Despre (in)disciplina de partid

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image png

De multe ori, cînd răsfoiești istoria contemporană a patriei, ai impresia că dai mereu peste aceeași pagină… Evident, nu e vorba de o repetiție mecanică, ci de conjuncturi care scot des în evidență reflexe, apucături, „tradiții” inconturnabile. De aceea, multe comentarii mai vechi pot fi reluate, cred, cu folos, pentru a scoate în evidență o problematică recurentă. Așa, de pildă, textul de mai jos, care reia fragmente dintr-un articol apărut în Dilema, în 1993. Scuze!

Sciziunea a devenit la noi boala cronică a tuturor formațiunilor politice (…). Pînă la un punct, putem spune că această hipertrofie a dezbinării reface tradiții politice mai vechi. Conservatorii s-au divizat în 1908, producînd Partidul Conservator Democrat al lui Take Ionescu. Liberalii au trecut prin nenumărate crize, curînd după ce s-au constituit: George Vernescu întemeiază Partidul Liberalilor Sinceri (!) în 1880, pentru a se opune lui Ion C. Brătianu. Mai tîrziu, vom asista la conflicte între „bătrîni” liberali anticarliști și „tineri” liberali procarliști (cei din jurul lui Gheorghe Brătianu) sau, încă, între „bătrînii” lui Dinu Brătianu și „tinerii” lui Gh. Tătărăscu și Victor Iamandi. De-a lungul acestor erodante peripeții au apărut, uneori, altoiuri stranii de tipul Partidului Liberal Conservator (!), condus de Lascăr Catargiu și George Vernescu. 

Asemenea precedente istorice explică, poate, întrucîtva, febrilitatea multor divergențe „strategice” de azi. Motivele atomizării politice cu care ne tot confruntăm au explicații diverse.. În primul rînd, avem de-a face, probabil, cu un efect compensatoriu al disciplinei de partid totalitare (…). După o omogenizare forțată, avem acum o fărîmițare liberă, un apetit al multicolorului (…), o sete de diferențiere întru totul explicabilă (și încurajată, de altfel, de un individualism recunoscut ca notă specifică a caracterului național...). Ușurința cu care au loc sciziunile de partid mai are însă și alte explicații mai puțin legitimabile.

1) Superficialitatea adeziunii. Se destramă ușor asocierile născute întîmplător, la simpla provocare a conjuncturilor. Oameni care n-au nimic în comun se trezesc sub aceeași umbrelă politică pentru simplul fapt de a fi urlat într-o zi la un miting aceeași lozincă. Sau pentru că într-o împrejurare dată s-au întîlnit în jurul aceluiași interes de moment (…) sau pentru că „celelalte” partide sînt și mai rele… (…).

2) Sentimentalismul adeziunii. Orice formațiune politică se constituie – în mod normal – prin convergența doctrinară a membrilor ei. Aderi la capătul unei deliberări calme și temeinice. Știi la ce aderi. Dimpotrivă, adeziunea fierbinte, patetică, ieșită din haosul unei surescitări accidentale se decuplează la primul duș rece, la cea dintîi probă de luciditate. Nu e vorba ca opțiunile noastre să fie neapărat lipsite de căldura umană. E vorba însă ca ele să nu exprime simple inflamațiuni sufletești, ci, dacă se poate, un mod de a gîndi (…). 

3) Orgoliul. Politicianul român ajunge foarte ușor să se simtă misionat, indispensabil, infailibil. El e o personalitate providențială și, ca atare, îi e greu să aibă un șef. Este de negîndit să îl vedem făcînd vreodată un pas înapoi, cedînd locul sau acceptînd să colaboreze, înlăuntrul unei structuri suprapersonale (…). În acest context, apar inevitabil țîfna separatistă, gestul tranșant, ruptura. 

4) Carența deprinderii de a negocia. Politicianul român nu pare să cunoască intervalul dintre îmbrățișarea tandră și injuria dizolvantă. Cînd ți-e lumea mai dragă, e principial, inflexibil, „scrofulos”. Își descoperă brusc nesecate resurse de puritate care îl împiedică, mă-nțelegi, să facă compromisuri. Nu pierde timpul cu manevre tactice și cu precauțiuni strategice. (…). Dar și cînd e cazul să fie radical, politicianul român cade ușor la învoială, nu prin negociere, de altfel, ci prin concesie „bonomă”: nu se putea pentru ca să refuze...

5) Predominația solidarității negative asupra solidarității afirmative. Majoritatea formațiunilor noastre politice au un caracter pronunțat polemic. Oamenii se adună laolaltă – sub o etichetă sau alta – știind foarte bine ce vor să demoleze și foarte vag ce vor să construiască. Or, solidaritatea în jurul unui program de desființare e mult mai instabilă (…) decît solidaritatea în jurul unui proiect care vrea să edifice ceva. Efortul de a destrăma e capricios, rudimentar, contaminat inevitabil de virusul însuși al destrămării. Efortul de a face angajează consecvența noastră, răbdarea noastră, virtuțile noastre creatoare. El are, prin definiție, durată, ceea ce suspendă obsesia disidențelor și voluptatea rupturii. 

(…) Cu alte cuvinte, în politică e nevoie și de un dram de noblețe. Chiar dacă – și tocmai dacă – adversarului îi lipsește.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Prințul William îl etichetează pe Regele Charles drept „incompetent” și prevede o revoluție regală când va urca pe tron
Se pare că Prințul William admiră felul cum bunica sa conducea regatul, dar crede că modul în care tatăl său o face nu se ridică la aceleași standarde.
image
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3 ani: „Dacă ai o proprietate, ai grijă de ea!”
Românii care dețin case sau terenuri cu situație juridică neclară le pot pierde dacă nu se interesează de ele mai mult de trei ani. Acest lucru este posibil prin legea care permite notarea posesiei în cartea funciară și împroprietărirea după trei ani.
image
Fotografiile cu Cherecheș prins în Germania, subiect de glume: „Deci au dreptate vecinii mei care au zis că în Germania nu este ca în România”
Fotografiile apărute în presă și pe rețelele de socializare cu primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, prins în Germania, au declanșat discuții aprinse printre internauți.

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.