Ce nu le putem ierta

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Frica lui Putin jpeg

Sînt destule lucruri, la urma urmelor, pe care, cu ceva mai multă îngăduință, i le-am putea ierta lui Liviu Dragnea și comilitonilor lui, gen Florin Iordache, Șerban Nicolae, Carmen Dan, Niculae Bădălău etc.: în fond, se spune că trebuie să știm să iertăm. Am putea, deci, la nevoie, să le iertăm acestor politicieni corupția, aroganța, duplicitatea, mentalitatea de vătaf cu cei mai mici și de slugă cu cei mai mari: căci spiritul liber – s-o recunoaștem – a devenit o floare rară, și nu numai la noi. Ceva mai greu, dar am putea să le iertăm totuși și vocația profund antieuropeană, disprețul pentru democrație, ca să nu mai vorbim despre cel pentru statul de drept – o bazaconie pentru ei. Multe dintre aceste trăsături rele de caracter provin dintr-o educație precară, din modele rele asimilate în copilărie și adolescență. Au intrat în politică cei mai mulți dintre ei în anii ’90 și s-au format în mediul cinic și conspiraționist al unui partid postcomunist, care avea în gene un apetit insațiabil pentru putere și corupție, considerînd o ofensă faptul că nu toată țara îi căzuse încă la picioare și că s-a mai întîmplat și să intre în opoziție. Un asemenea mediu formativ nu putea să nu-i ticăloșească, să nu alunge de la ei orice umbră de decență. Obsedați de înavuțirea personală, acești politicieni au învățat de mici ceea ce, de altminteri, știu foarte mulți români: că nu te poți bizui decît pe clan, neamuri și clienți. Ei au trădarea în sînge (amintiți-vă cum au fost „executați“ Năstase, Geoană ori Ponta) și de aceea știu perfect că oricînd pot fi ei înșiși trădați.

Ceva mai greu ne vine să le iertăm uriașa incompetență. Viorica Dăncilă nu i decît o suprafață, o peliculă de ignoranță deasupra unui ocean de întuneric. În actuala guvernare, aproape că nu mai vedem miniștri sau secretari de stat care să știe ce au de făcut și care să fie în stare de acțiuni coordonate, planificate și rezonabile. Pesediștii actuali au reușit performanța de a fi mai nepricepuți chiar și decît străbunii lor comuniști, în ultima fază a ceaușismului. Sînt, desigur, destui șmecheri printre ei, buni la diversiuni și intrigi. Dar o țară nu se poate conduce, cît de cît satisfăcător, fără un aparat tehnic și birocratic acceptabil și fără ca oamenii politici să aibă anumite calități de minte și inspirație, capabili să înțeleagă pe ce lume trăiesc. Uitați-vă la Viktor Orbán, premierul iliberal, naționalist, autocrat al Ungariei; oricît i-am detesta poziția și acțiunile, nu se poate să nu-i apreciem flerul politic, abilitatea, știința comunicării. Dragnea, în comparație cu el, care îl imită în destule poziționări politice, e un saltimbanc jalnic.

Și totuși, propun ca, la limită, să avem mare bunăvoință, să le găsim scuze și la acest capitol și să repetăm și noi, chiar dacă nu foarte convinși, „fericiți cei săraci cu duhul“.

Ceea ce însă ni se pare cu adevărat de neiertat este că oamenii ăștia – cu toate isprăvile și schemele lor neroade – ne irosesc viețile, ne distrug nervii, ne îmbolnăvesc mințile; pe scurt, ne fac țăndări pacea sufletească zi de zi și seară de seară. Nu ne mai culcăm decît cu gîndul ce-o să facă mîine Dragnea, ce-o să mai zică Tăriceanu și ne sculăm de dimineață întrebîndu ne ce șmecherii vor mai descoperi Iordache și Nicolicea. Nu mai sîntem normali! Lumea e agitată, nervoasă, cerul e sumbru și din cînd în cînd tună: vine mîine – sau nu vine – decizia de suspendare a președintelui? Nu-i iertăm că din cauza lor am fost obligați să facem cu toții pe experții în drept, că ne luăm la întrecere în astuții constituționaliste, că pariem numai pe revocarea Laurei Codruța Kövesi. La masă servim numai politică, și ea ne îmbolnăvește de stomac, iar casa – cu televizorul, Internetul, radioul într un etern breaking news – e pe punctul să devină un ospiciu.

Chiar și bancurile noastre au căpătat o culoare lividă și se învîrt în ultimul timp mai ales în jurul analfabetismului funcțional al doamnei prim-ministru. Cu alte cuvinte, nici măcar un rîs sănătos nu ne mai stă la îndemînă, ce să mai spunem de un concediu pe o plajă însorită! Cum să-ți mai priască soarele, marea, muntele, cerul, chiar atunci cînd pe Dragnea îl trec năbădăile și taie cu toporul Codul Penal? Nici amorezii – aud – nu se mai pot săruta în pace, cînd tocmai află că s-a dezincrimnat abuzul în serviciu.

Iată, așadar, care ne este poziția, după o temeinică considerație: că inșii respectivi sînt incompetenți, corupți, nedemocrați, grosolani – treacă meargă, s-a mai văzut! Să le fie de bine cu necuviințele și prostiile lor! I-am iertat. Dar nu le vom ierta în veci că s-au vîrît tiranic în viața, în mintea noastră și în stomacul nostru, unde ne chinuie și de unde pare-se că nu-i mai putem scoate nici cu forcepsul, nici cu Constituția. Dacă nu ne-am ține așa de intelectuali fini, mai că ne-am adresa vreunei Mame Omida ca să-i descînte să iasă din noi ca niște duhuri rele!

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Funeralii Alexandru Arșinel FOTO Inquam / George Călin
Imaginile devotamentului: cum a venit la priveghi soția lui Arșinel
Sicriul cu trupul actorului Alexandru Arşinel a fost depus în foaierul Teatrului „Constantin Tănase“, iar printre cei care sâmbătă i-au adus un omagiu s-a numărat și soția sa, care i-a fost alături mai bine de cinci decenii.
Nord Stream FOTO Shutterstock jpg
Nord Stream 2 nu mai prezintă scurgeri de gaze: Informații noi despre Nord Stream 1
Gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, nu mai prezintă scurgeri în Marea Baltică, a declarat sâmbătă pentru AFP un purtător de cuvânt al operatorului conductei.
Bulgaria vrea să cumpere gaze din Turkmenistan şi Azerbaidjan
Prețul gazelor naturale în Bulgaria în octombrie va scădea cu aproape 34%, ajungând la 116,5 euro pe MWh
Comisia de Reglementare a Energiei și Apă din Bulgaria a adoptat sâmbătă, în ședință închisă, propunerea companiei Bulgargaz de a reduce prețul gazului cu aproape 34 % de la 1 octombrie.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.