image
Bătaie în tren între un controlor şi un călător fără bilet. Agresorul este căutat de oamenii legii VIDEO
Un controlor de bilete a fost lovit de un pasager fără bilet care a devenit nervos în momentul în care a fost depistat. Totul s-a petrecut într-un tren care circula pe ruta Mangalia - Sibiu.
image
Primele imagini cu muniţia românească  primită de soldaţii ucraineni VIDEO
Site-ul specializat Ukraine Weapons Tracker au prezentat imagini cu ceea ce par a fi obuze de calibrul 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.