Concepte-cauciuc

Publicat în Dilema Veche nr. 960 din 1 septembrie – 7 septembrie 2022
Frica lui Putin jpeg

Ce înseamnă un abuz știm bine. Vorbim despre o purtare abuzivă, ne supărăm cînd ni se pare că cineva abuzează de bunăvoința noastră. Sîntem furioși cînd considerăm că cineva ne ia drept proști, cum se spune, adăugînd peste abuz și tupeu. Îi criticăm pe șefii care abuzează de poziția lor, pe politicienii care se comportă abuziv cu banii contribuabililor și așa mai departe. În sfîrșit, avem ce se cheamă abuz de drept, cînd în numele legii și cu legea în mînă se acționează samavolnic și împotriva dreptății. 

Dar există și un altfel de abuz, pe care îl neglijăm adesea, pe care îl suportăm adesea fără prea multă indignare, pe care – mai ales de cînd cu rețelele de socializare – ajungem să-l considerăm aproape inevitabil. Este abuzul conceptual. Mă refer la ruperea unui termen din contextul său, la extinderea nemăsurată aproape și fără justificare rezonabilă a sferei sale de aplicare, adică la utilizarea sa cu adevărat abuzivă, cu scopul de a trezi suspiciunea, teama sau ura – sau, mai ales, de a crea confuzie. Apar astfel ceea ce aș numi „concepte-cauciuc”, care pot fi întinse oricît ca să acopere orice.

Așa, de pildă, a numi un masacru, altminteri oribil, „genocid”, ba chiar „holocaust” e un abuz conceptual, și încă unul grav. Presa e aici principala vinovată. (Au fost cazuri cînd pînă și omorîrea în masă a porcilor din cauza pestei porcine a fost numită „genocid”!) Rezultatul este relativizarea faptului și, pînă la urmă, diluția ororii. Cînd aproape totul devine genocid, nimic nu mai este. Bineînțeles că mai cu seamă politicienii și ideologii comit asemenea abuzuri – preluînd și utilizînd felurite „concepte-cauciuc”.

Un abuz conceptual foarte răspîndit în perioada asta este cel legat de pandemie. Măsurile de urgență sanitară luate de guvernele democratice europene sînt caracterizate de tot felul de inși pe rețele drept „dictatura medicilor”, „măsuri dictatoriale” și chiar „totalitarism”. Cineva a creat chiar sintagma „corectitudine covidică” spre a desemna presupusa încercare a guvernelor de a combate și elimina orice opinie covido-sceptică sau antivaccinistă. E interesant că acești autori se fac că ignoră imensa cantitate de teorii conspiraționiste și antivacciniste care au năpădit Internetul, dar și o parte a televiziunilor în această perioadă. Dacă am fi trăit cu adevărat într-o dictatură sau în regimuri totalitare, ca în Rusia sau China, n-ar fi existat asemenea voci „disidente”. De fapt, în România, unde nici jumătate din populație nu a acceptat să se vaccineze anti-COVID, în parte și fiindcă a căzut pradă abuzului antivacciniștilor, excesul de mortalitate datorat mai ales variantei Delta a fost, în 2021, masiv: statistica arată că în acel an au murit cei mai mulți români de la al doilea război mondial încoace. A vorbi, în acest caz, despre „corectitudine covidică” sau ceva asemănător e un abuz strigător la cer.

Desigur că aplicarea cu exces de zel a celebrei „corectitudini politice” – un alt „concept-cauciuc” – poate reprezenta un abuz, mai ales în destule universități americane și occidentale – uneori și în media. Dar la noi, avînd în vedere limbajul adesea insultător, discriminator și degradant la adresa minorităților, a femeilor, a celor nevoiași sau suferinzi (vezi recentul „scandal Buhnici), abuzul e mai curînd în sens invers: faptul de a pretinde, în numele libertății de expresie, că, la modul general, corectitudinea politică e pur și simplu „totalitarism”. Cei care vorbesc și scriu în acest fel „întind cauciucul” conceptului la maximum: se pare că uită ce înseamnă cu adevărat totalitarismul: nu numai să ți se blocheze temporar (fie și fără motiv) un cont pe Facebook, ci să fii dat afară din serviciu, să fii amendat, apoi închis, expropriat, exilat și, eventual, otrăvit. Se întîmplă asta în Rusia, de exemplu. Acolo e totalitarism sub o nouă formă, aproape mai dură decît cea din ultima decadă a comunismului. Acolo abuzul de drept, dar și conceptual (vezi denumirea oficială și obligatorie a războiului din Ucraina: „operațiune militară specială”) e lege.

Or, a te face că nu înțelegi diferențele (deși te pretinzi uneori apărător al gîndirii nuanțate), a uza indiscriminat de termeni precum totalitarism și dictatură e un abuz, care, indirect, nu face decît să creeze avantaje adevăraților dictatori și autenticelor totalitarisme. A te folosi fără control și limită de ceea ce am numit „concepte-cauciuc” în spațiul public nu e decît o formă, deloc benignă, de maladie etică.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Propunere bombă pentru Dan Șucu: „Edi Iordănescu e antrenorul potrivit la Genoa”
Fostul selecționer al României nu mai activează după Euro 2024.
Momentul în care peretele muzeului explodează Foto Captură video jpg
Momentul în care a fost aruncat în aer peretele muzeului din Olanda. Tezaurul dacic, furat în mai puțin de 3 minute
Poliţia din Olanda a publicat imaginile de pe camerele de supraveghere care arată momentul în care hoţii au pătruns în Muzeul Drents din Assen. Un zid al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat mai puţin de trei minute.
Frații Tate, sursă foto: Instagram
Frații Tate se implică în recuperarea obiectelor din tezaurul dacic furate. Ce recompensă au promis cei doi pentru informații
Tristan Tate, fratele lui Andrew Tate, a promis că vor oferi personal 25.000 de euro celui care oferă informații care ar putea ajuta la recuperarea artefactelor furate de la Muzeul Drens din Olanda.
leonard doroftei si alexandru doroftei facebook jpg
femeie fereastra istock jpg
Trucul genial care va ține muștele la distanță atât în sezonul cald, cât și în cel rece! Ce trebuie să punem la geam pentru a scăpa de probleme
Încă ne aflăm în luna ianuarie, însă timpul trece repede, iar până să ne dăm seama, deja vom intra în perioada caldă a anului. Odată cu aceasta, muștele vor reîncepe să ne dea bătăi de cap, iar mulți români caută cu disperare metode de a le ține la distanță.
adenom prostata jpg
Remedii care susțin sănătatea prostatei
O prostată mărită poate provoca dificultăți urinare și probleme sexuale. Adjuvante în completarea tratamentului sunt unele remedii din plante.
Petrache Lupu Fotografii Realitatea Ilustrată  (18) jpg
Psihoza colectivă creată de „Mesia din Maglavit” în anii '30. Cum a hipnotizat Petrache Lupu milioane de români creduli
O întâmplare ciudată petrecută în urmă cu 90 de ani a scos din anonimat una dintre cele mai sărace comune din România, transformând-o peste noapte într-un loc de pelerinaj căutat de zeci de mii de români. Astăzi, Petrache Lupu, eroul ei, este aproape uitat.
Gigi Becali FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
novak djokovici australian open getty jpg