Cîteva reguli de bună purtare

Publicat în Dilema Veche nr. 499 din 5-11 septembrie 2013
Note, stări, zile jpeg

Apariţia la televizor este una dintre formele cele mai rîvnite şi mai eficiente ale manifestării publice. Mai ales pentru politicieni. Dar şi pentru unii intelectuali „angajaţi“, pentru vedete de tot soiul sau pentru cetăţeanul de rînd, fericit şi el, ca toţi ceilalţi, să-şi vadă chipul pe ecran, cînd se întîmplă să fie invitat, fie şi din raţiuni statistice, la vreo dezbatere filmată. Întrucît mai toată lumea aspiră la notorietatea TV, toţi se comportă dinaintea camerei de luat vederi ca şi cum li s-ar face un hatîr: sînt pompoşi şi stingheri deopotrivă, prezumţioşi şi timizi, „fireşti“ şi artificiali. Iar cei care invită, moderatori sau reporteri, au aerul suveran, suficient, al unor îmblînzitori de circ, obişnuiţi să domine manejul cu orice mijloace. Evident, există şi excepţii.

Ca unul care a asumat, mai mult de voie decît de nevoie, o lungă experienţă de telespectator, pot da, cred, cîteva sfaturi utile celor care se înghesuie să iasă „pe sticlă“:

1. Nu răspundeţi tuturor solicitărilor. Gîndiţi-vă bine dacă aveţi ceva consistent de spus, dacă vă convin interlocutorii, dacă nu cumva singura motivaţie a acceptului dvs. e plăcerea de a spune rudelor şi prietenilor: „Diseară mă dă la televizor!“

2. Gîndiţi-vă bine dacă vă pricepeţi cu adevărat în domeniul despre care urmează să vă pronunţaţi. Admiteţi că nu dispuneţi de o competenţă universală şi că simplele dvs. opinii private despre orice nu sînt neapărat un pasionant tezaur de înţelepciune.

3. Chiar dacă vă pricepeţi, nu porniţi de la ideea că trebuie să spuneţi tot ce ştiţi. Nu vorbiţi lung, nu acoperiţi replicile partenerilor de dialog, nu vă instalaţi, ţeapăn, într-o postură didactică. Nu abuzaţi de volubilitate.

4. Fiţi – cu măsură – histrionic! Adică gîndiţi-vă mereu mai mult la cei care vă ascultă, decît la infailibilitatea prestaţiei dvs. Nu dvs. trebuie să vă alegeţi cu ceva din ceea ce spuneţi, ci cei cărora le vorbiţi.

5. Nu faceţi pe deşteptul! Nu faceţi paradă de erudiţie şi de autoritate. Nu daţi prea multe citate. Puteţi fi critic (ba, dacă se poate, chiar autocritic) fără să administraţi lecţii de viaţă în dreapta şi-n stînga, fără să vă faceţi din băşcălie şi injurie un program.

6. Nu vă străduiţi să fiţi tot timpul foarte simpatic şi foarte amuzant. E un mijloc sigur de a deveni antipatic.

7. Pregătiţi-vă! Nu contaţi strict pe spontaneitatea şi farmecul dvs. personal. Cereţi amănunte despre desfăşurarea emisiunii, despre întrebările cu care vă veţi confrunta, despre intenţiile moderatorului. Şi reflectaţi dinainte asupra răspunsurilor pe care vreţi să le daţi.

8. Nu fiţi prea previzibil. E contraproductiv să fiţi mereu insul care dă de pămînt cu Băsescu, sau care, dimpotrivă, îi legitimează fiecare gest. Dacă sînteţi membru de partid, nu strică, din cînd în cînd, să fiţi de acord cu opozanţii dvs. politici. Nu fiţi mereu contra. Dacă sînteţi ziarist, nu vă simţiţi obligat să fiţi avocatul patetic al presei în general. Presa e, şi ea, plină de bube. Dacă sînteţi independent, nu afişaţi, mereu, o poziţie de neutralitate flască. Nu poţi fi de acord, neîncetat, cu toată lumea.

9. Îmbrăcaţi-vă îngrijit. Costumaţia nonşalantă, obrazul nebărbierit şi coafura rebelă nu reprezintă garanţii de autenticitate şi inteligenţă. Telespectatorul nu poate fi obligat să vă savureze ciufuleala şi izmenele.

10. Fiţi politicos. Nu-i jigniţi pe colegii de emisiune, nu vă luaţi aere de indignare, exasperare sau martiraj. Fiţi curtenitor cu doamnele, şi nu vă bateţi pe burtă cu toată lumea. Evitaţi tutuiala fără acoperire şi renunţaţi la apelative mitocăneşti de genul „Băi, Tăricene!“ „Băsescule!“, „Coane Horică!“ etc.

Toate propunerile de mai sus – şi altele asemenea (cum ar fi, de pildă, buna utilizare a limbii române) – se pot reduce la una singură, cu cîteva ramificaţii: comportaţi-vă cuviincios, practicaţi bunul-simţ, feriţi-vă de egolatrie! Aud deja vocea ultragiată a non-conformiştilor: „platitudini conservatoare“, „reguli bătrînicioase“, „precauţii demodate“. „Dacă le pui pe toate la un loc ai o perfectă reţetă a plictiselii!“ Se poate. Dar a urmări tot timpul inversul plictiselii sfîrşeşte, de obicei, într-o plictiseală sporită. Iar pentru a nu fi plicticos trebuie să dispui de un „ce“ nelegiferabil, pe care îl ai sau nu-l ai. Dacă îl ai, regulile de mai sus n-au cum să strice. Dacă nu-l ai, nici respectarea acestor reguli, nici contestarea lor nu te pot salva. 

apărut în Dilema veche, nr. 249,  25 noiembrie 2008 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cea mai terifiantă armă a dacilor. A băgat spaima în romani și i-a forțat să-și modifice echipamentul militar
Cea mai de temut armă folosită de războinici daci a fost, fără îndoială, falx-ul, spun specialiștii. Era vorba despre o armă cu o lamă curbă care putea ajunge și la un metru lungime, mânuită de luptători profesioniști de elită. Falx-ul în mâinile potrivite făcea ravagii în rândurile inamicului.
image
Alimentația uimitoare a celor mai de temut războinici ai antichității. Alimentul minune consumat de spartani, gladiatori, celți și daci
Printre cei mai renumiți dar și de temut luptători ai antichității erau în mare parte vegetarieni, sau cel mult lacto-vegetarieni, cu un consum ocazional de carne. Cel puțin asta arată noile cercetări, mai ales pe rămășițele gladiatorilor din arenele romane.
image
Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu
Somnul alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, în timp ce dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu atrage atenția psihologul Iulia Barca.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.