Ce nu le putem ierta

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Frica lui Putin jpeg

Sînt destule lucruri, la urma urmelor, pe care, cu ceva mai multă îngăduință, i le-am putea ierta lui Liviu Dragnea și comilitonilor lui, gen Florin Iordache, Șerban Nicolae, Carmen Dan, Niculae Bădălău etc.: în fond, se spune că trebuie să știm să iertăm. Am putea, deci, la nevoie, să le iertăm acestor politicieni corupția, aroganța, duplicitatea, mentalitatea de vătaf cu cei mai mici și de slugă cu cei mai mari: căci spiritul liber – s-o recunoaștem – a devenit o floare rară, și nu numai la noi. Ceva mai greu, dar am putea să le iertăm totuși și vocația profund antieuropeană, disprețul pentru democrație, ca să nu mai vorbim despre cel pentru statul de drept – o bazaconie pentru ei. Multe dintre aceste trăsături rele de caracter provin dintr-o educație precară, din modele rele asimilate în copilărie și adolescență. Au intrat în politică cei mai mulți dintre ei în anii ’90 și s-au format în mediul cinic și conspiraționist al unui partid postcomunist, care avea în gene un apetit insațiabil pentru putere și corupție, considerînd o ofensă faptul că nu toată țara îi căzuse încă la picioare și că s-a mai întîmplat și să intre în opoziție. Un asemenea mediu formativ nu putea să nu-i ticăloșească, să nu alunge de la ei orice umbră de decență. Obsedați de înavuțirea personală, acești politicieni au învățat de mici ceea ce, de altminteri, știu foarte mulți români: că nu te poți bizui decît pe clan, neamuri și clienți. Ei au trădarea în sînge (amintiți-vă cum au fost „executați“ Năstase, Geoană ori Ponta) și de aceea știu perfect că oricînd pot fi ei înșiși trădați.

Ceva mai greu ne vine să le iertăm uriașa incompetență. Viorica Dăncilă nu i decît o suprafață, o peliculă de ignoranță deasupra unui ocean de întuneric. În actuala guvernare, aproape că nu mai vedem miniștri sau secretari de stat care să știe ce au de făcut și care să fie în stare de acțiuni coordonate, planificate și rezonabile. Pesediștii actuali au reușit performanța de a fi mai nepricepuți chiar și decît străbunii lor comuniști, în ultima fază a ceaușismului. Sînt, desigur, destui șmecheri printre ei, buni la diversiuni și intrigi. Dar o țară nu se poate conduce, cît de cît satisfăcător, fără un aparat tehnic și birocratic acceptabil și fără ca oamenii politici să aibă anumite calități de minte și inspirație, capabili să înțeleagă pe ce lume trăiesc. Uitați-vă la Viktor Orbán, premierul iliberal, naționalist, autocrat al Ungariei; oricît i-am detesta poziția și acțiunile, nu se poate să nu-i apreciem flerul politic, abilitatea, știința comunicării. Dragnea, în comparație cu el, care îl imită în destule poziționări politice, e un saltimbanc jalnic.

Și totuși, propun ca, la limită, să avem mare bunăvoință, să le găsim scuze și la acest capitol și să repetăm și noi, chiar dacă nu foarte convinși, „fericiți cei săraci cu duhul“.

Ceea ce însă ni se pare cu adevărat de neiertat este că oamenii ăștia – cu toate isprăvile și schemele lor neroade – ne irosesc viețile, ne distrug nervii, ne îmbolnăvesc mințile; pe scurt, ne fac țăndări pacea sufletească zi de zi și seară de seară. Nu ne mai culcăm decît cu gîndul ce-o să facă mîine Dragnea, ce-o să mai zică Tăriceanu și ne sculăm de dimineață întrebîndu ne ce șmecherii vor mai descoperi Iordache și Nicolicea. Nu mai sîntem normali! Lumea e agitată, nervoasă, cerul e sumbru și din cînd în cînd tună: vine mîine – sau nu vine – decizia de suspendare a președintelui? Nu-i iertăm că din cauza lor am fost obligați să facem cu toții pe experții în drept, că ne luăm la întrecere în astuții constituționaliste, că pariem numai pe revocarea Laurei Codruța Kövesi. La masă servim numai politică, și ea ne îmbolnăvește de stomac, iar casa – cu televizorul, Internetul, radioul într un etern breaking news – e pe punctul să devină un ospiciu.

Chiar și bancurile noastre au căpătat o culoare lividă și se învîrt în ultimul timp mai ales în jurul analfabetismului funcțional al doamnei prim-ministru. Cu alte cuvinte, nici măcar un rîs sănătos nu ne mai stă la îndemînă, ce să mai spunem de un concediu pe o plajă însorită! Cum să-ți mai priască soarele, marea, muntele, cerul, chiar atunci cînd pe Dragnea îl trec năbădăile și taie cu toporul Codul Penal? Nici amorezii – aud – nu se mai pot săruta în pace, cînd tocmai află că s-a dezincrimnat abuzul în serviciu.

Iată, așadar, care ne este poziția, după o temeinică considerație: că inșii respectivi sînt incompetenți, corupți, nedemocrați, grosolani – treacă meargă, s-a mai văzut! Să le fie de bine cu necuviințele și prostiile lor! I-am iertat. Dar nu le vom ierta în veci că s-au vîrît tiranic în viața, în mintea noastră și în stomacul nostru, unde ne chinuie și de unde pare-se că nu-i mai putem scoate nici cu forcepsul, nici cu Constituția. Dacă nu ne-am ține așa de intelectuali fini, mai că ne-am adresa vreunei Mame Omida ca să-i descînte să iasă din noi ca niște duhuri rele!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.