Comisia de anchetă

Publicat în Dilema Veche nr. 804 din 17-23 iulie 2019
Frica lui Putin jpeg

„Dacă Partidul mi-o cere, candidez la prezidențiale“, dna Viorica dixit. Altfel zis: „Deși n-am nici o șansă, deși nu se știe nici măcar dacă voi intra în turul doi – ceea ce pînă și sondajele de casă o arată –, totuși mă supun înaltelor cerințe, mă sacrific, mă duc resemnată precum junca la tăiere pe altarul intereselor superioare ale Partidului.“ Da, Partidul are dreptul să pretindă orice sacrificii, căci el i-a făcut pe demnitarii PSD, din niște nimenea, oameni bogați, cu funcții importante, ba chiar și cu titluri academice răsunătoare. Și, de fapt, nu se știe dacă chiar dna Viorica n-are nici o șansă: în fond, Partidul e „corpul mistic“ al națiunii, prin el circulă suflul vital al poporului. „Noi știm să vorbim cu oamenii“, a mai spus aceeași dnă Viorica, dînd a înțelege că „ceilalți“ nu știu. Problema, într-adevăr, sînt acești blestemați de ceilalți: sorosiști, oameni ai serviciilor, useriști, vînduți „unor interese străine“, „șobolanii“ lui Dragnea, corporațiile multinaționale – pe scurt, „statul paralel“, care, precum Diavolul, nu piere niciodată, ci ia tot felul de înfățișări înșelătoare. Ce dacă milioane au votat de partea lor? Unii au fost seduși, alții plătiți, alții manipulați în diverse moduri. Iată, acum comisia de anchetă parlamentară a dnei Olguța va demonstra că, prin intermediul tabletelor electronice, s-au mutat milioane de voturi de la PSD la USR-PLUS mai cu seamă, căci se știe că Cioloș a fost omul Securității și la fel și partidul lui. De unde „se știe“? Fiindcă „s-a vehiculat în spațiul public“. Adică fiindcă vreo cîteva figuri sinistre de la Antena 3 și alte posturi răspîndesc mai întîi un complex de fake news, cîțiva pesediști încep să denunțe fraude cu pretextul că „au aflat din presă“; urmează madam Viorica evocînd, prudent, îngrijorări legitime, declarînd că publicul „are dreptul să afle adevărul“, după care, hop, apare și comisia de anchetă, care, dinainte, are în plic rezultatul, chiar dacă acesta-i absurd: Opoziția a fraudat alegerile organizate de Putere!

În consecință, se vor face presiuni pentru a se desființa tabletele, această inovație diabolic-securistă (soft-ul e la STS, adică la „servicii“, adică la „statul paralel“) în dezacord cu principiile sănătoase ale poporului nostru, care acceptă votul multiplu atunci cînd el servește intereselor Partidului. Iată un mijloc simplu și destul de eficient prin care dna Viorica-cea-fără-șanse ar putea căpăta mai multe voturi și șanse, mulțumită sistemului „autobuzul“, „suveica“ și altor mijloace tradiționale, bine puse la punct, dar dispărute între timp din cauza tabletelor.

Și chiar dacă nu va reuși, nu-i asta o explicație formidabilă? Nu ne-au învins decît prin fraudă, vor zice, prin complicitatea serviciilor și pentru că sîntem urîți de marile puteri, fiindcă vrem să servim poporul român și nu interesele nesimțite ale acelor puteri, fiindcă „ceilalți“ știu să intoxice publicul cu Facebook-ul, fiindcă Soros e la pîndă. De fapt, vor spune, Partidul, deși la putere, a fost continuu fraudat. Singura lui greșeală a fost că a acordat încredere unor trădători de „țară și de neam“, în loc să-i zdrobească, atunci cînd a putut. În 2009, se știe, a fost „sufrageria lui Oprea“ care a întors rezultatele alegerilor într-o noapte. În 2014, serviciile au declanșat operațiunea „diaspora“, repetată și în 2019 cu asupra de măsură, plus perversa operațiune „tableta“.

Pe scurt, după ei, de treizeci de ani istoria politică a României cunoaște două tipuri de alegeri: cele pe care Partidul le a cîștigat și care sînt legitime și exprimă în mod minunat voința poporului român, și cele pe care Partidul numai în aparență le-a pierdut, dar care de fapt, deși tot cîștigate fiind, au fost fraudate de voința ticăloasă a „statului paralel“ și care nu sînt legitime. Așadar, dacă e să vorbim drept, trebuie recunoscut că Partidul a cîștigat absolut toate alegerile de pînă acum (chiar și pe cele pe care le-a pierdut). Și, bineînțeles, în viitor va fi la fel: Partidul va cîștiga deopotrivă alegerile pe care le va cîștiga și pe cele pe care le va pierde.

Ce dovezi aveți pentru enormitatea asta?“, vor întreba unii naivi. „Se vehiculează unele informații de acest gen în spațiul public. Tocmai de aceea vom înființa o comisie de anchetă pentru a le verifica“, vor răspunde ei cu amabilitate. Iar dacă nu vor mai avea puterea să înființeze comisii de anchetă parlamentare, le vor face la Partid (simbolic, parcă nu-i totuna, de vreme ce Partidul e „trup din trupul țării“?). Iar acolo, parcă-i și vedem strînși pe alde Teodorovici, Olguța, Pleșoianu, Vâlcov, Firea, Șerban Nicolae, Dăncilă și chiar Dragnea (în răstimp, eliberat) care vor decide prin vot democratic că e nevoie de o nouă și ultimă comisie de anchetă care să demonstreze cu argumente riguroase că Dumnezeu a făcut întîi Partidul și abia apoi lumina. Sau că, în fine, dacă teza asta pare teologic oleacă eretică (să nu ne certăm cu popii, vor cere unii mai bisericoși), să stabilească măcar că le-a făcut în același timp, ceea ce se vede pînă astăzi, după cît de mult strălucește de lumina inteligenței fruntea Partidului.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.