Despre „progresismul” antisemit

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Un domn, Horia Pătrașcu, lector universitar la Politehnică, al cărui blog e găzduit de Adevărul, găsește că, în articolul meu „Numele crimei” din Dilema veche, „expun încă o dată linia conservatoare, retrogradă și boieromintească a grupului din care fac parte”, asta fiindcă cert unele excese ale corectitudinii politice. Însă, aparent contradictoriu, apărătorul  „progresist” al corectitudinii politice nu refuză argumentele ad hominem cu filigran antisemit, în articolul său, intitulat „Zece jidani mititei”.

Altminteri, articolul e atît de plin de nerozii teribiliste, încît nu merită o replică. E o bună ocazie însă pentru a ne reaminti de vechea propensiune antisemită a stîngii revoluționare (cu rădăcini în antisemitismul feroce al lui Voltaire) și, deci, de faptul că antisemitismul nu e deloc un monopol al dreptei radicale.

Exemplele (se pot citi și în admirabila carte a lui Thierry Wolton, Negaționismul de stînga, Humanitas, 2019) sînt numeroase, unele vechi, începînd cu Karl Marx în Contribuții la problema evreiască, continuă cu socialistul francez Pierre-Joseph Proudhon, cu anarhistul rus Mihail Bakunin, mult mai tîrziu cu celebrul comunist „antisionist” Roger Garaudy (convertit apoi la islam), cu susținerea dată negaționistului Faurisson de către stîngiștii de la Vieille Taupe; lista se poate continua pînă la cei care practică pînă azi confuzia dintre evreu și „sionist”, precum e actualul lider laburist britanic Jeremy Corbyn, dar și la filosoful stîngist și relativist Alain Badiou: pentru acesta, de pildă, numele „evreu”, așa cum era folosit de naziști, și-ar fi pierdut definiția etnică, devenind un sinonim paușal pentru toți cei pe care naziștii îi exterminau (apud Wolton, p. 172).

Pe de altă parte, cînd au fost la putere, comuniștii nu s-au ferit deloc de antisemitism: așa-zisul „complot al bluzelor albe” din URSS-ul lui Stalin, în 1953, e numai cel mai cunoscut  și mai sinistru exemplu. Altfel, comuniștii recurgeau sistematic la ascundere și negare: antisemiții erau numiți, la grămadă, „fasciști”, iar evreii uciși de germani în timpul războiului deveneau „antifasciști”. Aproape că și evreii ca atare dispăreau: la noi, înainte de 1990, subtitrările filmelor străine recurgeau la subterfugii spre a evita să scrie cuvîntul „evreu”, cînd acesta era pronunțat totuși în film.

Pentru dreapta radicală, antisemitismul își are originea (chiar dacă nu-i complet definit numai de această origine) în antiiudaismul tradițional al Bisericii: conform acestuia, evreii sînt vinovați de „deicid” și așadar „blestemați” pînă la Judecata de Apoi, cînd, după spusele apostolului Paul, se vor converti și ei. Și deși, după doctrina stabilită de Sf. Augustin, evreii trebuie umiliți, dar nu uciși, căci rămîn totuși „poporul martor” al lui Christos, în practică, cum se știe, lucrurile au stat de multe ori diferit. Așadar, antisemitismul de dreapta e relativ transparent sub raport teologic, chiar dacă motivații sociale, rasiale și economice s-au adaugat de-a lungul timpului. Dar cum să explicăm persistentul antisemitism de stînga, ba și progresismul „antisionist”, în fapt antisemit, din zilele noastre? Sînt valabile, și aici, explicațiile economice (evreii ar fi purtătorii capitalismului), politice și geopolitice (Israelul ar fi un stat imperialist, cît și „capul de pod” al Occidentului în Orientul Mijlociu) etc. Dar eu cred că, nu altfel decît în cazul dreptei radicale, antisemitismul stîngii, cu nuanțele sale principale (negarea, relativizarea, banalizarea), are și el o rădăcină teologică.

Într-adevăr, în ideologia de stînga, religia apare ca un epifenomen al exploatării și ignoranței („opiumul poporului”); în termenii „tînărului Marx”, ea este o formă de înstrăinare a omului de propria esență pe care și-o adoră, odată ce s-a separat de ea. Religia, în trecut, dar și acum, continuă să fie văzută de aceste ideologii revoluționare drept o forță conservatoare și chiar reacționară, care menține inegalitatea, ba chiar o legitimează prin apelul la texte sacre și instituții tradiționale. Mai rău, ea se dovedește a fi, în mințile oamenilor, un concurent încă puternic al ideologiei revoluționare și, de aceea, „demitizarea” ei e dorită.

Or, pentru această perspectivă asupra istoriei ostilă religiei, un popor care s-a definit în primul rînd religios și prin intermediul unei cărți considerate sacre, și nu național-etnic ca celelalte, pur și simplu șochează și provoacă. Iar dacă invenția e considerată detestabilă, a-l urî pe inventator constituie un pas mic, ușor de făcut. Dacă Israel a „inventat” religia în care o mare parte a lumii (sub diferite forme) încă crede, și dacă „invenția” lui pare să se opună „progresului” și „mersului Istoriei”, Israel este detestabil, fie in corpore, fie individual.

Simplificînd: dacă, pentru dreapta radicală, Israel trebuie detestat deoarece, crede ea, „l-ar fi ucis pe Dumnezeu”, pentru progresismul revoluționar, Israel merită toată ura fiindcă „l-ar fi inventat pe Dumnezeu”.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.