Cum se scrie despre ce n-ai trăit

Publicat în Dilema Veche nr. 409 din 15-21 decembrie 2011
Ce ştii să faci? jpeg

Scriu acest text de dragul unui prieten: ambasadorul Coen Storck. Am citit de curînd un text din care trebuia să reiasă că a complotat la Bucureşti, alături de cîţiva „falşi“ disidenţi, pentru debarcarea lui Ceauşescu. Evident, omul era „în misiune“, trimis de Occidentul vrăjmaş să ne schimbe istoria (se înţelege că în bună înţelegere cu Moscova, de vreme ce KGB-ul avea acelaşi „obiectiv“). Modul de a gîndi al autorilor – pe care nu-i suspectez de rea-credinţă – e mai mult decît simplu. Ei pornesc la lucru cu o ipoteză (de fapt, cu o convingere) pe care au fericirea să şi-o confirme la centimă, indiferent ce ar descoperi. Cu alte cuvinte, sînt în situaţia exaltantă de a fi, din capul locului şi definitiv, în posesia adevărului. Oameni norocoşi. Beneficiari pe viaţă ai Duhului Sfînt. Au un singur dezavantaj, de care însă nu par să fie din cale-afară de stingheriţi: n-au trăit în perioada de care se ocupă şi sînt lipsiţi de informaţii elementare despre modul cum se desfăşurau lucrurile pe-atunci. Mi se va obiecta că nu trebuie neapărat să fi trăit pe vremea lui Vlad Ţepeş ca să te ocupi istoriceşte de el. Din punctul meu de vedere, obiecţia nu ţine. Mai întîi, pentru periodele vechi, nici un cercetător serios nu lansează teorii fără nici o urmă de document sprijinitor. Perioada contemporană îngăduie, în schimb, un joc al ipotezelor mult mai nărăvaş. Dacă eu cred că Dinescu e omul Moscovei, îmi e de ajuns să spun că a vizitat cîndva Moscova şi nu mă simt obligat la dovezi suplimentare. Ipoteza mea e beton. Dacă ambasadorul Olandei se vedea, clandestin, cu Brucan, nimic nu mă împiedică să afirm că ambasadorul cu pricina e unul din artizanii „loviturii de stat“ din 1989. Dar mai e ceva: a scrie „ştiinţific“ despre ce s-a întîmplat de curînd e, în acelaşi timp, mai uşor (ai mărturii directe ale unui mare număr de contemporani) şi mai delicat: ai în mai mare măsură răspunderea tezelor tale. Nu scrii despre lucruri petrecute „în negura“ vremurilor, ci despre evenimente la îndemînă, despre oameni vii, despre conjuncturi infinit verificabile.

Ideea că Occidentul îl folosea pe Coen Storck într-o amplă acţiune anti-Ceauşescu e o versiune juvenilă a teoriei conspiraţiei. Dacă ar fi fost aşa, ar fi trebuit ca tot corpul diplomatic al reprezentanţelor vestice la Bucureşti să fie înregimentat în aceeaşi ofensivă. În realitate, cu excepţia ambasadorului olandez şi a celui britanic, ceilalţi erau cît se poate de disciplinaţi. Coen Storck şi Hugh Arbuthnot şi-au luat o libertate de manifestare interzisă, de regulă, ambasadorilor. Au făcut pe cont propriu şi pe risc propriu ceea ce au socotit de cuviinţă să facă în concordanţă cu propriile convingeri şi în beneficiul unor prieteni aflaţi în pericol. Articlierii noştri n-au făcut decît să preia retorica rapoartelor de securitate care, iritate de iniţiativele celor doi, le alcătuiau portrete de instigatori la nesupunere, „elemente antiromâneşti“, agenţi ai serviciilor străine. Că ei livrau informaţii despre ce se întîmpla în România, că treceau peste graniţă texte de protest şi preveneau asupra pericolelor la care se expuneau cei cîţiva contestatari autohtoni e adevărat. Da, Occidentul era în război („rece“, dar cu momente tot mai „febrile“) cu „lagărul socialist“. Da, voia să puncteze în acest război şi da, încerca să prevină încălcări flagrante ale drepturilor omului. Dar asta e spre lauda lui. Dacă oameni ca Radu Filipescu, Dan Petrescu, Gabriel Andreescu, Doina Cornea, Mircea Dinescu sau semnatarii scrisorii „celor şase“ n-au fost evacuaţi fizic e pentru că presa şi guvernele străine au vociferat. Ceauşescu nu voia să treacă drept un dictator abuziv, spera să capete premiul Nobel pentru pace şi, cînd ordona arestări politice, le ambala în arestări de drept comun. Mai exista şi soluţia expulzării din ţară (cazul Paul Goma). Dacă însă „vinovatul“ era prea discret, dacă nu se afla la timp despre persecuţia lui, asasinatul era la îndemînă (cazul Gheorghe Ursu). Prin urmare, cei doi ambasadori şi, împreună cu ei, cei cîţiva jurnalişti occidentali care au riscat să pătrundă pe teritoriul minat al patriei noastre socialiste (unii dintre ei alegîndu-se cu bătăi zdravene) au salvat vieţi omeneşti. E o inutilă măgărie să-i transformi în intriganţi plătiţi împotriva ţărişoarei.

Cît despre cei cîţiva, printre care mă prenumăr, care s-au încăpăţînat să rămînă în contact cu prietenii apuseni în ciuda avertismentelor severe ale oficialităţilor, am făcut-o asumînd consecinţe drastice: poliţie la poartă 24 de ore din 24, destituire din slujbă, evacuare forţată din Bucureşti sau din locuinţa personală. Cum să nu mă înfurie cînd o mînă de băieţei fuduli vin să-mi explice ce-am trăit şi să facă din mine şi din alţii unelte şmechere sau idioate ale unei mari maşinării capitalisto-moscovite. Comică – dacă n-ar fi pur şi simplu nătîngă – rămîne, între altele, ideea că Dinescu lucra acoperit pentru forţele oculte ruseşti. Dacă aş fi tartorul unor astfel de „forţe“, tocmai de inşi ca Dinescu m-aş teme mai abitir. Dinescu pe post de James Bond? A se slăbi… 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

baterie iphone cum economisesti jpeg
Cum să dublezi durata de viață a bateriei iPhone-ului în 3 pași simpli: „Nu ai nevoie de ele pentru a fi activate”
Mulți utilizatori de iPhone se plâng de descărcarea rapidă a bateriei, dar câteva setări simple pot face diferența.
image png
Ancheta în cazul catastrofei aviatice din Coreea de Sud: de când au încetat să mai înregistreze cutiile negre
După tragedie, au fost lansate investigaţii comune între experţi sud-coreeni şi americani, inclusiv Boeing.
volan masina sofer1 jpg
De ce aburesc geamurile mașinii și care sunt cele eficiente soluții pentru rezolvarea problemei
Te-ai întrebat vreodată care este adevăratul motiv pentru care se aburesc geamurile mașinii pe interior? Ei bine, există câteva soluții care te ajută să rezolvi problema rapid, în doar câțiva pași.
Raniti aduși la Spitalul Nasser din Khan Yunes Fasia Gaza Palestina profimedia 0826298713 jpg
Adevăratul bilanț al deceselor din Gaza este cu 40% mai mare decât cel raportat în primele 9 luni din 2024
Un studiu publicat în The Lancet dezvăluie că aproape 64.260 de persoane au murit în Gaza în primele nouă luni de conflict, cu 40% mai mult decât cifrele raportate oficial. Majoritatea victimelor sunt femei, copii și vârstnici.
popovici capturăp video mcn jpg
David Popovici dezvăluie cât costă slipul cu care înoată la competiții. „Bucata aia de material”
După valul de controverse iscate pe rețelele sociale, unde campionul mondial la înot David Popovici a fost criticat pentru achiziționarea unei mașini de 120.000 de euro, apare o altă declarație pe care sportivul a făcut-o în cadrul podcastului moderat de Cosmin Nedelcu. De această dată, el a vorbit
chei in usa  jpeg
Cum s-a îmbogățit o româncă. În ce oraș și-a cumpărat un apartament care costă dublu după un an: „Dacă ţineam banii nu mai puteam să luăm nimic”
Specialiștii anunță că preţurile apartamentelor au crescut cu aproximativ 20.000 de euro de la un an la altul. În topul celor mai scumpe oraşe intră Cluj-Napoca, București, dar și Craiova a devenit tot mai atractiv pentru tineri.
protest AUR, foto facebook jpg
AUR anunță că 30.000 de oameni ar urma să participe la protestul de duminică: ⁠„Nu daţi curs actelor de violenţă”
AUR a transmis, sâmbătă, o serie de recomandări pentru participanţii la protestul de duminică, la care anunţă că aşteaptă ”cel puţin” 30.000 de persoane, dintre care 500 din diaspora.
gold 163519 1280 jpg
Cât de mică este rezerva de aur a României comparativ cu cele mai bogate 10 țări din lume. Ce surprize apar în clasament
Rezervele valutare la Banca Națională a României se situau, la 31 decembrie 2024, la nivelul de 62,135 miliarde euro, față de 61,174 miliarde euro la 30 noiembrie 2024 și față de 59,77 miliarde euro la 31 decembrie 2023, arată datele băncii centrale.
zboruri anulate sua FOTO @QNAEnglish / X
SUA, între incendii devastatoare și viscol. Mii de zboruri au fost anulate din cauza unei furtuni de zăpadă în sudul țării
Peste 3.000 de zboruri au fost anulate vineri şi alte mii au fost amânate din cauza unei furtuni de iarnă în sudul Statelor Unite, potrivit companiilor aeriene şi site-ului FlightAware.