Cine ce pricepe?

Publicat în Dilema Veche nr. 797 din 30 mai – 5 iunie 2019
Frica lui Putin jpeg

Oare Liviu Dragnea a priceput ce s-a întîmplat pe 26 mai? Nu sînt deloc sigur, după încercările de a minimaliza amploarea înfrîngerii PSD-ului. Refuzul de a demisiona pe loc e o dovadă. În fond, n-a spus el odată că „nu vrea să iasă ca un prost din politică și din viață?“ A fi om de onoare, măcar acum, cînd sfîrșitul de „mare lider“ plutește în aer, este desigur pentru el un fel de a fi prost. De altminteri, cred că e convins că victoria Opoziției la europarlamentare e opera „statului paralel“, plătit de Soros, care prin tot felul de trucuri, inclusiv agitarea spiritelor în diaspora, a reușit să scoată lumea la vot în număr mult mai mare decît se aștepta orice consilier. Fără îndoială, manipularea, banii și drogurile explică totul. Poate și Timmermans. Ce păcat că n-a trecut cu TAB-urile peste diasporeni pe 10 august! „Marele meu defect“, gîndește acum Liviu Dragnea, „e că am fost prea bun și m-au luat de prost.“ Și cînd te gîndești că „a dat“ oamenilor pensii și salarii mărite, plus ajutoare. Și tot au votat atîția pesediști cu referendumul lui Iohannis! Ingrații! Acum stă la sfat cu garda lui de pretorieni – Rădulescu-Mitralieră, Codrin, Șerban Nicolae, Nicolicea, Olguța și alți cîțiva. Pricep ei ceva din furtuna care suflă peste ei și care în curînd îi va lipi de pămînt? Aș! Speră că se vor descurca ei cumva. N-au făcut la fel și în 2015, cînd Ponta a plecat, lăsîndu-i cu ochii în soare? Poate că și acum vor găsi niște naivi, ca Cioloș, care să le mai permită să supraviețuiască politic, să-și reia puterile și s-o ia de la capăt. Mai au, desigur, niște hopuri de trecut cu procesele. Te pomenești că acum ar putea să iasă rău! Lasă că veghează Curtea Constituțională. Iar dacă referendumul validat îi oprește să dea ordonanțe de urgență în materie penală, pot să mai defecteze ce a mai rămas de defectat în mașinăria Justiției în Parlament. Sigur, dacă vor mai avea majoritate. Dacă.

Dar oare eternul oportunist Tăriceanu, al cărui partid n-a reușit să treacă pragul electoral de 5%, pricepe ceva? Înțelege unde l-au adus trădările sale, înclinația de a fi slugă? Părea destul de binedispus în seara alegerilor și felicita democrația. Însă doamnele Renate Weber și Norica Nicolai, care pierd șansa de a mai „servi poporul“ în PE pe mulți euro, s-au lămurit și se vor abține să-și felicite șeful.

Dar doamna Viorica a înțeles ce s-a întîmplat? Vai de mine, doamna Viorica și „a înțelege“ nu se pupă deloc! Nu înțelege dumneaei în ce țară și în ce județ se află, cum să înțeleagă niște procente? Stă la putere fermă, că așa i-a ordonat domnul Dragnea. Necazul e că nici pe acesta nu-l pricepe bine: ca probă, a zis că nu votează la referendum, dar la sfîrșit a zis că a votat, lăsîndu-o de căruță pe ea, care n-a votat, deși mai înainte zisese că va vota. Ce să mai înțelegi din schema asta, cînd mai ești și analfabet funcțional?

Să fim totuși drepți și să întrebăm mai departe: oare liberalii înțeleg ce cadou uriaș au primit, fără să l fi meritat prea mult? Înțeleg că de la ei se cere o chestie delicată: inteligență? Au, prin depozite, vreo rezervă dintr o astfel de marfă (căci pînă acum n-am văzut în vitrină prea des)? USR-PLUS s ar putea să aibă, în schimb, prea mulți deștepți. Pricep ei că acum trebuie să fie un pic mai proști, adică disciplinați, fără improvizații, și chiar un pic umili? Că n ar fi cazul să se umfle în pene precum curcanii? Bine-ar fi. Și, în general, înțelege Opoziția victorioasă nevoia de unitate? Și cum vor rezolva ei, cu președintele Iohannis în frunte, cvadratura cercului: să răspundă așteptărilor milioanelor care i-au votat, fără a avea puterea încă și nefiind clar cum ar putea-o obține altfel decît prin tot felul de „soluții imorale“? E nevoie de multă pricepere. O vor găsi pe undeva?

Dar hai să nu ne oprim nici aici: oare noi, noi care am ieșit în număr mare la vot, care am votat să-i dăm jos pe Dragnea și ai lui, noi pricepem cu adevărat ce s-a întîmplat? Înțelegem măcar din ce pericol am scăpat, aproape fără să știm cum am reușit? Sper. Știm totuși că ne am mobilizat în număr mare într-o frumoasă duminică de mai, ca să restabilim un pic de democrație și de normalitate, să facem ca politicienii să nu se creadă „sînge albastru“ și nimeni să n-aibă posibilitatea să-și facă singur legile care să-l judece, cît și să-și pună cu mîna lui judecătorii care să-l achite. E bine dacă măcar asta înțelegem. Dar înțelegem oare și că drumul care ne așteaptă e lung și că, vorba lui Churchill, poate nici măcar nu sîntem „la începutul sfîrșitului“, ci abia la „sfîrșitul începutului“ procesului de instalare a unei democrații, cît de cît funcționale? Ba ar fi cazul să pricepem că, în chestiile astea delicate, nici nu există sfîrșit, ci că sîntem mereu în fața a noi începuturi, și că diferența o face mai ales felul cum le parcurgem: mai lucizi sau mai năuci.

Întrebarea este deci: cine ce pricepe din ziua de 26 mai 2019?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bataiecluj jpg
Lider de galerie atacat cu cuțitul la maginea Clujului. Martor ocular: n-am înțeles nimic
Șeful galeriei de la „U” Cluj, liderul Superligii, a fost implicat într-o altercație.
Conferinta de presa la sediul Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 89 Petre Roman FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea
Petre Roman, audiat din nou la Parchet în dosarul Mineriadei: „Nu există nicio dovadă că aș fi fost eu angajat în aducerea minerilor”
Fostul premier Petre Roman este audiat din nou miercuri, la Parchetul General, în dosarul Mineriadei.
François Bayrou Foto Facebook jpg
Noul premier al Franței îl acuză pe Elon Musk că susține „o nouă dezordine mondială, care amenință orice echilibru și orice reguli de apărare”
François Bayrou, noul premier al Franței, a declarat că țara sa trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum Elon Musk, care reprezintă „o nouă dezordine mondială”.
cartofi jpg
Cum și unde să păstrăm corect cartofii iarna. Așa nu vor încolți și nu vor prinde gust de „vechi”
Cartofii sunt printre cele mai îndrăgite și versatile legume din gospodăriile românilor. Fie că sunt consumați fierți, prăjiți, copți sau în diverse combinații, cartofii sunt nelipsiți de la masa noastră.
televizor telecomanda poza poza d8abfe9070 jpg
Postul TV din România care se schimbă complet. Va avea un alt nume, iar din vară va difuza cu totul altceva
Un post de televiziune din țara noastră urmează să treacă printr-o schimbare majoră din această vară. Nu numai că urmează să își schimbe numele, dar conținutul pe care îl va oferi se va schimba total.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care ocupă locul 1 în preferințele românilor. A fost vizionat deja de milioane de oameni din întreaga lume
Deși s-a lansat cu numai câteva zile în umă, acest film de excepție a devenit rapid unul dintre cele mai populare de pe platfoma de steaming Netflix. „Ad Vitam” a reușit, în numai cinci zile, să urce pe locul 1, în topul preferințelor din țaa noastă.
img (3) jpg
Cine este bărbatul care a ucis o mamă și pe fiul ei, în Bihor. A încălzit mâncare în bucătăria victimelor şi a luat masa. Femeia i-a fost învățătoare
Detalii șocante ies la iveală în cazul dublei crime din județul Bihor. Un tânăr de 27 de ani și mama acestuia, o pensionară în vârstă de 63 de ani, au fost omorâți cu sânge rece.
metrou bucuresti jpeg
Ponturi pentru a circula mai ieftin cu transportul în comun în București
Scumpirea Metrorex poate fi evitată prin alegerea altor tipuri de abonament, relatează clubferoviar.ro.
shutterstock 2541436979 jpg
Știi să-ți sufli nasul corect? Iată recomandările medicilor și riscurile asociate cu tehnicile greșite
Sezonul răcelilor și gripei aduce cu sine nasuri înfundate și secreții nazale abundente. Să-ți sufli nasul pare o acțiune simplă, dar dacă nu este făcută corect, poate avea consecințe neașteptate asupra sănătății.