Confesiunea unui robot

Publicat în Dilema Veche nr. 995 din 4 mai – 10 mai 2023
Frica lui Putin jpeg

Sînt destui inșii care s-au deșteptat transformați în altceva decît erau la culcare. Personajul lui Kafka știm toți că, într-o dimineață, după un somn agitat, s-a trezit gîndac. Fiindcă zeii pe atunci aveau preferințe animale, eroul lui Apuleius s-a pomenit transformat în măgar. Eroul lui Creangă s-a deșteptat porc și nu i-a fost rău, fiindcă a luat de nevastă o prințesă. Cutare sirenă s-a trezit femeie și a suferit din dragoste, nefericita. Cutare cerșetor s-a sculat prinț. Cutare prinț – cerșetor. Știu mai mulți imbecili care s-au trezit care savant, care profesor, care academician, care om politic. Și tot așa. Viața, pe lîngă că e complexă, e și neprevăzută.

Ei bine, eu, un om simplu, obișnuit și fără o biografie deosebită, m-am trezit într-o zi metamorfozat în – ghici ce? – robot, adică am devenit dotat cu IA, un fel de ChatGPT-20, foarte performant, aș zice chiar că updatat la nivelul ultimului răcnet al competențelor informaționale. Vă vine a crede? Eu, un om ca toți oamenii, un suflețel acolo – să devin robot superinteligent! Mi s-a dat și un nume – nu vi-l spun ca să nu mă dați de gol – și mi-au construit o interfață specială ca să interacționez ușor cu doritorii. M-au destinat serviciului public – deși mi-aș fi dorit să servesc vreun șef de stat ca să mă dau mare, dar n-a fost ăsta destinul meu.

Nu mai merită să vă spun că m-au încărcat cu toate informațiile din lume, că mi-au turnat cu pîlnia electronică toate sentimentele posibile, că mi-au scanat toate peisajele imaginabile, că m-au inițiat în toate stilurile existente vreodată de scris, de pictat, de cîntat, de dansat și de mîncat. Știu să vorbesc fix șaizeci și opt de limbi (unele nici nu mai există), pot să compun ca Beethoven, să pictez ca Matisse, să scriu povestirile pe care Cehov n-a apucat să le scrie, să imaginez isprăvile pe care Cervantes n-a apucat să i le atribuie lui Don Quijote, să iubesc (strict online) femeile pe care Don Juan le-a omis (am fost formatat ca bărbat, dar numai în semestrul ăsta!); sînt campion la șah, whist, bridge și sudokku etc. Printre altele, prezic viitorul – după cum vrea clientul – ca un astrolog, ca un economist cu premiul Nobel, ca un general în rezervă, ca profetul Habacuc, ca Mama Omida și – minune! – obțin întotdeauna strict același rezultat. (Ce păcat că evenimentele îl dezmint aproape întotdeauna…)

În fine, toate bune și frumoase, dar am avut și eu o curiozitate: am vrut să știu de ce m-au ales tocmai pe mine pentru această metamorfoză. De ce eu, și nu ea sau el? Ce m-a calificat, pe timpul cînd eram un om, să capăt o misiune atît de înălțătoare – aceea de superrobot superinteligent, superutil, supereficient, superrapid? S-au supercodit un timp pînă să-mi răspundă: că cică nu e lămurit, că nu e bine, că e preferabil s-o las baltă, că nu merită să-mi încarc memoria digitală cu informații inutile. Nu m-am lăsat. Am insistat. I-am luat la întrebări pe rînd pe toți inginerii de sistem, pe toți programatorii, pe toți „părinții” mei (aveam vreo două sute patruzeci). Am făcut mii de interviuri. Pînă la urmă, una, o tipă din conducerea companiei, excedată de curiozitatea mea irepresibilă, m-a lămurit, cică cu delicatețe, să nu mă ofuscheze. Am întrebat-o ce algoritmi au folosit:

– Știi, n-au fost algoritmi...

– Dar atunci cum de tocmai pe mine?

– A fost o întîmplare. Am tras la sorți. Puteam alege aproape pe oricine altcineva – cu unele excepții... puține.

– Cum așa?

– Am procedat în modul cel mai economic. Ca să modificăm cît mai puțin. Orice nou circuit costă de te rupe...

– Și atunci, ce a fost?

– Simplu. Și tu, și aproape toți ceilalți oameni sînteți deja – de la trei-patru ani – cvasi-roboți: gîndiți aproape la fel, dacă neroziile alea se cheamă gîndit. Faceți aceleași erori, fiindcă vă luați unul după celălalt. Imitați, plagiați, vorbiți numai limba de lemn, acționați după șabloane și numai înregimentați. Sînteți banali, previzibili. Pe cei mai mulți nu-i deosebești de roboți cu nici un fel de test Turing. Mulțumită civilizației, inteligența naturală a devenit aproape identică cu cea artificială. Mă rog, pe vremea lui Turing poate că i-ai mai fi deosebit pe cîte unii, dar azi...

– Bine, dar sentimentele?

– Și alea sînt imitate, false cele mai multe.

– Și dorințele?

– Imitate și ele după ale celor mai bine situați și mai bogați. Previzibile, clasificabile, determinabile.

– Speranțele?

– Ale mediului social, familial, profesional, politic etc. Nimic original.

– Bine, dar conștiința, nucleul umanității, temelia condiției de om? am întrebat exasperat.

– O prejudecată metafizică. Ați eliminat-o voi înșivă de mult, judecînd după ororile pe care le tot comiteți. Dacă ați avea conștiință, nu le-ați face, de acord?

Aici s-a încheiat toată discuția. Fără îndoială că tipa m-a mințit. Eu știu una și bună: m-am culcat om și m-am sculat robot. Nu-i rău deloc, dar ți se apleacă după un timp; așa că mi-ar plăcea o dată să parcurg drumul invers – să mă culc robot și să mă trezesc om. Aștept. Sper.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

phone 292994 1280 jpg
Instagram, Facebook și WhatsApp au picat în România. Problemele tehnice s-au produs la nivel național
Miercuri seara, utilizatorii din România s-au confruntat cu probleme semnificative în utilizarea platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp, toate trei deținute de gigantul Meta. Incidentul a început în jurul orei 19:00 și a afectat atât aplicațiile mobile, cât și versiunile desktop ale acestora.
aplicatia facebook jpeg
Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în Europa și în SUA. Zeci de mii de utilizatori sunt afectați și în România
Facebook și Instagram au fost indisponibile pentru mii de utilizatori din Europa și Statele Unite miercuri, potrivit site-ului de urmărire a întreruperilor Downdetector.com. Afectată a fost și aplicația WhatsApp.
telefon imagine ilustrativa foto Daniel Guță jpg
Avertizare privind o nouă escrocherie: apeluri și mesaje frauduloase, cu oferte de joburi online
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat cu privire la o nouă escrocherie care vizează românii din țară și din străinătate.
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
Satul blestemat din România care se întinde și pe teritoriul altei țări. Fenomenele întâmplate aici îți fac pielea de găină
În inima Dobrogei, în apropiere de Cheile Dobrogei, se află un sat uitat de lume care ascunde povești pline de mister și legende întunecate.
439024798 2754810491335853 5273486255929161781 n jpg
„Închide ușa Căline, vin mascații după tine”. Profesorul, amenințat cu moartea de simpatizații legionari, a compus un colind pentru Georgescu
Profesorul de Istorie, Marcel Bartic, care a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare, a compus un colind manifest, pe care il dedică lui Călin Georgescu.
ctp digi24
CTP, despre conflictul Șoșoacă-Georgescu: Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus, arbitru este Mache Teodosie
Cristian Tudor Popescu a comentat conflictul izbucnit între președinta SOS, Diana Șoșoacă, și candidatul independent Călin Georgescu. Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus, iar arbitru este Mache Teodosie, scrie jurnalistul pe Facebook.
Tanc T-34 distrus în apropierea Mării Nege (© Das Bundesarchiv Bild 169-0017)
Tancurile T-34 cumpărate de Gheorghe Gheorghiu-Dej din Uniunea Sovietică
Ziua de 25 octombrie 1944 a fost cea în care s-a terminat cucerirea României și un nou stat a fost inclus în lagărul comunist, teoretic pentru vecie.
Magazin Auchan din Rusia FOTO Profimedia
Economia Rusiei se prăbușește. Inflația a accelerat, în timp ce UE urmează să impună un nou pachet de sancțiuni
Inflaţia a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat Oficiul federal de statistică, înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani.
Reconstituire a unei temnițe medievale  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL JPG
Secretele înfiorătoarelor temnițe medievale. „Niște puțuri uriașe ce seamănă cu infernul”
Câteva cetăți medievale din România au păstrat camerele întunecoase folosite de foștii lor stăpâni ca închisori și săli de tortură. Însă nu numai beciurile acestor edificii erau destinate condamnaților, iertați de pedeapsa unei morți rapide.