Cît de nou va fi Anul Nou

Publicat în Dilema Veche nr. 517 din 9-15 ianuarie 2014
Avanpremieră jpeg

Noi şi noi succese, sau noi şi noi eşecuri? Optez pentru „la même Jeannette…“ A face noduri suplimentare pe aceeaşi sfoară nu înseamnă a veni cu noutăţi. Nu prevăd schimbări esenţiale pe scena noastră publică. România ultimilor ani poate breveta o invenţie spectaculoasă: a descoperit surpriza anticipabilă! Adică ceva care pare nemaivăzut, dar la care, de fapt, te aşteptai! Trăim, mereu, într-o inflaţie de breaking news răsuflate: Ponta i-a zis-o lui Crin, Crin i-a zis-o lui Ponta, Băsescu i-a zis-o ba lui Crin, ba lui Ponta, useliştii PSD se plîng de useliştii PNL (şi viceversa), dar se străduiesc toţi, de-a valma, să dea impresia unei păci durabile (cu mici altercaţii conjugale), în folosul naţiunii. Europa e cînd beştelită, cînd linguşită, Antena 3 cultivă, alternativ, stilul războinic („Jos Băsescu şi băsiştii!“), stilul creştin („Salvaţi cîinii, bolnavii şi infractorii!“) şi stilul înalt cultural („Interviuri amare sau duioase, cu mari figuri ale neamului)“, Mircea Badea „Teoftici“ se distrează copios, orice-ar fi, şi iese, din cînd în cînd, la una mică, alături de colegi şi de patron, Gâdea îşi joacă, inocent, rolul de predicator „sufletist“, B1 TV îşi consolidează neobosit echipa de analişti experţi, oameni de bun gust, de mare cultură şi de nestăvilit patriotism (Condurăţeanu, Marius Marinescu, Lazarus etc.), România TV luptă în lacrimi pentru recuperarea umanistă a memoriei Ceauşeştilor, astrologia concurează, pe mai toate posturile, jurnalele de ştiri, din cînd în cînd, cîţiva anonimi pasionaţi şi sufocaţi de certitudini ne dezvăluie secretele daco-traco-geţilor, divertismentul de cancan – cu bancuri deocheate, fete doborîte de propriii muşchi fesieri şi zemoase isprăvi de alcov – e ubicuu şi foarte îndrăgit. Cîţiva actori, sastisiţi, probabil, de meseria pe care au învăţat-o, şi-au descoperit năvalnice vocaţii civice şi competenţe universale. Apar nonstop pe micile ecrane şi ne vorbesc despre dreptate, cu aplombul unor iniţiaţi (cazul cel mai vizibil – dar nu singurul – e dl Eugen Cristea, un fel de Mircea Diaconu 2). Printre ştiriste şi moderatoare mai mult sau mai puţin simpatice a apărut un trend al carierei lucrative. Agreabila şi, pînă la un punct, discreta doamnă Cristina Ţopescu s-a hotărît să intre în luptă şi să se dea în bărci, despre te miri ce, în ringul emisiunilor voiculesciene. De ce nu? De ce Alessandra Stoicescu da şi ea nu? Doamna Firea a aflat brusc despre sine că e un politician de viitor. Madam Thatcher cum a reuşit? Ia să ieşim noi pe post, de data asta nu ca om de televiziune, ci ca invitat de partid, şi să dăscălim naţiunea.

Guvernul va avea acelaşi purtător de cuvînt cu vocabular de birt, PNL-ul va face aceleaşi propuneri tulburătoare pentru diferite portofolii, PDL-ul va tot anunţa că reface dreapta fără Băsescu, şi Băsescu, la rîndul lui, va tot anunţa că reface dreapta fără PDL. Sorin Ilieşiu îşi va pune la punct volumul 23 de Apeluri şi comunicate cu care îşi continuă opera de disident începută sub comunişti, parlamentarii îşi vor amplifica nestingheriţi declaraţiile de avere şi portofoliul de agramatisme.

Mi-am dat seama că lucrurile vor rămîne, ca să zic aşa, neschimbate în rău, încă de cînd am zapat, obosit, programele oferite de Revelion, pe toate canalele: un uriaş bordel ambulant, de o vulgaritate, de o plictiseală, de un infantilism ireparabile. O nesfîrşită galerie de fetiţe nărăvaşe, cu un sex-appeal de material plastic, muzici „de-ale noastre“, izvorîte patriotic de sub fălci stîncoase şi pîntece vitejeşti, scene de club „îndrăzneţ“, cu mici numere de magie bleagă, jocuri vesele de societate, în care jucătorii nu se distrează decît pe ei înşişi, glume de gang, dansuri din buric, manele autentice şi americanisme „de fiţe“, totul într-o atmosferă de iarmaroc periferic.

Nu. Nu se va întîmpla nimic cu adevărat nou. Pentru că nu se poate întîmpla nimic nou cu aceiaşi oameni. Or, oamenii vor rămîne aceiaşi: în alte combinaţii, pe alte scaune, gata de „noi“ acomodări, dar inapţi să-şi depăşească portretul, să-şi schimbe „făina“.

Cît despre mine, aş minţi să promit eu însumi vreo înnoire semnificativă. Ca şi pînă acum, voi căuta în fiecare săptămînă, fără succes, un subiect cît de cît util, cît de cît interesant pentru editorialele la care m-am angajat. Mă voi întreba, exasperat, dacă are sens să trec mereu prin condei aceeaşi criză, aceleaşi meschinării, aceleaşi personaje, aceleaşi grosolănii şi aceleaşi inepţii. Voi recidiva, totuşi, chiar dacă, din cînd în cînd, voi tatona cărări colaterale, atemporale, note, stări, zile din altă istorie decît cea la care sînt, ca toţi compatrioţii mei, condamnat. Dar în mod sigur nu voi pretinde că sînt nou, dacă nu sînt. Şi nici nu mă voi căzni să fiu nou cu orice preţ. Noutatea nu e o valoare în sine. Dar inerţia, lipsa de imaginaţie, lehamitea, cinismul, „încremenirea în proiect“ sînt, cel puţin la noi, cu mult mai rele.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Facebook Politia Romana
Doi hoți prinși cu un kilogram de bijuterii de aur s-au reprofilat. Acum sparg locuințe
Doi hoți de bijuterii prinși anul trecut după ce au plecat cu un kilogram de aur dintr-un magazin de profil și au dat și o spargere la o sală de jocuri de noroc au recidivat. Indivizii au adăugat în portofoliu și furturi din locuințe, dar au avut ghinion și de data aceasta.
309479561 627647835413743 5142992967937955401 n jpg
Pasajul Berceni: Când ar putea fi deschis circulației. „Furnizorii de materiale au întârziat livrarea”
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioșteanu, a publicat noi imagini de pe șantierul pasajului Berceni de pe Centura Capitalei.
pompa-benzina carburanti
Compensarea preţului la carburant, prelungită până la sfârșitul anului
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, la începutul ședinței de Guvern prelungirea OUG prin care este compensat prețul la carburanți.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.