Diferenţa

Publicat în Dilema Veche nr. 473 din 7-13 martie 2013
Ce ştii să faci? jpeg

Istoria noastră recentă a pus în circulaţie, de mai multe ori, un slogan electoral devenit loc comun: „Să votăm schimbarea!”. Dar schimbarea, simpla schimbare s-a dovedit, aproape întotdeauna, insuficientă. În fond, era vorba doar de „a-i încerca şi pe ceilalţi”. „Schimbarea” avea, cu alte cuvinte, sensul strictei „alternanţe” la putere şi, ca atare, era pe cît de inconsistentă, pe atît de previzibilă. De o asemenea schimbare, oarecum mecanică şi înghesuită în ţarcul strîmt al aceloraşi portrete şi „programe”, nu cred că mai avem nevoie. Nu mai avem nevoie de „schimbare” pur şi simplu. Avem nevoie să căutăm şi să votăm diferenţa, noutatea radicală. Avem nevoie să ieşim din capcana unei „alternative” gata făcute şi să căutăm un contrast la ceea ce am „testat” (pe pielea noastră) pînă acum.

Ca să putem defini „contrastul” care ne trebuie, primul pas ar fi să descriem rapid realitatea de acum. Cea dintîi observaţie ar fi că politicienii ultimilor douăzeci de ani nu fac, cu adevărat, politică, n-au reuşit încă să se instaleze în sfera clasică a acestei noţiuni. A fi om politic înseamnă: 1. a fi capabil să construieşti şi să ilustrezi o doctrină, 2. a fi capabil să oferi o viziune pe termen lung a proiectului tău şi 3. a fi capabil să livrezi soluţii concrete eficiente. Astea sunt cele trei componente ale credibilităţii în plan public. În majoritatea cazurilor, ele lipsesc de pe piaţă. Politicienii noştri, mereu prezenţi pe micile ecrane, se ocupă de cu totul altceva decît de acţiunea propriu-zis politică: fac „entertainment”, fac „show”, fac mici spectacole sportive (fără să abuzeze de sportivitate): curse cu obstacole, lupte turco-mongole, wrestling etc. Adversitatea ideologică şi electorală se exprimă, de regulă, ca ostilitate. Motivaţia de fond a tuturor manifestărilor lor e fie ura, fie pofta obscenă de a obţine putere şi cîştig. Confruntările dintre ei seamănă cu un meci de fotbal, în care cele două echipe n-ar fi preocupate să dea goluri, ci să se extermine reciproc, sau, măcar să-i  cotonogească pe opozanţi. Bătălia se dă, îndeobşte, între inşi de mîna a doua şi a treia, fără exerciţiul dialogului, al bunelor maniere, al bunei cuviinţe. Româneasca lor e aproximativă, cultura lor (chiar şi în varianta restrînsă a culturii politice) e minimală. În cel mai bun caz, „prestaţia” lor ţine publicul în faţa televizoarelor, dar nu e de natură să-l ducă la urne. Nimeni nu e înclinat să se deranjeze pentru a alege între diferite specii de bătăuşi, circari, impostori, prostănaci, obraznici, şmecheri, mafioţi, guşteri şi guguştiuci.

Politicienii noştri sunt, de regulă, oameni fără convingeri. „Dreapta” şi „stînga”, „liberal”, „conservator”, „social-democrat”, „popular” etc. sunt tot atîtea forme fără fond, simple deghizamente lucrative (de circumstanţă). Întrucît nu au convingeri autentice, politicienii autohtoni se simt scutiţi de a avea loialităţi. De aici, frecventele trădări, conflictele subterane, şantajele, traseismul.

Rezultatul e o naţiune în derivă, năucită de promisiuni niciodată împlinite, de un război de interese fără nici o legătură cu interesele ei reale. Totul se reduce la o interminabilă vorbărie, la isterii de gaşcă, la caft şi băşcălie. Imaginea noastră externă nu poate fi, pe acest fundal, onorabilă. O ţară în care primul ministru şi preşedintele, ca şi respectivii lor susţinători, îşi consumă o bună bucată de timp îmbrîncindu-se reciproc nu e de luat în serios. Atmosfera generală e aceea a unui internat de băieţi scăpat de sub control, cu glume de gang, capcane grosolane, farse puerile. Trăim în sosul unei imaturităţi cronice, al unei pubertăţi care nu se mai termină. Prin urmare, ce mai poate însemna să votezi „schimbarea”? Să schimbăm pe cine cu cine?

Ceea ce ne trebuie este instaurarea unei radicale diferenţe. Ne trebuie o politică de cu totul alt calibru, altfel definită stilistic, doctrinar şi moral. Ne trebuie un alt tip de politician, care să nu semene deloc cu figurile deja cunoscute. Un politician ale cărui virtuţi esenţiale să fie uitarea de sine, preocuparea pentru eficienţă şi onestitate, zelul adult al faptei. Cultul şefiei ar trebui înlocuit cu un cult al slujirii. Ar fi vital, pentru igiena naţiei, să reabilităm sentimentul respectului (a pune oamenii la locul meritului lor şi a nu-ţi îngădui să spui orice despre oricine), sentimentul pudorii (opus ne-ruşinării generalizate, care nu mai ştie „ce se cade şi ce nu se cade”) şi sentimentul onoarei (ca antidot al ambianţei curente, în care, orice-ai face, nu te compromiţi niciodată).

Ne trebuie oameni care să întruchipeze, cu modestie, toate aceste virtuţi şi să le pună la lucru. Sunt convins că ei există. Cîţiva au şi încercat, cu mai multă sau mai puţină abilitate, să producă „diferenţă”, dar, din păcate, fără succes. Căci pentru a obţine diferenţa nu e destul să dispui de resurse umane potrivite. E nevoie şi de un electorat care să vrea diferenţa şi să o impună prin vot. Îl avem?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Bani - bancnote - lei FOTO Shutterstock
Cât câștigă un dezvoltator software. În ce orașe din România sunt cele mai mari salarii
Salariul unui dezvoltator software este de 18.700 lei, brut lunar, a anunțat miercuri Asociația Business Service Leaders Romania (ABSL), precizând că salariile vor crește și anul viitor.
Maşini second hand
Mașini americane second hand, aduse în România după ce asigurătorii le-au declarat „daună totală”
Importul de mașini second hand din SUA este, din păcate, printre cele mai riscante, 84,7% din totalul vehiculelor americane aduse în țară înregistrând daune în trecut, potrivit specialiștilor.
replica titanic jack moore profimedia (2) jpg
Replică de 4 m a Titanicului, realizată din piese LEGO!
Efort titanic! Jack Moore (30 de ani) din Kent, Marea Britanie, s-a apucat de construit o replică a Titanicului de 4 metri lungime, folosind doar piese Lego. Ceea ce este impresionant este că tânărul nu a folosit nici o schiță pentru a crea vasul, bazându-se doar pe memoria sa incredibilă.
duminica gelu jpg
Ascensiunea lui Georgescu „nu e întâmplătoare”. Gelu Duminică: „Lucrurile vor arăta și mai rău. Pentru noi și pentru toți cei care ne urmează”
Sociologul Gelu Duminică a făcut o analiză a rezultatelor alegerilor prezidențiale, potrivit cărora Călin Georgescu a ajuns în turul doi în cursa pentru Cotroceni. „În lipsa unor politicieni care se poartă ca niște lideri (unificatori), oamenii vor caută salvatori”, spune acesta.
George Simion, președintele AUR și candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale o însoțește pe soția sa Ilinca în timp ce aceasta votează în turul I al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Cum a trăit George Simion înfrângerea în alegeri: a intrat în sediul de campanie dansând și a ieșit cu capul plecat. REPORTAJ
Tristețe și resemnare. Asta s-a putut citi pe fețele reprezentanților AUR aflați aseară la sediul de campanie al formațiunii. George Simion, candidatul partidului la prezidențiale, a ajuns acolo în pași de dans, dar a ieșit cu capul plecat.
464567370 498958423135677 5982927172686819231 n jpg
Ce spunea Călin Georgescu pentru organul de propagandă al lui Putin: „Șansa României este înțelepciunea rusească”
Într-un articol publicat în postul de propaganda al Rusiei, candidatul independent Călin Georgescu susține că „șansa României este înțelepciunea rusească”.
ana trusesti (2) jpg
Reintegrarea copiilor născuți în străinătate. Liceul de la țară care-i ajută pe elevi sǎ se simtǎ acasă în România
Într-unul dintre cele mai sărace județe din România are loc o migrație inversă. Mulți săteni alungați în străinătate de sărăcie se întorc acasă după ani buni petrecuți în Occident. Cea mai mare provocare este reintegrarea în școlile românești a copiilor născuți și crescuți în străinătate.
Nicolae ciuca FB jpg
Generalul Ciucă, lăsat la vatrǎ de partid. Cum s-a văzut înfrângerea de la sediul PNL| REPORTAJ
”Demisia, demisia!”. Aude strigătele, zâmbește amar, spune câteva cuvinte de complezență, dar nu îl ascultă nimeni. Silueta sa masivă care ar fi făcut impresie în războaie acum este gârbovită, iar cei care altădată îl respectau acum râd de el și își dau coate.
cetatea dacica piatra rosie foto daniel guta adevarul
Enigmele dumbrăvilor sacre de piatră ale dacilor, ascunse în munți. Unde se află cele mai multe temple antice
Cel puțin 20 de temple și sanctuare dacice au fost descoperite până în prezent în cetățile dacice din Munții Orăștiei. Oamenii de știință nu le-au putut descifra toate secretele, însă numărul lor mare arată interesul pe care dacii îl arătau spiritualității.