Dr.

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
Frica lui Putin jpeg

Dr. Două litere urmate de un punct. La prima vedere, doar o prescurtare de la „doctor”, în ambele sensuri: cel special, de „medic”, și cel mai general, de „doctor” într-o știință, posesor de doctorat. Ortografic, deci, dr. e o abreviere. La fel cum sînt și ing., acad., prof., conf., av., gen. Dar a te limita la ortografie dovedește obtuzitate și superficialitate, căci la noi dr., în sensul de titlu științific, desigur, e cu mult mai mult decît o biată abreviere: e o mantră veritabilă pe care s-o mormăi zi și noapte, la prînz și seara, acasă și în public, precum hindușii pe sacrul „aum”, și pe care bineînțeles să ți-o agăți de toate cărțile de vizită, de toate mail-urile, de toate invitațiile, cu convingerea că te va proiecta pe un plan existențial superior. Ești dr., înseamnă că joci pe tabelul principal! Prin comparație, av., prof. sau chiar acad. rămîn numai abrevieri. Ce să mai spunem despre aproape penibilul ing.?

Nu-i bizar să vezi atîția oameni puternici, cu averi uriașe uneori, sau măcar considerabile, posesori de vile, de mașini de lux, deveniți parlamentari, miniștri, precum Oprea și Tobă, parlamentari și chiar prim-miniștri, precum Ponta, într-atît de obsedați de un simplu dr.? Atît de obsedați încît nu se mulțumesc numai să-l dobîndească, dar sînt dispuși să fraudeze prin plagiat oricît și oricum, numai ca să aibă dreptul la sacrul dr.

(Citesc că și Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari și soțul probabilei primărițe a Capitalei, a fost prins cu plagiatul unui dr. la Academia de Științe Militare. O noutate este că domnul în cauză mai avea un dr., luat cu puțin timp înainte. Nu știm dacă și primul dr. a fost plagiat, dar e probabil.)

Te întrebi așadar: „Ce-i mînă-n luptă?”. De ce au nevoie de doctorate domnii aceștia (sau doamnele)? Cum de nu pot trăi și fără ele, atunci cînd le au pe toate celelalte – lucruri foarte consistente: bani, putere, influență și tot restul? Dar întrebarea nu-i bine pusă: ei n-au nevoie de doctorate, ci numai de dr. Faptul că pentru dr. este nevoie, teoretic, și de scrierea unei lucrări științifice, care cică mai trebuie să fie și originală, rămîne un detaliu nesemnificativ. Dînșii vor dr. și atîta tot, și numai noi facem confuzia între dr. și tot restul bucătăriei. De asta pentru ei plagiatul e ceva lipsit de importanță. O teză de doctorat poate fi plagiată, desigur, dar teza nu-i decît o etapă trecătoare; scopul e să existe un dr. Or, un dr. e numai un dr. și toate dr.-urile sînt identice; nu se scriu la fel? Cum să le plagiezi?

desen de J-J. Grandville
desen de J-J. Grandville

Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate? Sună mai respectabil numele moștenit de la părinți precedat de micul dr.? Desigur. Dar cred că mai e ceva, mai adînc, în toate astea. Să ne concentrăm: banii poți să-i pierzi într-un proces sau ți-i confiscă ANAF-ul; DNA-ul te închide; electoratul, nerecunoscător, te uită și nu te mai votează; din fotoliul de șef ești dat afară într-o bună zi ca ultimul cîine. Azi ești (ministru), mîine nu mai ești. Pe scurt, viața, așa cum știau și vechii poeți, e scurtă, Fortuna – tîrfă, prietenii – oricînd pregătiți să te toarne, paradisurile fiscale – în declin. Odată Zeus te stropește din butoiul cu nenorociri și s-a terminat! Nimic nu durează, cu o excepție: micul, delicatul, dragul de dr. Căci dr. are o calitate uimitoare: e indestructibil. E un fleac să-l obții cînd cunoști pe cine trebuie; dar, dacă ți l-au dat odată, nu ți-l mai ia nimeni, nici măcar o succesiune de miniștri ai Educației, nici măcar un CNADTCU vechi sau nou, nici universitățile, nici Academia Română, nici Uniunea Europeană, nici NATO, nici ONU – și mai ales nici un fel de protest public, oricît de asezonat cu nume sonore! Toate trec – președinți, premieri, miniștri, apă pe Dunăre, alegeri, pușcărie, scandaluri de presă –, pînă și pietrele se mai tocesc. Pe dr. însă nimeni nu-l doboară, nimeni nu-l înlătură, nimeni nu-l retrage, nimeni nu-l anulează. În veșnicia și stabilitatea lui, el e antidotul la curgerea universală. Heraclit, bătrîne, ai dat-o rău în bară: nu panta rhei, nu toate curg. Căci, iată, ceva tot rămîne: Dr.!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.