Cele șapte zile ale miracolului

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
Frica lui Putin jpeg

Cînd ți s-a întîmplat miracolul, în prima zi nu ți-ai crezut ochilor. „Poate o fi ceva cu ochelarii mei.” Îi ștergi de zor. Degeaba. „Cred că mi-au crescut dioptriile și nu-mi mai sînt buni”, zici. Nu, n-au crescut dioptriile. În toate celelalte cazuri, uite că ochelarii văd perfect. Poți citi chiar și contractele alea, cu litere mici, de la utilități. Să nu mai fie buni cînd e vorba de văzut miracole? Ba sînt buni. „E o iluzie de vreun fel, care o să dispară pînă mîine”, ai spus totuși și te-ai dus la culcare, așteptîndu-te să nu fie decît un miracol de o zi.

Dar în ziua a doua, te trezești dis-de-dimineață la căpătîi tot cu miracolul pe care l-ai visat și noaptea. Are o înfățișare extrem de agreabilă, trebuie să recunoști. Dar te ții tare. Nu te resemnezi: „Ești împotriva regulilor”, îi spui. „Dispari.” Nu dispare. „Ești absurd.” Te ignoră. „Atunci, măcar așteaptă să-mi beau în liniște cafeaua, și apoi să încercăm să fim rezonabili”, încerci să-l domesticești. Nu-i rezonabil. Îl denunți: „Tu nu exiști”. Ba există. Stă la cafea, ba rămîne și peste zi și nici la cină nu pleacă. E nu doar existent, ci și căpos miracolul ăsta.

În ziua a treia, constatînd că n-are de gînd să plece cu una, cu două, îi faci o primă concesie tactică: „Bine, să admitem că exiști. Dar e valabil pentru alții. Du-te la ei. Însă ce-ți veni să mă vizitezi pe mine și pe Celălalt? E o scăpare. De acord, ne-ai făcut o mică vizită protocolară, acum e cazul să te retragi discret. Știi bine că nu te-am invitat. S-ar cuveni să fim politicoși. Recunosc, mi-e greu, imposibil chiar să mă supăr pe tine. Dar asta nu înseamnă că e frumos să abuzezi de ospitalitatea noastră.” Zadarnică elocvență. Tu vorbești, tu auzi. Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.

În ziua a patra începi înfrigurat să cauți explicații. Totuși, mai ai unele pretenții teoretice și filozofice. Iei o carte, frunzărești o alta, și cauți precedente. Te uiți în fugă și pe Google, așa, pentru orice eventualitate. Nu te lămurești decît că, din cînd în cînd, se întîmplă miracole pe lume. Dar de ce, în ce fel, pentru ce ați fost tocmai voi desemnați, mister. Sigur, dacă ar fi limpede, n-ar mai fi miracole! Mersi de așa explicație! Oare v-a tras cineva la sorți? Oare v-au surîs zeii? „Acum am devenit și superstițios!”, te superi și te plîngi Celuilalt. În zadar.

În ziua a cincea te încearcă teama. „E prea frumos ca să dureze! Zeii ba surîd, ba sînt geloși, fericirea omului e drămuită cu țîrîita. Va urma sigur un necaz.” Ca să scapi de îngrijorare, promiți să fii înțelept, îți propui să aștepți prudent pe banca de rezerve; între timp, lauzi cumpătarea, justa măsură, dieta, asceza, siguranța, rezerva, prietenia sobră. Aș! N-ajută la nimic. Miracolul îți dă cu tifla: lucrează torențial, excesiv, irepresibil, delirant, descreierat, concupiscent, sexy. Ori n-are nici un dumnezeu, ori e el dumnezeu.

În ziua a șasea mai încerci o ultimă rezistență – îți închipui, un moment, serioasă. Îi explici miracolului: „Dacă eram tînăr, da, sigur, ar fi fost OK. Altfel stăteau lucrurile acum cinci, zece ori douăzeci de ani... Dar, acum, vezi tu, am îmbătrînit, din păcate...” „Ce tot spui?“, intervine Celălalt. „Uită-te mai bine.” Te uiți în oglinda Celuilalt. O, miracol! Ai întinerit.

Și vine și ziua a șaptea: ai cedat de tot. Ce ai mai putea replica? Ce ai mai putea obiecta? Capitulare completă și necondiționată. Explicațiile sînt de prisos. Reținerile – inutile. Începe dansul: Tu, Celălalt și miracolul vostru –  Unul și Totul.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.