Despre vreme

Publicat în Dilema Veche nr. 602 din 27 august - 2 septembrie 2015
Avanpremieră jpeg

18 august, Bucureşti 

Vremurile sînt cum sînt, vremea este cum este. Adevărata problemă este alta: cei care adminstrează

pendulează, impenitenţi, între inepţie, iresponsabilitate şi carnavalesc, iar cei care trebuie să ne comunice „starea

“ – între incompetenţă, suficienţă şi delir. După insuportabile zile de caniculă, aşteptam, deunăzi, cu sufletul la gură, promisiuni „ştiinţifice“ de normalizare. Clemenţi, meteorologii n-au întîrziat să le ofere. Am aflat ca vor fi furtuni, ploi torenţiale, temperaturi de noiembrie. Începînd de azi. Aşa că ieri m-am culcat optimist, cu gîndul la răcoarea care mă va întîmpina la trezire. Dar – fatalitate! La trezire, frunza nu mişca, soarele ardea, cerul etala cîţiva bulgăraşi de nori albi, cu totul nepromiţători. Nu e prima data cînd „specialiştii“ se joacă, cinic, cu nervii mei. Mă irită, de mult, cu anunţuri de tipul: „Mîine vom avea o zi frumoasă şi caldă!“. „Caldă“ însemnînd cca 35 de grade! Pentru mine, rău de căldură cum sînt, ăsta nu e un simptom de „zi frumoasă“, ci de catastrofă. În general însă, am învăţat că prognozele meteorologilor trebuie luate, în cel mai bun caz, „orientativ“.

Mi-am amintit de o cunoscută întîmplare cu marele matematician Grigore Moisil: „Ce grad de probabilitate au anticipările dvs.?“ – a întrebat, odată, într-un cerc de meteorologi. „Cam cît la sută se adeveresc?“ „Păi, cam 40%“ – a sunat răspunsul. „Atunci“ – a replicat Grigore Moisil – „de ce nu daţi de bună varianta cealaltă: ar putea avea o valabilitate de 60%!“ 

Ceea ce trebuie, totuşi, să admit e că, de regulă, chiar dacă informaţiile despre vreme pe care le capăt se dovedesc mai curînd înşelătoare, „ambalajul“ lor e de o mare „rigoare“ academică. Mi se arată hărţi, curenţi de aer de un dinamism palpitant, zone geografice intens colorate, mi se explică de unde vin frigul sau arşiţa, cum se produc anumite fenomene atmosferice, ce rezultate poate da analiza comparativă a unor parcele diferite de climă continentală sau planetară. Pe scurt, nu ştiu exact dacă va fi cald sau rece, dacă va ploua sau nu, dar înţeleg la fix de ce s-ar putea întîmpla anumite schimbări meteo, în cazul în care chiar se vor întîmpla… 

Pe un anumit canal de televiziune s-a atins chiar pragul de sus al exactităţii profesionale: o dată pe săptămînă se organizează o masă rotundă cu experţi, care dezbat îndelung, cu argumente complexe, „situaţiunea“ climaterică. Telespectatorul de rînd n-are acces la slalomul tehnic al comentariilor, dar simte că e confruntat cu meseriaşi de top, cu cercetători versaţi, care au depăşit de mult stadiul banalei prognoze de uz comun. Nu ştiu cîţi semeni ai mei au răbdare să urmărească, pînă la capăt, intervenţiile savante ale celor din studio. Nu ştiu nici cîţi au, în cele din urmă, sentimentul că ştiu la ce să se aştepte a doua zi, după subtilul festin al emisiunii. Un lucru e clar: informaţi sau nu, telespectatorii îşi dau seama că meteorologia nu e pentru toată lumea. Ori eşti la fel de specializat ca specialiştii şi atunci n-ai nevoie de ei, ori nu eşti deloc specializat şi atunci ei nu au nevoie de tine şi n-au nici o obligaţie să răspundă trivialelor tale pretenţii de lămurire. 

E ca şi cum ai intra într-un magazin să-ţi cumperi pîine. Să zicem că întrebi: „Aveţi pîine de secară?“. Ei bine, un „răspuns“ de tip meteorologic ar suna cam aşa: „Pentru a obţine pîine de secară e nevoie de o atentă coroborare între producţia de grîu, cea de porumb şi cea de secară. Trebuie ţinut cont şi de faptul că, la un kilogram de secară, e nevoie, pentru a obţine o pîine aspectuoasă şi hrănitoare, de cca 50 de grame de drojdie. Să nu uităm şi durata procesului de producţie, dependentă de numărul de angajaţi ai brutăriei şi de continuitatea aprovizionării. Poate ar fi utilă şi o hartă a fabricilor de pîine din judeţ, cu un accent special asupra acelora care sînt profilate pe secară. Iar dacă luăm în calcul şi timpul necesar pentru efectuarea transportului de la locul fabricării la locul de desfacere, ne vom putea face o idee despre plauzibilitatea coincidenţei dintre amplitudinea cererii şi disponibilitatea realistă a ofertei“. Asudat de emoţie, chinuit de o gastrită rebelă, palid şi cu o voce stinsă, mai găseşti o ultimă resursă de putere ca să întrebi încă o dată: „Aveţi pîine de secară?“. La care cel de după tejghea îţi răspunde, surîzînd încurajator: „Vom reveni cu informaţii pe această temă după jurnalul de actualităţi şi mîine seară, într-o dezbatere cu mai mulţi invitaţi de prestigiu“.   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.