Despre impostură

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Impostura este acea acțiune mai amplă sau mai restrînsă prin care intenționat joci un rol profesional, auctorial ori social care nu-ți revine pe drept, încercînd să-i induci în eroare pe ceilalți. Actorul care-l joacă pe Hamlet nu e un impostor, deoarece o face în cadrul convenției teatrului și nu înșeală pe nimeni. Așadar, impostura este o fraudă, dar stabilirea intenției nu e lipsită de unele ambiguități. De exemplu, în secolul al XVI-lea a fi și astrolog pe lîngă astronom, precum Johannes Kepler, nu era o impostură, căci astrologia era considerată încă o știință respectabilă. Astăzi însă am dreptul să prezum că un astrolog care se ia în serios și care ia bani de pe urma profesiei respective este un impostor, deoarece el fie știe că astrologia e o pseudoștiință, fie s-ar cuveni să o știe, avînd în vedere cunoștințele noastre generale de azi. Oricum, greutatea dovederii bunei sale credințe cade pe seama sa. Homeopatia este, azi, o impostură, deoarece nu are nici o bază științifică (diluțiile sînt atît de mari încît nu mai există practic nici o moleculă din substanța activă în soluție), dar cîndva ea nu era decît o teorie greșită. Și același lucru îl putem spune, de pildă, și despre alchimie pe care o studia cu mare interes însuși Newton. Evident, impostura profită de slăbiciunea mijloacelor de detectare instituționalizate de la un moment dat, de naivitatea publicului, dar și de fragilizarea reperelor valorice și morale într-o lume tot mai complicată.

Acestea fiind zise și simplificînd lucrurile, văd următoarele niveluri ale imposturii în domeniul cunoașterii (al științei) – locul unde ea apare cel mai des și creează cele mai multe necazuri – și începînd cu formele cele mai fruste:

● Impostura de funcție: presupune arogarea de titluri și condiții sociale determinate care nu există. Este vorba despre cel care „face pe medicul”, dînd consultații și rețete, fără drept, despre cel care și-a falsificat o diplomă de studii care nu există în realitate, despre cel care ocupă un post prin falsificarea CV-ului etc.

● Impostura auctorială – foarte răspîndită în ultimul timp – constă în plagiat. Pretinzi că ești autorul unei opere (sau părți din ea), de exemplu o teză de doctorat, fără să fii. Aici se disting cel puțin două niveluri: plagiatul brut (copy-paste), unde se copiază cuvintele, și plagiatul subtil, constînd în aproprierea fără citare sau referință a ideilor altcuiva. Aceasta din urmă nu e ușor de dovedit în unele cazuri, căci sînt destule situații, mai vechi sau mai noi, cînd doi savanți sau cercetători ajung independent la aceleași idei.

● Urmează la rînd ceea ce numesc impostura datelor (faptelor): mă refer la tentativele unor cercetători de a produce – în cadrul unei discipline recunoscute – date și fapte false, spre a justifica anumite teorii sau a promova anumite interese individuale sau colective. Un exemplu celebru este așa-numitul „om de la Piltdown”, despre care Charles Dawson și alții au susținut că e „veriga de legătură” dintre maimuță și om. Abia în 1953, după 40 de ani de la pretinsa „descoperire”,  s-a demonstrat frauda: era un maxilar de urangutan, foarte ingenios montat la un craniu de om. Asemenea imposturi nu lipsesc nici în științele experimentale, precum fizica și chimia, și de-a lungul timpului au tot fost denunțate astfel de fraude. Trebuie menționat totuși că, în unele din asemenea cazuri (cum ar fi teoria marelui chimist Linus Pauling despre foloasele exagerate ale vitaminei C), nu se poate ști dacă autorul era conștient de fals sau se înșela pe sine însuși, printr-un proces mai complicat de autoconvingere.

● Vine la rînd ceea ce aș numi impostura de limbaj, care de obicei are aspecte colective: medicii de pe vremea lui Molière bolmojeau în latină, spre a-și impresiona pacienții printr-un limbaj prestigios și obscur. Tot de o latină sui-generis se folosește și subreta Despina din Cosi fan tutte a lui Mozart, cînd joacă rolul unui notar care oficiază o falsă căsătorie. În vremurile noastre, așa cum au arătat Alan Sokal și Jean Bricmont în Imposturi intelectuale, filozofii deconstrucționiști, criticii literari postmoderni și, în general, numeroși social researchers abuzează de un galimatias preluat din fizică și matematică – științe de mare prestigiu azi – fără să producă aproape nici o cunoaștere nouă, ba adesea și comițînd erori majore.

● Pseudo-științele formează, în zilele noastre, o specie aparte de impostură intelectuală, de cuprindere mult mai vastă: discipline întregi sau teorii precum „medicina alternativă”, parapsihologia, creaționismul constituie nu numai falsuri generalizate, dar, de cele mai multe ori, precum în cazul medicilor care susțin antivaccinismul, se poate presupune și o fraudă, deoarece intenția rea e greu de negat. Cum spuneam, în asemenea cazuri, greutatea dovedirii trebuie să stea pe umerii celui care neagă cu aplomb „ortodoxia” științifică și profită de naivitatea publicului.

● În sfîrșit, gradul suprem de impostură și fraudă îl avem atunci cînd statele, de obicei totalitare, promovează activ anumite pseudoștiințe și, concomitent, împiedică prin mijloace administrative pe oponenții acestora să reacționeze. Este cazul „fizicii ariene” și al „științei rasei” din Germania nazistă ori al biologiei lui Lîsenko sau al lingvisticii lui Marr din URSS. Aceste regimuri nu doar distrug un domeniu întreg al științei, împiedică cunoașterea, dar nimicesc numeroase vieți și, în ansamblu, produc o impostură generalizată și totală. Regii din vechime îi forțau uneori pe alchimiști să le fabrice aur și îi pedepseau cînd constatau că, la mijloc fiind o impostură, aurul nu era decît plumb. Dar despoții totalitari din secolul XX au mers mult mai departe: au decretat că plumbul e aur.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop saptamanal shutterstock 1677373537 jpg
Horoscop joi, 12 decembrie. Berbecii văd roadele stilului de viață, iar Capricornii primesc oportunități noi pentru venituri extra
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de joi, 12 decembrie.
profesor jpg
Cine este profesorul român amenințat cu moartea de simpatizații legionari pentru că a compus un colind pentru Călin Georgescu?
Profesorul de Istorie Marcel Bartic a devenit recent ținta unor amenințări cu moartea pe rețelele sociale, venite din partea adepților mișcării legionare.
Andreea Mantea Casa iubirii  jpg
Femeile o invidiază pentru podoaba sa capilară! La ce truc apelează Andreea Mantea pentru un păr sănătos și strălucitor
Andreea Mantea, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV ale României, a fost dintotdeauna invidiată de reprezentantele sexului frumos pentru podoaba sa capilară. Recent, vedeta de la Kanal D a mărturisit secretul ei.
Kremlin FOTO SHUTTERSTOCK
„Un furt, nu va rămâne fără răspuns”. Moscova amenință, după ce SUA au deblocat pentru Ucraina 20 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate
Ajutorul de 20 de miliarde de dolari deblocat marţi de Statele Unite pentru Ucraina, care va fi finanţat din dobânzile activelor ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor, este un „furt”, a denunţat miercuri diplomaţia rusă, care a promis represalii.
Christopher Wray
Directorul FBI, Christopher Wray, anunță că va demisiona la sfârșitul mandatului lui Biden
Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat miercuri că intenționează să demisioneze la sfârșitul mandatului președintelui Joe Biden, în ianuarie. Anunțul vine după ce președintele ales Donald Trump a spus că îl va nominaliza pe loialistul Kash Patel pentru această funcție.
470054805 545382511743228 4256619344717778133 n jpg
Imagini spectaculoase cu Autostrada Sibiu-Pitești. Șeful CNAIR: Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea a 15,7 km din sectorul 5
Cristian Pistol, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a anunțat că se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea primilor 15,7 km. din secțiunea 5 (Pitești- Curtea de Argeș) a Autostrăzii Sibiu-Pitești.
webb STScI 01J4A0558VKEEDA72A6YN2EY4D 2K png
Galaxia „luminilor de Crăciun”. Imagini spectaculoase surprinse, în premieră, de telescopul NASA
Telescopul Spațial James Webb al NASA a reușit o nouă premieră: capturarea unei imagini spectaculoase a unei galaxii asemănătoare Căii Lactee în primele sale faze de formare. Această galaxie îndepărtată a fost botezată „Firefly Sparkle” (Licurici Strălucitor).
Prima doamnă a Siriei, Asma Assad, alături de preşedintele statului Bashar al-Assad
Bashar al-Assad, „cel mai bogat refugiat din lume”. Dictatorul a fugit cu o sumă mai mare decât PIB-ul Siriei
Liderul sirian destituit Bashar al-Assad a reușit să scoată din țară 135 de miliarde de dolari înainte de a fugi în Rusia, sumă semnificativ mai mare decât PIB-ul Siriei, scrie ziarul turc Turkiye Gazetesi, citându-l pe fostul ofițer de informații sirian Khalid Beye.
Interventie operatie chirurgicala shutterstock 1380801545 jpg
Operație „barbară” în Turcia. O femeie din Marea Britanie a murit în urma unei intervenții estetice
O femeie în vârstă de 26 de ani din Marea Britanie a murit în urma unei operații „barbare”. Tânăra, mamă a trei copii a mers în Turcia pentru o procedură de ridicare a feselor.