Contradicție

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
image png

Iată un lucru care a fost observat de destule ori, totuși care nu încetează să uimească prin caracterul său contradictoriu, atunci cînd îl vedem iarăși: adversarii democrației, antiliberali declarați sau nedeclarați, uneori neofasciști sau neocomuniști de-a dreptul, în plus stîngiști de toate tipurile, populiști etc., se arată revoltați dinaintea unor presupuse sau minore, dar justificate în general, restrîngeri ale unor drepturi în țările democratice și protestează vehement în numele democrației, justiției și libertății. Cînd a fost pandemia și s-au luat unele măsuri de limitare a circulației persoanelor – spre binele populației, de altfel –, cine protesta vehement clamînd că drepturile omului, Constituția și democrația au fost încălcate, ba chiar că Uniunea Europeană, de exemplu, a devenit un stat totalitar? Exact acești oameni, deveniți antivacciniști. Pe de altă parte, ei s-au arătat întotdeauna foarte concesivi cu situația din Rusia sau China, unde restrîngerile drepturilor sînt masive, definitive și dure. Cum spun, contradicția nu e nouă. Ura față de liberalism și, în general, față de sistemul occidental de valori nu înseamnă să nu profiți din plin de acest sistem și să nu faci apel în propriul interes (uneori electoral) la drepturile pe care le oferă cu generozitate, uneori excesivă chiar.

Dacă asculți discursul acestor oameni – sau dacă mai curînd îl citești pe vreun site sau pe FB – poți crede că te afli deja în cea mai distopică dintre lumile posibile: ai suportat deja „dictatura medicilor” (care e „antiștiințifică” și „antidemocratică”), ți s-a pus „botniță” prin mască, apoi, chipurile, ți s-a interzis să te încălzești iarna la mai mult de 19 grade, ești amenințat că ai o „amprentă de carbon” prea mare, fiindcă circuli cu automobilul propriu pe motorină; în curînd, cică, n-ai să mai ai voie să circuli deloc în centrul orașelor; în loc de antricoate și fleici, vei mînca obligat chifteluțe din făină de greieri sau pastramă de omizi. În curînd – zic ei – nu vor mai fi nici bărbați, nici femei, ci numai un „meniu de genuri” à la carte, nici familie nu va mai fi, ci numai „părinte 1” și „părinte 2”. Bineînțeles că religia creștină ar fi continuu ridiculizată și atacată de „progresiști”, încît, ascultîndu-i, mai că te crezi căzut în timpurile persecuției lui Decius și Dioclețian. Bineînțeles că totul ar ține de conspirația malefică a „elitelor liberale” și „sorosiste”, care vor să controleze populația, sau să o reducă cu o treime, sau, oricum, să distrugă națiunile, libertățile individuale, tradițiile religioase și culturale specifice.

Dacă toți acești adversari ai „sistemului” ar trăi în Rusia lui Putin, ura lor pe liberalism ar fi de înțeles. Ar participa la propaganda regimului împotriva „Occidentului global”. Dar ei nu numai că trăiesc cît se poate de liberi în democrații, dar și profită mult de pe urma lor, difuzîndu-și fără piedici mesajele pline de ură față de regimul care îi tolerează. La noi, cît și în Occident, poți să te plîngi, în toate mediile, că trăiești sub totalitarism „soft”, că ți se refuză drepturile, că ești forțat să adopți „gîndirea unică”, că ești cenzurat și șicanat. O faci public, în gura mare și fără piedici. Curios, nu? Bineînțeles că nu există nici o acțiune oficială împotriva ta, dar, îndată ce ești criticat, strigi nevoie mare că se vrea „linșarea ta mediatică”; după care protestezi vehement că se încearcă discreditarea ta în lumea politică, culturală, academică (după caz). Ceri prin urmare tăcere respectuoasă, cînd nu admirație de la toată lumea, inclusiv de la adversari, dar n-ai nici o jenă în a-i ataca pe aceștia, a-i lovi, a deforma grav sistemele democratice, a caricaturiza monstruos infirmitățile și erorile lor inevitabile sau evitabile. În Rusia, cei care folosesc cuvîntul „război” în context ucrainean ajung îndată la închisoare. La noi, în schimb, sistemul e clement (și pe drept cuvînt): poți scrie în pace, de exemplu, că doctrinarii lui Putin au avut „clarviziune istorică” și că „oferă o alternativă civilizațională la Occident”; nu retractezi, ba dimpotrivă, după care, cînd ți se aduc reproșuri, indignarea ți-e atît de mare, încît descarci asupra criticilor cele mai injuste și grosolane recriminări. 

Mi-amintesc că, acum aproape douăzeci de ani, Aleksandr Zinoviev, fostul disident sovietic, în vizită la București, declara spre stupoarea unei asistențe încă naive că Uniunea Europeană e un fel de URSS, care persecută și marginalizează tot ce se abate de la „gîndirea unică”, nu foarte diferit de cum o făcea fostul stat bolșevic. E curios că un om de calitatea lui Zinoviev nu se oprea dinaintea paradoxului: el vorbea nestingherit, într-o țară din UE (sau candidată), împotriva UE, deși în URSS, nu în UE, fusese interzis și persecutat. Ceva nu funcționa deci în comparația lui. Așadar, se pare că „gîndirea unică” nu e pretutindeni la fel. Sau pesemne că nici disidența din trecut, nici alte merite intelectuale, culturale, academice etc., nici măcar inteligența nu te salvează de nerozii și de distorsiuni grave ale realității, atunci cînd intervin pasiunile și prejudecățile.

Și totuși, de ce și de unde atîta ură împotriva unui sistem generos – de fapt, unicul astfel în toată istoria lumii?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
rise of the raven Foto cinemagia jpg
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Un serial istoric despre viața Huniazilor va fi lansat în această toamnă. Unii critici au numit seria „Rise of Raven” (Înălțarea Corbului) un „Game of Thrones” al Ungariei. Producția a fost finanțată de statul ungar.
image
image
image