Ce știu și ce pot economiștii

Publicat în Dilema Veche nr. 941 din 21 – 27 aprilie 2022
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

În ce mă priveşte, cînd e vorba de economie, nici nu ştiu, nici nu pot. Mă tem că sînt mai mult decît incompetent: sînt inapt. Îmi lipseşte, probabil, alcătuirea mentală necesară pentru a pricepe rapid şi adecvat despre ce este vorba. Prin urmare, mă bizui, fără rezerve, pe specialişti. Îi cred. Merg pe mîna lor. Mai ales că mulţi dintre ei – de fapt, toţi – se socotesc profesioniştii unei ştiinţe. O ştiinţă cu legi clare, cu premii Nobel, cu dexterităţi tehnice, care se formează laborios, în universităţi de profil. Cînd economiştii spun ceva, e musai să fie cum spun ei. Nu sînt „eseişti”, nu sînt „metafizicieni” obscuri, nu sînt scriitori de popularizare. Au pe mînă instituţii-cheie, state întregi, nenumărate organisme internaţionale şi, în fond, soarta lumii.

Uneori, însă – acum, de pildă –, sînt descurajat. Nu mai mi-e clar ce ştiu economiştii şi ce pot face cu ceea ce ştiu. Se contrazic, fac predicţii vagi, n-au soluţii. Criza economică pare să fie o evidenţă, dar e curios că ea n-a fost presimţită la timp şi că n-a putut fi prevenită. Sau dacă nu e curios, dacă e normal să nu poţi evita o criză de anvergură, atunci încrederea mea în competenţele ştiinţei economice – ca şi într-o legitate a realităţii economice – e serios fisurată. S-ar zice că sîntem la nivelul seismologiei: aflăm că vine cutremurul abia cînd, practic, el a şi început. Unii zic, cu o competenţă baritonală, că marele pericol este inflaţia. Alţii zic că, dimpotrivă, marele pericol este recesiunea. Pentru cei dintîi, soluţia e limitarea consumului. Pentru ceilalţi, soluţia e stimularea consumului. Milton Friedman crede că panaceul e piaţa, care reglează, de la sine, totul. John Kenneth Galbraith crede că piaţa e o idee depăşită şi un regulator arbitrar. Marele Keynes garantează viitorul capitalismului, cu condiţia ca statul să asume, în mod inteligent, atunci cînd e cazul (cînd apare riscul – inerent – al stagnării), un rol de stimulent eficace. Dimpotrivă, marele Schumpeter e de părere că sistemul capitalist va fi, pe termen lung, incapabil să supravieţuiască. Problema e ce facem noi, profanii, în timp ce toate aceste dispute se desfăşoară, boreal, peste capul nostru. Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Robert Heilbroner, autorul unei frumoase cărţi despre evoluţia ideilor în economie (Filosofii lucrurilor pămînteşti) vorbea, încă din 1986, despre „neputinţa ştiinţei economice contemporane de a oferi o evaluare convingătoare sau durabilă privind logica economică a situaţiei noastre istorice actuale”. Într-adevăr. Ca să faci previziuni corecte, trebuie să te poţi bizui pe o regularitate fermă a fenomenelor de care te ocupi. Or, nu există regularitate fermă a progresului tehnologic (a cărui influenţă asupra vieţii economice e decisivă), nu există regularitate fermă a comportamentului uman, a evenimentelor naturale şi a evoluţiilor politice. Economiştii nu pot lua în calcul decît realităţi imediate, conjuncturi „actuale” şi dezvoltări „posibile”. În acest sens, ei sînt „realişti”. Prea realişti: nu-şi pot permite să rişte ipoteze de lucru dincolo de orizontul vremii lor, dincolo de mentalităţile, stereotipiile şi obsesiile veacului. Cred, de aceea, că ne confruntăm nu doar cu o criză economică, ci cu o criză a ştiinţelor economice. Şi că prima n-ar fi existat fără cea de a doua.

(preluat – fără să fi aflat, între timp, răspunsul – din Adevărul, 2008)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

carne vita istock jpg
Un truc genial pentru a dezgheța carnea în doar 5 minute, fără să folosești cuptorul cu microunde
Oricine a trecut prin panica de a descoperi, la jumătatea zilei, că a uitat să scoată carnea din congelator știe cât de frustrant poate fi acest moment. Opțiunile tradiționale nu sunt mereu ideale: cuptorul cu microunde tinde să gătească marginile înainte de a dezgheța complet interiorul
zodii protejate in februarie logo webp
Cele 3 zodii protejate de Dumnezeu, din 15 aprilie. Destinul le zâmbește, dar au de luat o decizie grea
Începând cu 15 aprilie, trei zodii primesc o protecție divină aparte, ghidându-le spre oportunități neașteptate și momente de revelație.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Paradox românesc: suntem pro-europeni, dar votăm candidați anti-europeni. „Asta ne împinge spre prăpastie” ANALIZĂ
70% dintre români consideră că UE ne-a adus beneficii, spune cel mai recent Eurobarometru. Cu toate acestea, ultimele alegeri prezidențiale și cele mai recente sondaje indică un vot împotriva candidaților pro-europeni. Politicienii și consultanții lor au o mare parte din vină, spun analiștii.
Guvern FB jpg
Executivul aprobă Ghidul carierei cadrelor militare în activitate din IGSU și declanșarea unor proceduri de expropriere. Ce se mai află pe agendă
Guvernul va aproba joi Ghidul carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și din unitățile subordonate și schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate”.
Japonia 1 jpg
De ce japonezele au mai puține simptome severe la instalarea menopauzei?
Femeile din japonia experimentează simptome mai puține și de severitate redusă la instalarea menopauzei comparativ cu cele din Occident. Acest fenomen poate fi atribuit mai multor factori, inclusiv perspectiva culturală, obiceiurile alimentare și stilul de viață.
femeie cu păr frumos  foto   Shutterstock jpg
Ce alimente conțin biotină și susțin creșterea părului?
Dacă îți dorești un păr sănătos și strălucitor, includerea anumitor alimente bogate în biotină în dieta ta zilnică poat face o diferență semnificativă.
image png
Ce pregătesc China și Rusia în spatele ușilor închise? Vizita premierului Wang Yi la Moscova. China la zi
În materialul de astăzi „China la zi”, vă prezentăm traducerea unui articol publicat de The Paper, una dintre cele mai influente platforme media chineze, recunoscută pentru analiza sa detaliată a relațiilor internaționale și pentru reflectarea unor perspective oficiale privind dinamica globală.
zodii jpg
Zodia care primește un duș rece din partea destinului, pe 4 aprilie. Ceea ce află despre persoana iubită o zguduie puternic
Pentru nativii din zodia Leu, ziua de 4 aprilie vine cu o revelație tulburătoare în plan sentimental. O veste neașteptată sau o descoperire legată de partenerul de viață le poate zgudui profund încrederea și stabilitatea emoțională.
Anthony Albanese FOTO EPA-EFE
Reacţii internaţionale la taxele vamale impuse de Trump: „Complet nejustificate". Statele care au anunțat contramăsuri
Au apărut primele reacţii la anunţul preşedintelui american Donald Trump privind impunerea unor taxe vamale foarte mari, în special împotriva Chinei şi a Uniunii Europene.