Elefanții lui Hannibal

Publicat în Dilema Veche nr. 933 din 24 februarie – 2 martie 2022
Frica lui Putin jpeg

Planurile militare, mai ales în ceea ce privește atacul asupra altei țări sau armate, au beneficiat dintotdeauna de mare secret. Numai așa putea fi produs efectul surprizei, care nu o dată a asigurat victoria în bătălie, chiar dacă nu în întreg războiul. Ce-ar fi fost însă dacă romanii ar fi văzut, cumva „din cer”, elefanții lui Hannibal traversînd Alpii, cu zile bune înainte ca ei să ajungă în Italia? Ce-ar fi fost dacă americanii ar fi văzut forța japoneză concentrîndu-se în Pacific și pregătită să atace Hawaii, cu zile sau chiar cu cîteva ore înainte de atac? Mai mult, ce s-ar fi întîmplat dacă cartaginezii, respectiv japonezii, ar fi știut că inamicii știu totul, că le cunosc toate mișcările și pot deci destul de ușor să anticipeze ce au de gînd? Sigur, ar fi putut să nu creadă în dovezi – Stalin nu credea că va fi atacat în 1941 de Hitler, în pofida informațiilor și convingîndu-se pe sine că dovezile sînt fabricate cu intenția de a face provocări. Dar ce-ar fi fost dacă cel puțin o parte însemnată din dovezile respective ar fi fost obținută din „surse deschise”, independente și accesibile publicului, sustrase controlului guvernamental de orice fel? Poate n-ar fi împiedicat războiul, dar l-ar fi făcut mult mai costisitor pentru atacator și cu un rezultat mai incert.

Se pare că aceasta e situația acum în ceea ce privește planurile Rusiei de atacare a Ucrainei. Nu numai că serviciile occidentale văd cu ajutorul sateliților mai ales, dar și al altor surse, cam tot ce pregătesc rușii în materie de concentrări de trupe, echipamente etc. Asta n-ar mai fi deja o noutate. Dar văd aproape la fel de bine și o mulțime de actori privați, primind informații de la nenumărați sateliți comerciali – ceea ce este o noutate. Iar dacă văd ei, văd și opinia publică și presa internaționale. Iar rușii știu, află că sînt văzuți. Într-un articol din The Economist se scrie astfel: „Jurnaliștii, universitarii, observatorii unor think-tank-uri, activiștii și amatorii entuziaști au acces la un întreg evantai de informații din sursă deschisă sau OSINT – sînt capacități care s-au dezvoltat enorm în ultimii ani”. Desigur, notează articolul, OSINT nu reprezintă un panaceu și tot ce pot cunoaște observatorii independenți reprezintă numai o fracțiune din ceea ce se întîmplă cu adevărat. „Chiar și așa, a vedea această fracțiune și a o vedea prin mijloace care nu se bazează pe cuvîntul și pe capriciile guvernelor reprezintă o schimbare radicală față de crizele din trecut. Dacă se face război în Europa, el va fi transparent ca niciodată înainte”, conchide articolul. Aș adăuga că deja se vede că rușii nu mai pot minți opinia publică internațională nedetectați sau credibil, așa cum de atîtea ori au făcut-o înainte.

Subliniez că noutatea tehnologică nu e atît că „se cunoaște” ce fac rușii în jurul Ucrainei, ci mai ales că nu mai e nevoie de guvernele american, britanic etc. pentru a confirma sau verifica cele mai multe dintre informații. Aproape oricine – cu un training modest – poate beneficia de OSINT; iar convergența a nenumărate contribuții individuale provenite de pe întreg globul (inclusiv din Rusia) creează un tablou de ansamblu incontestabil al iminenței agresiunii. Relativizatorii de profesie, „analiștii”, chipurile independenți, cei care denunță vehement Sistemul, Elita mondială etc. (înțelegînd prin asta strict Occidentul, niciodată Rusia sau China), susținînd monoton că sîntem manipulați, au acum o viață grea. Nu mai pot pretinde că Rusia și Occidentul deopotrivă „mint” în situația dată, cînd prima este cea care adună trupe tot mai numeroase și mai amenințătoare. Propaganda rusă, destinată să dovedească lumii intențiile pașnice ale Rusiei în contrast cu cele agresive ale Occidentului, a eșuat lamentabil săptămînile acestea.

Va opri această nouă situație războiul? Nu știm. Dar ceea ce știm este că, nu numai în termeni militari și economici, dar și în termeni propagandistici și ideologici, el va fi cu mult mai costisitor pentru Rusia și pentru regimul lui Putin.

Dacă romanii, toți romanii, nu numai consulii și Senatul, ar fi putut „vedea” din timp elefanții lui Hannibal croindu-și drum prin Alpi, ar fi crezut că invazia e adevărată și s-ar fi pregătit mai bine. Iar dacă Hannibal ar fi știut că romanii, toți romanii, îi văd „din cer” elefanții, cine știe? – poate că ar fi renunțat și la ei, și la rest. Iar dacă nu, ar fi fost înfrînt mult mai repede.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.