Despre vedenii şi vise

Publicat în Dilema Veche nr. 405 din 17-23 noiembrie 2011
Ce ştii să faci? jpeg

Am noroc. Dimineaţa, la trezire, îmi dau seama că am avut unele vise, dar, de cele mai multe ori, nu-mi amintesc aproape nimic din anecdotica lor. Spun că am noroc, pentru că, ascultînd sau citind ce vise au alţii, trăiesc mici momente de panică, amestecată cu invidie. Freud şi Jung, de pildă, povestesc lucruri halucinante. Vă dau un exemplu (din Jung): „Se făcea că merg pe o pajişte amplă, în mijlocul căreia descopăr o groapă zidită. Cobor de-a lungul gropii şi mă trezesc într-o încăpere subterană cu o singură piesă de mobilier: un tron. Pe tron, văd un trunchi de copac, dar observ că e vorba de un trunchi făcut din carne şi piele şi că în vîrful lui e amplasat un ochi. E momentul în care aud desluşit vocea mamei mele, care îmi spune: «e Mîncătorul de oameni!» În mintea mea, ceea ce văd se asociază, inexplicabil, cu imaginea lui Iisus. Abia într-un tîrziu, înţeleg că am dinainte un simbol falic şi că particip la o iniţiere în misterele chtonice, misterele Pămîntului“. Faţă de asemenea compoziţii baroc suprarealiste, bietele mele vise (că vreau să strig, sau să fug şi nu pot, că mă prăbuşesc într-un hău, sau că stau de vorbă cu rude sau prieteni defuncţi) sînt de o platitudine, de o previzibilitate stînjenitoare. Cred sincer că oamenii „normali“, ca dumneavoastră şi ca mine, nu visează asemenea pagode simbolice decît rarisim. Şi că, de regulă, le uită. Dacă ar visa aşa ceva noapte de noapte şi ar trăi hăituiţi de visele lor, ar ajunge rapid să-şi înghită şosetele, să plece de-acasă în chiloţi şi, în final, să adoarmă pe canapeaua unui psihanalist euforic.

Nu vreau, totuşi, să iau în glumă lucruri serioase. Universul descoperit de Jung nu e o simplă închipuire divagatorie. E o lume, un teritoriu misterios, de a cărui frecventare, fie şi episodică sau repede uitată, nimeni nu e scutit. Undeva, între domeniul simţurilor şi cel al ideilor, există un „istm“, o „selva oscura“, un minereu de „imagini“ care ne hrănesc şi ne îndrumă. Ne petrecem, totuşi, jumătate din viaţă în somn. Problema e cum să administrăm, în mod igienic, nesmintitor, acest straniu registru al realului. În termenii lui Novalis: Cum să nu lezăm „pudoarea zeităţilor visului“?

E nevoie de un exersat şi riguros discernămînt pentru a nu te pierde în hăţişul interiorităţii tale, al eului tău nocturn, al „inconştientului colectiv“. Cine dispune de un asemenea discernămînt? Răspunsul „tradiţional“ propune, ca fiind salutar, oficiul duhovnicului. Răspunsul contemporan te trimite la un psihiatru de o obedienţă sau alta. Garanţii ultime nu poţi avea nici de o parte, nici de alta. E recomandabilă prudenţa, disciplina reperelor ferme, luciditatea. A te aventura nepregătit, neasistat, exaltat, în zona onirică, a te abandona vedeniilor (nocturne sau diurne), a te bălăci, extatic, în apele neptuniene ale sufletului e a te juca cu focul. Şi spunînd asta mă gîndesc mai ales la „experţi“, la „specialişti“, la cei care iau asupra lor responsabilitatea ghidajului „profesionist“. Căci am observat un lucru: marii fondatori ai psihoterapiei – cei din categoria şi de anvergura lui Jung – păstrează, mereu, un ton precaut: fac loc relativismului metodologic („pentru mine – spune Jung într-o scrisoare către Evans Wentz – agnosticismul este de rigoare“), nu se sfiesc să aibă dubii („nu există – Jung dixit – o tehnică de interpretare a viselor perfect verificată“), tatonează, semnalează riscuri, cultivă ample teritorii de interogativitate. În schimb, urmaşii, „adepţii“, epigonii se lăfăie în certitudini. Ştiu tot, explică tot, au oricînd la îndemînă soluţii. N-au nici o ezitare să-şi transforme cabinetul în laborator şi pacienţii în carne de tun pentru experimente primejdioase şi adesea ireversibile. Această suverană încredere în sine mă tulbură. Mă îngrijorează. Aproape că prefer radicalismul (strategic) al cîtorva Sfinţi Părinţi, care interziceau formal frecventarea viselor şi a vedeniilor, ca provenind, mai întotdeauna, din surse impure. 

P.S. Aceste reflecţii mi-au fost prilejuite de o spectaculoasă apariţie editorială: Cartea Roşie a lui Carl Gustav Jung. Dincolo de riscanta „bombă“ psihologică pusă pe piaţă, ea merită omagiul necondiţionat al publicului, al amatorilor şi profesioniştilor. Editura Trei, Vasile Dem. Zamfirescu şi colaboratorii săi planează generos deasupra crizei generale, arătînd că, în România, totul e posibil. Chiar şi performanţa de calitate.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

volan masina sofer1 jpg
De ce aburesc geamurile mașinii și care sunt cele eficiente soluții pentru rezolvarea problemei
Te-ai întrebat vreodată care este adevăratul motiv pentru care se aburesc geamurile mașinii pe interior? Ei bine, există câteva soluții care te ajută să rezolvi problema rapid, în doar câțiva pași.
Raniti aduși la Spitalul Nasser din Khan Yunes Fasia Gaza Palestina profimedia 0826298713 jpg
Adevăratul bilanț al deceselor din Gaza este cu 40% mai mare decât cel raportat în primele 9 luni din 2024
Un studiu publicat în The Lancet dezvăluie că aproape 64.260 de persoane au murit în Gaza în primele nouă luni de conflict, cu 40% mai mult decât cifrele raportate oficial. Majoritatea victimelor sunt femei, copii și vârstnici.
popovici capturăp video mcn jpg
David Popovici dezvăluie cât costă slipul cu care înoată la competiții. „Bucata aia de material”
După valul de controverse iscate pe rețelele sociale, unde campionul mondial la înot David Popovici a fost criticat pentru achiziționarea unei mașini de 120.000 de euro, apare o altă declarație pe care sportivul a făcut-o în cadrul podcastului moderat de Cosmin Nedelcu. De această dată, el a vorbit
chei in usa  jpeg
Cum s-a îmbogățit o româncă. În ce oraș din România și-a cumpărat un apartament care costă dublu după un an: „Dacă ţineam banii nu mai puteam să luăm nimic”
Specialiștii anunță că preţurile apartamentelor au crescut cu aproximativ 20.000 de euro de la un an la altul. În topul celor mai scumpe oraşe intră Cluj-Napoca, București, dar și Craiova a devenit tot mai atractiv pentru tineri.
protest AUR, foto facebook jpg
AUR anunță că 30.000 de oameni ar urma să participe la protestul de duminică: ⁠„Nu daţi curs actelor de violenţă”
AUR a transmis, sâmbătă, o serie de recomandări pentru participanţii la protestul de duminică, la care anunţă că aşteaptă ”cel puţin” 30.000 de persoane, dintre care 500 din diaspora.
gold 163519 1280 jpg
Cât de mică este rezerva de aur a României comparativ cu cele mai bogate 10 țări din lume. Ce surprize apar în clasament
Rezervele valutare la Banca Națională a României se situau, la 31 decembrie 2024, la nivelul de 62,135 miliarde euro, față de 61,174 miliarde euro la 30 noiembrie 2024 și față de 59,77 miliarde euro la 31 decembrie 2023, arată datele băncii centrale.
zboruri anulate sua FOTO @QNAEnglish / X
SUA, între incendii devastatoare și viscol. Mii de zboruri au fost anulate din cauza unui furtuni de zăpadă în sudul țării
Peste 3.000 de zboruri au fost anulate vineri şi alte mii au fost amânate din cauza unei furtuni de iarnă în sudul Statelor Unite, potrivit companiilor aeriene şi site-ului FlightAware.
banner irinel columbeanu png
Irinel Columbeanu, primele dezvăluiri despre femeia misterioasă care l-a cucerit la azi. Ce l-a atras la ea: „Nu pot spune că a fost dragoste la prima vedere”
Irinel Columbeanu (67 de ani) a fost dintotdeauna obișnuit să fie înconjurat de femei și iată că nici măcar acum, aflat în azil, acest lucru nu îi dă pace. Fostul milionar se pare că și-a găsit dragostea sinceră, fără interese, departe de agitația vieții pe care a avut-o odinioară.
FOTO Captură video
Polei pe mai multe drumuri din țară. Sute de tone de antiderapant au fost împrăștiate peste noapte
Infotrafic avertizează că sâmbătă dimineață este polei pe drumuri din Bihor, Caraș-Severin și Sălaj. DRDP Timișoara a intervenit noaptea trecută cu peste 950 de tone de antiderapant, cele mai multe intervenții fiind în Caraș-Severin.