Cercurile concentrice ale vinovăției

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
Frica lui Putin jpeg

Descoperirile sinistre din cîteva azile de bătrîni din jurul Bucureștiului (vîrstnici umiliți, bătuți, lăsați murdari, flămînzi și chiar unii dintre ei puși la munci) arată – pentru a nu știu cîta oară – că dezumanizarea omului este, pe de o parte, simetrică, pe de alta invazivă și molipsitoare.

Simetrică: pe măsură ce victimei i se neagă calitățile omenești prin rele tratamente, umilință sau chiar tortură, agresorul devine și el tot mai lipsit de calități omenești și, la limită, se transformă într-un monstru. Dacă întîi nu mai vrea – doar în anumite cazuri – să facă distincția dintre bine și rău, mai apoi generalizează și, treptat, în urma procesului nici nu mai e în stare să facă distincția în cauză, chiar de ar vrea. Capătă un fel de seninătate obtuză de paznic de lagăr și torționar, care pretinde că și-a făcut numai datoria, sau – cel mult – că nu avea de ales, deoarece oricum altul i-ar fi luat locul. Observăm și acum că îngrijitorii din acele azile, după ce au fost descoperiți și chiar arestați unii dintre ei, nu par să aibă tresăriri morale ori regrete. Pretind la unison, în pofida dovezilor covîrșitoare, că sînt nevinovați. Și probabil că, în ochii lor, chiar așa și sînt, nu fiindcă n-ar fi comis anumite crime, ci fiindcă nu consideră că acele fapte sînt crime.

Între timp, însă, dezumanizarea a infectat și o zonă adiacentă, aceea a complicilor: inspectori care au închis ochii contra mită, colegi de serviciu care, deși ei personal n-au comis abuzuri, nici nu le-au denunțat pe cele despre care știau că se petreceau în proximitatea lor. Nu le-au denunțat fie din teamă că vor fi supuși unor represalii, fie din comoditate, fie convinși că oricum nu se vor lua nici un fel de măsuri (ceea ce de multe ori, din păcate, e adevărat, dar nu e o justificare). Acești oameni se simt în ordine, deoarece își spun că, pe de o parte, ei personal n-au făcut nimic rău, pe de alta, că „așa-i mersul lucrurilor”, „ăsta-i sistemul” etc. și astfel, fără să se opună activ răului, devin agenții lui de propagare.

Urmează cercul al treilea al dezumanizării: politicienii de la nivel local și național. Simpla lor grijă din zilele acestea de a arunca de la sine răspunderea – orice răspundere –, neasumînd nici măcar o relativă neglijență e începutul infectării. Dar urmează și o altă abordare: politicienii acuză pe toată lumea și în special pe adversarii politici de conspirație, de manipulare mediatică, de tentativă din partea adversarilor politici de a anihila cariere de succes etc. Aproape simultan vine răstirea la presă – care pune întrebări –, considerată complice în „conspirație”. Acești politicieni (fie că sînt aleși, fie numiți) sînt incapabili să admită că răspunderea lor trebuie să fie proporțională cu privilegiile de care dispun și că ea nu se calculează birocratic prin bifarea unor competențe limitate. Asta în cel mai bun caz, cînd nu sînt complicități directe, „de clan” – așa cum se pare că ar exista în cazul de față. Apoi vine și rîndul colegilor de partid și al partidului în general, care decid cum să-i trateze pe politicienii cu „pete”. Dacă lucrurile au mers prea departe și „imaginea” acestora pare alterată iremediabil, îi sacrifică liniștiți pe altarul binelui de partid, dar n-o fac atîta timp cît imaginea mai poate fi salvată. Un bilet de acces pentru infectarea cu dezumanizare: interesul de partid.

Și așa dezumanizarea se propagă în cercuri tot mai largi, infectînd oameni tot mai depărtați strict material de focarul infecției, dar care, prin neglijență, ignorare voită, interes de clan și de partid, se infectează la rîndul lor. Desigur, ei pot să-și clameze zgomotos nevinovăția, ba chiar să facă paradă de sentimente și virtuți creștine, dar neasumarea publică a fie și unei minime părți de culpă, urmată eventual de demisii, arată gradul avansat de insensibilizare maladivă la ignominie. 

La urmă e inevitabil ca noi toți să devenim, într-o anumită măsură, infectați cu morbul insensibilității etice, dacă reacționăm numai punctual, inflamat pe moment, dar fără continuitate, dacă-i vom alege la un moment dat pe aceiași oameni ca să ne conducă, dacă continuăm să credem în eterne conspirații, dacă continuăm să ne scandalizăm numai pe fotoliul din fața televizorului și, mai ales, dacă continuăm să ne consolăm, spunînd tuturor și, mai ales, nouă înșine că „la noi ca la nimeni”, ori că „ăsta-i sistemul”. E adevărat, sînt o răspundere și o vină difuze, a căror asumare rămîne voluntară. Ca prim pas, poate, ar trebui măcar să ne fie rușine că sîntem contemporani și conaționali cu autorii faptelor și complicii lor direcți. Și ar trebui să ne fie rușine și de lipsa lor de rușine.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.