Determinism geografic și decizie morală

Publicat în Dilema Veche nr. 958 din 18 august – 24 august 2022
Frica lui Putin jpeg

Am întîlnit zilele trecute, la București, un prieten francez. E un intelectual de calitate, un filozof, un om admirabil. Țin cu adevărat la el și, cred, și el la mine. Ne-am despărțit totuși la un pas de a ne sfîșia.

Cred că bănuiți de ce: ticăloasa de politică! Îl știam de stînga, astfel încît, cînd am adus vorba despre Viktor Orbán al Ungariei (nu demult rostise discursul rasist de la Tușnad), eram convins că-l va condamna ferm. Spre marea mea surpriză, n-a făcut-o. Nu părea foarte indignat pe liderul maghiar. Nici nu considera că a instaurat un fel de autoritarism. „A fost ales de mai multe ori, ultima dată recent”, a fost replica lui, repetată de cîteva ori. „Mass-media principală e în curtea Guvernului“ – am răspuns – „și, de altfel populismul se bazează pe alegeri”, argumentam eu. „Și Hitler a cîștigat alegeri.” Fără succes fiind, am recurs la ceea ce mi se părea argumentul decisiv în context: „Îl susține pe banditul de Putin”. A admis că războiul din Ucraina e o nenorocire, dar, altminteri, vedea lucrurile „nuanțat”, ca să mă exprim eufemistic. „Și la noi, în Franța, democrația e la pămînt, chiar avem dictatură... Uite «vestele galbene» cum au fost reprimate...” Așadar, eu îi tot dădeam cu Putin și cu Orbán, el răspundea cu reprimarea dictatorială, chipurile, a „vestelor galbene”. „Franța devine un stat totalitar”, spunea. Am curmat brusc discuția, ca să evit o ruptură brutală.

M-am gîndit întîi, după ce „m-am răcorit”, că dezbinarea noastră e mai ales rezultatul amplasării noastre geografice diferite: noi, în Est, percepem mult mai acut imperialismul și ambițiile de dominație continentală ale Rusiei decît „ei”, în Vest. Apoi – după decenii de totalitarism –, sîntem mai puțin impresionați de epifenomene precum „vestele galbene”, pe care le deplîngem, dar nu tindem să le considerăm drept „finalul” democrației.

Cred și acum că diferența de amplasare geografică contează mult; totuși, mă tem că ea nu spune decît o parte a poveștii. Într-adevăr, se fac auziți în ultimul timp și mai mulți intelectuali români, deloc lipsiți de valoare și merite profesionale (ba dimpotrivă), care îmi stîrnesc o uimire care devine dezaprobare. În cazul lor, geografia nu explică aproape nimic.

Ciudată e la unii dintre ei – un exemplu ar putea fi dl Paul Dragoș Aligică – inconsecvența: într-o postare, el se declară incompetent să se pronunțe în cazul relației Rusia-Ucraina; plin de rezervă epistemică, afirmă, insistînd chiar și grafic: „Eu NU pot să mă apuc să explic cititorilor mei ceea ce eu însumi NU înțeleg”. I se pare că sursele sale de informare sînt „firave” și „depășite”; presupun că pînă și faptul că o țară mare a invadat una mai mică, pe care cică vrea „s-o denazifice”, nu i se pare suficient de clar. Așa cum nici masacrele de la Bucea și din alte părți, totuși destul de solid atestate de agenții internaționale, nu i se prezintă probabil îndeajuns de documentate. Sau poate are îndoieli în privința identității autorilor lor. Nici existența milioanelor de refugiați ucraineni (mai ales femei și copii) nu-i clintește sceptica epoche. Modest, se recunoaște depășit în capacitatea sa analitică, astfel încît se abține să judece cazul și mai ales să comunice cititorilor săi concluzii, fie și parțiale.

Dimpotrivă, cînd e în discuție pandemia de COVID-19, capacitatea analitică a omului – care nu-i nici medic, nici biolog – sare subit la cote amețitoare. „Dezastrul global în gestionarea molimei – pe toată durata ei – este acum evident”, proclamă el fără reținere. Ne anunță și că a reușit să descifreze secretele pe care propaganda și manipularea au tot încercat să le ascundă. Știe și că minciunile continuă totuși și, brav, e gata să le nimicească înarmat cu statistici și analize. Îndeamnă deci solemn la luptă: „Ar trebui – ca specialiști în politici publice sau ca gazetari – să facem un efort ca să analizăm tehnic lucrurile”. Cum am putea zice NU?

Ceea ce mă uimește, așadar, este contrastul dintre scepticismul și rezerva dintr-un caz și siguranța epistemică din celălalt. Prea multe nuanțe într-un caz, prea puține în celălalt. Poate îmi scapă mie ceva, dar cred că „specialistul în politici publice și gazetarul” ar trebui să facă un efort similar în ambele situații. Reținerea sceptică în cazul Ucraina dă de gîndit, ba e chiar suspectă, atunci cînd notăm atîta vehemență în judecarea celeilalte situații – pandemia. Mă tem atunci că ea, rezerva, e mimată și că trimite – ca în cazul prietenului meu francez – la obsesii antiamericane și antiliberale, altfel greu de mărturisit deschis la un intelectual român, mai ales cînd e vorba despre Rusia. Geografia ar stabili aici distincții mai curînd retorice decît de esență.

Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

joe biden profimedia jpg
Cel mai mare act de clemență pe final de mandat. Biden grațiază 39 de persoane și comută sentințele în cazul altor 1.500
Președintele Joe Biden a comutat pedepsele a 1.500 de persoane plasate în arest la domiciliu în pandemie și a grațiat 39 de americani condamnați pentru infracțiuni nonviolente. Este cel mai mare act de clemență dintr-o singură zi din istoria modernă, promovând a doua șansă și egalitatea.
lasvegasflricica jpg jpeg
Surse: dosar penal pentru fiul lui Gigi Corsicanu, după incidente produse la o gală depravată
Incidentele care au dus la intervenția Poliției au avut loc la o gală derulată aseară, la Sala Polivalentă din Capitală.
Politia de Frontiera Moldova FOTO Border gov md jpeg
Sistemul biometric de intrare/ieșire al UE va fi implementat treptat începând din 2025. Ce trebuie să știe călătorii din afara UE
Începând cu 2025, Uniunea Europeană va lansa sistemul biometric de intrare/ieșire (EES), care va schimba modul în care cetățenii din afara UE traversează frontierele Schengen.
profi1 jpeg
Ce se va întâmpla cu magazinele Profi? Consiliul Concurenței a aprobat tranzacția prin care o altă companie le va prelua
O tranzacție colosală a avut loc pe piața din țara noastră! Consiliul Concurenței a aprobat preluarea faimoaselor magazine Profi de către Mega Image! Însă, există anumite condiții pe care aceștia trebuie să le respecte!
Georgescu, Plagiind din stapanul Inelelor FOTO facebook Matei Udrea jpg
Stăpânul minciunilor: Călin Georgescu a plagiat-o și pe regina elfă Galadriel. „E nebun sau șarlatan?”
Un videoclip în care Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale 2024, plagiază replicile reginei elfe Galadriel din „Stăpânul Inelelor” face furori pe rețelele sociale.
pompieri smurd fb jpg
Un bărbat s-a înjunghiat, în timp ce „studia” ustensilele de bucătărie într-un magazin. Și-a secționat artera femurală
Un bărbat de 51 de ani este în stare gravă, după ce s-a tăiat cu un cuțit de bucătărie, în timp ce se afla într-un magazin. Medicii sunt rezervați cu privire la șansele de supraviețuire
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
CNA vine cu lămuriri privind „întreruperea emisiei” postului TV Realitatea Plus. Este o decizie a ÎCCJ
Consiliul Naţional al Audiovizualului a venit cu lămuriri despre informația apărută în presă potrivit căreia emisia postului Realitatea Plus va fi întreruptă în această seară timp de zece minute.
Superalimentul care iti da energie  Sursa foto shutterstock 2537420797 jpg
Superalimentul care îţi dă energie, fibre și proteine
Printre cele mai recomandate alimente pentru sănătate se numără şi un anumit tip de semințe. Acestea reprezintă o alternativă excelentă pentru a acoperi necesarul zilnic de elemente nutritive şi a avea mai multă energie în sezonul rece.
Schengen shutterstock 9 jpg
Avertisment după aderarea României la Schengen. Impact pozitiv major, dar atenţie la afinitatea pentru partide anti-europene
Economistul Christian Năsulea consideră că aderarea completă a României la spaţiul Schengen va avea „impact pozitiv major” pentru ţara noastră din perspectivă economică, dar atrage atenţia asupra afinității unor români pentru partide „anti-europene şi anti-piaţă liberă”.