Destine uitate: Ascanio Damian

Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
image png

Ascanio Damian mi-a fost vecin și rudă prin alianță. Era căsătorit cu una din fermecătoarele fete ale lui Miron Nicolescu (Marta), a căror mamă era soră cu soacra mea. Cele două familii împărțeau aceeași curte, în strada Paris, în două case construite prin 1928 de bunicul Gheorghe Costescu, fost învățător în echipa lui Spiru Haret. Dialogul cu Ascanio era, întotdeauna, agreabil și tonifiant. Arhitect prestigios, fost rugbist (căpitan, în 1936, al echipei naționale la „turneul european de rugby de la Berlin“), îmbina umorul cu verticalitatea gîndirii, masculinitatea tranșantă cu o cordialitate destinsă. Făcuse școala primară la Viena (era fiul unui funcționar CFR), terminase Facultatea de Arhitectură în 1942 (Magna Cum Laude), iar în 1943 obținuse locul I pentru o bursă de arhitectură la Școala Fontenay-aux-Roses din Paris, pe care n-a putut-o onora din cauza războiului. A fost profesor și rector (vreme de zece ani) al Facultății de Arhitectură din București și primul președinte al Uniunii Arhitecților după 1989. Ca profesionist (coordonator de echipă), îi datorăm „Pavilionul H” din Parcul Herăstrău, Pavilionul Romexpo, Aeroportul Băneasa ș.a. De-a lungul anilor, a proiectat realizarea a peste 60 de expoziții românești în străinătate. Politic, fusese orientat spre stînga, membru PCR, dar incapabil de adeziune „festivă”. În 1959 manifestă o riscantă poziție critică față de marele „patron” de la Răsărit (Moscova), iar la mijlocul anilor ’80 își depune – caz rarisim – carnetul de partid, în semn de protest față de deciziile abuzive ale lui Ceaușescu (în materie de arhitectură, dar nu numai). După 1989, este pe lista membrilor fondatori ai GDS și păstrează neabătut o atitudine de rațională, dezinteresată, verticalitate. 

Îmi amintesc, adesea, de Ascanio, dar zilele trecute, ocupîndu-mă de inventarierea și reorganizarea arhivei mele private, am avut surpriza să dau peste o mică scrisoare de la el, trimisă la Tescani, unde eram plasat în domiciliu obligatoriu ca să nu mai pot comunica subversiv cu tot soiul de diplomați străini pe temele sacre ale politicii ceaușiste. Evident, nu prea puteam fi vizitat decît cu restricții și riscuri, dar cîțiva prieteni curajoși au făcut-o, totuși. (Îi voi evoca, recunoscător, cu alt prilej.) Ei bine, în singurătatea Casei lui George Enescu de la marginea satului, unde eram „angajat” ca bibliotecar, Ascanio mi-a făcut surpriza unui atașant (și sprințar intelectualmente) salut epistolar. Iată-l:

„10 XII 89

Dragă Andrei, 

Ma gîndeam că în sihăstria ta (te pomenești „fertilă”), ce bine ai trata tu – cu rigoare și suculență – niște teme ca:

1. TRISTEȚEA UNANIMITĂȚII

2. PORTRETUL-ROBOT AL UNUI SECRETAR GENERAL P.C. (cum dracu’ sînt toți croiți pe același calapod și se succed de 70 de ani cu deosebită consecvență de apucături (cu excepția lui Mișa?!?) (N.m.: se referea, probabil, la Mihail Gorbaciov.)

3. Despre „DESPOTISM” – a mai scris mi se pare despre asta MIRABEAU.

Te sărut,

ASCANIO”

N-am prea primit asemenea mesaje în perioada recluziunii moldave: stimulator (cu haz), optimist, frățesc. Și mă bucur că se întîmplă să-l public acum, în preajma aniversării zilei de naștere a lui Ascanio (24 decembrie). Se mai întîmplă că scriu acest text exact în ziua și la ora cînd, în Cotroceni, se dezvelește un monument dedicat minunaților Monica Lovinescu și Virgil Ierunca. L-am văzut, cu cîteva zile în urmă, însoțit de amicul Liiceanu, inițiatorul și susținătorul proiectului. Mi-a făcut o foarte bună impresie. E opera lui Virgil Scripcariu, pe care îl știu ca fondator al Școlii de la Piscu (despre care am scris, încîntat, în Dilema veche în iulie anul trecut). Elev al marelui Vasile Gorduz, Virgil Scripcariu a reușit performanța de a combina provocator soliditatea meșteșugului cu efectul de surpriză. Am auzit unele bombăneli, stîrnite de reflexul convențional al asocierii „monumentului” comemorativ cu previzibilitatea „bustului” solemn, a alcătuirii „sărbătorești”, a „statuii” respectabile. Aici avem însă de a face nu doar cu o „poză” țeapănă, ci cu o „piruetă” comunicativă, în care, alături de prezența fermă și grațioasă a personajelor sărbătorite, apare și „stolul” oponenților cu care s-au confruntat o viață: siluetele monstruos dinamice ale răului întrupat. Eu, unul, am fost bucuros să mi-i reamintesc pe eroii monumentului, într-o postură vie, duioasă omenește, dar fermă ideologic. Felicitări! Iar Ascanio Damian pică bine în acest context, pentru că nonconformismul anticomunist al „Monicilor” trebuie gîndit laolaltă cu disidența de toate gradele din țară, ilustrată de toți cei care, într-un fel sau altul, într-o proporție sau alta, au fost partenerii cuplului parizian, în sustanțiala lor luptă cu delirul comunismului autohton.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Riscurile alcoolului la plajă: deshidratare, leșin, accident vascular, înec. Cum să bei prudent, dacă nu te poți abține
Deși e tentant și poate părea distractiv, consumul de alcool în apropierea apei și sub un soare arzător vine cu unele riscuri reale de siguranță. Yahoo Life a publicat sfaturile unor experții în sănătate pentru a evita deshidratarea, bolile cauzate de căldură și accidentele.
image
Un cunoscut economist român oferă un premiu de 100.000 de euro, cu o singură condiție. „Vi-i dau eu, mă angajez aici”
Economistul Andrei Caramitru se angajează să ofere un premiu de 100.000 de euro. Există însă și o condiție importantă pusă celor care ar vrea să se bucure de acești bani.
image
Ce ne spun accidentările repetate ale lui Halep: doctorul Alin Popescu a explicat cazul Simonei ca la carte EXCLUSIV
Accidentările repetate cu care se confruntă Simona Halep sunt des întâlnite în cazul sportivilor care revin în competiții după absențe îndelungate.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.