Cetățeanul – o minoritate?

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Ce-i asta? Revenire a refulatului? Invazie a strigoilor trecutului? Redeschiderea sertarului închis al istoriei? Cam așa ceva pare a spune lista pentru Primăria Generală a Gabrielei Firea. Viitorii posibili consilieri generali au fost recrutați din aluviunile deja uscate ale secolului trecut, precum Petre Roman, sau extrași din mitologiile decolorate ale fotbalului, precum Anghel Iordănescu sau Cornel Dinu, fără a lipsi și un extract din detritusul șefiei acelui sport, ca Mitică Dragomir, adus la înaintare în pofida unei condamnări penale în primă instanță. Inșii ăștia par să creadă că îmbătrînirea și declinul stau în loc dacă ne fac voioși cu ochiul înaintea camerelor, sau că timpul merge de-a-ndăratelea dacă vor prinde în piept insigna de consilier general. Dar nu-i Gabriela Firea singura care confundă alegerile municipale cu un sanatoriu de geriatrie. Apar, reprezentînd alte partide, și alți ipochimeni de care speram să uităm: Vanghelie, Piedone și, obsedat să stea din nou în rîndul întîi – Traian Băsescu.

De ce se întîmplă reciclarea asta politică, mai temeinic urmărită decît reciclarea deșeurilor și, spre deosebire de aceasta din urmă, deloc impusă de reglementările europene? Contează mai ales disprețul față de alegătorii mai vîrstnici: se presupune că pensionarul n-are și el nevoie de apă caldă permanentă, nu-i trebuie și lui să respire aer cît de cît curat, că nu dorește și el mai multe spații verzi, că nu-i și el excedat de aglomerație, praf și mizerie. Nu, cică respectivul uită de toate necazurile astea pe care Primăria pare incapabilă să le rezolve de ani buni, de îndată ce vede obrazul ofilit al lui Petre Roman. Se va mulțumi cu frigul din apartament la iarnă cu condiția să audă incontinența verbală a lui Mitică Dragomir. Își va recăpăta vigoarea și sănătatea fără clinici și spitale performante, numai să-i vadă ciorovăindu-se cu mapamondul pe Anghel Iordănescu și pe Cornel Dinu. Căci nu vedem să mai fie buni la altceva toți aceștia!

Iată un electorat fără creier, par a fi socotit Firea și alți politicieni la sfatul doctorilor lor de imagine: nici măcar nu-și dă seama ce-l doare, care-i sînt interesele reale și, în consecință, o porție de nostalgie ar ține de cald și ar astîmpăra nevoile, mai ceva decît o farfurie de ciorbă. Ei, unde ești tu, „alegător rațional” din alte timpuri, a cărui presupusă prezență ar fi stat la temelia democrației?

Pentru Firea, Băsescu și mulți alți politicieni, dar și pentru teoreticienii de azi – de la noi și de pe alte meleaguri –, acest „alegător rațional” nu mai există de mult, dacă a existat cumva, sub înfățișarea burghezului respectabil, cetățean și cititor de gazete: politicienii sînt convinși că azi nu mai există decît pachete personalizate de afecte – frică, ură, teamă de viitor, nostalgie pentru trecut și așa mai departe – și, desigur, fără minte. Pentru acest alegător, vanghelioanele sînt necesare acum și oricînd, apa caldă – mîine, poimîine sau niciodată! Alegătorul postmodern e considerat a fi decerebrat, sensibil numai la instigări pasionale și bufeuri de memorie afectivă. Cînd pensionarul îl vede pe Iordănescu, se crede că i se dezdoaie brusc genunchii. Cînd pensionara îl vede pe Petrică, cică neapărat lăcrimează și poate are chiar o uitată tresărire hormonală. Temelia democrației împletește ciorapi de iarnă și cască ochii cu cataractă la televizor. Urmează – ni se susură insistent în urechi – că va să pupe virtual icoanele trecutului, nevăzînd cît s-au scorojit și decolorat între timp. Așa o fi?

Mai demult, se spunea simplu și brutal: prostimea. Azi avem un echivalent, corect-politic: electoratul. În această echivalență cred mulți, deși n-ar recunoaște-o pe față – de la politicieni populiști la stimabili analiști politici și teoreticieni universitari. Dacă-i așa însă, ar fi cazul să se consemneze prezența și a unei noi minorități (căreia s-ar cuveni să i se acorde măcar protecția cuvenită oricărei minorități sociale, etnice, religioase, sexuale): este cetățeanul.

Sau cumva cetățeanul nu-i totuși încă o minoritate? Vom ști peste o lună.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.