Democrați sîntem cu toții

Publicat în Dilema Veche nr. 900 din 8 – 14 iulie 2021
Frica lui Putin jpeg

O veche anecdotă spune că în Germania, nu mult după ce Hitler ajunsese la putere, un oaspete străin, aflîndu-se la o masă cu mai mulți prieteni germani, i-a întrebat cu delicatețe pe aceștia ce opinii politice au. Spre surprinderea lui, unul s-a declarat pe loc social-democrat, altul conservator, altul catolic, altul comunist, altul sindicalist și așa mai departe. „Bine“, ar fi spus străinul, „dar nazist nu e nimeni?” I s-a răspuns amabil: „O, dar naziști sîntem cu toții!” Schimbînd ce e de schimbat, lucrurile nu stau foarte diferit cu „democrația” în zilele noastre. „Toți sîntem democrați”, chiar dacă unii dintre noi (mă refer la politicieni) sîntem fasciști, alții liberali, alții comuniști, alții conservatori. Spuneți-mi și mie numele unui politician din zilele noastre care să admită că nu e democrat. Imposibil de găsit! Inacceptabil! Și Trump, care era cît pe ce să răstoarne sistemul american, a fost democrat, după spusele sale, dar și contestatarii săi – la fel, pînă la unul. Democrați, în acest sens, sînt toți populiștii din Europa – recent strînși în jurul unei platforme comune, prin care vor să combată federalismul european – de la Matteo Salvini și Marine Le Pen pînă la marele ungur Viktor Orbán și polonezul Jaroslaw Kaczynski. N-are importanță cum administrează unii dintre ei drepturile omului sau libertățile, ei rămîn democrați, mai ceva ca Emmanuel Macron și Angela Merkel, ba chiar ei sînt, precum pretind, adevărații democrați. Dar ce spunem? Putin, otrăvitorul de serviciu din ultimul timp și ultimul țar, nu se declară și el un democrat? Chiar și acolitul lui, Lukașenko, eternul președinte bielorus, e un mare democrat, deși, după ce a suprimat violent demonstrațiile antiguvernamentale, se pare că a început să practice și răpirile de avioane de linie.

Dragnea, la noi, n-a luptat pentru democrație și împotriva „statului paralel” care intenționa s-o distrugă? El cel puțin asta a pretins și, iată, aparent a fost și martirizat, ajungînd la închisoare. Și bineînțeles că toți susținătorii și adversarii lui au fost cel puțin la fel de democrați ca și el. Te și miri că, într-o țară nu prea mare și nici foarte bogată cum e România, încap și au încăput atîția democrați, ale căror voci au fost mereu atît de discordante. Nu degeaba se tot împung unii pe alții – e clar că locul nu-i încape pe toți!

În sfîrșit, să nu-i uităm din listă pe democrații supremi ai lumii noastre: Xi Jinping și Kim Jong-un.

Cine a spus că democrația e „în criză”? Judecînd după entuziasmul cu care pînă și netrebnicii și impostorii (pe lîngă ceilalți) de pe planetă se declară democrați, am spune că niciodată n-a dus-o mai bine și n-a fost mai apreciată.

Ce-ar fi totuși să apară un politician (indiferent dacă la putere sau în opoziție) care să declare ritos: „Din moment ce toți oamenii aceia, precum Trump, Salvini, Erdogan, Putin, Xi etc., sînt democrați, eu unul refuz să mă consider astfel”? Așa-i că ar avea succes? Așa-i că am simți o ușurare cînd cineva ar îndrăzni să rupă consensul universal? Însă, dacă ar avea succes, ar putea să capete susținere politică, să fie ales sau reales. N-ar fi atunci respectivul, care neagă că e democrat, ba a și fost ales în parte din acest motiv, abia el democratul autentic?

Sau, totuși, nu e el. Și atunci, cine mai e democrat?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
O româncă a primit cel mai rapid Golden Buzz din istoria Britain’s Got Talent
Maya Giotea, elevă la Liceul „David Voniga” din Giroc, Timiș, a avut un moment de excepție pe scena emisiunii Britain’s Got Talent, unde a lăsat juriul și publicul fără cuvinte cu o interpretare emoționantă a piesei „Listen” a lui Beyoncé.
ambulanta smurd
O ambulanţă care transporta o pacientă, implicată într-un accident în Cluj. O fetiţă şi un bărbat au avut nevoie de îngrijiri
O ambulanţă SMURD care transporta o pacientă de 80 de ani a fost implicată, duminică, într-un accident rutier în judeţul Cluj. Personalul autospecialei şi pasagera nu au suferit leziuni.
Universul infinit cu stele și galaxii în spațiul cosmic FOTO Shutterstock / NASA
Teorie demnă de filmele Matrix. De ce unii fizicieni cred că Universul nostru ar putea fi o hologramă
Unii oameni de știință susțin acum că omenirea, Pământul și orice altceva din univers sunt de fapt parte a unei proiecții holografice uriașe.
transfagarasan foto Jolana Sedlackova jpg
România, comparată cu Elveția în National Geographic: Lăsați Alpii elvețieni! Mergeți pe Alpii transilvăneni
Celebra revistă americană national Geographic recomandă cu căldură drumețiile în România, comparând Alpii Elvețieni cu munții noștri: „Alpii Transilvaniei oferă vizitatorilor faună sălbatică abundentă, situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și sate pitorești, fără aglomerație”.
   Carmen Brumă a făcut sărbătorile acasă
Alimentul care îți oferă cea mai mare senzație de sațietate. Carmen Brumă îl recomandă tuturor: „Am testat pe mine”
Carmen Brumă (47 de ani) este apreciată la scară largă în România, datorită sfaturilor pe care le oferă în privința alimentației și a stilului de viață. Vedeta reușește să se mențină într-o formă demnă de invidiat și are mereu grijă la ceea ce mănâncă.
AJ Hutto Florida FotoX
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
După 17 ani de la procesul care a trimis-o pe mama lui în închisoare pe viață, un băiat din Florida vorbește pentru prima dată public despre acel moment.
despartire, foto shutterstock jpg
Emoticoanele ar putea distruge o relație de cuplu. La fel și alegerile alimentare diferite ale partenerilor
Despărțirile sunt adesea provocate de motive serioase, însă există și cupluri care aleg să se separe din cauze bizare, cum ar fi folosirea excesivă a emoticoanelor în conversații. Cel puțin, asta arată rezultatele unei cercetări!
image png
Rusia revendică ocuparea unui sat în regiunea Sumî, în timp ce luptele continuă în Kursk
Rusia a revendicat duminică ocuparea de către trupele sale a unui sat în regiunea ucraineană Sumî şi a semnalat lupte în desfăşurare în zona mai multor alte localităţi din această regiune învecinată cu provincia rusă Kursk, unde trupele ucrainene controlează încă o fâşie de teritoriu.
accident A7 buzau pod captura vid
Accident grav pe A7. Un șofer a căzut cu mașina 10 m în gol, de pe un pod aflat în construcție
Un șofer a fost la un pas de tragedie, în județul Buzău, după ce a intrat cu autoturismul pe un tronson al autostrăzii A7 aflat în construcție și a căzut în gol de pe un pod neterminat.