Despre istorii și Istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 814 din 26 septembrie – 2 octombrie 2019
Frica lui Putin jpeg

Istoria pe care o reține memoria colectivă, devenită icoană, închisă în manuale școlare, ajunsă referință aproape mitologică, e formatată în contururi largi, colorată în tonuri vii, contrastante, culori complementare. Evitînd detaliile, contradicțiile și nuanțele pe care le descoperă specialiștii, evitînd pluralismul și intricarea „istoriilor“, Istoria, în elementaritatea și simplitatea ei, poate fi considerată aproape falsificatoare. Și totuși, chiar dacă ea fuge de teritoriul exactității, ea cîștigă în felul ei, vorba lui Constantin Noica, ceva din soliditatea adevărului. Nu posedă întregul adevăr, desigur, și totuși are un adevăr: adevărul viu, sedimentat uneori de generații în conștiințe și tradus după un timp în mitologiile naționale.

Mă întreb acum, cînd mai avem abia cîteva luni pînă să se împlinească treizeci de ani de la 22 decembrie 1989, care sînt acele cîteva fapte, evenimente, ba chiar imagini care merită să formeze nu numai materia istoricilor și a istoriilor exactității, ci și, mai ales, substanța Istoriei, a adevărului acestei perioade. Ce va rămîne în memoria vie din toate încîntările, mizeriile, iluziile, prostiile, realizările și eșecurile pe care le-am produs, le-am trăit și dintre care fiecare aproape, atunci cînd s-a întîmplat, a fost gratificată de comentatorii televiziunilor drept „epocală“, „istorică“, „halucinantă“, „apocaliptică“? Peste decenii, ca să nu spun peste secole, ce faptă, ce eveniment va rezista în amintirea generațiilor – și nu numai a documentelor – aplatizării timpului și trecerii în insignifianță a aproape orice a făcut cîndva deliciul și oroarea din viața generațiilor trecute?

Nu fac acum o listă plauzibilă sau măcar posibilă de astfel de evenimente, dar propun includerea pe o asemenea listă și a unei date: 27 mai 2019, a unei imagini – mașina cu ferestre fumurii cu Liviu Dragnea, gonind spre Jilava, urmărită de mașinile jurnaliștilor – și, bineînțeles, o scurtă poveste subiacentă: cel mai puternic om al României, politicianul care era la un pas de a instaura o dictatură personală, cel care aproape se înstăpînise peste majoritatea instituțiilor țării, direct și mai ales prin interpuși, a fost doborît subit. Iar eroina acestei lovituri nimicitoare a fost Laura Codruța Kövesi. Firește, e inexact ce spun acum: Kövesi nu mai era de luni bune la DNA, oricum nu ea fusese procurorul de caz, apoi nu ea, ci judecătorii de la ÎCCJ sînt cei care l-au condamnat pe Dragnea, după ce, pe fond, fusese judecata de la Curtea de Apel. Sînt mulți care, în fapt, au contribuit la deznodămînt – poate, nu în ultimul rînd, și rezultatul alegerilor și al referendumului din 26 mai, atît de defavorabil PSD-ului.

Dar sînt sigur că Istoria – nedreaptă, în fapt, dar adevărată în fond – nu va reține decît ceea ce se supune elementarizării ei mitologice: Kövesi, o femeie, a reușit să obțină condamnarea la închisoare a lui Dragnea, marele bărbat; asemenea unei noi Iudite, ea a retezat cu sabia Justiției capul unui nou Holofern și astfel a evitat, în ultimul moment, căderea țării sub o nouă tiranie, fie și botezată pudic „iliberalism“. Ca „răsplată“ pentru a-l fi salvat de corupție și dictatură, statul român a „trădat-o“: i-a sabotat din răsputeri – dar fără succes în cele din urmă – candidatura la înalta funcție de procuror general european. Meandrele întregii istorii, ca și ale restului carierii dnei Kövesi – atît înainte de eveniment, cît și în cariera sa viitoare, sper fructuoasă, de procuror general european – vor fi consemnate în nenumărate documente, dar aproape sigur vor dispărea din memoria vie a generațiilor care vor urma. Cine își va mai aminti peste treizeci de ani de atîția politicieni români – dar poate și europeni – care au înfundat sau vor fi înfundat pușcăriile în urma dosarelor instrumentate de instituțiile conduse de dna Kövesi? Cine își va mai aminti atunci de „abuzurile“ DNA, de „protocoalele secrete“ (asta ca să nu omitem și alte versiuni ale istoriei)?

Toate astea se vor șterge în cele din urmă din memoria vie. Dar ea măcar atîta va reține: o femeie, lăsată aproape singură, hăituită neîncetat, aproape sfîșiată de adversari din toate părțile (guvern, ministrul Justiției, partid de guvernămînt, Parlament, cea mai mare parte a presei), a reușit, chiar și după ce a fost alungată mișelește din funcție, să-și doboare adversarul, trimițîndu-l la închisoare și lichidîndu-i dintr-o unică lovitură cariera politică. A salvat astfel țara de la o dictatură care pîndea după colț. Iar țara, „profund recunoscătoare“, a răsplătit-o cu o trădare.

Asta e Istoria. Restul sînt istorii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Percheziţii la Casa de Pensii Sibiu într-un dosar în care 38 de persoane au calitatea de complici sau cumpărători de influenţă
Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie fac, miercuri, şapte percheziţii în localităţi din Judeţele Sibiu şi Vâlcea, dar şi la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu, într-un dosar privind emiterea unor decizii de pensionare.
ciorba pasare adobestock jpg
Ciorba pe care o poți ține cel mai mult la frigider. E bună și proaspătă chiar și după 3 zile
Ciorba, indiferent de ce fel ar fi, este un preparat delicios, pe care îl putem pregăti destul de ușor. Însă, nu foarte mulți dintre noi știm cât de rezistentă este, de fapt, această mâncare!
ambulanta Fb jpg
O bucureșteancă a născut în ger, la - 5 grade, într-un parc din Capitală. Bebelușul a murit
O tânără din București a născut în noaptea de marți spre miercuri în Parcul Tei, la o temperatură extrem de scăzută de -5 grade Celsius.
image00016 jpeg
Bella Santiago & Nicu Grigore: „Power Couple ne-a trecut prin toate stările. Stați să vedeți!‟
Bella Santiago și Nicu Grigore, doi dintre cei mai carismatici concurenți ai sezonului 2 al emisiunii Power Couple România, care a debutat luni, 13 ianuarie, au oferit în exclusivitate pentru revista „Click! pentru femei‟ un interviu captivant.
bataiecluj jpg
Lider de galerie atacat cu cuțitul la maginea Clujului. Martor ocular: n-am înțeles nimic
Șeful galeriei de la „U” Cluj, liderul Superligii, a fost implicat într-o altercație.
Conferinta de presa la sediul Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 89 Petre Roman FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea
Petre Roman, la Parchet, în dosarul Mineriadei din 1990: „Nu există nicio dovadă că aș fi fost eu angajat în aducerea minerilor”
Fostul premier Petre Roman este audiat din nou miercuri, la Parchetul General, în dosarul Mineriadei.
François Bayrou Foto Facebook jpg
Noul premier al Franței îl acuză pe Elon Musk că susține „o nouă dezordine mondială, care amenință orice echilibru și orice reguli de apărare”
François Bayrou, noul premier al Franței, a declarat că țara sa trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum Elon Musk, care reprezintă „o nouă dezordine mondială”.
cartofi jpg
Cum și unde să păstrăm corect cartofii iarna. Așa nu vor încolți și nu vor prinde gust de „vechi”
Cartofii sunt printre cele mai îndrăgite și versatile legume din gospodăriile românilor. Fie că sunt consumați fierți, prăjiți, copți sau în diverse combinații, cartofii sunt nelipsiți de la masa noastră.
televizor telecomanda poza poza d8abfe9070 jpg
Postul TV din România care se schimbă complet. Va avea un alt nume, iar din vară va difuza cu totul altceva
Un post de televiziune din țara noastră urmează să treacă printr-o schimbare majoră din această vară. Nu numai că urmează să își schimbe numele, dar conținutul pe care îl va oferi se va schimba total.