Cenaclul „Flacăra” 2.0

Publicat în Dilema Veche nr. 955 din 28 iulie – 3 august 2022
Frica lui Putin jpeg

Andrei Păunescu, fiul poetului, anunță că inaugurează o nouă ediție a Cenaclului „Flacăra“ pe plaja de la Corbu, cu ocazia zilei de naștere a lui Adrian Păunescu. IICCMER (Institutul pentru investigarea crimelor comunismului) protestează, vorbind despre Adrian Păunescu ca despre un „susținător al cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu”. Evenimentul prilejuiește noi înfruntări pe „rețele”, înfruntări care, poate, pentru tineretul de azi, au devenit relativ obscure. Ca să aduc o mică clarificare, fie-mi permis să republic un text din 2010, scris îndată după moartea poetului și pentru care, atunci, am primit multe „șuturi” dintr-o „parte a presei”.

La moartea marelui pontif al naţional-comunismului

În urmă cu abia ceva mai mult de o lună, Herta Müller denunţa din clădirea Ateneului Român slaba rezistenţă a intelectualităţii româneşti faţă de regimul Ceauşescu, aproape inexistenţa unei autentice disidenţe. Vorbele ei tăioase au fost atunci aplaudate cu empatie de asistenţă, deşi mai tîrziu au fost destui care au considerat că scriitoarea fusese prea intransigentă. Poate că da, în anumite detalii, nu lipsite de importanţă, de altfel; nu însă dacă ne gîndim la o judecată mai generală asupra societăţii româneşti de ieri, dar şi de azi.

Căci iată, duminica trecută, tot la Ateneul Român, a fost expus trupul neînsufleţit al lui Adrian Păunescu, căruia astfel i s-au acordat, fie şi nedeclarate oficial, onoruri naţionale. Nu găsiţi de-a dreptul obscenă această alăturare şi cu tot ceea ce ea simbolizează – Herta Müller şi Adrian Păunescu?

Noi, intelectualii, ne-am războit adesea stabilind grade în „rezistenţa prin cultură” sau vorbind, cum a făcut-o chiar Herta Müller, de „colaboraţionism” prin tăcere. O, vai, ce eroare tactică! Acum abia am văzut cît de rău ne aleseserăm ţintele şi cît de puritan-utopice ne erau distincţiile! Îi vedeam pe Mircea Cărtărescu, pe Liiceanu, pe Noica sau pe noi înşine şi formulam judecăţi aspre, dar uitaserăm de Adrian Păunescu sau de Eugen Barbu! Şi nici acum nu ne-am dezmeticit bine, capabili să opunem un „nu” ferm acestei mascarade de funeralii naţionale ce are drept subiect pe marele pontif al cultului Conducătorului!

Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu. Spre deosebire însă de alţii, precum Sergiu Nicolaescu sau Eugen Barbu, Păunescu a introdus o aură mistică în acest cult, altminteri lipsit de viaţă şi de inimă, l-a însufleţit cu o fervoare religioasă în care mulţi au văzut nu numai naţional-comunism, dar şi neo-legionarism, epurat, fireşte, de dimensiunea ortodoxistă. Reprezentaţiile Cenaclului „Flacăra“, săptămînal preluate de televiziune, nu erau simple supape oferite unui tineret în criză de distracţii, ci erau bacanalele mistice pe altarul unui regim care se pretindea ateu şi ştiinţific. Păunescu n-a fost decît un poet sentimental minor, iar a-l face egalul lui Eminescu sau altor mari poeţi, cum s-a făcut zilele acestea, e o blasfemie. Dar a avut geniu de histrion melodramatic şi de conducător de mase. Ştia să contamineze cu entuziasm debordant mulţimile de tineri, ştia să convertească energiile adolescentine în adorarea Conducătorului-Dumnezeu, a divinităţii false a Partidului, Neamului, Strămoşilor şi, nu în ultimul rînd, în autoadorare. Într-o ţară plină de surogate, Păunescu, profetul unui cult idolatru, a confecţionat o mistică-surogat, iar succesul malefic al acesteia s-a mai putut citi pînă astăzi pe feţele plînse ale unora dintre cei care i-au adus ultimul omagiu.

Iar dacă această neo-mistică ar fi avut măcar un sens pozitiv, eliberator, Păunescu ar fi meritat poate elogii. Dar ea a ţintit la înrobirea minţilor celor tineri, la dogmatizare şi autosuficienţă naţionalistă şi şovină. S-a spus că Păunescu a fost un mare patriot român. Fals. Nu e patriot acela care, cu ştiinţă, face rău ţării sale, iar Păunescu ştia desigur despre ruinarea României practicată de regimul Ceauşescu, ştia de Securitate, ştia de înjosirea culturii, a ştiinţei autentice, ştia de distrugerea bisericilor şi a satelor, de controalele ginecologice forţate. Iar adulaţia dizgraţioasă practicată de el pentru Ceauşescu şi „spălarea pe creier” a tinerilor, obţinută prin muzică folk, poezie şi urlete la ceremoniile Cenaclului „Flacăra” erau răspunsul său de mistagog obsedat de putere la toate aceste nefericiri ale ţării sale, căreia nu i-ar fi putut face mai mult rău nici dacă ar fi urît-o. Şi cînd te gîndeşti că azi unii îl mai şi consideră un fel de disident! Nu e patriot, de asemenea, omul care, după 1989, a continuat să laude „realizările” unui regim care a sfîrşit prin a-şi împuşca propriul popor. El, care a militat în partidul naţional-comunist al unui fost prim-ministru al lui Ceauşescu, a arătat că nu a învăţat nimic.

Dar nici noi (mulţi dintre noi) nu dăm impresia de a fi învăţat ceva. Privim pasivi, anesteziaţi, dezgustaţi la televiziuni, ascultăm muţi elogiile deşănţate ale comilitonilor lui Păunescu, ale unor politicieni interesaţi de puncte în sondaje, ale celor cîndva „spălaţi pe creier”, ale naivilor care confundă poezia cu versificaţia. Neglijăm să ne opunem prin cuvîntul nostru şi prin memoria noastră. În ce punct al laşităţii generale am ajuns dacă, la numai cinci ani de la rostirea raportului Tismăneanu în Parlamentul României, în care Păunescu era nominalizat printre susţinătorii declaraţi ai regimului „criminal şi ilegitim”, nu ne strigăm public indignarea împotriva expunerii acestui catafalc, fie şi pentru cîteva ore, la Ateneul Român? Cum de nu protestăm împotriva înmormîntării acestui suprem manipulator de mase între Eminescu şi Nichita Stănescu? Da, am ajuns iarăşi complici tăcuţi cu Răul, aşa cum ne-a văzut Herta Müller. Da, am rămas în continuare „un popor vegetal”, aşa cum ne-a descris Ana Blandiana. Numai că, spre ruşinea noastră, azi nici măcar frica de represalii de pe timpuri nu o mai avem drept alibi...

2010

(Andrei Cornea, Realitatea și umbra, Humanitas, 2013)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

nicusor dan jpeg
Suma pe care Nicușor Dan a cheltuit-o până acum ca să se promoveze online. „Am reușit să atragem niște donații”
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidenţiale din luna mai, a dezvăluit, miercuri seara, suma pe care a cheltuit-o în precampanie pentru promovarea pe internet.
children 593313 1280 jpg
Trendul îngrijorător care a apărut în rândul copiilor pe TikTok. Psihologii trag un semnal de alarmă: „Vor fi drame, vor fi rupturi de vieți”
Copiii, chiar și de vârste fragede, încep să înlocuiască tot mai frecvent jucăriile cu rutine de îngrijire a pielii, inspirate de la influencerii adulți din mediul online. Fetițele de 5 ani au dat startul unui trend pe TikTok, după ce s-au filmat în timp ce își aplică creme și seruri pe față.
Orez Foto Archana s Kitchen
Pericolul din farfurie. Adevărul despre un aliment de bază în România
Deși în multe culturi anumite alimente, unele chiar de bază, sunt considerate sănătoase, realitatea poate fi diferită atunci când analizăm compoziția lor. Un exemplu relevant este orezul alb, un aliment frecvent întâlnit pe mesele românilor.
Cele 4 zodii care vor avea parte de surprize majore in sezonul Berbecului, foto Shutterstock jpg
Cele 4 zodii care vor avea parte de surprize majore în sezonul Berbecului până pe 19 aprilie 2025
În prima jumătate a acestei luni, inclusiv până pe 19 aprilie 2025, patru zodii din horoscop vor avea parte de surprize foarte mari. Se anunță schimbări importante, așa că află dacă ești printre cei mai nocoși nativi!
Premierul olandez Mark Rutte FOTO Profimedia
Şeful NATO afirmă că aliaţii încă pot avea încredere în SUA. „Nu este momentul să ne descurcăm singuri”
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat miercuri Statele Unite şi Europa în privinţa oricărei tentaţii de a „merge singure” în materie de securitate, pe fondul tensiunilor crescute privind viitorul alianţei transatlantice şi a opiniilor divergente în privinţa Rusiei.
leonardo dicaprio profimedia jpg
Leonardo DiCaprio nu vrea să-și accepte vârsta! Și-a vopsit firele albe ca să pară mai tânăr
Leonardo DiCaprio (50 de ani) pare să nu își accepte vârsta și face tot posibilul să pară mai tânăr. Actorul a apărut marți la CinemaCon 2025, în Las Vegas, cu un look proaspăt, dar vizibil artificial. Părul său recent vopsit și barba retușată i-au trădat eforturile de a ascunde firele albe.
Conferinta de presa sustinuta de primarul capitalei, Nicusor Dan, la sediul PMB, in Bucuresti, 31 ianuarie 2025  Foto Inquam Photos Octav Ganea (6) jpg
Care sunt condițiile pe care le pune Nicușor Dan ca să se retragă din cursa pentru prezidențiale
Candidatul independent Nicușor Dan a anunțat că este dispus să se retragă din cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din luna mai. El a pus două condiții care au legătură cu alți candidați și cu estimările făcute de sondaje.
Afișul expoziției  „Tattarescu și școala Tattarescu. Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman”
Vernisajul expoziției „Tattarescu și școala Tattarescu”
Cu ocazia împlinirii a 205 ani de la nașterea artistului Gheorghe Tattarescu (1820-1894), Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Tattarescu și școala Tattarescu. Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman”, care va avea loc miercuri, 9 aprilie.
fabrica auto roboti semiconductori
Producătorii auto din Slovacia vor fi cei mai afectați de tarifele comerciale impuse de Trump
Producătorii auto din Slovacia, supranumită și „Detroitul Europei”, ar putea fi cei mai afectați de tarifele comerciale ce urmează să fie anunțate de președintele Donald Trump miercuri, 2 aprilie.