Cetățeanul – o minoritate?

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Ce-i asta? Revenire a refulatului? Invazie a strigoilor trecutului? Redeschiderea sertarului închis al istoriei? Cam așa ceva pare a spune lista pentru Primăria Generală a Gabrielei Firea. Viitorii posibili consilieri generali au fost recrutați din aluviunile deja uscate ale secolului trecut, precum Petre Roman, sau extrași din mitologiile decolorate ale fotbalului, precum Anghel Iordănescu sau Cornel Dinu, fără a lipsi și un extract din detritusul șefiei acelui sport, ca Mitică Dragomir, adus la înaintare în pofida unei condamnări penale în primă instanță. Inșii ăștia par să creadă că îmbătrînirea și declinul stau în loc dacă ne fac voioși cu ochiul înaintea camerelor, sau că timpul merge de-a-ndăratelea dacă vor prinde în piept insigna de consilier general. Dar nu-i Gabriela Firea singura care confundă alegerile municipale cu un sanatoriu de geriatrie. Apar, reprezentînd alte partide, și alți ipochimeni de care speram să uităm: Vanghelie, Piedone și, obsedat să stea din nou în rîndul întîi – Traian Băsescu.

De ce se întîmplă reciclarea asta politică, mai temeinic urmărită decît reciclarea deșeurilor și, spre deosebire de aceasta din urmă, deloc impusă de reglementările europene? Contează mai ales disprețul față de alegătorii mai vîrstnici: se presupune că pensionarul n-are și el nevoie de apă caldă permanentă, nu-i trebuie și lui să respire aer cît de cît curat, că nu dorește și el mai multe spații verzi, că nu-i și el excedat de aglomerație, praf și mizerie. Nu, cică respectivul uită de toate necazurile astea pe care Primăria pare incapabilă să le rezolve de ani buni, de îndată ce vede obrazul ofilit al lui Petre Roman. Se va mulțumi cu frigul din apartament la iarnă cu condiția să audă incontinența verbală a lui Mitică Dragomir. Își va recăpăta vigoarea și sănătatea fără clinici și spitale performante, numai să-i vadă ciorovăindu-se cu mapamondul pe Anghel Iordănescu și pe Cornel Dinu. Căci nu vedem să mai fie buni la altceva toți aceștia!

Iată un electorat fără creier, par a fi socotit Firea și alți politicieni la sfatul doctorilor lor de imagine: nici măcar nu-și dă seama ce-l doare, care-i sînt interesele reale și, în consecință, o porție de nostalgie ar ține de cald și ar astîmpăra nevoile, mai ceva decît o farfurie de ciorbă. Ei, unde ești tu, „alegător rațional” din alte timpuri, a cărui presupusă prezență ar fi stat la temelia democrației?

Pentru Firea, Băsescu și mulți alți politicieni, dar și pentru teoreticienii de azi – de la noi și de pe alte meleaguri –, acest „alegător rațional” nu mai există de mult, dacă a existat cumva, sub înfățișarea burghezului respectabil, cetățean și cititor de gazete: politicienii sînt convinși că azi nu mai există decît pachete personalizate de afecte – frică, ură, teamă de viitor, nostalgie pentru trecut și așa mai departe – și, desigur, fără minte. Pentru acest alegător, vanghelioanele sînt necesare acum și oricînd, apa caldă – mîine, poimîine sau niciodată! Alegătorul postmodern e considerat a fi decerebrat, sensibil numai la instigări pasionale și bufeuri de memorie afectivă. Cînd pensionarul îl vede pe Iordănescu, se crede că i se dezdoaie brusc genunchii. Cînd pensionara îl vede pe Petrică, cică neapărat lăcrimează și poate are chiar o uitată tresărire hormonală. Temelia democrației împletește ciorapi de iarnă și cască ochii cu cataractă la televizor. Urmează – ni se susură insistent în urechi – că va să pupe virtual icoanele trecutului, nevăzînd cît s-au scorojit și decolorat între timp. Așa o fi?

Mai demult, se spunea simplu și brutal: prostimea. Azi avem un echivalent, corect-politic: electoratul. În această echivalență cred mulți, deși n-ar recunoaște-o pe față – de la politicieni populiști la stimabili analiști politici și teoreticieni universitari. Dacă-i așa însă, ar fi cazul să se consemneze prezența și a unei noi minorități (căreia s-ar cuveni să i se acorde măcar protecția cuvenită oricărei minorități sociale, etnice, religioase, sexuale): este cetățeanul.

Sau cumva cetățeanul nu-i totuși încă o minoritate? Vom ști peste o lună.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.