Dialog
– Care-i problema, dom’le? Da, teroriștii au omorît o mulțime de israelieni. Foarte rău, sînt niște barbari. Dar nici israelienii nu sînt mielușei. Și ei i-au căsăpit din cînd în cînd pe arabi... Ba chiar și copii au murit în bombardamentele lor... Dar să nu ne emoționăm excesiv, acolo, în Orient, așa e de cînd lumea: care pe care...
– Dar israelienii n-au ucis copii intenționat, în paturile lor, laolaltă cu părinții. Aceia au fost, regretabil, victime colaterale...
– Ce contează? Vorba e că i-au omorît și ei.
– Ba contează dacă există intenție sau nu. Orice lege face distincții între omorul din culpă și omorul intenționat. Aici, acum, a fost cu intenție și în mod direcționat asupra unor oameni fără apărare. S-au găsit planuri.
– Poate... În orice caz, acum mingea e la israelieni. Ar fi bine să se abțină de la omorîrea de civili, că altfel lumea se va inflama și mai mult decît este acum. Și nimeni nu vrea asta. Pacea e preferabilă.
– E preferabilă pacea, dar acum nu-i posibilă. Au dreptul să se apere. Orice stat are dreptul la apărare, inclusiv Israelul. Armata israeliană îi anunță pe civilii din Gaza să plece din anumite zone.
– Asta e rău, deplasare forțată de populații, crimă de război, a zis ONU.
– Atunci e mai bine să-i lase pe loc ca să fie nimiciți la grămadă cu teroriștii Hamas? De altfel, ăștia se opun deplasării oamenilor, se pare.
– Să nu le ceară să se deplaseze și gata. Să facă distincția între teroriști și civili. Să...
– ...încearcă, dar nu-i ușor.
– Să utilizeze o forță „proporțională”. A spus ONU, dar și unii de pe la UE sau cam așa ceva.
– Cum adică „proporțională”? Dacă teroriștii au omorît atîția prunci, tot atîția să omoare și israelienii? Dacă teroriștii au violat atîta femei, tot atîtea să violeze și ceilalți – nu mai multe, nu mai puține?
– Nu interpreta denaturat! Mda, Hamas și alții jihadiști sînt teroriști și, în general, nu-mi plac deloc arabii, mai ales islamiștii. Dar adevărul e că, istoricește vorbind, ăilalți sînt de vină.
– Cine?
– Ei, cine? Ăștia din Israel, evreii. Cine a vrut să vină în Palestina? Cine a colonizat-o din vremea otomanilor și apoi a Mandatului britanic? Au venit peste arabii de acolo... De aici problemele.
– Dar aveau și ei niște drepturi istorice. Apoi Israelul s-a înființat ca stat printr-o decizie a ONU, pe care arabii au respins-o, deși era mult în favoarea lor.
– Eh, interesele marilor puteri...
– Și apoi, unde vrei să se fi dus evreii după Holocaust și secole de antisemitism european? Totuși, Palestina e țara strămoșilor lor, pe care, de altfel, n-au abandonat-o complet niciodată.
– Știu eu, poate într-un colțișor în Africa, în America Latină...
– Adică acolo unde n-ar fi avut chiar nici un fel de drepturi istorice?
– Dar de ce n-au vrut să se asimileze în Europa, unde le putea fi destul de bine? Au ținut întotdeauna la particularismele lor... Ceea ce, în sine, nu condamn, dar creează animozități.
– Dar și cei care s-au asimilat, de exemplu prin botez, au fost trimiși în lagărele de exterminare.
– Da, asta a fost foarte rău, dar voi trebuie să recunoașteți: evreii au făcut destul rău lumii, ceea ce a generat o reacție: de pildă, ei au inventat capitalismul, tot ei au adus și comunismul. Acum, de cînd cu Soros, vor din nou să pună mîna pe națiunile lumii și să le exploateze... Iarăși va urma o reacție!
– Mă mir că nu zici că evreii l-au făcut pe Dumnezeu și că tot ei l-au și omorît!
– Eu, unul, nu sînt credincios, dar, sigur, unii ar putea vorbi și așa... Așa că, vedeți, realitatea e complexă și nu poți s-o descrii în alb și negru...
– Spune drept, ești antisemit?
– Eu antisemit? Vaaaai, nu, deloc! Cum să fiu antisemit, cînd și aici, și în Israel am o mulțime de prieteni evrei!