Dezonorant

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
Frica lui Putin jpeg

Adesea, cum se știe, politica externă a unei țări este, mai mult sau mai puțin, continuarea politicii sale interne. Acesta este un fapt, dar deloc o justificare pentru supărătoarea și chiar dezonoranta întîlnire recentă, de la Parlament, a ambasadorului Israelului, dl Reuven Azar, cu George Simion, liderul AUR. Este un fapt, după știința mea, fără precedent la noi, ca un reprezentant oficial al Israelului să se întîlnească public cu un lider al unui partid extremist, populist și cu propensiuni antisemite și negaționiste, care cuprinde printre membrii săi nu puțini admiratori ai Legiunii, critici declarați ai prezenței României în UE, cît și „neutri” în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Iar pentru mine, ca membru al comunității evreilor din România, întîlnirea a fost cu atît mai penibilă și cred că pot spune că același lucru e valabil pentru orice evreu român.

Să mai reamintim și că întîlnirea, pregătită de ceva vreme, a fost dezaprobată deja ca intenție de Yad Vashem și a fost blamată de Institutul Wiesel din România. Acesta, într-un comunicat dur, a vorbit despre „cacealmaua lui Azar” și a criticat sever întîlnirea ambasadorului „cu un reprezentant al unui partid extremist de dreapta care promovează antisemitismul, negarea Holocaustului sau mesaje instigatoare la ură față de alte minorități”. Desigur, George Simion s-ar fi angajat în timpul întîlnirii să combată antisemitismul și ar fi recunoscut rolul României în Holocaust, iar ambasadorul a susținut că tocmai acesta ar fi fost scopul întîlnirii – de a-l „reeduca”, ca să spunem așa, pe liderul AUR. Cam prea rapidă „convertirea” ca să fie credibilă! Dar pare-se că dl Azar crede că declarația lui Simion valorează mai mult decît discreditul pe care întîlnirea cu el îl aruncă nu numai pe asupra domniei-sale, dar și asupra Israelului, al cărui reprezentant este (din păcate, o spun cu tristețe).

Știm de ce Guvernul Netanyahu, dominat de radicali de dreapta, contestat vehement de cel puțin jumătate din populația israeliană pentru intenția sa de a limita independența Justiției, criticat consistent deopotrivă de SUA și de UE, sfidează lunga tradiție a guvernelor israeliene și acceptă întîlniri între reprezentantul său și șefii unor partide extremiste, naționaliste și nu o dată citați pentru declarații negaționiste și antisemite: nevoia de a obține cu orice preț legitimare politică externă și de a ieși cu orice preț din relativa izolare diplomatică în care se află în raport cu principalii aliați și prieteni. Cîtă valoare efectivă are genuflexiunea oportunistă a lui Simion și AUR e o altă problemă. După părerea mea, foarte puțină. Dar și dacă ar fi multă: contrabalansează ea compromiterea morală a Israelului în ochii democraților și ai evreilor din România? Sigur, nu. Dar noi, în plus, spunem că acest tip de oportunism este, pe termen ceva mai lung, întotdeauna costisitor și că o politică corect-pragmatică și nu mioapă ar trebui să-l refuze.

De ce are nevoie, chipurile, Guvernul Israelului de George Simion, am văzut. Dar de ce are nevoie George Simion de Israel sau, mai exact, de radicalii care îl conduc vremelnic? Asociere ideologică? Plauzibil, dar insuficient. Oportunism electoral? Puțin probabil. Nevoie de recunoaștere căutată oriunde? Sigur, dar nesemnificativ pe plan intern. Crede el că va convinge pe cineva neconvins că AUR a devenit subit un prieten al evreilor, dacă „garantează” pentru el dl Azar? Ridicol. În schimb, poate vor fi unele daune de imagine la neolegionarii din AUR, dacă Simion va vorbi – fie și din colțul stîng al gurii – despre recunoașterea Holocaustului. Eu suspectez însă că mai e ceva, de nemărturisit public, care explică atracția extremiștilor față de Israel: ca și fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, și Simion, și mulți alții din AUR (și nu numai) cred pesemne cu toată puterea în vechiul mit că „evreii conduc lumea”. Așa că nu-i chiar rău, gîndesc ei pesemne, să te pui bine cu „stăpînii lumii” și să faci din cînd în cînd declarații sforăitoare de prietenie (vor ști ei, ai tăi, de ce le faci!). Oricît pretinde Simion că are de gînd să combată antisemitismul din tot sufletul, măcar de acest mit antisemit sufletul pesemne tot îi rămîne lipit!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Mii de tineri ruși mor în războiul din Ucraina. Familia unui soldat de 18 ani ucis pe front: „Abia aștepta să se înroleze”
Moscova cheltuiește milioane de euro pentru a încerca să modeleze o nouă generație dispusă să își dea viața în serviciul militar.
image
Pericolul din prăjituri. Substanța cu aromă de unt care ne poate afecta ADN-ul
Un nou studiu a descoperit că substanțele chimice dăunătoare pentru ADN ar putea să se ascundă în dulciurile preferate.
image
Un bărbat de origine romă care a violat o fată de 12 ani scapă de pedeapsă. Instanța a decis că „face parte din cultura sa”
Un tribunal spaniol a achitat un bărbat care a violat o fetiță de 12 ani, după ce a stabilit că relația lor face parte din cultura romă, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.