Cunoașterea de sine

Publicat în Dilema Veche nr. 948 din 9 – 15 iunie 2022
Frica lui Putin jpeg

Cînd Montaigne, să zicem, spune despre oameni că sînt nestatornici și că „șovăiala îmi pare a fi cusurul cel mai obișnuit și mai vădit al firii noastre” (II, 1, în traducerea lui Vlad Russo), îl credem cu ușurință, deși e departe de a fi fost contemporanul nostru și n-avea nici o idee despre structura celulei. Dar și el dă pilde din Antichitate, ale unor oameni cu mult mai vechi decît el și care ignorau existența Americii. La fel îi credem și pe alți moraliști, care au trăit cu sute de ani înaintea noastră, cînd critică viciile naturii noastre, deși nu puteau comunica la distanță prin WhatsApp, ca noi. De asemenea, sîntem pe deplin de acord cu Aristotel, cînd, de pildă, în Etica Nicomahică, IV, 6, observă: „În relațiile de familie, ca și în cele sociale... unii oameni par să țină cu tot dinadinsul să placă; sînt cei care, pentru asta, laudă totul și nu se opun la nimic...” (trad. Stela Petecel). Și totuși, Aristotel a trăit cu 2.300 de ani în urmă și nu-l credem, dimpotrivă, cînd, în alte tratate, vorbește despre „Cer”, „A cincea esență”, „mișcătorul imobil” și alte asemenea grozăvii. Ori, cînd citim în Pildele lui Solomon, că oamenii răi „nu dorm, dacă n-au făcut răul; le piere somnul, dacă nu fac pe cineva să cadă” (4, 5, 15-16), sîntem îndată de acord cu adevărul profund al observației. De unde rezultă că, deja acum vreo trei mii de ani, oamenii care habar n-aveau despre gravitație, electricitate, forma Universului, ADN și codul de bare aveau deja o cunoaștere a naturii omenești egală, practic, cu a noastră.

Nu pricep atunci de ce se spune că cea mai dificilă și mai rară dintre toate e cunoașterea de sine, aceea pe care o recomanda celebra inscripție din templul de la Delfi (gnothi sauton). Exemplele de dinainte – și ele ar putea fi înmulțite cu ușurință – arată că ea pare a fi, dimpotrivă, cea mai lesnicioasă, dat fiind că rezultatele ei – exprimate în maxime și sentințe morale – și-au arătat valoarea încă din timpurile cele mai vechi. Așadar, recomandarea de la Delfi era de prisos, deoarece cunoașterea de sine era deja nu numai cea mai solidă dintre toate, dar aproape unica sigură și rămasă nefalsificată. Celebrul refren al lui François Villon „je connais tout, fors que moi-mesme”, inspirat de alte sentințe asemănătoare, pare și el fals sau e un paradox sofistic. Invers, rezultă că cea mai facilă și mai promptă cunoaștere este cea de sine, deoarece pe ea am avut-o încă de foarte multă vreme, din zorii civilizației, dacă nu și de mai înainte, din epoca de piatră. Habar n-aveam pe atunci să zburăm sau să cunoaștem adîncimea mărilor, sau forma pămîntului, dar știam deja bine, de exemplu, că „cine se uită după vînt nu va semăna, și cine se uită după nori nu va secera” (Ecleziastul, 11, 4).

Faptul că despre noi înșine știm încă de mult cam tot ce se poate ști esențial e dovedit și de altceva: perenitatea marilor opere literare clasice – autorii lui Ghilgameș, Arjuna, Oedip, Hamlet, Don Quijote, Don Juan, Anna Karenina etc. știau deja tot ce știm și noi despre sufletul și cugetul omului; de aceea putem citi cu emoție și interes în continuare dramele și poveștile lor, avînd impresia că e vorba în ele și despre noi, deși ele datează de sute sau mii de ani. N-am adăugat nimic la cunoaștere în acest teritoriu, care fusese deja defrișat de străbunii noștri. Dacă însă cu literatura s-ar fi întîmplat ca și cu tratatele științifice, n-am mai putea citi cu empatie și emoție nici o operă de dinainte de telefonul mobil, de calculatoare sau de aselenizare. Materia din care sînt făcute stelele cele mai îndepărtate am aflat-o de puțină vreme și o lungă bucată de timp nici nu ne-a trecut prin cap că am putea-o cunoaște. Dar materia din care sînt făcute pasiunile și sentimentele noastre – urile, invidiile, iubirile, mîniile, entuziasmele, fricile –, pe ea se pare că o cunoaștem de mult de tot; de fapt, mă întreb dacă a existat vreo perioadă în istoria omului cînd ea să-i fi fost ascunsă sau incomplet cunoscută, așa cum mult timp n-am cunoscut compoziția aerului. Poate că ne-am născut dintotdeauna cu cunoașterea aceea și că, așa cum n-am fi putut fi oameni deplini fără abilitatea de a vorbi, n-am fi putut exista nici fără cunoașterea de noi înșine. Așa se explică faptul că ea este cunoștința cea mai universal răspîndită, cea mai veche, cea mai sigură și cea mai nesupusă erorii.

Sau poate că am dobîndit-o totuși, dar acum foarte multe mii de ani, și că pe soclul ei, odată clădit, s-a înălțat civilizația – pe ea mai curînd decît pe agricultură, pe olărit sau metalurgie. Atunci, înseamnă că, deși e cea mai indispensabilă, este și cea mai ușoară și cea mai elementară. Și se pare că, odată cunoscută, știința respectivă a ajuns repede perfectă, imposibil de ameliorat în continuare. Și a fost singura cu o asemenea calitate, în timp ce perfectarea celorlalte n-are limită. Cît despre îndemnul delfic „Cunoaște-te pe tine însuți” (sugerînd incompletitudinea cunoașterii de sine), cred că era deja foarte anacronic chiar în momentul cînd a fost inscripționat: e pesemne un moft al unei pretinse înțelepciuni, cu aere de profunzime, cu scopul de a-i impresiona pe naivi!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

webb STScI 01J4A0558VKEEDA72A6YN2EY4D 2K png
Galaxia „luminilor de Crăciun”. Imagini spectaculoase, în premieră, surprinse de telescopul NASA
Telescopul Spațial James Webb al NASA a reușit o nouă premieră: capturarea unei imagini spectaculoase a unei galaxii asemănătoare Căii Lactee în primele sale faze de formare. Această galaxie îndepărtată a fost botezată „Firefly Sparkle” (Licurici Strălucitor).
Prima doamnă a Siriei, Asma Assad, alături de preşedintele statului Bashar al-Assad
Bashar al-Assad, „cel mai bogat refugiat din lume”. Dictatorul a fugit cu o sumă mai mare decât PIB-ul Siriei
Liderul sirian destituit Bashar al-Assad a reușit să scoată din țară 135 de miliarde de dolari înainte de a fugi în Rusia, sumă semnificativ mai mare decât PIB-ul Siriei, scrie ziarul turc Turkiye Gazetesi, citându-l pe fostul ofițer de informații sirian Khalid Beye.
Interventie operatie chirurgicala shutterstock 1380801545 jpg
Operație „barbară” în Turcia. O femeie din Marea Britanie a murit în urma unei intervenții estetice
O femeie în vârstă de 26 de ani din Marea Britanie a murit în urma unei operații „barbare”. Tânăra, mamă a trei copii a mers în Turcia pentru o procedură de ridicare a feselor.
daniel david ubb fb jpg
Cine e Daniel David, cel care ar putea candidatul comun al partidelor pro-europene la prezidențiale
Numele lui Daniel David a fost vehiculat recent în spațiul public drept o posibilă opțiune comună a partidelor pro-europene pentru alegerile prezidențiale din 2024.
phone 292994 1280 jpg
Instagram, Facebook și WhatsApp au picat în România. Problemele tehnice s-au produs la nivel național
Miercuri seara, utilizatorii din România s-au confruntat cu probleme semnificative în utilizarea platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp, toate trei deținute de gigantul Meta. Incidentul a început în jurul orei 19:00 și a afectat atât aplicațiile mobile, cât și versiunile desktop ale acestora.
aplicatia facebook jpeg
Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în Europa și în SUA. Zeci de mii de utilizatori sunt afectați și în România
Facebook și Instagram au fost indisponibile pentru mii de utilizatori din Europa și Statele Unite miercuri, potrivit site-ului de urmărire a întreruperilor Downdetector.com. Afectată a fost și aplicația WhatsApp.
telefon imagine ilustrativa foto Daniel Guță jpg
Avertizare privind o nouă escrocherie: apeluri și mesaje frauduloase, cu oferte de joburi online
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat cu privire la o nouă escrocherie care vizează românii din țară și din străinătate.
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
Satul blestemat din România care se întinde și pe teritoriul altei țări. Fenomenele întâmplate aici îți fac pielea de găină
În inima Dobrogei, în apropiere de Cheile Dobrogei, se află un sat uitat de lume care ascunde povești pline de mister și legende întunecate.
439024798 2754810491335853 5273486255929161781 n jpg
„Închide ușa Căline, vin mascații după tine”. Colind pentru Georgescu compus de profesorul amenințat cu moartea de simpatizații legionari
Profesorul de Istorie, Marcel Bartic, care a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare, a compus un colind manifest, pe care il dedică lui Călin Georgescu.