Despre un fel de prostie

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
Frica lui Putin jpeg

De ce oare atît de mulți oameni sînt mai „proști” decît te-ai aștepta din partea lor și ar fi normal să fie? De ce uneori au reacții stranii, de animal hăituit, mărind suspiciunile și nefăcînd decît să amîne un deznodămînt inevitabil – pe care au toate datele intelectuale și profesionale să-l anticipeze? A fost cazul fostului deja ministru al Educației, dl Cîmpeanu, care, prins cu plagiatul academic, a fost nevoit să demisioneze după numeroase tergiversări. Acum pare că scenariul se repetă cu Lucian Bode, ministrul de Interne, a cărui carte, suspectată de plagiat (poate pe nedrept), încă nu poate fi consultată. Ministrul, supărat, susține că e acuzat pe nedrept și promite să dea în judecată pe oricine îndrăznește să pretindă că și-a secretizat cartea (care este teza sa de doctorat). Decît să amenințe, oare n-ar fi fost mai simplu și mai firesc să pună la dispoziția presei și celor interesați (dnei Șercan, de exemplu) două-trei exemplare pe care presupun că le deține personal, ca orice autor de carte?

Suspiciunile de plagiat și de mușamalizare sporesc și mai mult cînd aflăm că istoricul Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, se plînge că și dînsul e acuzat pe nedrept de a tergiversa punerea la dispoziția publicului a exemplarului de la Biblioteca Națională din cartea ministrului. Mă tem că este sub demnitatea dlui Cioroianu să se justifice încîlcit și birocratic că opul ministrului se „află în fluxul normal de prelucrare a datelor” – asta de la începutul anului. Mai ne face și concesia de a ne dezvălui că a dispus „prelucrarea cu prioritate a acestei cărți”. Cîte luni, cîți ani ar mai fi durat „prelucrarea” dacă n-ar fi intervenit „prioritatea” și excepția? În plus, dl Cioroianu o mustră profesoral pe dna Șercan pentru o postare a dumneaei și îi cere să se corijeze pe viitor, contactîndu-l personal sau public, pentru orice informație privind Biblioteca Națională sau persoana directorului. Nu știu, poate că dna Șercan nu s-a informat îndeajuns, dar, din nou, nu era mai simplu pentru istoricul și profesorul Cioroianu să dispună imperativ și urgent, în atîtea luni trecute de la începutul anului, „prelucrarea” prețioaselor date, dacă voia să nu planeze nici o suspiciune de mușamalizare?

Biblioteca Națională a României © wikimedia commons
Biblioteca Națională a României © wikimedia commons

Și apoi, ce este cu acea digitalizare întîrziată și după insistențe a tezei de doctorat aflate la baza cărții, digitalizare care nu poate fi citită decît pe un calculator al Bibliotecii Naționale, dar nu poate fi copiată electronic și nici măcar fotografiată, ci numai copiată cu creion și hîrtie? (Între timp, USR a trimis voluntari să copieze cartea. De ce să nu roadă și ei un oscior politic, după ce au făcut praf și pulbere politica mare?) Știu că și aici se vor invoca diferite reglementări și chichițe legale, dar faptul brut rămîne: după luni de zile de la apariție, o lucrare de doctorat și carte cu ISBN nu poate fi consultată public în România – ceea ce desigur amplifică suspiciunile deopotrivă împotriva ministrului și a directorului Bibliotecii Naționale. Răspunsurile oțărîte pe Facebook, împotriva unor presupuși „detractori”, nu ajută cu nimic – ceea ce nu-mi dau seama cum de dl Cioroianu nu pricepe.

Ai adesea impresia că oamenii „ajunși” ne cred proști. Că nu pricepem, nu vedem, nu auzim etc. Asta e foarte urît din partea lor și îi asigurăm că ne enervează tare și că există toate șansele să nu ne lăsăm aburiți și duși cu preșul de explicațiile lor inepte. Iar printre acestea, încercarea de a se justifica cu pretexte birocratice e dintre cele mai nefericite și mai sortite eșecului – dacă nu pe loc, atunci destul de curînd, așa cum a dovedit-o recent cazul ministrului Cîmpeanu.

Nu pot spune, prin urmare, decît că a face eforturi majore de a prosti nu doar pe unul sau pe altul, ci pe mulți alții, dintre care unii nu sînt lipsiți de agerime și competențe, e o dovadă de prostie. Sau, mă rog, de „prostie”.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.