Dialogul ca ameninţare

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Ce ştii să faci? jpeg

O stafie bîntuie pe scena politică românească: dialogul. Avem un nou prim-ministru care, cel puţin deocamdată, n-a socotit necesar să încondeieze, în vreun fel, opoziţia şi, în genere, n-a intrat în jocul declaraţiilor belicoase. Avem un opozant important, preşedinte al PSD, care, în acelaşi spirit, a reuşit să fie critic fără apoplexie şi să propună o dezbatere politică recalibrată stilistic: de la „Ba p’a mă-tii!“ la „Sîntem de altă părere!“ sau „Nu putem fi de acord decît cu următoarele amendamente!“. Situaţiunea riscă să creeze panică. Celălalt lider al opoziţiei, „încremenit“ – ca să zicem aşa – „în proiect“, nu mai înţelege nimic. Parcă era vorba că nu ieşim din „Jos Băsescu!“ şi „alegeri anticipate!“. Parcă era vorba că sîntem nervoşi, că îl batem pe preşedinte cu armele lui: vorbe răstite, retorsiune cazonă, temperament barbar. Ce e cu discursul acesta calm, rezonabil, înţelept? Nu asta era înţelegerea noastră! Deruta, panica şi furia au pus stăpînire şi pe cele cîteva plutoane de guerrilleros care, seară de seară, umplu studiourile de televiziune înarmaţi pînă în dinţi. Ce facem cu „dezertorul“? De-aici înainte, declară, sufocat, unul dintre plutonieri, o sabie va sta deasupra capului dlui Ponta (pînă mai ieri protagonist consecvent al şarjelor vesperale împotriva răului absolut). „Sabia cui?“ – întreabă candid moderatoarea, luată pînă şi ea prin surprindere de întorsătura neliniştitoare a lucrurilor. „A noastră, a presei!“ – sună răspunsul. Ziaristul ca... gîde, decapitarea ca manevră „analitică“ – iată un nou chip al profesionalismului mediatic!

Evident, lupta continuă. Nu ne vom lăsa deturnaţi de împăciuitorişti. Vom muşca în carne vie. Vom merge, eroic, pînă la sacrificarea ficatului propriu, pînă la insomnie şi reflux gastro-esofagian. În definitiv, totul ne este permis. Vorba unui cerşetor parizian, consemnată de E.M. Cioran: „Sîntem liberi în ultimul hal!“. În prezenţa dlui Roşca Stănescu şi la televiziunea dlui Voiculescu, dăm de pămînt cu MRU pentru că e „omul serviciilor“. În prezenţa solidară a lui Petre Roman, înfierăm mineriadele din ’90. Dezvăluim averi declarate, fără să pomenim un cuvinţel despre propriile noastre, nedeclarate, beneficii. Deplîngem, la unison, „anonimatul“ noilor miniştri, ca şi cînd membrii comandourilor de execuţie ar avea de raportat vreo ispravă profesională, civică sau administrativă în afara clămpănelii febrile din manejul cîtorva emisiuni televizate. (De ani de zile, defilează prin faţa noastră experţi mirandolieni şi nărăvaşi, despre care nu ştim, în fond, nimic: ce meserie au, din ce trăiesc, ce-au făcut pentru ţărişoară, dincolo de o guralivă bombăneală.) Cutare guvernamental din noua echipă are două licenţe: haida de! Sună neserios. Cutare protestatar din piaţă are patru licenţe. Ce minune de om! Dar să nu vorbim de rău piaţa: acolo e poporul, acolo e „cald“, acolo e viitorul. „De ce aţi venit, pe frigul acesta, să demonstraţi?“ „Am venit pentru adevăr!“ – spune cineva. „Vrem libertate!“ – spune altul. „Protestez împotriva ocultei mondiale!“ – declară un al treilea reporterului stingherit. Pe un carton mare stă scris: „Jos capitalismul! Jos Imperialismul! Jos NATO!“. Sigur că şi „Jos Băsescu!“ e de rigoare. Spectrul dorinţelor e amplu şi greu sistematizabil. Oricum, atmosfera e, şi la propriu, şi la figurat, „cool“. Cît despre guvernul post-Boc, nu mai trebuie să facă nimic. E deja defect. E o catastrofă. Prim-ministrul a fost, în tinereţe, rocker şi utecist. Pe urmă a devenit spion. „Jos Putin!“, „Băsescu-Hitler!“, „Jos regulamentele militare!“.

În ce mă priveşte, îmi cer iertare, dar am o discretă criză de optimism. Întîi, am crezut că Mihai-Răzvan Ungureanu face greşeala vieţii lui, acceptînd să-şi epuizeze, la preţ mic, capitalul de imagine acumulat prin păstrarea, în ultimii ani, a unei inteligente distanţe faţă de scena politică. Ce va putea să facă în cîteva luni, într-o atmosferă de neîncredere şi sărăcie? Apoi, m-am bucurat că a venit cu o echipă din care „vechile cadre“ lipsesc. M-am bucurat şi că habar n-am cine sînt noii miniştri! De cei pe care îi cunosc sînt sătul! Vreau, cu orice risc, figuri noi. Vreau tineri bine şcoliţi, vreau altă limbă românească, alt tip de discurs, alte maniere. Pe scurt, vreau altă generaţie! Desigur, n-am încă nici o garanţie că echipa aceasta va reuşi. Sînt gata să asum un eventual eşec, două-trei dezamăgiri şi o posibilă melancolie finală. Dar mi se pare că ar fi nedrept, facil, meschin şi, la o adică, nepatriotic să retezăm, din plecare, elanul unui reînceput. Prefer să greşesc pe bază de speranţă, decît pe bază de fiere.

Cît despre Traian Băsescu, el nu poate sprijini, cred, Guvernul, decît într-un singur fel. Să nu se bage! Să accepte, în perioada următoare, o prezenţă politică low profile. Să ne ajute să credem că nu el face toate jocurile. A jucat destul. Un mic episod de moţăială la gura sobei i-ar prii enorm. Şi lui, şi nouă.

11 februarie 2012  

(Sper ca pînă pe 16, cînd apare Dilema veche, lucrurile să nu o ia razna în aşa fel, încît textul meu să devină caduc.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

shutterstock 1212654949 jpg
Sindromul copilului sărac sau ce impact are sărăcia din copilărie asupra vieții adulte
Descoperă cum sindromul copilului sărac afectează viața adulților care au crescut în sărăcie și află soluții pentru a diminua impactul negativ al acestuia asupra sănătății și situației financiare.
shutterstock 2346313049 jpg
Ce să mănânci dacă ai tranzit leneș și suferi de constipație? Ține cont de aceste sfaturi pentru o digestie sănătoasă
Dieta potrivită pentru un tranzit leneș și constipație și sfaturi pentru o digestie sănătoasă.
mahanaim jpeg
Descoperirea incredibilă făcută de arheologi în Iordania! A fost găsit un loc vizitat de Regele David acum mii de ani
O descoperire arheologică importantă a fost făcută în Iordania, de către o echip de specialiști din Israel. Este vorba despre un sit antic care ar corespunde unei locații menționate în Biblie drept Mahanaim. Aceasta ar fi fost o reședință folosită inclusiv de către Regele David.
Iulia Pârlea (2) jpg
Iulia Pârlea: „Mi-au tremurat picioarele la primul live în care Andreea Esca mi-a dat pasa‟
Iulia Pârlea, cunoscută de la rubrica „Vremea‟ PRO TV, are experiență în televiziune și radio, însă continuă să studieze și să se perfecționeze. Cu facultate în Drept, Iulia își împlinește un alt vis, acela de a studia Jurnalismul. Ne spune mai multe despre profesie și viața personală mai jos.
image png
Un ucrainean care a trecut graniţa prin munţi a fost găsit în hipotermie. „Repeta întruna că e bucuros că e în viaţă”
Un cetățean ucrainean care a trecut graniţa în România prin munţi şi, după şase zile pe drum, a solicitat ajutorul autorităţilor, a fost găsit, după o acţiune care a durat aproape patru ore.
HiSky aviatie
România a intrat în Programul Visa Waiver. Ce prețuri vor plăti românii pentru bilete de avion către New York din 31 martie
Românii vor putea călători fără vize în Statele Unite ale Americii Pe 10 ianuarie 2025, România a fost inclusă oficial în Visa Waiver Program (VWP).
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Cutremur, într-o zonă mai puțin obișnuită, în România. Este cel mai puternic de la începutul anului
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) informeaza că în cursul zilei de vineri s-a înregistrat un cutremur de magnitudine mică, dar într-o zonă mai puțin obișnuită.
andrei sucu foto fc rapid webp
lapovita 39687000 jpg
Prognoza sâmbătă, 11 ianuarie. Vremea se răcește în toată țara. Unde sunt așteptate ploi și lapoviță
Vremea se va răci în toate regiunile țării, semnificativ chiar în cele sudice și estice, condiții în care valorile din timpul zilei se vor situa în jurul celor specifice perioadei.