Centrali

Publicat în Dilema Veche nr. 987 din 9 martie – 15 martie 2023
Frica lui Putin jpeg

În articolul de săptămîna trecută, am susținut că toți „sîntem cumva mai mult sau mai puțin marginali” și că lumea se împarte între „foști și actuali marginali”. Fără a face figură de artificiu retoric și nici de a spune ceva în contradicție cu acele spuse, vom afirma, de data asta, că toți sîntem mai mult sau mai puțin centrali, adică toți tindem să ne vedem și plasați în centru, adică într-un punct privilegiat, rămînînd de discutat felul în care îl definim.

Într-adevăr, mai întîi, copii fiind, cu toții ne-am simțit „în centru”: cu adulții părînd că se rotesc în jurul nostru, spre a ne hrăni, ocroti și îngriji. Apoi, crescînd puțin, am avut impresia că, întîi, locuința, cartierul, apoi orașul nostru stau în centrul universului; că, de fapt, lumea de dincolo de acestea ține de fantasme, de basm și că e aproape de neființă. E adevărat că, odată cu maturitatea, am aflat că lumea reală e mult mai mare și că noi nu sîntem deloc plasați fizic în centrul ei. Și totuși, psihologic am tins să rămînem în centru. Chiar limba maternă ne-a impus cumva centralitatea: nu ne-a învățat Wittgenstein că „limitele limbajului meu sînt limitele lumii mele”? Or, în „lumea mea”, cu limba pe care o vorbesc, eu sînt centrul.

Dar stai: oare națiunea noastră nu e buricul pămîntului? Așa ne învață întotdeauna naționalismul deprins din manualele de istorie. Am fost întotdeauna o națiune de eroi: fie am clădit un imperiu în trecut, fie am fost piatra de poticnire a unui alt imperiu. Ori am construit catedrale, ori i-am apărat de mongoli și de turci pe cei care construiau catedrale (și care nu știu să ne fie recunoscători). Am fost „meterez”, „punte”, „insulă”, „vad”. Cînd am învins în luptă, cică am învins. Cînd am fost învinși, tot am învins – moral. Calități ca la noi ori nu mai există nicăieri, ori cînd există, vin de la noi. Iar dacă aparențele vorbesc împotriva centralității noastre, înseamnă că aparențele sînt înșelătoare sau că există o conspirație împotriva noastră a unor frustrați. 

Fie: națiunea noastră nu e, poate, chiar atît de centrală. Dar măcar sîntem centrali prin procură, de exemplu, prin apartenența la Europa, sau la latinitate, sau la rasa albă, sau la creștinism, sau la ortodoxie, sau la sexul „tare”, sau la ce mai vreți. Unele femei se simt centrale pentru că se consideră mereu foarte la modă, pe alții tocmai refuzul modei îi face să se considere centrali. Unii se văd centrali fiindcă încearcă să fie una cu progresul, alții, dimpotrivă, fiindcă sînt „reacționari”. Grecii se simțeau cîndva centrali, fiindcă nu erau barbari, iar barbarii – fiindcă nu erau greci. 

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Există și alte moduri în care ne putem simți și considera centrali: de exemplu, dacă avem o profesie ce ni se pare utilă, dacă avem mulți bani, dacă avem mulți prieteni pe Facebook sau adunăm multe like-uri; dacă ne admiră femeile – respectiv, bărbații –, dacă apărem „pe sticlă” sau chiar dacă sîntem menționați o dată la jurnalele de știri – fie și negativ. Unii se simt centrali fiindcă au șofer și secretară, alții fiindcă există cîteva sute de milioane de alți oameni care nu crîcnesc înaintea lor. Robinson Crusoe e central fiindcă îl are pe Vineri drept sclav. Vineri – fiindcă îi e indispensabil stăpînului Robinson. Papa e în centru, fiindcă are întreaga Biserică Romană. Catolicii – fiindcă îl au pe Papă. Non-catolicii – fiindcă se cred superiori catolicilor. Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.

Și, dincolo de toate, noi, ca oameni pur și simplu, ne credem neapărat centrali în lume și univers: purtăm – zice-se – chipul lui Dumnezeu, care s-a căznit să facă lumea de dragul nostru, sau chiar mai tîrziu a dat s-o strice – la Potop – din cauza noastră, nu a balenelor, nici a muștelor, nici a crocodililor. Sau am fi – noi, oamenii – culmea evoluției biologice, vîrful selecției naturale. Sigur rămîne că am transformat planeta după firea noastră. Am colonizat-o. Am umplut-o pînă la refuz. Am murdărit-o mult mai mult decît oricare altă specie. I-am scos afară mineralele. I-am schimbat relieful, flora, fauna. Ba acum, îi asigurăm și „încălzirea centrală”!

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Singura fabrică românească de ciocolată și-a cerut insolvența
În perioada de glorie, fabrica producea 2.000 de tone de ciocolată pe an. Unul dintre sortimente a fost premiat cu medalia „Marca de Aur“.
image
Fanii lui David Attenborough, dezgustați de scenele din cel mai recent documentar: „Nu voiam să văd asta”
Ultimul episod al documentarului TV Wild Isles, al cercetătorului David Attenborough, a trezit repulsie în unii telespectatori.
image
De ce sunt finlandezii cei mai fericiți oameni din lume
Românii sunt mai fericiți față de anul trecut, potrivit World Happiness Report, care arată că ţara noastră a urcat 4 locuri în acest top. Cea mai fericită ţară, din cele 137 câte au fost incluse în clasament, rămâne Finlanda.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.