Elefantul din cireș

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
image png

Traduc zilele astea Sofistul lui Platon și întîlnesc următoarea explicație a unei specii de ignoranță: „Faptul de a ignora specificul unui suflet a cărui inteligență merge alături, deși dă asalt adevărului, nu-i nimic altceva decît o gîndire-alături”(228d). Termenul grec tradus de mine aici literal prin „gîndire-alături”, spre a respecta jocul de cuvinte al lui Platon, este paraphronesis, un cuvînt compus rar, pe care un traducător francez recent (Nestor Cordero) îl traduce prin „délir”.Constantin Noica îl reda prin „sminteală”. Ideea lui Platon mi se pare a fi aceasta: unii oameni tind spre cunoaștere, se avîntă către ea, dar n-o ating, ci inteligența lor – foarte reală – avansează în paralel cu ea. Gîndesc, desigur, au consecuție, au coerență, produc silogisme, dar mersul lor rămîne aberant, alături de gîndirea corectă și, bineînțeles, de realitate.

Un exemplu de paraphronesis mi-a oferit chiar în acea zi o postare pe FB a respectabilului pianist care este Andrei Vieru. El e, cum se știe, antivaccinist. Or, presupun că o provocare pentru acești oameni este aceea de a explica de ce numărul celor care reclamă efecte nocive, chiar fatale ale vaccinurilor rămîne, proporțional, foarte mic. Aici vine explicația: familiile vacciniste sînt vinovate pentru tăcere. În ce fel? Iată:

„Imaginați-vă ruda de sînge sau prin alianță care insistă ca fratele, părintele sau soțul să se «vaccineze». Cel în cauză ascultă de povețe și presiuni: acceptă și se «vaccinează». După care, decedează sau rămîne pe viață invalid. Ce credeți că va spune ruda? Că e, bineînțeles, o simplă coincidență. Vă mai mirați că rudele, în imensa lor majoritate, nu fac plîngeri și nu raportează nimic? Ar însemna să raporteze împotriva lor însele. Ar fi nevoie de o conștiință morală cu totul deosebită, o aptitudine pe care aproape nimeni nu o are.”

Mi se pare într-adevăr un exemplu strălucit de paraphronesis să nu realizezi:

1) Că în acest fel se poate demonstra nu numai că vaccinurile anti-COVID omoară, dar și că toate vaccinurile omoară. Și, fiindcă vaccinurile sînt creația medicinei și a biologiei, care fabrică și toate medicamentele, se poate demonstra asemănător și că medicamentele în general omoară și, mai ales, că medicii și spitalele omoară, doar că o conspirație globală obligă la tăcere. Argumentul „moral” va fi valabil și aici, cel puțin în măsura în care foarte mulți se duc la medic după ce se sfătuiesc cu familia sau cu prietenii apropiați. Iar dacă în unele cazuri faptul nu e valabil, nu aflăm de ce și care e diferența între cazuri.

2) Teza unei conspirații „morale” generalizate nu explică de ce pacienții care nu mor, dar rămîn suferinzi, nu deschid ei înșiși procese și nu reclamă malpraxis în mult mai multe cazuri decît se întîmplă. Aceștia nu răspund decît pentru ei înșiși. În fond, nu toți se vaccinează la sfatul familiei: unii o fac chiar împotriva sfatului acesteia, iar alții nu se sfătuiesc cu nimeni.

3) De ce ar păstra tăcerea ruda „vaccinistă”, căreia i-a murit cineva din familie, sfătuit de ea să se vaccineze? Nu are suficientă conștiință morală, zice Vieru, spre a se autoculpabiliza. Numai că ea are o cale la îndemînă de dezvinovățire: să afirme – cu totul îndreptățit, dacă persoana nu e de specialitate – că a fost de bună credință și a avut cele mai bune intenții, însă a fost dezinformată, înșelată de autorități și de medici. Dimpotrivă, cred că pe foarte mulți oameni o conștiință morală nu cine știe ce avansată i-ar împinge să reacționeze furioși, pentru că s-ar considera înșelați și abuzați, și să acuze autoritățile, tocmai pentru a nu lăsa culpa asupra lor: „N-am știut și deci sînt nevinovat. Acum știu însă și, dacă nu reclam, mă fac complice cu cei care m-au înșelat și devin vinovat”, ar gîndi ei probabil. Nu știu ce ar obiecta antivacciniștii, dar poate că ar răspunde că omul respectiv e totuși vinovat, pur și simplu fiindcă n-a crezut în „gnoza” antivaccinistă, deși aceasta i-a fost comunicată pe toate canalele. Cine s-a obstinat în necredință merită tot blamul.

Nu-mi fac iluzii că argumentele mele (ca și altele) i-ar putea clinti pe adepții acestei „gnoze” de pe pozițiile lor. „Gîndirea-alături” merge în paralel cu drumul corect fără să se împiedice, fără să fie în criză de răspunsuri, fără remușcări și dubii. Ceea ce e îngrijorător e însă fenomenul de contaminare cu „paraphronesis” – ceea ce se vede și din unele comentarii la postarea în cauză. După cineva, membru al corpului universitar (Paul Dragoș Aligică), complicitatea „vaccinistă” indusă de autorități ar fi devenit aproape generală (cu excepția „gnosticilor”), cu scopul de a dilua orice responsabilitate concretă, așa că e natural să cadă tăcerea. În sine, faptul că o conspirație globală nu e denunțată de cei direct interesați decît în mod marginal sau aproape deloc devine, paradoxal, o dovadă puternică în favoarea existenței și puterii conspirației – cel puțin, în ochii adepților ei „gnostici”, care gîndesc prin apel la paraphronesis.

E ca în bancul acela sec: 

– De ce are elefantul ochii roșii?

– Nu știu. 

– Ca să se ascundă în cireș. 

– Hmmm! 

– Ai văzut vreodată un elefant într-un cireș? 

– Nu. 

– Vezi ce bine s-a ascuns?

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Cine a transformat România într-o țară de asistați social
România ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească un job, dar nu vor. Sau, după cum spun unii sociologi, ar vrea, dar acești oameni nu sunt încurajați de autorități.
image
Un bărbat a păstrat ani de zile o piatră crezând că este aur. S-a dovedit că aceasta este mult mai valoroasă
În 2015, David Hole făcea o cercetare în Parcul Regional Maryborough, în apropiere de Melbourne, Australia. Înarmat cu un detector de metale, el a descoperit ceva ieșit din comun - o piatră roșiatică foarte grea, care se afla în niște argilă galbenă.
image
Litoralul românesc, tărâmul uraganelor. Un expert estimează că fenomenele extreme din Marea Neagră vor fi tot mai dese EXCLUSIV
Profesorul universitar Eugen Rusu estimează că litoralul românesc va fi lovit în următorii ani de valuri cu o înălțime de 10 metri și vânturi ce vor atinge viteze de 130 de kilometri pe oră.

HIstoria.ro

image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.
image
Cum a fost reclasificat un împărat roman ca femeie? Controversele antice și ce a dus la această decizie
Muzeul North Hertfordshire a luat decizia invocând mai multe dovezi în acest sens, inclusiv faptul că textele clasice susțin că împăratul a spus o dată „nu îmi spuneți Domn, întrucât sunt o Doamnă”. „Este doar politicos și respectuos să fim sensibili față de identificarea pronumelor pentru persoane