Dictatorul şi regina

Publicat în Dilema Veche nr. 163 din 23 Mar 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Ceremoniile Oscar de anul acesta au adus la rampă, între altele, două filme greu de clasat: nici pură ficţiune, nici document strict. Amîndouă (The Last King of Scotland şi The Queen) cultivă genul "viaţă romanţată" şi consacră doi mari actori: Forest Whitaker şi Helen Mirren. Eroii sînt dictatorul ugandez Idi Amin şi regina Angliei. Tehnic impecabile, cele două filme sînt o instructivă colecţie de locuri comune ale lumii de azi. Iată cîteva: Dictatorii, chiar bestiali, pot avea, pentru observatorul corect politic, ceva ataşant. Au momente de umanitate, de sentimentalism, de candoare. Şi mai ales au charismă. Într-un interviu difuzat recent de televiziunea germană, o doamnă profesoară care a făcut apostolat în Uganda pe vremea lui Idi Amin nu uita să semnaleze această charismă, iar Whitaker, după ce s-a documentat cu privire la personajul pe care urma să-l interpreteze, a găsit şi el de cuviinţă să reia, obiectiv, tema. Şi Fidel Castro e charismatic, dacă e să-l credem pe García Márquez. Charismatici or fi fost, în acest caz, şi Hitler, sau Stalin, sau Mussolini. Trebuie să fi avut ei ceva, vreo sensibilitate, vreo ghiduşie, vreun gest, care să le dea "chipul uman" de care au nevoie artiştii pentru a-i transforma în personaje interesante. Măcar în tinereţe. Măcar din cînd în cînd. Măcar în insondabilele adîncuri ale sufletului lor chinuit. Idi Amin pare, la prima vedere, un hipopotam sanguinar. Uneori, face lucruri reprobabile. Dar iată-l invocînd sărăcia tribală din care a plecat sau umilinţele suferite în serviciul armatei britanice, iată-l trădat de simbriaşii adversarului politic sau înşelat de una din neveste. Dintr-odată, lucrurile se complică. Omul are "son secret et son myst

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

costa rica 178528 1280 jpg
Animalul rar care seamănă perfect cu o creatură extraterestră. Unde trăiește și de ce a fascinat cercetătorii
În pădurile tropicale ale Costa Rica, o insectă cu un aspect cu totul ieșit din comun a atras atenția oamenilor de știință și pasionaților de natură din întreaga lume.
   La 47 de ani, Andreea Raicu știe exact ce o face fericită și o umple de energie
Șapte obiceiuri de dimineață care te ajută să slăbești, recomandate de nutriționiști şi susținute de știință
Descoperă șapte obiceiuri de dimineață recomandate de nutriționiști pentru slăbit sănătos și durabil. Începe ziua corect și atinge-ți obiectivele.
donald trump tarife/ FOTO: X/@PopBase
Tarifele lui Trump: Ce ne așteaptă și care sunt cele trei scenarii posibile privind taxele vamale
Politica vamală a Statelor Unite traversează o perioada de schimbări semnificative, analiștii așteptându-se ca administrația Trump să înceapă să notifice partenerii comerciali cu privire la majorările tarifare, care ar urma să intre în vigoare la 1 august.
Profesoara profesor scoala invatamant educatie elevi FOTO Shutterstock jpg
„O decizie imorală și lipsită de logică economică". Critici dure după reducerea burselor studențești
Reducerea burselor pentru studenți, în paralel cu menținerea salariilor mari pentru funcționari administrativi din învățământul superior, stârnește reacții dure din partea cadrelor universitare. Specialiștii vorbesc despre o decizie dezechilibrată moral și incoerentă economic.
chatbot foto shutterstock
Ce arată cazul „Claudius”, robotul care a condus un magazin și a vrut să livreze produse „în persoană”
Inteligența artificială devine tot mai prezentă în companiile românești. Dar fără date locale, fără control uman și fără înțelegerea riscurilor, AI riscă să complice lucrurile în loc să le rezolve.
faliment-personal-datorii-scadere-economica-facturi-calcule-griji-financiare
Măsurile de austeritate aduc concedieri sau chiar închiderea afacerii
Valul de majorări fiscale din 2025 afectează puternic IMM-urile din România, 60% dintre micii antreprenori spunând că sunt „foarte afectați” de creșterea taxelor și vor reduce cheltuielile, vor face concedieri sau chiar vor închide afacerile din România.
The Benefits of Biophilic Home Design  jpg
Casele miracol la îndemâna oricui. Ce este arhitectura biofilă și care sunt avantajele ei
Ultima modă în materie de locuințe în statele civilizate este arhitectura biofilică. Pe scurt, asta înseamnă să-ți amenajezi spațiul de locuit cât mai în armonie cu natura. Casele și apartamentele se transformă în adevărate grădini de locuit cu efecte uluitoare asupra sănătății.
grok2 jpg
Scandal internațional legat de chatbotul Grok al lui Elon Musk. Polonia cere o anchetă europeană după derapajele Grok, Turcia îl interzice
Autoritățile poloneze au solicitat oficial Comisiei Europene declanșarea unei anchete împotriva platformei X, deținută de Elon Musk, după ce chatbotul său integrat – Grok – a generat mesaje cu conținut antisemit, vulgar și cu tentă extremistă.
podul prieteniei Politia de Frontiera jpeg
Podul Prieteniei a ajuns la vârsta pensionării. România și Bulgaria, în fața unui nou proiect peste Dunăre
La peste șapte decenii de la inaugurarea primului pod peste Dunăre dintre România și Bulgaria, „bătrânul” pod al Prieteniei Giurgiu–Ruse se pregătește să facă loc, în apropierea lui, unui pod modern, adaptat nevoilor actuale în transporturi.