Ce mai aflăm de Sf. Paşti
Echipa Dilemei vechi adună săptămînal, la rubrica „Cu ochii-n 3,14“, știri și comentarii curente, care mai de care mai șturlubatice, mai suprarealiste, mai hiperrealiste. Le citesc cu mare plăcere și, invidios, intru astăzi și eu în joc, răsfoind presa zilelor de Paști. Iată ce găsesc:
● Laura Lavric își caută „disperată“ sora, dispărută de un an și jumătate, cînd s-au certat pentru o problemă de moștenire. De ce o caută și de ce surioara e de negăsit? Pentru că dna Laura vrea s-o aducă în fața instanței.
● Titlu neliniștitor: „Ce se întîmplă cu Alexandru Arșinel?“ Te temi că o fi pățit iar ceva. Aș! E de bine! Dl Arșinel s-a hotărît să nu respecte, de sărbători, nici o restricție alimentară. Poate doar ceva mai puțin vin.
● Mistere. Un „personaj ciudat“ vine regulat la mormîntul dnei Paula Iacob. Ziariștii ne lămuresc: e vorba de o pisică neagră. Altă știre breaking: se pare că Vadim Tudor s-a transformat în strigoi.
● Vechiul liberal Dan Radu Rușanu aruncă pe piață – spun gazetele – o mare „bombă“: Crin Antonescu joacă bine, dar nu vicios, poker. Cel mai mult a cîștigat 80 de lei! Iar odată, după o partidă reușită (în ajunul referedumului din 2012!), le-a spus, într-o pauză, comilitonilor (mai în glumă, mai în serios): „Parcă sîntem comuniștii în ilegalitate. Mergem la Palat să stabilim lovitura de stat de la 23 august! Tu (adică Rușanu, n.m., A.P.) ești Bodnăraș, eu sînt Pătrășcanu, Geoană – Titel Petrescu…“ Bombă, nu glumă!
● Mihaela Rădulescu este – ne comunică ziarele – în „stare de șoc“. Ne repezim să vedem ce a putut s-o tulbure în asemenea hal pe vajnica, mereu victorioasa vedetă. Aflăm că a rămas tablou cînd i s-a comunicat că Gabriela Firea e primarul Capitalei. Înțelegem. Noi știam deja și tot în stare de șoc sîntem…
● Victor Viorel Ponta a înțeles, în sfîrșit, ce înseamnă democrația adevărată: e ceea ce au obținut, acum, turcii. Nu noi de pe-aici, care nu ne respectăm majoritățile, nu țările europene, care sînt mai catolice decît Papa. Nu. Democratul par excellence e Erdogan! Bunul prieten Erdogan, cel care l-a operat la picior…
● Decebal Traian Remeș e trist că Iohannis i-a luat președinția de sub nas lui Ponta. Cine e Iohannis? Ne spune Decebal: un neamț, care în Germania ar fi fost șomer!
● Din cînd în cînd, presa ne oferă și puțină cultură. Aflăm, de pildă, că lui Napoleon, în copilărie, i se spunea „Nabulio“ și că, adult, nu era chiar așa de mărunțel cum pretind răuvoitorii. Avea, de bine, de rău, 1,69 m, adică era mai înalt decît Sarkozy cu 3 cm! Oricum, luat la bucată, corpul lui s-a dovedit, în posteritate, foarte prețios. O șuviță din modesta lui podoabă capilară s-a vîndut la licitație cu 4600 de euro (în vreme ce o piesă echivalentă din coafura lui Wellington abia dacă a urcat la 753).
● Vești bune: nu toți românii sînt afectați de Brexit. Cristi și Timea (nume predestinat, căci, între altele, Timea a fost și team-leader) au deschis, în orașul britanic Hull, o „alimentară“, „Tășnădeanul“ (cei doi sînt din Tășnad), cu produse românești. Motivația inițativei lor este „dragostea de țară“, spun unii comentatori.
● Tot cultură: la Sulmona (Italia), unde s-a născut marele Ovidiu, a avut loc o conferință comemorativă („Ovidio 2017“), cu participarea unor marcante personalități: președintele Italiei, cîțiva profesori de la Cambridge, Harvard, München și Vatican, dar și cîțiva români: pe lîngă dl Sorin Rugină (prezent, în mod legitim, ca rector al Universității „Ovidiu“ din Constanța), au mai fost de față și cîțiva experți: Decebal Făgădău (primarul Constanței), George Scupra (primarul orașului Ovidiu), George Drăgan (purtătorul de cuvînt al primăriei din Ovidiu) și doamna Simona Marinoiu, de la firma Schmilevschi Ecserv Interprod SRL. Nasc și la noi oameni!
● A murit dna Emma Morano, în vîrstă de 117 ani. Mărturisirile sale antume ne pun la îndemînă rețeta longevității: trei ouă pe zi, dintre care două se vor consuma crude. Tot ouăle explică și vitalitatea unui domn japonez de 82 de ani, care joacă eficient în filme porno: ouăle crude și – adaugă dînsul – imaginația…
● Dl Grindeanu – un exemplu de bună manevrare a limbii române: „…respectarea tradiției“ – ne învață dînsul – „ne definește ca și țară“. Omul de rînd ar fi spus „ca țară“, nepricepînd că e ca și pîndit de o subtilă cacofonie.
● E incredibil, dar am găsit și o veste încurajatoare în plan personal: unii cercetători de la London School of Economics au stabilit, în urma unor sondaje scrupuloase, că oamenii ating maximum de fericire la 23 de ani și la 69! Cum anul acesta împlinesc exact 69 de ani, abia aștept să văd cum e!