Din nou Mihail Manoilescu

Publicat în Dilema Veche nr. 344 din 16 - 22 septembrie 2010
Întrebări jpeg

Am promis, în numărul trecut, un adaos la mica antologie de citate din lucrarea lui Mihail Manoilescu despre Etica politică, apărută la Editura Spandugino (Bucureşti, 2010). Iat-o: 

„În toate celelalte activităţi colective, în administraţie, în armată, în ateliere, în muncile agricole, nota dominantă este cooperarea, numai în politică (şi în economia liberală, bazată pe ideea concurenţei dintre unităţile economice), nota dominantă este lupta.“ (p. 221). (...) În toate celelalte funcţiuni şi demnităţi la care accede omul – fie că este profesor, magistrat ori şef de industrie – el parvine şi se menţine lucrînd în mod folositor şi creînd. Numai în politică el parvine şi se menţine prin luptă: numai aici el trebuie să cheltuiască majoritatea eforturilor sale, pentru a căpăta posibilitatea de a lucra în chip util şi de a crea! Randamentul omului public în serviciul patriei este mult mai slab decît în orice altă profesiune.“ (p. 224) 

„Partidele sunt de un sectarism, de o răutate şi de o violenţă care depăşesc orice limită, deoarece instinctele crude pot să-şi dea, în sînul acestora, acoperirea unei autorităţi colective.“ (p. 223) 

„Oamenii politici nu-şi dau seama că între ei ar trebui să domnească cel puţin o oarecare decenţă, dictată de interesul lor «profesional» comun. Depreciindu-se unii pe alţii, ei ajung să se deprecieze toţi în faţa maselor.“ (p. 233) (...) Politicienii care se vorbesc de rău unii pe alţii şi care îşi fac între ei portrete atît de puţin măgulitoare nu riscă oare ca masele să ajungă, pînă la urmă, să-i creadă că sînt, într-adevăr, cu toţii asemănători imaginilor pictate chiar de ei? Oare masele nu sînt ele îndreptăţite să spună, după ce au ascultat schimbul de calomnii dintre aceştia, că, la urma urmei, toţi au dreptate?“ (p. 234) 

„...ne repugnă să adoptăm limbajul atît de perimat şi de inadecvat care împarte lumea oamenilor politici în guvernanţi şi opozanţi. Termenul, totodată desuet şi ridicol, de «opozant» atribuie în mod arbitrar unor oameni rolul unic de contrazicători şi sabotori permanenţi ai acţiunii guvernamentale! În realitate, opoziţia nu ar trebui să fie decît celălalt termen al binomului constructiv care constituie mecanismul democraţiei. A nu ţine cîrma în mînă nu înseamnă numaidecît a fi contra acelora care o ţin.“ (p. 250) 

„Pentru a fi folositor cu eficacitate, un soldat trebuie să fie disciplinat, iar un om politic trebuie să fie liber.“ (p. 251) 

„Este întotdeauna preferabil de a avea alături de tine oameni liberi care să te apere de tine însuţi atît timp cît nu este prea tîrziu, decît de a dispune, în momentul înfrîngerii, de o gardă de pretorieni disciplinaţi, destinată să te apere de ţara ta.“ (p. 252) 

„În timp ce dictatura alunecă pe panta pieirii ei, suprimînd critica, democraţia îşi consumă prestigiul său şi pe acela al naţiunii, exagerînd-o.“ (p. 253)  

„Trebuie să se recunoască faptul că în toate ţările, chiar şi în statele cele mai evoluate, guvernul trebuie să exercite faţă de mase o funcţiune de educaţie. Din această funcţiune derivă atît ceea ce trebuie să facă guvernul pentru ca să ridice moralitatea vieţii publice, cît şi, mai ales, ce nu trebuie să facă niciodată. Orice educator este obligat să dea dovadă de decenţă şi să aibă o ţinută corespunzătoare rolului său. Tot aşa şi guvernul, deoarece abaterile sale faţă de morală au o rezonanţă particulară.“ (p. 275) 

A citit pentru dumneavoastră, 

Andrei Pleşu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Celebra serie „Singur acasă” reluată de PRO TV de Crăciun Foto Știrile ProTV
Cine va difuza „Singur acasă”, celebra serie de Crăciun, și când. Detalii uluitoare din culise
Devenită deja o tradiție a sărbătorilor în România, difuzarea seriei „Singur acasă” la PRO TV revine în acest decembrie, aducând o fărâmă de magie și un strop de nostalgie tuturor celor care își doresc să trăiască din nou aventurile îndrăgitelor filme de Crăciun.
Calin Georgescu FOTO Facebook
Casele de pariuri n-au „mirosit” victoria lui Călin Georgescu. Cota uriașă pe care o avea
La casele de pariuri, Călin Geogescu avea o cotă de 50 că va câștiga alegeri prezidențiale în România.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, face declarații de presă la încheierea primului tur al alegerilor pentru președinția României, la sediul partidului în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu ar fi anunțat că va demisiona până la alegerile parlamentare
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar fi anunțat luni dimineața că va demisiona din funcția de președinte al partidului, după ce numărătoarea oficială a voturilor a indicat că a pierdut competiția pentru turul doi al alegerilor prezidențiale în fața Elenei Lasconi.
armata otomana otomani jpg
Cum a dispărut Regatul Ungariei de pe harta lumii. Bătălia care a zguduit Europa
Cum a dispărut Regatul Ungariei de pe harta lumii. Bătălia care a zguduit Europa.
shutterstock 2533111169 jpg
Rusia avertizează Coreea de Sud să nu înarmeze Ucraina: „Vom răspunde”
Rusia va răspunde „în toate felurile pe care le consideră necesare” în eventualitatea în care Coreea de Sud ar trimite arme în Ucraina, a declarat duminică un înalt oficial de la Kremlin, avertizând că un astfel de pas ar distruge relațiile dintre Seul și Moscova, relatează Washington Times.
Candidatul USR la funcția de președinte, Elena Lasconi, votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Partidul care și-a anunțat susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2. „Astăzi democrația este sub asalt..."
Partidul REPER a lansat, luni dimineața, un apel pentru unitate în sprijinul Elenei Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale. Potrivit rezultatelor parțiale, Lasconi a reușit să-l depășească pe Marcel Ciolacu, urmând să intre în confruntarea finală alături de Călin Georgescu, surpriza acestu
Ludovic Orban  Foto facebook jpg
Câți români l-au votat pe Ludovic Orban, deşi s-a retras înainte de alegerile prezidențiale și a anunțat că o susține pe Elena Lasconi
Câți români l-au votat pe Ludovic Orban, deşi s-a retras înainte de alegerile prezidențiale și a anunțat că o susține pe Elena Lasconi.
Calin Georgescu FOTO Facebook
Bucurie în presă rusă după victoria lui Călin Georgescu: Un susținător al uniunii cu Rusia este în fruntea alegerilor prezidențiale din România
Călin Georgescu, învingătorul primului tur al scrutinului prezidențial, este prezentat ca susținător al uniunii cu Rusia și ca fiind rezervat în privința apartenenței României la NATO, în articolele despre rezultatul alegerilor prezidențiale publicate de agențiile de presă.
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
25 noiembrie, ultima zi de solicitare a amnistiei fiscale, inclusiv la Agenția Fondului de Mediu
Agenții economici pot solicita anularea accesoriilor de plată aferente contribuțiilor către diverse autorități ale statului, inclusiv la AFM. Ultima zi în care se poate face solicitarea este 25 noiembrie.