Déjà-vu

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Observatorilor și jurnaliștilor americani și occidentali (dar și publicului în mare parte) nu le vine să-și creadă ochilor zilele astea, cînd văd comportamentul lui Donald Trump care a pierdut alegerile și, deci, posibilitatea unui al doilea mandat. Nouă – „esticilor” – ne vine să credem, ba chiar avem sentimentul inconfortabil al unui déjà-vu. Inconfortabil, fiindcă nici noi nu ne așteptam să regăsim familiarul de la noi tocmai în America.

Nu-i decît ceva mai mult de o lună de cînd imens de volubila Gabriela Firea practic refuza să accepte înfrîngerea electorală din partea lui Nicușor Dan, deși aceasta era categorică. Ce făcea apoi? Pe de o parte, invoca tot felul de conspirații tenebroase, pe de alta, își punea acoliții să conteste în Justiție, în modul cel mai prostesc și fără dovezi, alegerea noului primar. Rezultatul? A durat o lună pînă ce Nicușor Dan a putut deveni primar. Dar dna Firea a fost și premiată de „noul” PSD – deopotrivă pentru înfrîngere, cît și pentru tergiversarea de a o accepta practic – cu un loc întîi pe lista pentru Senat. Un mod nici măcar prea subtil de a spune că Gabriela Firea n-a pierdut „cu adevărat”, ci i s-a făcut o nedreptate! Ai zice că Trump, care susține că „a fost furat” la alegeri și refuza duminică să-și recunoască înfrîngerea, a luat-o drept model pe fosta primăriță a Bucureștiului! Ce tristețe!

Și cîte n-am mai văzut la noi în Est! Mircea Geoană – cît o fi el azi de secretar adjunct NATO – nici acum nu e convins că a pierdut pe bune alegerile din 2009, despre care crede în continuare că i le-a furat Băsescu în cîrdășie cu Baconschi, fostul ambasador la Paris. Dragnea e convins că a fost doborît de o conspirație națională și internațională, Ponta voia să ne facă să credem că și denunțarea plagiatului său, și pierderea alegerilor prezidențiale din 2014 din cauza diasporei, și dezastrul de la Colectiv care l-a obligat să demisioneze din funcția de prim-ministru au fost toate niște comploturi urzite de servicii, puteri străine și inamici personali. Iar dacă mergem cu gîndul puțin înapoi nu putem să nu-l pomenim pe neuitatul Vadim Tudor, căruia, chipurile, i s-a furat președinția României de vreo două ori și în mod abject de către mari conspirații kaghebisto-iudaico-maghiare.

Este vorba pretutindeni în asemenea cazuri de oameni tarați psihic și intelectual, care nu pot accepta înfrîngerea decît, cel mult, dacă ea vine din partea unor forțe oculte. Și chiar și atunci, o acceptă greu, aproape trebuie scoși cu forța din poziția fruntașă pe care o ocupă. Vi-l amintiți pe Saddam Hussein, care se declara învingător cu inamicul lîngă Bagdad, cît și pe ministrul său de Externe, Tarik Aziz, care dădea un interviu triumfalist la CNN în vreme ce în fundal se vedeau rulînd tancurile americane? Acești oameni care s-au obișnuit – la diferite niveluri – să-i mintă pe alții în mod permanent și sistematic au construit o realitate fictivă atît de opacă, încît ei înșiși îi cad victimă, fără putință de a vedea dincolo de ea. Iar cînd magia puterii se destramă totuși, ultimul lucru este să-și recunoască responsabilitatea în înfrîngere.

În asemenea cazuri de autoiluzionare dusă pînă la extrem, anturajul – consilieri, miniștri, oameni din partidul respectiv etc. – devine esențial. Fără un anturaj servil și iresponsabil la rîndul lui, Alesul n-ar fi crezut toate bazaconiile. Cînd însă vine ora deșteptării, anturajul mai poate face un singur lucru respectabil: să-l deștepte cînd nu e încă prea tîrziu pe Ales și să-i amintească că nu-i Mesia, ci un muritor ca oricare altul, convocat urgent la întîlnire cu destinul și cu propria responsabilitate.

Dar, în ultimă instanță, contează mai puțin ce au crezut un Dragnea, Geoană, Firea, Vadim, Saddam sau ce crede acum Trump și ce vor crede, cînd va sosi timpul, un Putin sau un Lukașenko. Îngrijorător este că ei au smintit și smintesc milioane de oameni și – iată – nu numai în Est, ci și, acum, în lumea întreagă și în America. Zeci de ani de acum înainte vor exista numeroși oameni în lume care se vor declara convinși că marele președinte Trump, care a vrut să facă America „mare”, scuturînd-o de pleava stîngistă, homosexuală, colorată rasial și coruptă, a fost doborît, ca un stejar falnic, în urma unui complot diabolic urzit de democrați, liberali, trusturi de presă, multinaționale, servicii, chinezi, medici aserviți lui Fauci, Gates și Soros etc. care, după ce au inventat coronavirusul, ca să îndepărteze poporul de președintele său, au fraudat acum prin tot felul de metode numărarea voturilor.

Iar dacă le veți răspunde (cum li s-a și răspuns deja) că nu există dovezi de fraudă electorală, dat fiind că nimeni nu le-a putut descoperi, vă vor da răspunsul obișnuit în toate aceste situații: conspiratorii malefici l-au distrus nu numai pe Trump, ci au distrus și dovezile că l-au distrus.

P.S. Unii spun (inclusiv la noi): dar Trump a făcut și lucruri bune. Incontestabil. Și Hitler a făcut și lucruri bune. Toți cei menționați mai sus au făcut. Și Stalin a făcut, și Nero, iar Putin face în continuare multe lucruri bune. Căci Răul absolut e neputincios. Numai răul amestecat cu un anume bine pervertit e puternic.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.