Din străinătate

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Ce ştii să faci? jpeg

Sînt vicios. Nu mă pot abţine să nu arunc zilnic un ochi obosit asupra presei româneşti, să zgîndăresc, pe Internet, colbul ţărişoarei. În locul în care mă aflu e linişte. Nu e paradisul: sînt şi aici lupte politice, dezbateri despre moneda europeană, despre falimentul grecesc, despre psihologia şi nevoile bătrînilor care sfîrşesc la azil. Dar există ceva, care se numeşte Germania şi care are mai mult relief decît oricare dintre gîlcevile ei intestine. Există partizanat, dar nu ură. Există ironie, dar nu deriziune. Pe scurt, îţi poţi vedea de treabă, contemplînd din cînd în cînd, amuzat, agitaţia politică, cu sentimentul că, oricum ar fi, nu poate ieşi foarte rău. Senzaţia generală e de eficienţă, discreţie, civilizaţie.

Prin contrast, „Românica“ e un iarmaroc. Ţara a dispărut sub zarva cîtorva conflicte care se pretind stimulate de „interesul naţional“, dar, de fapt, sînt mici războaie private între microbiştii diverselor secte. Nu mai există Cluj, există Boc-Nicoară, nu mai există Arad, există Bognar-Falcă, nu mai există Craiova, există Vasilescu-Solomon, nu mai există Bucureşti, există Oprescu-Prigoană. Pe scurt, nu mai există România, există USL-PDL. Ce gen de om aleg cu entuziasm românii? Genul Stavarache-Mazăre-„Pinalti“. Ce partid începe să danseze ţanţoş la orizont? PPDD. Ce face Antonescu? Cum deschide gura, dă cu capul în gura ălorlalţi. Ce face Ponta? Poante zglobii şi joc de bicepşi. Ce fac pedeliştii? Se victimizează, bombăne şi se agită. Ce face Băsescu? E brusc detaşat, suspect de binedispus şi merge des la cumpărături. Ăia noi îi schimbă pe ăia vechi. Se sărbătoresc mari victorii şi se declară nedrepte toate înfrîngerile. Prim-ministrul se dă la Videanu, Videanu se dă la prim-ministru. Se caută fotografii urîte cu Elena Udrea, se înlocuiesc consuli politici cu consuli politici, se dă cu Hossu-Longin în Culcer-Lăzescu şi viceversa, se vîntură suspendarea salvatoare a preşedintelui, care e un fel de Mussolini, în timp ce Putin e un fel de Churchill, se distribuie ameninţări, se face băşcălie, se anunţă mari realizări şi, de partea cealaltă, mari dezastre. Unii gazetari se luptă în continuare, inerţial, pe vechile baricade preelectorale, alţii se străduiesc să-şi reamenajeze „obiectivitatea“. Unii politicieni nu au eleganţa de a cîştiga, alţii nu au eleganţa de a pierde. Totul are un aspect derizoriu, meschin, provincial. Se joacă la preţuri mici, lucrurile importante sînt expediate birocratic, iar cele legate de interesul individual şi de ambîţul de echipă ocupă, inflaţionar, scena. Guvernanţii se bucură pubertar de suprimarea adversarilor, iar opozanţii anticipează, cu voluptăţi morbide, viitoarele eşecuri ale guvernanţilor. Te întrebi, inevitabil, dacă în România mai există şi oameni serioşi şi dacă avem şi politicieni (nu contează din ce partide) care se gîndesc şi la altceva decît la tachinarea „duşmanilor“, la tristul spectacol de varietăţi al agendei proprii, la deriva naţională.

În ciuda acestui vacarm jenant, dacă nu chiar în vîrtejul lui, există şi reuşite româneşti, există şi valori autohtone care îşi confirmă prestigiul şi eficienţa. Se bucură cineva? Nu. N-avem timp de ornamentică. Noi sîntem ocupaţi cu gherilele de partid, cu atacul perpetuu al unei părţi dintre noi împotriva celeilalte. România a avut un succes important la Tîrgul de Carte din mai, de la Torino. Au spus-o o sumedenie de martori, de la Ana Blandiana la Gabriela Adameşteanu, de la Lucian Boia la Vasile Ernu. Ei şi? Nu e un succes al României, ci unul al ICR-ului, adică al lui Patapievici, care e omul lui Băsescu şi, prin urmare, nu poate face nimic bun. Mircea Cărtărescu a luat un mare premiu internaţional pentru literatură în Germania. Nu ne interesează. Ne interesează doar că s-a dat cu Băsescu. Patriotismul nostru nu merge atît de departe încît să ne bucurăm de bilele albe cîştigate pe scena lumii, dacă ele au vreo legătură cu cei care ne sînt antipatici. Liiceanu a împlinit de curînd 70 de ani. Prestaţia lui culturală e, pe domeniul lui, cu mult peste aceea a unor glorioşi şi cvasi-anonimi membri ai Academiei. L-au sărbătorit, într-un amical volum aniversar, nume ilustre ale mediilor universitare europene. La noi, i s-a dat o decoraţie despre care nu s-a spus decît că e o recompensă pentru băsescismul lui înrăit. Alte merite n-are. Şi dacă le are, nu le merită. Noi nu suportăm băsescieni. Noi preferăm oamenii lui Ceauşescu: prozatori sau poeţi ai epocii de aur capătă, la 80 de ani, slugarnice invitaţii la televiziune sau, post-mortem, busturi pioase. Cu ăştia da, cu ăştia ne mîndrim. Dacă e nevoie, îi facem parlamentari, miniştri şi lideri de opinie. Caragiale să facă bine să stea la Berlin, Eliade la Chicago, Ionescu şi Cioran la Paris, Eminescu – la casa de nebuni. Acasă, în ograda proprie, noi ne bucurăm de alţi români. Români de-ai noştri, gureşi, ba zglobii, ba lăcrămoşi şi, la o adică, fioroşi cînd e vorba, mă-nţelegi, de onoarea neamului şi de cariera personală.

Promit ca de mîine să nu mai deschid Internetul (ziare.ro) decît o dată pe săptămînă. Fără chef şi fără iluzii...  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

vremea la munte Foto Salvamont Arges jpg
Prognoza meteo 25 noiembrie. Vremea este într-o ușoară încălzire. Temperaturile maxime vor fi de 11 grade
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru luni, 25 noiembrie. Începutul săptămânii este marcat de temperaturi ușor mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă în jumătatea de sud-vest a țării.
romania handbal facebook jpg
FC Rapid Bucuresti svg png
Începe procesul care zguduie Giuleștiul: Mi s-a furat ceva din casă
Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu, a decis să dea în judecată mai multe entități (companii, cluburi), printre care FC Rapid și CS Rapid.
mici jpg
Adio, mici românești în SUA și Marea Britanie! Motivul pentru care a fost interzis exportul lor
Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate din România către SUA și Marea Britanie au fost suspendate din cauza pestei porcine africane, o boală care continuă să afecteze teritoriul țării noastre.
Cele mai bune destinații de Crăciun de pe glob Colaj Planet Earth Facebook
Cele mai bune destinații de Crăciun de pe glob. Una dintre ele se învecinează cu România
Imaginați-vă o călătorie de Crăciun în cele mai spectaculoase colțuri ale lumii, alese cu grijă pentru farmecul lor festiv unic. „Planet Earth”, cu cei 1,7 milioane de urmăritori, ne propune o selecție de 19 de destinații ce îmbină tradițiile, lumini magice și atmosfera de sărbătoare.
profimedia 0921871438 jpg
„Lista de asasinate” a lui Putin, dezvăluită de șeful spionajului ucrainean
Șeful spionajului ucrainean, generalul locotenent Kirilo Budanov, a afirmat că Kievul este la curent cu „listele de asasinate” ale Rusiei, care vizează profesori, jurnaliști și preoți ucraineni, printre alții, relatează Newsweek.
ec0d7da087c0a838003dca2a8039d929 jpg
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
Rusia a trimis Coreei de Nord un milion de barili de petrol din martie, potrivit analizei imaginior din satelit realizată în urma unei anchete jurnalistice, relatează Business Insider.
Statia CFR Simeria  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (2) jpg
Nod feroviar important, modernizat în șase ani. Cum arată acum gara de epocă, complet schimbată după 120 de ani
Stația CFR Simeria, una dintre cele mai vechi gări din România, a fost modernizată, iar lucrările la clădirea de epocă a nodului feroviar, construită în jurul anului 1900, au ajuns la final.
comuna jpg
Unde se află uzina metalurgică Ciocanul, cea care stârnea hohote de râs. A dispărut brusc, după 200 de ani
La poalele Munților Poiana Ruscă, într-un peisaj sălbatic din județul Timiș, se află comuna Nădrag, un loc care timp de două secole a trăit și s-a dezvoltat în umbra unei industrii ce părea eternă.