Cele șapte zile ale miracolului

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
Frica lui Putin jpeg

Cînd ți s-a întîmplat miracolul, în prima zi nu ți-ai crezut ochilor. „Poate o fi ceva cu ochelarii mei.” Îi ștergi de zor. Degeaba. „Cred că mi-au crescut dioptriile și nu-mi mai sînt buni”, zici. Nu, n-au crescut dioptriile. În toate celelalte cazuri, uite că ochelarii văd perfect. Poți citi chiar și contractele alea, cu litere mici, de la utilități. Să nu mai fie buni cînd e vorba de văzut miracole? Ba sînt buni. „E o iluzie de vreun fel, care o să dispară pînă mîine”, ai spus totuși și te-ai dus la culcare, așteptîndu-te să nu fie decît un miracol de o zi.

Dar în ziua a doua, te trezești dis-de-dimineață la căpătîi tot cu miracolul pe care l-ai visat și noaptea. Are o înfățișare extrem de agreabilă, trebuie să recunoști. Dar te ții tare. Nu te resemnezi: „Ești împotriva regulilor”, îi spui. „Dispari.” Nu dispare. „Ești absurd.” Te ignoră. „Atunci, măcar așteaptă să-mi beau în liniște cafeaua, și apoi să încercăm să fim rezonabili”, încerci să-l domesticești. Nu-i rezonabil. Îl denunți: „Tu nu exiști”. Ba există. Stă la cafea, ba rămîne și peste zi și nici la cină nu pleacă. E nu doar existent, ci și căpos miracolul ăsta.

În ziua a treia, constatînd că n-are de gînd să plece cu una, cu două, îi faci o primă concesie tactică: „Bine, să admitem că exiști. Dar e valabil pentru alții. Du-te la ei. Însă ce-ți veni să mă vizitezi pe mine și pe Celălalt? E o scăpare. De acord, ne-ai făcut o mică vizită protocolară, acum e cazul să te retragi discret. Știi bine că nu te-am invitat. S-ar cuveni să fim politicoși. Recunosc, mi-e greu, imposibil chiar să mă supăr pe tine. Dar asta nu înseamnă că e frumos să abuzezi de ospitalitatea noastră.” Zadarnică elocvență. Tu vorbești, tu auzi. Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.

În ziua a patra începi înfrigurat să cauți explicații. Totuși, mai ai unele pretenții teoretice și filozofice. Iei o carte, frunzărești o alta, și cauți precedente. Te uiți în fugă și pe Google, așa, pentru orice eventualitate. Nu te lămurești decît că, din cînd în cînd, se întîmplă miracole pe lume. Dar de ce, în ce fel, pentru ce ați fost tocmai voi desemnați, mister. Sigur, dacă ar fi limpede, n-ar mai fi miracole! Mersi de așa explicație! Oare v-a tras cineva la sorți? Oare v-au surîs zeii? „Acum am devenit și superstițios!”, te superi și te plîngi Celuilalt. În zadar.

În ziua a cincea te încearcă teama. „E prea frumos ca să dureze! Zeii ba surîd, ba sînt geloși, fericirea omului e drămuită cu țîrîita. Va urma sigur un necaz.” Ca să scapi de îngrijorare, promiți să fii înțelept, îți propui să aștepți prudent pe banca de rezerve; între timp, lauzi cumpătarea, justa măsură, dieta, asceza, siguranța, rezerva, prietenia sobră. Aș! N-ajută la nimic. Miracolul îți dă cu tifla: lucrează torențial, excesiv, irepresibil, delirant, descreierat, concupiscent, sexy. Ori n-are nici un dumnezeu, ori e el dumnezeu.

În ziua a șasea mai încerci o ultimă rezistență – îți închipui, un moment, serioasă. Îi explici miracolului: „Dacă eram tînăr, da, sigur, ar fi fost OK. Altfel stăteau lucrurile acum cinci, zece ori douăzeci de ani... Dar, acum, vezi tu, am îmbătrînit, din păcate...” „Ce tot spui?“, intervine Celălalt. „Uită-te mai bine.” Te uiți în oglinda Celuilalt. O, miracol! Ai întinerit.

Și vine și ziua a șaptea: ai cedat de tot. Ce ai mai putea replica? Ce ai mai putea obiecta? Capitulare completă și necondiționată. Explicațiile sînt de prisos. Reținerile – inutile. Începe dansul: Tu, Celălalt și miracolul vostru –  Unul și Totul.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Soldati ucraineni se adapostesc in timpul unui bombardament in Lyman- razboi Ucraina FOTO Profimedia
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Armata ucraineană continuă să elibereze localități: Rușii atacă cu rachete S-300
Armata ucraineană continuă să elibereze localități de pe frontul de est în pofida anexărilor efectuate de Moscova. În Zaporojie, armata rusă atacă cu rachete sol-aer S-300 cu rază lungă de acțiune.
Soldati ucraineni elibereaza orasul Liman FOTO Twitter jpg
Reportaj CNN din orașul ucrainean Lîman: „Rușii s-au urcat pe tancuri şi au plecat” VIDEO
Pustietatea fantomatică a străzilor oraşului ucrainean Lîman eliberat de trupele ucrainene după ce fusese ocupat de cele ruse contrastează cu importanţa sa strategică.
Lupte la centrala nucleara Zaporojie FOTO EPA EFE jpg
Zece rachete sol-aer S-300, lansate de ruși asupra orașului Zaporojie
Forţele ruse au lansat luni dimineaţă circa zece rachete sol-aer S-300 asupra oraşului Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, distrugând obiective de infrastructură civilă.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia