Cetățeanul – o minoritate?

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Ce-i asta? Revenire a refulatului? Invazie a strigoilor trecutului? Redeschiderea sertarului închis al istoriei? Cam așa ceva pare a spune lista pentru Primăria Generală a Gabrielei Firea. Viitorii posibili consilieri generali au fost recrutați din aluviunile deja uscate ale secolului trecut, precum Petre Roman, sau extrași din mitologiile decolorate ale fotbalului, precum Anghel Iordănescu sau Cornel Dinu, fără a lipsi și un extract din detritusul șefiei acelui sport, ca Mitică Dragomir, adus la înaintare în pofida unei condamnări penale în primă instanță. Inșii ăștia par să creadă că îmbătrînirea și declinul stau în loc dacă ne fac voioși cu ochiul înaintea camerelor, sau că timpul merge de-a-ndăratelea dacă vor prinde în piept insigna de consilier general. Dar nu-i Gabriela Firea singura care confundă alegerile municipale cu un sanatoriu de geriatrie. Apar, reprezentînd alte partide, și alți ipochimeni de care speram să uităm: Vanghelie, Piedone și, obsedat să stea din nou în rîndul întîi – Traian Băsescu.

De ce se întîmplă reciclarea asta politică, mai temeinic urmărită decît reciclarea deșeurilor și, spre deosebire de aceasta din urmă, deloc impusă de reglementările europene? Contează mai ales disprețul față de alegătorii mai vîrstnici: se presupune că pensionarul n-are și el nevoie de apă caldă permanentă, nu-i trebuie și lui să respire aer cît de cît curat, că nu dorește și el mai multe spații verzi, că nu-i și el excedat de aglomerație, praf și mizerie. Nu, cică respectivul uită de toate necazurile astea pe care Primăria pare incapabilă să le rezolve de ani buni, de îndată ce vede obrazul ofilit al lui Petre Roman. Se va mulțumi cu frigul din apartament la iarnă cu condiția să audă incontinența verbală a lui Mitică Dragomir. Își va recăpăta vigoarea și sănătatea fără clinici și spitale performante, numai să-i vadă ciorovăindu-se cu mapamondul pe Anghel Iordănescu și pe Cornel Dinu. Căci nu vedem să mai fie buni la altceva toți aceștia!

Iată un electorat fără creier, par a fi socotit Firea și alți politicieni la sfatul doctorilor lor de imagine: nici măcar nu-și dă seama ce-l doare, care-i sînt interesele reale și, în consecință, o porție de nostalgie ar ține de cald și ar astîmpăra nevoile, mai ceva decît o farfurie de ciorbă. Ei, unde ești tu, „alegător rațional” din alte timpuri, a cărui presupusă prezență ar fi stat la temelia democrației?

Pentru Firea, Băsescu și mulți alți politicieni, dar și pentru teoreticienii de azi – de la noi și de pe alte meleaguri –, acest „alegător rațional” nu mai există de mult, dacă a existat cumva, sub înfățișarea burghezului respectabil, cetățean și cititor de gazete: politicienii sînt convinși că azi nu mai există decît pachete personalizate de afecte – frică, ură, teamă de viitor, nostalgie pentru trecut și așa mai departe – și, desigur, fără minte. Pentru acest alegător, vanghelioanele sînt necesare acum și oricînd, apa caldă – mîine, poimîine sau niciodată! Alegătorul postmodern e considerat a fi decerebrat, sensibil numai la instigări pasionale și bufeuri de memorie afectivă. Cînd pensionarul îl vede pe Iordănescu, se crede că i se dezdoaie brusc genunchii. Cînd pensionara îl vede pe Petrică, cică neapărat lăcrimează și poate are chiar o uitată tresărire hormonală. Temelia democrației împletește ciorapi de iarnă și cască ochii cu cataractă la televizor. Urmează – ni se susură insistent în urechi – că va să pupe virtual icoanele trecutului, nevăzînd cît s-au scorojit și decolorat între timp. Așa o fi?

Mai demult, se spunea simplu și brutal: prostimea. Azi avem un echivalent, corect-politic: electoratul. În această echivalență cred mulți, deși n-ar recunoaște-o pe față – de la politicieni populiști la stimabili analiști politici și teoreticieni universitari. Dacă-i așa însă, ar fi cazul să se consemneze prezența și a unei noi minorități (căreia s-ar cuveni să i se acorde măcar protecția cuvenită oricărei minorități sociale, etnice, religioase, sexuale): este cetățeanul.

Sau cumva cetățeanul nu-i totuși încă o minoritate? Vom ști peste o lună.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Crin Antonescu FOTO Mediafax
Crin Antonescu revine după 15 ani în lupta pentru Cotroceni. Ce va conta mai mult: trei partide în spate sau 10 ani de absență? ANALIZĂ
Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare, pleacă în cursa electorală având în spate peste 90% din primarii din România, cât însumează PSD-PNL-UDMR.
Ludwig van Beethoven
Simfonia a V-a a lui Beethoven are capacitatea de a lupta împotriva cancerului. Cum e posibil
O serie de cercetări arată că Simfonia a V-a a marelui compozitor Ludwig van Beethoven ar avea puterea de a distruge celulele canceroase. Același rezultat l-ar putea avea și alte creații din muzica clasică. Efecte uimitoare se observă și la nivel psihic.
judecatori magistrati bani venituri pensii shutterstock
Românii dezbat intens refuzul magistraților de a renunța la pensiile speciale: „Nu dai pensia specială din mână pe PNRR-ul de pe gard!”
Pensia medie a foștilor judecători și procurori este circa 5.000 de euro lunar și orice modificare a legii va duce la grevă în sistem. Românii văd cu ochi răi protestul instituției care-i reprezintă pe magistrați, având în vedere că fără aceste modificări România va pierde 231 milioane de euro.
Pettorano sul Gizio prima comunitate prietenoasă cu urșii din Italia Colaj Visit Italy EU&TripAdvisor DMS
Poveste de succes. Cum a reușit un sat uitat de lume să devină destinație turistică de succes cu ajutorul urșilor
În timp ce în România discuțiile despre urși se poartă adesea între panică, petiții și polemici, într-un mic sat de munte din Italia, oamenii au ales o altă cale: conviețuirea.
Doina Levinţa FOTO Mediafax
10 aprilie: Ziua în care s-a născut Doina Levinţa, creatoare de modă și scenograf
Doina Levința, născută pe 10 aprilie 1939, este una dintre cele mai cunoscute și apreciate creatoare de modă și scenografe din România.
masina de spalat vase jpg
De ce este bine să pui folie de aluminiu în mașina de spălat vase
Trucurile vechi de uz casnic continuă să ne uimească. Un astfel de truc, pe cât de simplu, pe atât de eficient, a devenit un hit pe TikTok: folosirea foliei de aluminiu în mașina de spălat vase.
viviana sposub si george burcea
Cui îi oferă George Burcea afecțiunea, după ce Viviana Sposub a anunțat că s-au despărțit FOTO
George Burcea a postat o imagine în mediul online, la scurt timp după ce Viviana Sposub a anunțat despărțirea de el. Fanii probabil nu s-au așteptat la o astfel de reacție din partea actorului.
De ce YouTube l a lasat pe Ion Cristoiu fara canal timp de 7 zile  Care e explicatia de fapt 840x500 1 jpg
Suveraniștii fac zid în jurul lui Ion Cristoiu, după ce jurnalistul a rămas fără cont de TikTok. „E o ticăloșie”
Jurnalistul Ion Cristoiu a anunțat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că platforma TikTok i-a șters contul. În apărarea sa au sărit mai multe personalități din tabăra suveranistă.
image png
Cum a reușit Dragoș Pătraru să slăbească 30 de kilograme. A spus „adio” la 3 alimente pe care mulți le adoră
Dragoș Pătraru, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de televiziune din România, dezvăluie care sunt alimentele la care a renunțat pentru a slăbi 30 de kilograme.