Cine-i de vină?

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

În ianuarie 1871, o gazetă din Germania (Augsburger Allgemeine Zeitung) publica o scrisoare a regelui Carol I, pe care ziarele şi parlamentarii români au transformat-o în prilej de scandal. După aproape cinci ani de domnie, regele se plînge unui prieten de „puţinul folos“ pe care l-a putut aduce „acestei frumoase ţări“. „A cui este vina?“, se întreabă Carol. „Nici a mea, nici a poporului în întregimea lui“, sună răspunsul. Atunci a cui? Sistematizînd rapid ceea ce în textul regal se supune retoricii epistolare a momentului vom găsi trei explicații posibile ale eşecului.

1) O caracteristică psihologică globală: românii sînt un popor „care nu vrea să fie condus şi totuşi nu e în stare să se conducă singur“. Semeţie, lipsă de disciplină interioară, haos. Stăm prost cu „heghemoniconul“! Trăim „neatîrnarea“ în tot echivocul ei: pe de o parte spirit independent, pe de alta volatilitate neguvernabilă. 

2) O caracteristică istorică şi socială: între elite şi mase e o fractură nevindecabilă. Elitele sînt emancipate, „branşate“, gata să adopte ultima utopie la modă, masele sînt de un conservatorism îndărătnic. Cu alte cuvinte, elitele suferă de inadecvare, nu ţin cont de spiritul locului, iar masele se comportă reticent, resentimentar, impulsiv. Rezultatul e că elitele conducătoare obligă ţara „să treacă deodată şi fără mijlocire de la un regim despotic la cea mai liberală Constituţie, precum nu are nici un popor din Europa“. Masele însă „nu se pot lăuda cu virtuţile cetăţeneşti ce se cer pentru o formă de stat cvasirepublicană“.

3) O caracteristică politică: inflaţia „intrigilor de partid“. Fără comentarii.

Carol I © wikimedia commons
Carol I © wikimedia commons

E de observat că, în efortul său de a da un diagnostic crizei naţionale, regele Carol I nu umblă după cauze externe. Nu caută comploturi antiromânești, ghinioane geopolitice, fatalităţi istorice. Buba e, pentru el, înăuntru şi nu se va vindeca niciodată dacă o vom contempla mioritic, cu compătimirea de sine a victimei de profesie. De observat, de asemenea, că cei de care regele se teme cel mai mult sînt „ultraşoviniştii“, mereu dispuși să-l judece ca „lipsit de iubire pentru ţară“. De observat, în sfîrşit, este că scrisoarea suveranului a enervat opinia publică. În Cameră, Nicolae Blaremberg a comentat-o agresiv, propunînd o moţiune cu care s-au solidarizat destui, ziarul Românul (evident!) a perorat, provocator, pe tema „domnului călcător de Constituţie“ şi „risipitor al averii publice“. (Vezi relatarea lui Titu Maiorescu, în Istoria politică a României sub domnia lui Carol I.) Acest tip de reacţie adaugă celor trei explicaţii ale eşecului autohton amintite mai sus o a patra: lipsa de caracter, dublată de demagogia virtuţii şi a patriotismului. 

Deunăzi, auzeam cîţiva reprezentanţi ai Guvernului recunoscînd că reforma merge prost. Unul din ei era excedat de duplicitatea sindicatelor: declară, toate, că vor restructurare, dar protestează vehement ori de cîte ori restructurarea se produce sau încearcă să se producă. Sîntem deci, mereu, tot în momentul „Carol I“. Dar fără Carol I, fără Brătieni, fără Titu Maiorescu. Cine-i de vină?

Text scris în 1997. Dar, din cîte se pare, cuplat cu eternitatea...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cub horoscop iertare png
Horoscop marți, 14 ianuarie. Pentru Tauri viitorul sună bine, vin bani către Lei, încercări pentru Capricorni
Horoscop marți, 14 ianuarie. Descoperă care sunt zodiile ce vor resimți din plin efectele Lunii Pline în Rac.
Femeie boala de inima FOTO Shutterstock
Cum puteți avea o inimă cu până la 50% mai sănătoasă, cu o gustare banală și simplă. Este recomandată de experții de la Harvard
Consumul unei anumite gustări de mai multe ori pe săptămână poate reduce riscul de diverse afecțiuni cardiovasculare, arată cercetările în domeniul nutriției. Conține nutrienti esentiali pentru sanătatea inimii, a creierului, acizi graș omega-3, antioxidanti și vitamina E.
Aleksandar Vucic FOTO EPA EFE jpg
Serbia se oferă să găzduiască întâlnirea dintre Putin și Trump. „Este un loc foarte potrivit pentru amândoi”
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic, a propus liderilor SUA și Rusia să discute despre soluționarea conflictului din Ucraina la Belgrad, după ce mai multe state au lansat invitația de a găzdui acest summit.
Ilie bolojan PNL jpg
Prima reacție a lui Ilie Bolojan după acuzațiile că PNL l-a promovat în campanie pe Călin Georgescu: „E ilegal și anormal”
Șeful interimar al PNL, Ilie Bolojan, a afirmat cu privire la campania online a PNL, care l-a promovat pe Călin Georgescu, că este vorba despre un demers „ilegal și anormal”.
2 salata de ton png png
Câți bani trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să manânci o banală salată cu ton în Aeroportul Otopeni
Mai ceva ca în Dubai! Călătorii care trec prin Aeroportul Henri Coandă din Otopeni se pare că au parte de surprize în cazul în care vor să mănânce. Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o salată cu ton la restaurantele din aetoport?
cautari copil 4 ani disparut craiova 12 iann 2025   foto colaj captuura video (1) jpeg
Un nou „caz Ionuț”. S-a stabilit cauza morții copilului de 4 ani, din Craiova, dispărut duminică
Polițiștii doljeni au comunicat că a fost stabilită cauza decesului copilului în vârstă de 4 ani, dispărut duminică, 12 ianuarie 2024, de la domiciliul său din Craiova. A fost găsit fără viață, la aproximativ 700-800 metri de casă.
Pui la cuptor FOTO Shutterstock
Metoda ingenioasă pentru o carne de pui mai gustoasă ca oricând! Se frăgezește rapid și e de-a dreptul delicioasă
Puține tipuri de carne sunt la fel de versatile precum puiul, iar acesta vine și cu avantajul faptului că este și o alegere foarte sănătoasă. Iar dacă suntem în căutarea unei metode ingenioase de a pregăti un pui, avem la dispoziție un truc care ne va oferi o mâncare incredibil de delicioasă!
oase jpg
De ce ne dor articulațiile în timpul iernii. Experții oferă sfaturi simple, dar esențiale pentru a ameliora durerile insuportabile
Durerile articulare se transformă în coșmar pentru milioane de persoane, mai ales în perioada sezonului rece. Potrivit studiilor, aproximativ trei sferturi dintre pacienți susțin starea lor se agravează în frig și în condiții de umezeală.
case vedete incendiu los angeles jpg
Singura casă care a „supraviețuit” flăcărilor, după incendiul devastator din Los Angeles. Cine deține vila de 9 milioane de dolari
În California, colinele din nordul metropolei Los Angeles continuă să ardă. După ce echipajele de pompieri au reușit în weekend să mai reducă din incendiile care au făcut prăpăd în acest stat, prognoza pentru următoarele zile este înspăimântătoare. Și, deși flăcările au distrus aproape tot în calea