Cercurile concentrice ale vinovăției

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
Frica lui Putin jpeg

Descoperirile sinistre din cîteva azile de bătrîni din jurul Bucureștiului (vîrstnici umiliți, bătuți, lăsați murdari, flămînzi și chiar unii dintre ei puși la munci) arată – pentru a nu știu cîta oară – că dezumanizarea omului este, pe de o parte, simetrică, pe de alta invazivă și molipsitoare.

Simetrică: pe măsură ce victimei i se neagă calitățile omenești prin rele tratamente, umilință sau chiar tortură, agresorul devine și el tot mai lipsit de calități omenești și, la limită, se transformă într-un monstru. Dacă întîi nu mai vrea – doar în anumite cazuri – să facă distincția dintre bine și rău, mai apoi generalizează și, treptat, în urma procesului nici nu mai e în stare să facă distincția în cauză, chiar de ar vrea. Capătă un fel de seninătate obtuză de paznic de lagăr și torționar, care pretinde că și-a făcut numai datoria, sau – cel mult – că nu avea de ales, deoarece oricum altul i-ar fi luat locul. Observăm și acum că îngrijitorii din acele azile, după ce au fost descoperiți și chiar arestați unii dintre ei, nu par să aibă tresăriri morale ori regrete. Pretind la unison, în pofida dovezilor covîrșitoare, că sînt nevinovați. Și probabil că, în ochii lor, chiar așa și sînt, nu fiindcă n-ar fi comis anumite crime, ci fiindcă nu consideră că acele fapte sînt crime.

Între timp, însă, dezumanizarea a infectat și o zonă adiacentă, aceea a complicilor: inspectori care au închis ochii contra mită, colegi de serviciu care, deși ei personal n-au comis abuzuri, nici nu le-au denunțat pe cele despre care știau că se petreceau în proximitatea lor. Nu le-au denunțat fie din teamă că vor fi supuși unor represalii, fie din comoditate, fie convinși că oricum nu se vor lua nici un fel de măsuri (ceea ce de multe ori, din păcate, e adevărat, dar nu e o justificare). Acești oameni se simt în ordine, deoarece își spun că, pe de o parte, ei personal n-au făcut nimic rău, pe de alta, că „așa-i mersul lucrurilor”, „ăsta-i sistemul” etc. și astfel, fără să se opună activ răului, devin agenții lui de propagare.

Urmează cercul al treilea al dezumanizării: politicienii de la nivel local și național. Simpla lor grijă din zilele acestea de a arunca de la sine răspunderea – orice răspundere –, neasumînd nici măcar o relativă neglijență e începutul infectării. Dar urmează și o altă abordare: politicienii acuză pe toată lumea și în special pe adversarii politici de conspirație, de manipulare mediatică, de tentativă din partea adversarilor politici de a anihila cariere de succes etc. Aproape simultan vine răstirea la presă – care pune întrebări –, considerată complice în „conspirație”. Acești politicieni (fie că sînt aleși, fie numiți) sînt incapabili să admită că răspunderea lor trebuie să fie proporțională cu privilegiile de care dispun și că ea nu se calculează birocratic prin bifarea unor competențe limitate. Asta în cel mai bun caz, cînd nu sînt complicități directe, „de clan” – așa cum se pare că ar exista în cazul de față. Apoi vine și rîndul colegilor de partid și al partidului în general, care decid cum să-i trateze pe politicienii cu „pete”. Dacă lucrurile au mers prea departe și „imaginea” acestora pare alterată iremediabil, îi sacrifică liniștiți pe altarul binelui de partid, dar n-o fac atîta timp cît imaginea mai poate fi salvată. Un bilet de acces pentru infectarea cu dezumanizare: interesul de partid.

Și așa dezumanizarea se propagă în cercuri tot mai largi, infectînd oameni tot mai depărtați strict material de focarul infecției, dar care, prin neglijență, ignorare voită, interes de clan și de partid, se infectează la rîndul lor. Desigur, ei pot să-și clameze zgomotos nevinovăția, ba chiar să facă paradă de sentimente și virtuți creștine, dar neasumarea publică a fie și unei minime părți de culpă, urmată eventual de demisii, arată gradul avansat de insensibilizare maladivă la ignominie. 

La urmă e inevitabil ca noi toți să devenim, într-o anumită măsură, infectați cu morbul insensibilității etice, dacă reacționăm numai punctual, inflamat pe moment, dar fără continuitate, dacă-i vom alege la un moment dat pe aceiași oameni ca să ne conducă, dacă continuăm să credem în eterne conspirații, dacă continuăm să ne scandalizăm numai pe fotoliul din fața televizorului și, mai ales, dacă continuăm să ne consolăm, spunînd tuturor și, mai ales, nouă înșine că „la noi ca la nimeni”, ori că „ăsta-i sistemul”. E adevărat, sînt o răspundere și o vină difuze, a căror asumare rămîne voluntară. Ca prim pas, poate, ar trebui măcar să ne fie rușine că sîntem contemporani și conaționali cu autorii faptelor și complicii lor direcți. Și ar trebui să ne fie rușine și de lipsa lor de rușine.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Bovine moarte în urma accidentului
Un focar de febră aftoasă la animale în Germania pune pe jar autoritățile din România. Recomandările ANSVSA
Un focar de febră aftoasă a fost descoperit într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, aflat în apropiere de Berlin, Germania, ceea ce a determinat autoritățile din România să ia o serie de măsuri.
Ciolacu Schengen FOTO Inquam 2024 12 12 4778 jpg
Ciolacu la Ministerul Finanțelor: „Pensiile, indexate în septembrie. Vom râmâne în deficit de 7%”. Când va fi aprobat bugetul pe 2025
Premierul Marcel Colacu a anunțat, în urma unei ședințe la Ministerul Finanțelor, o abordare „prudentă” a construirii bugetului de stat pentru 2025. Potrivit șefului de Guvern, deficitul va rămâne sub 7%, urmând ca pensiile micii şi medii să fie indexate în luna septembrie, dacă va permite bugetul.
image png
Un restaurant din Anglia vinde o pizza cu 100 de lire. Cum explică acest preț exorbitant pentru un astfel de preparat
În gastronomia globală, puține decizii au stârnit controverse similare cu cea luată de bucătarul canadian Sam Panapoulos, în anii '60, atunci când a avut curajul să pună ananas pe pizza cu șuncă.
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Arabii îl îmbracă în bani pe Cristiano Ronaldo. Portughezul câștigă 547.000 de euro pe zi
Cristiano Ronaldo, 39 de ani, rămâne în Arabia Saudită, unde nu se lipește de trofee așa cum se lipește de bani.
Patrick Swayze  foto   Shutterstock jpg
Cele mai criminale cancere. Nici actorul Patrick Swayze n-a trăit mai mult de un an și jumătate!
Studiile ne arată că peste jumătate dintre pacienții cu „cele mai agresive forme de cancer” mor la nici un an de la diagnostic. Patrick Swayze a depășit cu puțin acest prag morbid!
eau emiratele arabe unite dubai shutterstock
Emiratele Arabe Unite, încă o posibilă locație pentru întâlnirea dintre Trump și Putin
Printre țările unde ar putea avea loc întâlnirea dintre președintele rus Vladimir Putin și Donald Trump se numără acum și Emiratele Arabe Unite (EAU).
masina carabinieri FOTO questure.poliziadistato.it
Un român a murit pe șantierul unui spital din Italia: „Nu ne vom resemna niciodată, nu este suficientă doar compasiunea”
Un muncitor român, de 58 de ani, rezident în localitatea italiană Bassano del Grappa, provincia Vicenza din Italia, și-a pierdut viața într-un tragic accident de muncă petrecut în cadrul lucrărilor la noua centrală termică a spitalului din Bari.
Mihai Eminescu jpg
De ziua lui Eminescu
Astăzi se împlinesc 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, cel mai important scriitor român.
H276 coperta
Historia nr. 276, Ianuarie 2025
Acum 80 de ani, Hitler a lansat o ultimă ofensivă de amploare, luând prin surprindere Comandamentul Aliat. Germania a pierdut oameni și echipamente, dar şi costul Aliaţilor a fost dureros. Preţul pentru eliberarea Europei a fost mare. Dar mari au fost și speranţele legate de încheierea războiului.