Cinism

Publicat în Dilema Veche nr. 910 din 16 – 22 septembrie 2021
Frica lui Putin jpeg

Săptămîna trecută am aflat visul secret al lui Florin Cîțu, premierul României. Nu, nu mă refer la acela de a deveni liderul PNL, candidatul la președinție și ce-o mai fi. Asta nu mai e deja vis, ci plan și scop, aproape deja fapt. Visul însă l-a dezvăluit el însuși într-un mic clip: să leviteze în chip de Superman peste planetă!

Cu asemenea vise, făcute în momentele pe care le trăim, n-ar trebui să ne mirăm că lucrurile merg rău, cam pe toate planurile – politică, inflație, pandemie. Dar măcar te-ai aștepta ca premierul, fiind sub influența unor astfel de personaje de film, să aibă curaj, chiar unul exagerat. Fals. Cel puțin felul în care Guvernul tratează situația pandemică și vaccinarea dovedește teamă. Teamă ca nu cumva să devină impopular în rîndul antivacciniștilor și covidoscepticilor, care, în România, sînt majoritari.

Sîntem într-un moment cînd multe guverne europene, dar și cel al Statelor Unite adoptă măsuri limitative împotriva celor care refuză vaccinarea anti-COVID: medicii și personalul medical sînt obligați fie să se vaccineze, fie să se testeze des și pe banii proprii (Italia). În alte țări, cei care nu sînt vaccinați nu mai au acces în restaurante și cluburi (Franța). În Statele Unite, funcționarii publici vor trebui să fie vaccinați. De asemenea, cam pretutindeni, personalul didactic trebuie fie să se vaccineze, fie să se testeze regulat. La noi, nu. La noi domnește o totală și rău prevestitoare toleranță, în condițiile în care procentul vaccinaților din populația totală este la jumătate față de cel mediu din Uniunea Europeană. Guvernul se mulțumește să recomande vaccinarea și s-o promoveze prin cîteva clipuri pe care lumea le ignoră, în timp ce cifrele zilnice ale celor care se lasă injectați cu unul dintre serurile anti-COVID scade mereu, iar cele ale pandemiei cresc mereu. Iar medicii infecționiști și epidemiologi nu mai contenesc atrăgînd atenția asupra pericolelor „valului 4”.

Fără îndoială, ceea ce vedem la noi e lașitate și abordare populistă: nu cumva să-i supărăm prea rău pe diferiții antivacciniști – pe militanți, pe ezitanți, pe negaționiști, pe eternii prudenți etc. Doar vor vota cîndva și sînt numeroși. Dăm voie deci celor inculți și conspiraționiștilor să decidă politica țării și sănătatea tuturor celorlalți. Nu cumva respectivii să se plîngă, dacă sînt asistente medicale sau profesori, că sînt discriminați, dacă li s-ar cere fie să se vaccineze, fie să se testeze săptămînal pe speze proprii – cum propusese fosta ministră a Sănătății. Vai de mine, dar strigă sindicatele, ori gardienii lui Șoșoacă mai pot ataca un centru de vaccinare, sau se difuzează pe rețele poze cu antivacciniștii purtînd steaua galbenă, sfidînd și bunul-simț, și suferința evreiască din trecut! Nici măcar pompierii – a recunoscut-o dl Arafat – nu sînt vaccinați în procent mai mare de 60%. Asta în situația în care pompierii sînt militari, iar Armata este cea care a organizat, în mare măsură, procesul de vaccinare. O rușine!

Dar e nu numai lașitate, ci și mult cinism. Căci mulți dintre acei oameni se vor îmbolnăvi grav și unii – destul de mulți – vor muri. Se știe asta și se pot deja și calcula cifrele. Și guvernanții o știu, deși ar fi în puterea lor să le reducă într-o oarecare măsură prin diferite măsuri restrictive. Probabil că își spun: „Dacă sînt proști și mor, ce ne pasă? Măcar să ne voteze data viitoare. Vorba Lăpușneanului: proști, dar mulți”.

Și adică de ce s-ar îngriji al nostru Superman de niște „proști”, cînd menirea lui e să salveze planeta, ce-i drept, nu înainte de a „rezolva” niște mărunte chestiuni de precedență locală?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.