Cine a excomunicat cultura rusă?

Publicat în Dilema Veche nr. 947 din 2 – 8 iunie 2022
Frica lui Putin jpeg

Unele restricții temporare din partea unor instituții culturale occidentale, impuse artiștilor ruși care nu s-au desolidarizat de Putin și de războiul ordonat de el în Ucraina – restricții, ce-i drept, luate – unele – sub imperiul emoției și nu întotdeauna foarte înțelept –, au permis propagandei ruse să pretindă complet fals că Vestul urăște cultura rusă și că în presupusul său program „cancel culture” intră și marile valori ale acesteia. Opinia circulă, din păcate, și în afara propagandei ruse oficiale, chiar printre unele spirite „fine” de la noi, care deocamdată se mulțumesc cu sarcasme aluzive:

„O conversație cu Mihail Neamțu despre Posedații lui Dostoievski (astăzi mai cunoscut sub titlul, mai puțin fericit, de Demonii). Discuția noastră a fost filmată în ianuarie 2022, cînd Dostoievski – după mine cel mai mare geniu literar alături de Cervantes – nu era încă excomunicat din literatură” (subl. mea). (Andrei Vieru, postare pe Facebook)

Cine l-a „excomunicat” pe Dostoievski din literatură după ianuarie 2022? Unde? Cînd? Cu ce efect? Propoziția, cu verbul conjugat prudent la diateza pasivă, se menține în vag, permițînd o mulțime de interpretări, care mai de care mai sumbre. Dar, la modul general, se înțelege că autorul „excomunicării” e Occidentul mîniat pe Rusia, care Occident ar mai fi găsit astfel un subiect pentru a sa ticăloasă „cancel culture”. Fals!

Nu, Occidentul nu-i excomunică nici pe Dostoievski, nici pe Tolstoi, nici pe Bulgakov, nici pe Pasternak, nici pe Ceaikovski, nici pe atîtea alte genii din literatură, muzică sau film. Vorbesc de Occidentul adevărat, nu de eventuale nesemnificative excepții. Dar unii simt pesemne nevoia să-i confecționeze Vestului o imagine respingătoare și unilaterală, iar cultura rusă devine, pentru ei, victima unei culturi decerebrate, decadente și autodistructive – exact ceea ce susține și propagnda putinistă.

Și cine vrea sau a vrut să nimicească sau să „excomunice” cultura rusă? Nu Vestul, ci însuși statul rus în diferitele sale întruchipări. Cine l-a exilat pe Turgheniev, cine l-a deportat în Siberia pe Dostoievski? Cine l-a ținut în închisoare pe Cernîșevski? Statul rus, nu Occidentul. Cine l-a excomunicat pe Tolstoi? Biserica rusă pravoslavnică, susținută de statul rus. Cine i-a persecutat pe Bulgakov, pe Ahmatova, pe Pasternak? Cine l-a exilat pe Soljenițîn? Cine a forțat înjosirea unui Șostakovici? Statul sovietic, moștenitorul statului rus. Cine astăzi arestează, exilează, omoară, cenzurează pe oricine care nu vorbește în termenii propagandei oficiale? Statul rus, din nou, nu Occidentul, care i-a apreciat, i-a publicat în imense tiraje, i-a jucat și uneori i-a premiat pe toți acești scriitori, artiști, muzicieni etc. și pe destui alții.

De fapt, de la începutul secolului al XIX-lea, o parte însemnată și cea mai valoroasă a culturii ruse s-a aflat într-un război aproape niciodată întrerupt cu statul rus și conducătorii săi – de la Nicolae I la Stalin și la Putin (cu excepția perioadei Gorbaciov-Elțîn). Închisoarea, deportarea, lagărul, asasinatul, exilul și mai ales cenzura au fost armele statului acestuia, a cărui cultură politică nu înțelege decît opresiunea și persecuția ca mijloace de guvernare. Nu cred că a mai existat pe lume vreun alt stat care, atîta timp și cu atîta consecvență, să fie în război cu precădere contra propriei culturi libere, în tot ce avea aceasta mai respectabil și mai valoros. (Spre comparație, în Germania o situație asemănătoare a durat numai 12 ani.) Sigur, soluțiile propuse de „intelighenția” rusă de ieri și de azi au fost nu o dată radicale și utopice, dar vina principală și primordială pentru această radicalizare și înstrăinare de realitate a fost întotdeauna a statului și a politicii autocratice care-i era proprie.

Cîtă nedreptate, deci, ba chiar cît resentiment față de Occidentul contemporan, cîtă complezență, în schimb, chiar involuntară, față de autocrația rusă eternă la oricine dă a înțelege – fie și aluziv, ba-i poate chiar mai grav dacă e aluziv – că excomunicarea acelor mari creatori ar fi, într-un fel sau altul, opera Occidentului! Și cîtă impardonabilă confuzie la cel care evită să spună răspicat că ea se datorează acelui stat brutal și mîrșav – o mare catastrofă pentru lume și, nu în ultimul rînd, pentru propria-i cultură!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

donald trump devin nunes FOTO Leon Neal/Getty Images
Donald Trump continuă numirile controversate la Casa Albă. Cui i-a oferit un post-cheie din domeniul informațiilor
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit sâmbătă pe directorul platformei sale de social media, Devin Nunes, să conducă un grup consultativ în domeniul informaţiilor.
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
Polițiștii la ușa Dianei Șoșoacă, duminică dimineața. Europarlamentarul furios: „Ați venit să colindați?”
Un nou scandal marca Diana Șoșoacă. Duminică dimineața, europarlamentarul a luat foc, când doi polițiști s-au prezentat la domiciliul ei pentru a-i înmâna un proces verbal de
decebal refugul png
Povestea fantastică a enigmaticului Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Nimeni nu știe exact unde se află
Pierdut în abisul timpului, numele misterios al Ranisstorumului continuă să stârnească fascinație și dezbateri aprinse între istorici, arheologi și pasionați de trecut.
Serena Williams. Foto Instagram
Aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene Române Foto MApN jpg
MApN reacționează în urma unor manipulări cu privire la spațiului aerian al României: „Se încearcă inducerea unui climat de panică”
Se încearcă discreditarea acțiunilor de întărire a capacității de apărare în fața oricăror forme de agresiune.
7 front sosoaca jpg
Poliția a mers la domiciliul Dianei Șoșoacă. De ce este acuzată șefa partidului SOS
Doi polițiști au mers duminică dimineața la domiciliul europarlamentarului Diana Șoșoacă să-i înmâneze un proces verbal de contravenție. Șefa SOS a filmat întâmplarea și a pus totul pe Facebook.
politia rutiera noaptea jpg
Un cetățean turc a amenințat, într-o transmisiune live, că va construi o bombă și se aruncă în aer. Zeci de polițiști au pornit în căutarea lui
Un cetățean turc a pus pe jar autoritățile din județul Olt, sâmbătă, 14 decembrie 2024. Acesta, într-o transmisiune live pe rețelele sociale, a amenințat că va construi o bombă. Ulterior, printr-un apel la 112, s-a sesizat că cetățeanul are de gând să-și pună capăt zilelor.
cariera elevi jpg
Priorităţi pentru viitorul ministru al Educaţiei
Preşedintele Iohannis şi-a cerut iertare pe 1 decembrie pentru eşecul proiectului său de suflet, România Educată:
Atacul a vizat o importantă bază militară Foto X   Nexta jpg
Groznîi, capitala Ceceniei, a fost atacată de drone. A fost vizate mai multe obiective militare
Groznîi, capitala Ceceniei, a fost vizată duminică dimineaţă de un atac cu drone. A fost vizată inclusiv o bază miliară de unde oamenii sunt trimişi să lupte în Ucraina.