Cît de nou va fi Anul Nou

Publicat în Dilema Veche nr. 517 din 9-15 ianuarie 2014
Avanpremieră jpeg

Noi şi noi succese, sau noi şi noi eşecuri? Optez pentru „la même Jeannette…“ A face noduri suplimentare pe aceeaşi sfoară nu înseamnă a veni cu noutăţi. Nu prevăd schimbări esenţiale pe scena noastră publică. România ultimilor ani poate breveta o invenţie spectaculoasă: a descoperit surpriza anticipabilă! Adică ceva care pare nemaivăzut, dar la care, de fapt, te aşteptai! Trăim, mereu, într-o inflaţie de breaking news răsuflate: Ponta i-a zis-o lui Crin, Crin i-a zis-o lui Ponta, Băsescu i-a zis-o ba lui Crin, ba lui Ponta, useliştii PSD se plîng de useliştii PNL (şi viceversa), dar se străduiesc toţi, de-a valma, să dea impresia unei păci durabile (cu mici altercaţii conjugale), în folosul naţiunii. Europa e cînd beştelită, cînd linguşită, Antena 3 cultivă, alternativ, stilul războinic („Jos Băsescu şi băsiştii!“), stilul creştin („Salvaţi cîinii, bolnavii şi infractorii!“) şi stilul înalt cultural („Interviuri amare sau duioase, cu mari figuri ale neamului)“, Mircea Badea „Teoftici“ se distrează copios, orice-ar fi, şi iese, din cînd în cînd, la una mică, alături de colegi şi de patron, Gâdea îşi joacă, inocent, rolul de predicator „sufletist“, B1 TV îşi consolidează neobosit echipa de analişti experţi, oameni de bun gust, de mare cultură şi de nestăvilit patriotism (Condurăţeanu, Marius Marinescu, Lazarus etc.), România TV luptă în lacrimi pentru recuperarea umanistă a memoriei Ceauşeştilor, astrologia concurează, pe mai toate posturile, jurnalele de ştiri, din cînd în cînd, cîţiva anonimi pasionaţi şi sufocaţi de certitudini ne dezvăluie secretele daco-traco-geţilor, divertismentul de cancan – cu bancuri deocheate, fete doborîte de propriii muşchi fesieri şi zemoase isprăvi de alcov – e ubicuu şi foarte îndrăgit. Cîţiva actori, sastisiţi, probabil, de meseria pe care au învăţat-o, şi-au descoperit năvalnice vocaţii civice şi competenţe universale. Apar nonstop pe micile ecrane şi ne vorbesc despre dreptate, cu aplombul unor iniţiaţi (cazul cel mai vizibil – dar nu singurul – e dl Eugen Cristea, un fel de Mircea Diaconu 2). Printre ştiriste şi moderatoare mai mult sau mai puţin simpatice a apărut un trend al carierei lucrative. Agreabila şi, pînă la un punct, discreta doamnă Cristina Ţopescu s-a hotărît să intre în luptă şi să se dea în bărci, despre te miri ce, în ringul emisiunilor voiculesciene. De ce nu? De ce Alessandra Stoicescu da şi ea nu? Doamna Firea a aflat brusc despre sine că e un politician de viitor. Madam Thatcher cum a reuşit? Ia să ieşim noi pe post, de data asta nu ca om de televiziune, ci ca invitat de partid, şi să dăscălim naţiunea.

Guvernul va avea acelaşi purtător de cuvînt cu vocabular de birt, PNL-ul va face aceleaşi propuneri tulburătoare pentru diferite portofolii, PDL-ul va tot anunţa că reface dreapta fără Băsescu, şi Băsescu, la rîndul lui, va tot anunţa că reface dreapta fără PDL. Sorin Ilieşiu îşi va pune la punct volumul 23 de Apeluri şi comunicate cu care îşi continuă opera de disident începută sub comunişti, parlamentarii îşi vor amplifica nestingheriţi declaraţiile de avere şi portofoliul de agramatisme.

Mi-am dat seama că lucrurile vor rămîne, ca să zic aşa, neschimbate în rău, încă de cînd am zapat, obosit, programele oferite de Revelion, pe toate canalele: un uriaş bordel ambulant, de o vulgaritate, de o plictiseală, de un infantilism ireparabile. O nesfîrşită galerie de fetiţe nărăvaşe, cu un sex-appeal de material plastic, muzici „de-ale noastre“, izvorîte patriotic de sub fălci stîncoase şi pîntece vitejeşti, scene de club „îndrăzneţ“, cu mici numere de magie bleagă, jocuri vesele de societate, în care jucătorii nu se distrează decît pe ei înşişi, glume de gang, dansuri din buric, manele autentice şi americanisme „de fiţe“, totul într-o atmosferă de iarmaroc periferic.

Nu. Nu se va întîmpla nimic cu adevărat nou. Pentru că nu se poate întîmpla nimic nou cu aceiaşi oameni. Or, oamenii vor rămîne aceiaşi: în alte combinaţii, pe alte scaune, gata de „noi“ acomodări, dar inapţi să-şi depăşească portretul, să-şi schimbe „făina“.

Cît despre mine, aş minţi să promit eu însumi vreo înnoire semnificativă. Ca şi pînă acum, voi căuta în fiecare săptămînă, fără succes, un subiect cît de cît util, cît de cît interesant pentru editorialele la care m-am angajat. Mă voi întreba, exasperat, dacă are sens să trec mereu prin condei aceeaşi criză, aceleaşi meschinării, aceleaşi personaje, aceleaşi grosolănii şi aceleaşi inepţii. Voi recidiva, totuşi, chiar dacă, din cînd în cînd, voi tatona cărări colaterale, atemporale, note, stări, zile din altă istorie decît cea la care sînt, ca toţi compatrioţii mei, condamnat. Dar în mod sigur nu voi pretinde că sînt nou, dacă nu sînt. Şi nici nu mă voi căzni să fiu nou cu orice preţ. Noutatea nu e o valoare în sine. Dar inerţia, lipsa de imaginaţie, lehamitea, cinismul, „încremenirea în proiect“ sînt, cel puţin la noi, cu mult mai rele.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.