Consilierii prințului

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
Frica lui Putin jpeg

Periodic, se reaprinde în societate vechea dispută (pornită cel puțin de pe vremea lui Thomas Morus și a Utopiei sale): e bine (moral, legitim) ca intelectualul să devină „consilier al Puterii”? Unii chiar îi cer acest lucru, reproșîndu-i, în caz contrar, că alege cu egoism „turnul de fildeș”. Alții îl critică paușal, somîndu-l, în succesiunea lui Hythlodaeus sau a lui Julien Benda, să taie orice legături cu Puterea, oricare ar fi aceasta. Alții zic: „depinde de Putere”, fiind gata să-l ierte, cînd Puterea este democratică, de a se fi pus în serviciul ei, dar nu și în alte împrejurări, suspecte de autoritarism. În general, orice ar face intelectualul public va fi sancționat de mulți, iar invenția lui Zuckerberg va da pe afară mereu de postări mînioase. Dar asta nu e un motiv, după părerea mea, pentru a anula orice diferențe și a trata cu egală indignare sau egală complezență toate „pactizările cu secolul”.

Criteriul esențial care, cred, ne dă posibilitatea să deosebim între implicări bune și rele este cel al „constanței” opiniilor intelectualului în cauză. Dacă „consilierul prințului” își păstrează și în timpul noului „serviciu” vechile opinii (de obicei critice la adresa Puterii), dacă nu se abate esențialmente de la ceea ce afirma public înainte de a fi pe statele de plată ale funcției, implicarea sa e solidă moral și lăudabilă, deoarece el continuă să fie un om liber, ascultînd numai de judecata proprie și nu de „recomandările” unei instituții. Dacă, dimpotrivă, opiniile sale capătă flexiuni neașteptate, dacă brusc laudă ceea ce înainte condamna, dacă relativizează deodată păcate evidente ale Puterii, dacă face abuz de dialectică pentru a justifica nejustificabilul, atunci trebuie să constatăm că dintr-un intelectual public s-a metamorfozat într-un funcționar.

Regretabil, acesta din urmă pare a fi cazul a doi istorici, cercetători la CNSAS, Mădălin Hodor și Mihai Demetriade. Mai ales primul fusese foarte vehement, curajos și elocvent înainte în a deconspira și denunța crimele vechii Securități, dar și alte abuzuri ale Puterii mai noi, supus nu o dată unor tracasări administrative la locul de muncă. Or, s-a aflat pe neașteptate că ambii predau de ceva timp un curs la Academia SRI. Nu-i o crimă! – au spus cei doi. Nu-i. Dar cei doi au mai adăugat ceva: „Noi predăm la Academia unui serviciu democratic...”. Să ne fie permis să ne îndoim că un serviciu de informații, nu numai la noi, ci și pretutindeni, e unul democratic. Cel mult, el se poate afla sub control democratic – ceea ce e cu totul altceva. Chiar confuzia făcută de cei doi istorici între „serviciu democratic” și serviciu „sub control democratic” e îngrijorătoare, necum faptul că nu e deloc sigur că acest control democratic funcționează efectiv în cazul nostru, al României.

Dar întrebarea este dacă cei doi trec ceea ce am numit „testul constanței”. Din păcate, se pare că nu. Un articol din G4Media a arătat o mare flexibilizare a opiniilor lui Mădălin Hodor. Dintr-un critic aprig al instituției, acum prea repede dînsul a încercat să disculpe SRI de acuzația de a fi produs un proiect nedemocratic al noilor legi ale siguranței naționale, susținînd, împotriva evidenței, ba chiar și a unor declarații oficiale ulterioare, că el n-ar fi fost autentic, ci un fel de fake. Aproape mai grav pentru condiția intelectualului, a produs cîteva postări discutabile și chiar scandaloase în chestiunea plagiatelor universitare ale demnitarilor (Cîmpeanu, Ciucă, Bode), negînd fără dovezi constatările incriminatoare ale Emiliei Șercan și încercînd să disculpe prea puțin convingător „secretizarea” cărții ministrului Bode. 

Să fim bine înțeleși: nu ne deranjează, ci dimpotrivă, faptul că cei doi istorici au devenit profesori de democrație în SRI și că fac lumină asupra „crimelor și abuzurilor Securității”, dar și asupra „participării agenților statului la Holocaust”.

Ceea ce ne îngrijorează sînt recentele luări de poziție publice, mai ales ale dlui Hodor, care merg în contracurentul atît al opiniilor sale mai vechi, cît și împotriva verosimilului și care au aerul neplăcut de încercare de „albire” atît a Serviciului, cît și a unor politicieni de prim rang, surprinși în situații delictuale. Ne deranjează și stilistica replicilor lui Hodor: răsteală la cei care îndrăznesc să-l critice, aflată uneori la limita insultei.

La urmă, aș spune următoarele: nu e deloc fără mari riscuri să devii „consilier al prințului” (a aflat-o și Thomas Morus și apoi nenumărați alți intelectuali). Să critici public Puterea, așa cum ai făcut-o fără rețineri în trecut, dar să fii concomitent salariatul ei în prezent reprezintă o ecuație aproape fără soluție pe termen ceva mai lung, cel puțin. Au descoperit totuși cei doi recenți „consilieri ai prințului” cheia magică? Deocamdată, nu. O vor descoperi în curînd? Sînt sceptic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Propunere bombă pentru Dan Șucu: „Edi Iordănescu e antrenorul potrivit la Genoa”
Fostul selecționer al României nu mai activează după Euro 2024.
Momentul în care peretele muzeului explodează Foto Captură video jpg
Momentul în care a fost aruncat în aer peretele muzeului din Olanda. Tezaurul dacic, furat în mai puțin de 3 minute
Poliţia din Olanda a publicat imaginile de pe camerele de supraveghere care arată momentul în care hoţii au pătruns în Muzeul Drents din Assen. Un zid al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat mai puţin de trei minute.
Frații Tate, sursă foto: Instagram
Frații Tate se implică în recuperarea obiectelor din tezaurul dacic furate. Ce recompensă au promis cei doi pentru informații
Tristan Tate, fratele lui Andrew Tate, a promis că vor oferi personal 25.000 de euro celui care oferă informații care ar putea ajuta la recuperarea artefactelor furate de la Muzeul Drens din Olanda.
leonard doroftei si alexandru doroftei facebook jpg
femeie fereastra istock jpg
Trucul genial care va ține muștele la distanță atât în sezonul cald, cât și în cel rece! Ce trebuie să punem la geam pentru a scăpa de probleme
Încă ne aflăm în luna ianuarie, însă timpul trece repede, iar până să ne dăm seama, deja vom intra în perioada caldă a anului. Odată cu aceasta, muștele vor reîncepe să ne dea bătăi de cap, iar mulți români caută cu disperare metode de a le ține la distanță.
adenom prostata jpg
Remedii care susțin sănătatea prostatei
O prostată mărită poate provoca dificultăți urinare și probleme sexuale. Adjuvante în completarea tratamentului sunt unele remedii din plante.
Petrache Lupu Fotografii Realitatea Ilustrată  (18) jpg
Psihoza colectivă creată de „Mesia din Maglavit” în anii '30. Cum a hipnotizat Petrache Lupu milioane de români creduli
O întâmplare ciudată petrecută în urmă cu 90 de ani a scos din anonimat una dintre cele mai sărace comune din România, transformând-o peste noapte într-un loc de pelerinaj căutat de zeci de mii de români. Astăzi, Petrache Lupu, eroul ei, este aproape uitat.
Gigi Becali FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
novak djokovici australian open getty jpg