Despre impostură

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Impostura este acea acțiune mai amplă sau mai restrînsă prin care intenționat joci un rol profesional, auctorial ori social care nu-ți revine pe drept, încercînd să-i induci în eroare pe ceilalți. Actorul care-l joacă pe Hamlet nu e un impostor, deoarece o face în cadrul convenției teatrului și nu înșeală pe nimeni. Așadar, impostura este o fraudă, dar stabilirea intenției nu e lipsită de unele ambiguități. De exemplu, în secolul al XVI-lea a fi și astrolog pe lîngă astronom, precum Johannes Kepler, nu era o impostură, căci astrologia era considerată încă o știință respectabilă. Astăzi însă am dreptul să prezum că un astrolog care se ia în serios și care ia bani de pe urma profesiei respective este un impostor, deoarece el fie știe că astrologia e o pseudoștiință, fie s-ar cuveni să o știe, avînd în vedere cunoștințele noastre generale de azi. Oricum, greutatea dovederii bunei sale credințe cade pe seama sa. Homeopatia este, azi, o impostură, deoarece nu are nici o bază științifică (diluțiile sînt atît de mari încît nu mai există practic nici o moleculă din substanța activă în soluție), dar cîndva ea nu era decît o teorie greșită. Și același lucru îl putem spune, de pildă, și despre alchimie pe care o studia cu mare interes însuși Newton. Evident, impostura profită de slăbiciunea mijloacelor de detectare instituționalizate de la un moment dat, de naivitatea publicului, dar și de fragilizarea reperelor valorice și morale într-o lume tot mai complicată.

Acestea fiind zise și simplificînd lucrurile, văd următoarele niveluri ale imposturii în domeniul cunoașterii (al științei) – locul unde ea apare cel mai des și creează cele mai multe necazuri – și începînd cu formele cele mai fruste:

● Impostura de funcție: presupune arogarea de titluri și condiții sociale determinate care nu există. Este vorba despre cel care „face pe medicul”, dînd consultații și rețete, fără drept, despre cel care și-a falsificat o diplomă de studii care nu există în realitate, despre cel care ocupă un post prin falsificarea CV-ului etc.

● Impostura auctorială – foarte răspîndită în ultimul timp – constă în plagiat. Pretinzi că ești autorul unei opere (sau părți din ea), de exemplu o teză de doctorat, fără să fii. Aici se disting cel puțin două niveluri: plagiatul brut (copy-paste), unde se copiază cuvintele, și plagiatul subtil, constînd în aproprierea fără citare sau referință a ideilor altcuiva. Aceasta din urmă nu e ușor de dovedit în unele cazuri, căci sînt destule situații, mai vechi sau mai noi, cînd doi savanți sau cercetători ajung independent la aceleași idei.

● Urmează la rînd ceea ce numesc impostura datelor (faptelor): mă refer la tentativele unor cercetători de a produce – în cadrul unei discipline recunoscute – date și fapte false, spre a justifica anumite teorii sau a promova anumite interese individuale sau colective. Un exemplu celebru este așa-numitul „om de la Piltdown”, despre care Charles Dawson și alții au susținut că e „veriga de legătură” dintre maimuță și om. Abia în 1953, după 40 de ani de la pretinsa „descoperire”,  s-a demonstrat frauda: era un maxilar de urangutan, foarte ingenios montat la un craniu de om. Asemenea imposturi nu lipsesc nici în științele experimentale, precum fizica și chimia, și de-a lungul timpului au tot fost denunțate astfel de fraude. Trebuie menționat totuși că, în unele din asemenea cazuri (cum ar fi teoria marelui chimist Linus Pauling despre foloasele exagerate ale vitaminei C), nu se poate ști dacă autorul era conștient de fals sau se înșela pe sine însuși, printr-un proces mai complicat de autoconvingere.

● Vine la rînd ceea ce aș numi impostura de limbaj, care de obicei are aspecte colective: medicii de pe vremea lui Molière bolmojeau în latină, spre a-și impresiona pacienții printr-un limbaj prestigios și obscur. Tot de o latină sui-generis se folosește și subreta Despina din Cosi fan tutte a lui Mozart, cînd joacă rolul unui notar care oficiază o falsă căsătorie. În vremurile noastre, așa cum au arătat Alan Sokal și Jean Bricmont în Imposturi intelectuale, filozofii deconstrucționiști, criticii literari postmoderni și, în general, numeroși social researchers abuzează de un galimatias preluat din fizică și matematică – științe de mare prestigiu azi – fără să producă aproape nici o cunoaștere nouă, ba adesea și comițînd erori majore.

● Pseudo-științele formează, în zilele noastre, o specie aparte de impostură intelectuală, de cuprindere mult mai vastă: discipline întregi sau teorii precum „medicina alternativă”, parapsihologia, creaționismul constituie nu numai falsuri generalizate, dar, de cele mai multe ori, precum în cazul medicilor care susțin antivaccinismul, se poate presupune și o fraudă, deoarece intenția rea e greu de negat. Cum spuneam, în asemenea cazuri, greutatea dovedirii trebuie să stea pe umerii celui care neagă cu aplomb „ortodoxia” științifică și profită de naivitatea publicului.

● În sfîrșit, gradul suprem de impostură și fraudă îl avem atunci cînd statele, de obicei totalitare, promovează activ anumite pseudoștiințe și, concomitent, împiedică prin mijloace administrative pe oponenții acestora să reacționeze. Este cazul „fizicii ariene” și al „științei rasei” din Germania nazistă ori al biologiei lui Lîsenko sau al lingvisticii lui Marr din URSS. Aceste regimuri nu doar distrug un domeniu întreg al științei, împiedică cunoașterea, dar nimicesc numeroase vieți și, în ansamblu, produc o impostură generalizată și totală. Regii din vechime îi forțau uneori pe alchimiști să le fabrice aur și îi pedepseau cînd constatau că, la mijloc fiind o impostură, aurul nu era decît plumb. Dar despoții totalitari din secolul XX au mers mult mai departe: au decretat că plumbul e aur.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?