Ce mai aflăm de Sf. Paşti

Publicat în Dilema Veche nr. 687 din 20-26 aprilie 2017
Cum trebuie să fie un ministru? jpeg

Echipa Dilemei vechi adună săptămînal, la rubrica „Cu ochii-n 3,14“, știri și comentarii curente, care mai de care mai șturlubatice, mai suprarealiste, mai hiperrealiste. Le citesc cu mare plăcere și, invidios, intru astăzi și eu în joc, răsfoind presa zilelor de Paști. Iată ce găsesc:

● Laura Lavric își caută „disperată“ sora, dispărută de un an și jumătate, cînd s-au certat pentru o problemă de moștenire. De ce o caută și de ce surioara e de negăsit? Pentru că dna Laura vrea s-o aducă în fața instanței.

● Titlu neliniștitor: „Ce se întîmplă cu Alexandru Arșinel?“ Te temi că o fi pățit iar ceva. Aș! E de bine! Dl Arșinel s-a hotărît să nu respecte, de sărbători, nici o restricție alimentară. Poate doar ceva mai puțin vin.

● Mistere. Un „personaj ciudat“ vine regulat la mormîntul dnei Paula Iacob. Ziariștii ne lămuresc: e vorba de o pisică neagră. Altă știre breaking: se pare că Vadim Tudor s-a transformat în strigoi.

● Vechiul liberal Dan Radu Rușanu aruncă pe piață – spun gazetele – o mare „bombă“: Crin Antonescu joacă bine, dar nu vicios, poker. Cel mai mult a cîștigat 80 de lei! Iar odată, după o partidă reușită (în ajunul referedumului din 2012!), le-a spus, într-o pauză, comilitonilor (mai în glumă, mai în serios): „Parcă sîntem comuniștii în ilegalitate. Mergem la Palat să stabilim lovitura de stat de la 23 august! Tu (adică Rușanu, n.m., A.P.) ești Bodnăraș, eu sînt Pătrășcanu, Geoană – Titel Petrescu…“ Bombă, nu glumă!

● Mihaela Rădulescu este – ne comunică ziarele – în „stare de șoc“. Ne repezim să vedem ce a putut s-o tulbure în asemenea hal pe vajnica, mereu victorioasa vedetă. Aflăm că a rămas tablou cînd i s-a comunicat că Gabriela Firea e primarul Capitalei. Înțelegem. Noi știam deja și tot în stare de șoc sîntem…

● Victor Viorel Ponta a înțeles, în sfîrșit, ce înseamnă democrația adevărată: e ceea ce au obținut, acum, turcii. Nu noi de pe-aici, care nu ne respectăm majoritățile, nu țările europene, care sînt mai catolice decît Papa. Nu. Democratul par excellence e Erdogan! Bunul prieten Erdogan, cel care l-a operat la picior…

● Decebal Traian Remeș e trist că Iohannis i-a luat președinția de sub nas lui Ponta. Cine e Iohannis? Ne spune Decebal: un neamț, care în Germania ar fi fost șomer!

● Din cînd în cînd, presa ne oferă și puțină cultură. Aflăm, de pildă, că lui Napoleon, în copilărie, i se spunea „Nabulio“ și că, adult, nu era chiar așa de mărunțel cum pretind răuvoitorii. Avea, de bine, de rău, 1,69 m, adică era mai înalt decît Sarkozy cu 3 cm! Oricum, luat la bucată, corpul lui s-a dovedit, în posteritate, foarte prețios. O șuviță din modesta lui podoabă capilară s-a vîndut la licitație cu 4600 de euro (în vreme ce o piesă echivalentă din coafura lui Wellington abia dacă a urcat la 753).

● Vești bune: nu toți românii sînt afectați de Brexit. Cristi și Timea (nume predestinat, căci, între altele, Timea a fost și team-leader) au deschis, în orașul britanic Hull, o „alimentară“, „Tășnădeanul“ (cei doi sînt din Tășnad), cu produse românești. Motivația inițativei lor este „dragostea de țară“, spun unii comentatori.

● Tot cultură: la Sulmona (Italia), unde s-a născut marele Ovidiu, a avut loc o conferință comemorativă („Ovidio 2017“), cu participarea unor marcante per­so­na­lități: președintele Italiei, cîțiva profesori de la Cambridge, Harvard, München și Vatican, dar și cîțiva români: pe lîngă dl Sorin Rugină (prezent, în mod legitim, ca rector al Universității „Ovidiu“ din Constanța), au mai fost de față și cîțiva experți: Decebal Făgădău (primarul Constanței), George Scupra (primarul orașului Ovidiu), George Drăgan (purtătorul de cuvînt al primăriei din Ovidiu) și doamna Simona Marinoiu, de la firma Schmilevschi Ecserv Interprod SRL. Nasc și la noi oameni!

● A murit dna Emma Morano, în vîrstă de 117 ani. Mărturisirile sale antume ne pun la îndemînă rețeta longevității: trei ouă pe zi, dintre care două se vor consuma crude. Tot ouăle explică și vitalitatea unui domn japonez de 82 de ani, care joacă eficient în filme porno: ouăle crude și – adaugă dînsul – imaginația…

● Dl Grindeanu – un exemplu de bună manevrare a limbii române: „…respectarea tradiției“ – ne învață dînsul – „ne definește ca și țară“. Omul de rînd ar fi spus „ca țară“, nepricepînd că e ca și pîndit de o subtilă cacofonie.

● E incredibil, dar am găsit și o veste încurajatoare în plan personal: unii cercetători de la London School of Economics au stabilit, în urma unor sondaje scrupuloase, că oamenii ating maximum de fericire la 23 de ani și la 69! Cum anul acesta împlinesc exact 69 de ani, abia aștept să văd cum e!

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Alina Pușcaș, internată în spital cu o afecțiune rară. „ Nu am știut că există așa ceva“ | adevarul.ro
Prezentatoarea emisiunii „Te cunosc de undeva“ are probleme de sănătate și se află în spital de câteva zile.
image
21 de ani de închisoare pentru unul dintre răpitorii câinilor cântăreţei Lady Gaga | adevarul.ro
Unul dintre cei trei indivizi acuzaţi că au împușcat un angajat al cântăreţei americane Lady Gaga pentru a răpi câinii vedetei a fost condamnat luni, la Los Angeles. Pedeapsa primită de individ este de 21 de ani de închisoare, relatează AFP

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.