Despre un fel de prostie

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
Frica lui Putin jpeg

De ce oare atît de mulți oameni sînt mai „proști” decît te-ai aștepta din partea lor și ar fi normal să fie? De ce uneori au reacții stranii, de animal hăituit, mărind suspiciunile și nefăcînd decît să amîne un deznodămînt inevitabil – pe care au toate datele intelectuale și profesionale să-l anticipeze? A fost cazul fostului deja ministru al Educației, dl Cîmpeanu, care, prins cu plagiatul academic, a fost nevoit să demisioneze după numeroase tergiversări. Acum pare că scenariul se repetă cu Lucian Bode, ministrul de Interne, a cărui carte, suspectată de plagiat (poate pe nedrept), încă nu poate fi consultată. Ministrul, supărat, susține că e acuzat pe nedrept și promite să dea în judecată pe oricine îndrăznește să pretindă că și-a secretizat cartea (care este teza sa de doctorat). Decît să amenințe, oare n-ar fi fost mai simplu și mai firesc să pună la dispoziția presei și celor interesați (dnei Șercan, de exemplu) două-trei exemplare pe care presupun că le deține personal, ca orice autor de carte?

Suspiciunile de plagiat și de mușamalizare sporesc și mai mult cînd aflăm că istoricul Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, se plînge că și dînsul e acuzat pe nedrept de a tergiversa punerea la dispoziția publicului a exemplarului de la Biblioteca Națională din cartea ministrului. Mă tem că este sub demnitatea dlui Cioroianu să se justifice încîlcit și birocratic că opul ministrului se „află în fluxul normal de prelucrare a datelor” – asta de la începutul anului. Mai ne face și concesia de a ne dezvălui că a dispus „prelucrarea cu prioritate a acestei cărți”. Cîte luni, cîți ani ar mai fi durat „prelucrarea” dacă n-ar fi intervenit „prioritatea” și excepția? În plus, dl Cioroianu o mustră profesoral pe dna Șercan pentru o postare a dumneaei și îi cere să se corijeze pe viitor, contactîndu-l personal sau public, pentru orice informație privind Biblioteca Națională sau persoana directorului. Nu știu, poate că dna Șercan nu s-a informat îndeajuns, dar, din nou, nu era mai simplu pentru istoricul și profesorul Cioroianu să dispună imperativ și urgent, în atîtea luni trecute de la începutul anului, „prelucrarea” prețioaselor date, dacă voia să nu planeze nici o suspiciune de mușamalizare?

Biblioteca Națională a României © wikimedia commons
Biblioteca Națională a României © wikimedia commons

Și apoi, ce este cu acea digitalizare întîrziată și după insistențe a tezei de doctorat aflate la baza cărții, digitalizare care nu poate fi citită decît pe un calculator al Bibliotecii Naționale, dar nu poate fi copiată electronic și nici măcar fotografiată, ci numai copiată cu creion și hîrtie? (Între timp, USR a trimis voluntari să copieze cartea. De ce să nu roadă și ei un oscior politic, după ce au făcut praf și pulbere politica mare?) Știu că și aici se vor invoca diferite reglementări și chichițe legale, dar faptul brut rămîne: după luni de zile de la apariție, o lucrare de doctorat și carte cu ISBN nu poate fi consultată public în România – ceea ce desigur amplifică suspiciunile deopotrivă împotriva ministrului și a directorului Bibliotecii Naționale. Răspunsurile oțărîte pe Facebook, împotriva unor presupuși „detractori”, nu ajută cu nimic – ceea ce nu-mi dau seama cum de dl Cioroianu nu pricepe.

Ai adesea impresia că oamenii „ajunși” ne cred proști. Că nu pricepem, nu vedem, nu auzim etc. Asta e foarte urît din partea lor și îi asigurăm că ne enervează tare și că există toate șansele să nu ne lăsăm aburiți și duși cu preșul de explicațiile lor inepte. Iar printre acestea, încercarea de a se justifica cu pretexte birocratice e dintre cele mai nefericite și mai sortite eșecului – dacă nu pe loc, atunci destul de curînd, așa cum a dovedit-o recent cazul ministrului Cîmpeanu.

Nu pot spune, prin urmare, decît că a face eforturi majore de a prosti nu doar pe unul sau pe altul, ci pe mulți alții, dintre care unii nu sînt lipsiți de agerime și competențe, e o dovadă de prostie. Sau, mă rog, de „prostie”.

O mare invenție – contractul social jpeg
Constantin Hamangiu, Matei G. Nicolau: Dreptul roman
Ceea ce se păstrează în dreptul pozitiv sînt constantele, ca expresie a dreptului natural.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Război și corupție
În poza mare, contrastul e simplu: Ucraina este victima unei agresiuni oribile din partea Rusiei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Omul fără dileme
Nu vrem să extindem dilema asupra a ceea ce, în jurul nostru, e nedilematic.
Frica lui Putin jpeg
Holocaustul în „trunchiul comun”
Am remarcat pe FB că unii observatori s-au arătat surprinși, alții nedumeriți.
m simina jpg
Cinematografia românească. Secvența Buftea
Se adaugă și o bază hipică cu cai pursînge antrenați pentru filmări, o bază auto cu mașini de epocă și un velier cu pînze și motor. Plus vizita lui Kirk Douglas din 1966 și cea a lui Orson Welles din 1967.
AFumurescu prel jpg
D’ale Americii
Și încă ne mai chinuim s-o dăm afară. Îngăduiți-mi, așadar, să sper în continuare: nu-i dracu’ așa de negru!
Iconofobie jpeg
Doi frați (ciudați)
Moartea rămîne, prin urmare, unicul nostru reper de cunoaştere exactă, dar pînă şi moartea – luată în sine – este, încă de la debutul umanităţii, un mare mister.
„Cu bule“ jpeg
„Ștergabil”
Poate că a acționat pur și simplu analogia cu alte derivate în -abil, poate că s-a stabilit o legătură subterană cu derivatul ștergar.
HCorches prel jpg
Toate referatele școlare se pun de acord asupra unui lucru
O altă problemă o reprezintă cea a meditațiilor date elevilor din propriile clase.
radu naum PNG
Cristiano Ronaldo marchează primul său gol pentru Al-Nassr? E de rîs sau de plîns?
Ronaldo e dincolo de plîns sau rîs. A depăşit planului binelui şi răului. Ronaldo e o categorie în sine care nu poate fi măsurată corect decît de la înălţimea mileniilor.
p 7 Logo ul Grupului Wagner WC jpg
Moarte sau glorie în Rusia
Nu putem decît spera că vor bombarda pozițiile armatei ruse cu arme mai puternice decît bomboanele de ciocolată Mozartkugeln.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alergători
Destui fug pur și simplu de bătrînețe sau într-o permanentă căutare a vieții fără de moarte.
1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.