Destinul ca ţesătură

Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
Ce ┼čtii s─â faci? jpeg

Acum dou─â s─âpt─âm├«ni, vorbeam despre ÔÇ×necesitatea narativ─âÔÇť care ar putea fi temeiul vie╚Ťilor noastre. Nu s├«ntem prin╚Öi, orbe╚Öte, ├«ntr-o re╚Ťea de cauze ╚Öi efecte ÔÇ×fataleÔÇť, ci integra╚Ťi ├«ntr-o structur─â ÔÇ×epic─âÔÇť, ├«ntr-un parcurs care include o ÔÇ×intrig─âÔÇť, o suit─â de ├«nt├«mpl─âri semnificative, uneori stimulatoare, alteori destabilizatoare, ├«ntr-o ÔÇ×povesteÔÇť, a c─ârei alc─âtuire nu se poate revela dec├«t la ├«ncheierea ÔÇ×spectacoluluiÔÇť. ├Än╚Ťeles ca destin, sensul vie╚Ťii noastre e coeren╚Ťa unei complicate (╚Öi nu neap─ârat evidente) construc╚Ťii, combin├«nd libertatea noastr─â de a alege cu ÔÇ×hazardulÔÇť ofertelor, ╚Ťinta vizat─â la nivel individual cu ÔÇ×ordineaÔÇť global─â a lumii, scopurile personale cu ÔÇ×planulÔÇť Crea╚Ťiei. ├Än prelungirea analogiei ÔÇ×destin-nara╚ŤiuneÔÇť, se contureaz─â, de asemenea, analogia ÔÇ×destin-╚Ťes─âtur─âÔÇť. S├«ntem ÔÇ×╚Ťesu╚ŤiÔÇť ├«ntr-o ÔÇ×textil─âÔÇť cosmic─â, sum─â a ÔÇ×covoarelorÔÇť pe care le propune fiecare dintre noi, dup─â anvergura, talentul, limitele ╚Öi str─âduin╚Ťele proprii. Tema e veche ╚Öi universal─â. S├«ntem un ÔÇ×firÔÇť extras de Parce din ÔÇ×ghemulÔÇť universal (╚Öi ÔÇ×retezatÔÇť tot de ele c├«nd se ├«mpline╚Öte sorocul). S├«ntem produsul unei ├«ncreng─âturi de corzi verticale ╚Öi orizontale (urzeal─â ╚Öi b─âteal─â), organizate prin suveica dinamic─â a liberului nostru arbitru.

Simbolismul ╚Ťes─âturii implic─â o sumedenie de categorii colaterale, de natur─â s─â provoace nuan╚Ťe ╚Öi asocia╚Ťii utile. Mai ├«nt├«i categoria ÔÇô ambigu─â ÔÇô a ÔÇ×leg─âturilorÔÇť: orice ╚Ťes─âtur─â e un ansamblu de fire legate ├«ntre ele, o compozi╚Ťie, mai mult sau mai pu╚Ťin armonioas─â, ale c─ârei elemente se ├«ntrep─âtrund.  A fi ÔÇ×╚ŤesutÔÇť e, inevitabil, a fi ÔÇ×legatÔÇť. Dar asta poate fi, pe de o parte, semnul unui blocaj, al unei suspensii a libert─â╚Ťii (se cunoa╚Öte motivul marilor zei ÔÇ×leg─âtoriÔÇť, care ╚Ötiu s─â ├«╚Öi foloseasc─â puterea ca ├«nl─ân╚Ťuire magic─â a supu╚Öilor, ca ac╚Ťiune paralizant─â, inhibitorie, asupra ini╚Ťiativei lor), dar, pe de alt─â parte, ╚Öi manifestare a ordinii cosmice. Lumea ÔÇ×╚ŤineÔÇť pentru c─â e ÔÇ×legat─âÔÇť. Are sens, pentru c─â e ÔÇ×re╚ŤeaÔÇť, interferen╚Ť─â generalizat─â, interconexiune a tuturor p─âr╚Ťilor ei. ├Än╚Ťelepciunea e asumare a acestei interconexiuni, ÔÇ×leg─âm├«ntÔÇť de colaborare cu ea. A i te opune e a ÔÇ×dezl─ân╚ŤuiÔÇť haosul.

├Än sens r─âu, ÔÇ×leg─âturileÔÇť anuleaz─â orice form─â de reactivitate; s├«nt n─âsc─âtoare de pasivitate, de toropeal─â, de subzisten╚Ť─â ÔÇ×├«mpiedicat─âÔÇť. E bine s─â te dezlegi, sau s─â fii ÔÇ×dezlegatÔÇť de ele (ceea ce constituie, ├«n multe spa╚Ťii religioase, obiect al unor manevre rituale). Exist─â, e drept, ╚Öi blocaje benefice. Daimonul socratic ÔÇô mereu preg─âtit s─â-╚Ťi spun─â ce s─â nu faci, pentru a nu devia de la bunul mers al lucrurilor ÔÇô e un exemplu.

├Än sens bun, ÔÇ×leg─âturileÔÇť s├«nt garan╚Ťia echit─â╚Ťii lumii, expresia stabilit─â╚Ťii ╚Öi a predictibilit─â╚Ťii ei. Leg─âturi structurante s├«nt rela╚Ťiile de rudenie, solidarit─â╚Ťile comunitare, legile, cutumele, contractele de diverse feluri. Sau raportarea anagogic─â la sursa suprem─â a universului. A fi legat, ├«n accep╚Ťiune pozitiv─â, e a tr─âi ├«n chip tonifiant sentimentul apartenen╚Ťei la ├«ntreg.

Urzeala ╚Öi b─âteala unei ╚Ťes─âturi reflect─â ├«mpletirea dintre o tram─â vertical─â imuabil─â ╚Öi ÔÇ×disponibilitateaÔÇť dinamic─â a orizontalei. Cele dou─â se ├«nt├«lnesc ├«n ÔÇ×noduriÔÇť, la fel cum, ├«n destinul individual, se ├«nt├«lne╚Öte ÔÇ×datulÔÇť inconturnabil cu flexibilitatea conjuncturilor ╚Öi a op╚Ťiunilor personale. Facem ÔÇ×noduriÔÇť pe ÔÇ×r─âzboiul de ╚ŤesutÔÇť al cosmosului. Iar moartea ce altceva este, dac─â nu ie╚Öirea noastr─â (temporar─â?) din joc, ÔÇ×dez-nod─âm├«ntulÔÇť, ├«n╚Ťeles ca eliberare de toate ÔÇ×leg─âturileÔÇť contingente? Sf├«r╚Öe╚Öti ├«n ÔÇ×plasaÔÇť firii. Dar s─â ne reamintim c─â ╚Öi trezirea la adev─âr e tot un fel de a fi ÔÇ×pescuitÔÇť, prins ├«n plas─â, de ÔÇ×pescarul de oameniÔÇťÔÇŽ

ÔÇ×FamiliaÔÇť simbolic─â a ╚Ťes─âturii deschide spre un arbore infinit de sensuri, convertibile ├«n tot at├«tea c─âi de abordare a temei destinului: labirint, arabesc, p─âienjeni╚Ö, ╚Öirag, ghirland─â, spiral─â, la╚Ť, ├«mpletitur─â etc. ÔÇ×Simple metafore!ÔÇť ÔÇô se va spune. Da. Destinul e mai u╚Öor de aproximat ├«n termenii unor cuprinz─âtoare metafore. De aceea am vorbit de ÔÇ×povesteÔÇť, de ╚Ťes─âtur─â, de ÔÇ×leg─âturiÔÇť ╚Öi ÔÇ×noduriÔÇť. Va veni momentul s─â vorbim ╚Öi despre ÔÇ×complexul marioneteiÔÇť (A.K. Coomaraswamy) ca simbolic─â adiacent─â.

Oricum, semantica ╚Ťes─âturii se cupleaz─â spectaculos cu ÔÇ×necesitatea narativ─âÔÇť. Dac─â destinul e text, atunci se sub├«n╚Ťelege c─â e, totodat─â, ╚Ťes─âtur─â. Sutra sanscrit─â, sura arab─â, ca ╚Öi textura latin─â includ o simultan─â referin╚Ť─â la ÔÇ×textÔÇť, ÔÇ×╚Ťes─âtur─âÔÇť, ÔÇ×textil─âÔÇť. Ne mi╚Öc─âm, cu alte cuvinte, pe un drum pre-scris, dar la ╚Ťeserea c─âruia s├«ntem invita╚Ťi s─â particip─âm. Evolu─âm ├«ntre covor ╚Öi poveste.

P.S. Evident, toate observa╚Ťiile de mai sus, ca ╚Öi cele care vor urma, presupun parcurgerea unei largi bibliografii, pe care nu voi ├«nt├«rzia s─â o semnalez, dac─â suita acestor articole se va constitui ├«ntr-o carte. Deocamdat─â, mi s-a p─ârut fastidios s─â ├«ncarc pagina cu note de subsol.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.